M1 élmények

Vettem egy Macbook Air M1-gyet. Csodálatos a hardver, teljesen hangtalan, hűvös, és vagy 20 óráig bírja az akksi. Tényleg egy zen élmény a MacOS (első találkozásunk), belülről legalábbis, amikor a saját keretein belül kell működnie. Rendkívül gyors, egyszerű, letisztult. Az energiagazdálkodása igazán jó, ha lecsukom elalszik és nem tudom olyan gyorsan kinyitni a fedelet, hogy meglepjem - minden készen áll azonnal.

Nade, azért vannak gondjaim.

- ez a Finder egy vicc, ahogy rendezi a dolgokat az totál logikátlan bármihez képest (ki vagyok békülve Windows, KDE, Cinnamon, Gnome és Xfce felületekkel is). 

- A speciális karakterek előhozása nehézkes, nem minden van rárajzolva, és néhányhoz sok billentyű lenyomása szükséges.

- Lehet bennem van a hiba, de terminálban van egy csomó értelmezhetetlen dolog (a df kimenete valami egészen egyedi logikát követ)

- A külső disk kezelés botrányos, egyedül a FAT32 az a közös pont, amit képes úgy kezelni, hogy más gép vagy tv vagy egyéb megegyen - az is elképesztően lassú és hibákat vét a felszabadított területek tekintetében.

3 hónap után eljutottam oda, hogy alig várom hogy legyen rá rendes Linux, mert egy megváltás lenne - ha egyátalán eljön ez valaha.

Hozzászólások

Csak nehany kerdes :)

- Mit ertessz azon, hogy a Finder rendezi a dolgokat? Nekem be ven jelolve hogy ABC-ben, es a konyvtarak omlesztve a fileokkal es mindig igy van. 

- A df pont olyan kimenetet general, mint fbsd-n. :) mi a fura benne? Az, hogy 512byteos blokkokban szamol? Vagy az APFS volumeok mukodese furcsa?

- Kulso diskre nem gondolkodtal ExFAT-ban? Windows es Linux is kezeli, valamint 32 GB vagy annal nagyobb eszkozoknel, elvileg az a szabvanyos taroloeszkoz. Mas cuccoknak nem megy ez? (nincs mas cuccom)

- Nekem logikátlan a rendezése, hogy alá lehet nyitogatni a tartalmát a könyvtárnak, bár elfogadom hogy meg lehet szokni / át lehet állítani. Az hogy baloldalt a gyorsmenüben nem látok csak a nekem szánt foldereket, és azt sem igazán látom, hogy mi az elérési út, számomra zavaró. Próbáltam a Commander One-t, de bevallom be is csuktam pár perc után, nem jött meg hozzá a kedvem

- a space sharing zavar, a kimenetre tekintve nem egyértelmű, hogy akkor miből mennyi van fizikailag (vagy igen?)

- próbáltam exFat-ot, sajnos nem eszi meg egyk TV-m sem (legalábbis azt amit a MacBook-al csináltam, pedig az egyik 2021-es up-to-date Philips)

Sajnos nem lesz Linuxszal sem megváltás a billentyűzet miatt. Ez a bill a machez készült.

Ha Linuxszal megváltás lenne én is mac-et használnék, mert van a hw-nak előnye, kiemelve az esztétikáját.

" A speciális karakterek előhozása nehézkes, nem minden van rárajzolva, és néhányhoz sok billentyű lenyomása szükséges."

Én e miatt dobtam a platformot, mert ez már sérti a használhatóságot nálam.

Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

En voltam az elso, aki arra gondolt a cimet olvasva, hogy meghivtak a koztevebe? :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

"A speciális karakterek előhozása nehézkes, nem minden van rárajzolva, és néhányhoz sok billentyű lenyomása szükséges." - na ez meg sosem jutott eszembe, bar a teljesen szitazatlan Das Keyboard utan engem a legkevesbe sem erdekel hogy mi van 'rarajzolva', hasznaltam mar nemet meg skandinav szitazasu billentyuzetet is :D

De ha a megszokott windowsos kiosztas kell, akkor tegyel fel egy olyat, es pont ott lesz minden ahol windowson (bar ha a billentyuzetet nezegetve keresgeled hogy hol van a kukac, akkor ez nem segit)

Ha szoptál már olyannal, hogy távoli asztalon keresztül távoli asztal, mindegyiknek van valami elbaszott bill. kiosztása és csak azt látod, hogy az utolsón a számok helyett random faszságok jönnek, akkor tudod értékleni. Ugyanis, ha akármilyen kiosztás is van beállítva a gépeken, ha num pad-on nyomod meg a számokat, az a legtávolabbi asztalon is 0 lesz stb.

Vannak olyan dolgok, aminek az ember fia ilyenkor tud örülni.

trey @ gépház

Biztosan van olyan use case. Én tudok örülni a 13"-os hordozhatóságra tervezett gépnek, és az ergonómiára optimalizált otthoni setupnak is. Miért csináltok úgy, mintha ez ilyen vagy-vagy választás lenne? Ha gyakran és sokat kell dolgozni olyan helyről, ahol nincs rendesen felszerelt (tehát: >=2 monitor, dokkoló, rendes billentyűzet, rendes egér, stb.) íróasztalod, akkor valóban, nagyobb laptopot kell venni, rendes billentyűzettel.

