Ebay személyit, útlevelet kér

Sziasztok

Valaki találkozott már ezzel? Ebay küldte, belépve ez fogad

You need to update your account details on file in order to avoid any issues with payouts in the future.

Az hagyján hogy személyes adatok még a születési nap, hónapot is kér, de fényképes igazolványt kér, színesben. Upload and save gomb van csak egyben, addig tovább sem enged.  Ez egészen elképesztő! Ez rendben van az EU adatvédelmi törvények szerint?

Volt 5 vásárlásom, egy eladásom, csak pozitív pontom van, megdicsértek a gyors feladásért.

Még a Vatera se kér ilyesmit. Valakinek küldtek hasonló emailt? Mi van ha figyelmen kívül hagyom?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 04. 05., k – 19:02

vagy fake adathalasz oldal, vagy az afa/vam elozetes levonas miatt kerik talan

> EU adatvédelmi törvények

GDPR szerint kerhetnek barmit is, csak meg kell indokoljak mire kell es meddig es hol/hogyan fogjak tarolni

You need to update your account details on file in order to avoid any issues with payouts in the future

Én úgy értelmezem, ha nem árulsz semmit akkor rád nem vonatkozik. Én is kaptam, egyetlen alkalommal adtam el német Ebay-en egy gázpalackot, mert az aprón letiltották a hirdetésem (szerintük veszélyes dolog és ilyet nem lehet náluk meghirdetni), akkor kellett megadjak bankadatokat. Azóta nekem is jött pár ilyen felszólítás mailben vagy bejelentkezéskor. Egyszerűen nyomok egy next, later vagy ignore gombot rá és megy tovább.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2022. 04. 05., k – 19:42

Provide us with all information which we may require for purposes that include: verifying your identity, complying with applicable anti-money laundering and sanctions screening obligations, allowing us to manage settlements of your transaction proceeds, and assessing fraud and risk. If you are an individual, this information may include, without limitation, your full name, address, phone number, date of birth, taxpayer identification number, bank account information, and a form of government-issued identification (e.g., a copy of your identity card or driver’s license).

https://pages.ebay.com/payment/2.0/terms.html

Gondolom regisztrációnál bepipáltad hogy elolvastad és elfogadod. Más helyeken ahol pénzt fizetnek ki neked, ott is elkérik ezeket az adatokat a pénzmosás elleni törvényekre hivatkozva, nem csak itt. Gyanítom mivel eladtál, emiatt be kell kérniük ezeket az adatokat. Én rengeteg dolgot vettem ebay-en, de sose adtam még el ott, így tőlem nem is kérték.

a guugle is kéri tőlem már 1 ideje mindig, ha jutubon age-restricted videót akarok megnyitni. Akkor azt a videót nem nézem meg.

Kábé 10 éve regisztráltam az ebay-re, egy 2 USD-s biszbasz miatt. Megrendeltem, zsé elment. Másnap blokkolt az ebay, amíg adategyeztetést nem csinálok, de hogy mi kellett nekik, azt nem tudtam megnézni, mert felfüggesztett voltam. Csak telefonon és faxon lehetett velük kommunikálni azt se 0-24-ben. Még közüzemit is kértek. Komolyan, több szarságot kértek, mint emi egy banki hitelhez kell. Mindegy, megcsináltam kb egy hét alatt, járulékos veszteség volt vagy 1k HUF.  Aztán értesítettek, hogy minden OK, üdvözölnek az ebay-en. Megkerestem az eladót, hogy rendben van-e minden és utána megszüntettem az ebay regisztrációt, az indoklásban meg elküldtem az ebay-t a halál sunyi f*szára.

A napokban vásároltam 1.000 €-t egy pénzváltónál, ahol – a legnagyobb meglepetésemre – elkérték a személyimet és a lakcímkártyámat, mintha közük lenne hozzá. (Nagyon-nagyon régen váltottam már pénzt, nem emlékszem rá, hogy akkoriban is így ment volna. Az 1989 előtti idők szele csapott meg.)

Ami viszont még jobban kiverte a biztosítékot, hogy írásos nyilatkozatot kellett tennem, hogy nem vagyok "közhivatalt ellátó személy". (Akik azok, talán nem válthatnak pénzt? WTF!)

Hát, éppen arra akartam kilyukadni, hogy mifenefélefajta hülye törvények/rendeletek ezek? (Gondoltam ugyanis, hogy nem maguktól találták ki ezt a pénzváltók.)

Még ha 100.000 €-t akartam volna venni! (Akkor sem oké, de 1.000-ről volt szó.) Ráadásul egy pénzváltó (Google, Youtube, eBay, stb.) nem hatóság, és nem is bank (esetemben csak egy sima kft).

És továbbra is kérdezem, hogy aki kiemelt közszereplő, az nem vásárolhat eurót, ha külföldre utazik? Vagy vásárolhat, de őt lejelentik a pénzváltók a megfelelő helyen, és megvizsgálja az "ügyet" a titkosszolgálat/NAV/BM?

És javasolom ezt elolvasásra, amelyben – az adatvédelmi ügyekben egyébként nem annyira aggodalmas – dr. Péterfalvi Attila jelzi aggályait a nemzetgazdasági miniszternek a 2017. évi LIII. törvénnyel kapcsolatban.

Ja, és megnéztem: az aml az akut mieloid leukémia.

Ahhoz, hogy ügyfélazonosítást csináljon, nem kell, hogy hatóság legyen - a postás is elkéri a személyidet, ha könyvelt küldeményt kapsz, nem? Egyébként meg ebben a szövegkörnyezetben az AML az Anti-money laundering rövidítése. Mivel ez jogszabályi kötelezettség, így vagy elfogadod, vagy nem veszed igénybe annak a néhány banknak, vagy azok ügynökeinek a szolgáltatását, amelyek pénzváltással foglalkoznak. (Azaz a pénzváltó nem önállóan, hanem valamelyik ezzel foglalkozó bank ügynökeként jár el a pénzváltás során.)

par eve en is valtogattam kisebb-nagyobb teteleket foleg usd-re. egyik penzvaltonal meg a gatyameretem is elkertek aztan meg le is vontak csomo kezelesi koltseget. masik valtonal meg semmit se kertek vagy kerdeztek (akkor se amikor egyszer 20k usd vettem), se levonas se papir se semmi, ablakon penz benyujt, bebaxta szamoloba aztan ki egy koteg love es viszlat...

Amelyik levonta a kezelési költséget + elkérte a személyi adataidat / igazoltatott, az valamelyik nagy bank által működik. Feltételezésem szerint (nem értek hozzá) a más típusú pénzváltó(k) meg "magukban" működnek, és ezért nem vonja le tőled a jogszabályban meghatározott x %-ot, és az adataidat sem kéri el, mert valószínűleg (szintén feltételezés) feketén dolgoznak.

Ez esetben sajnos otthagynam oket, mint eb a szarat :) 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)