Ez valami marketingfotó lehet csak, mert nem tudom elképzelni, ki az az állat, aki két billentyűzet közé, középre tesz még egy touchpadet is. :)

Mindenesetre az enyém nem ilyen fancy. Van egy HP monitorom, egy levetett céges Dell, egy Logitech mittudoménmilyen billentyűzet, MX Master 2S egér, stb.

Notebookok billentyűzetein rendszeresen vannak ilyen kompromisszumok, nem kell ehhez Mac. A nálam lévő céges Dellen pl. a Home é saz End az Fn-en keresztül érhető el, tehát ha Fn+bal nyíl akkor home, Fn+ jobb nyíl pedig az End. Ebben az a jó, hogy a remote destkopon kell ctrl+alt+del kombinációt adni, akkor ctrl+alt+fn+jobbranyíl a szükséges kombináció :)

Először azt hittem az autópályáról, utána meg azt hittem a propagandáról van szó.

Probald ki a Mounty nevu appot, en is azt hasznalom kulso disk ntfs problemak eseten (persze lehet mas gondod).

Szerkesztve: 2022. 12. 16., p – 01:54

Apple-t használni élmény, PC-t használni "tapasztalat"...

- A speciális karakterek előhozása nehézkes, nem minden van rárajzolva, és néhányhoz sok billentyű lenyomása szükséges.

Nem mondod! Biztos nem nézted meg az apple.com-ot előtte! Friczy majd segít ... 

trey @ gépház

Szerintem ez nem öröm, hanem inkább fáj, ha az ember ilyet lát. Persze túlteszi magát rajta az ember, csak rossz ilyesmikkel szembesülni, mert mégiscsak a magyar itt az emberek többségének az anyanyelve. Nem vár el senki olyat, hogy mindenki mindent teljesen hibátlanul tudjon, mert talán olyan ember nincs is, aki soha nem vét nyelvtani hibát, de vannak alapvető szabályok, amiket illene ismerni, valamint illene annyira igényesnek lennünk az írásainkban, hogy legalább durva hibákat ne kövessünk el.

Elismerésre méltó, hogy megpróbáltad megkeresni a megoldást, még akkor is, ha nem sikerült. A tárgyas ragozást kellett volna inkább megnézned, mert úgy tűnik, hogy keverted az "M1-et" leírását a teljes hasonulással, talán ezért lett belőle "M1-gyet".

A teljes hasonulás alkalmazása itt naponta kb. negyvenszer fordul elő hibásan, feltehetően már ezen sem lehet javítani, mert nincs rá igény...

"7-tel" helyett pl. ilyenek szoktak itt (is) előfordulni: "7-el", "7 el", "7el". Szerintem szörnyű, de mások szerint meg nem, mivel értjük így is, nem?!?!?!? De, értjük...

Szerintem meg értelmetlenség lobogtatni egy ki tudja hányszor átdolgozott szabalykönyvet. A nyelvek ennél sokkal csodálatosabb, rugalmasabb, befogadóbb és kifejezöbb valamik. Amúgy valóban senkit nem fog érdekelni hogy te egyszer valahol így tanultad, ha a többség máshogy használja, megváltozik (a szábálykönyvben is, csak nem látod, mert eltelik 50 év közte). Érdemes Nádasdy Ádámot, Kálmán Lászlót fogyasztani, sokkal boldogabb életed lesz és nem azt nézed ki hányszor "ront el" valamit, hanem egy teljesebb kép kirajzolódik. 

Köszönöm a jó példát. Az általad hibásnak tartott szavakat/mondatokat mindneki pontosan érti. Amit viszont most írtál, senki. És ez pontosan az a különbség amiröl beszélek. Te a kódformázáson borulsz ki, miközben a kódhelyesség az igazi lényeg szeritnem. Az iskolában is jobb lenne, ha a tartalmi értelmezés nagyobb hangsúlyt kapna mit az, hogy ezen a héten helyes-e hogy "almát eszek"

Unalmas már, de legyen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Reginam_occidere

 

Te a kódformázáson borulsz ki, miközben a kódhelyesség az igazi lényeg szeritnem.

Nem, én éppen a kódhelyesség elferdítését tartom rossznak. A "szeritnem" is probléma, de nyilván nem ezt akartad írni, tudod is, hogy mit akartál írni, de ez a hiba becsúszott, ugyanakkor ez nem nyelvtani, nem helyesírási, hanem gépelési hiba.

A nyelv helyes használata a megértést segíti, ha egyértelműen fogalmazol, nem lehet belőle félreértés, viszont ehhez fontos eszköz a nyelv szabályainak betartása.

Nem véletlenül hivatkoztam arra korábban, hogy a programozási nyelvek nem engedik meg a pongyolaságot. Ott pl. a fordító jelez, ha szintaktikai hibát vétettél, itt meg időnként egy fórumtárs. A fordítót is elküldheted melegebb éghajlatra, a fórumtársat is, de attól még a szemantikai hiba szemantikai hiba marad.