golang projekthez framework - mi mit gondol, választ?

Sziasztok!

Adott a feladat, pici scope-pal API fejlesztése. Go lenne a preferált nyelv, és felmerül a kérdés, hogy melyik framework, illetve adatbázishoz valami "Access Layer" használata a jobb választás.

Célok, infók:

- Csak szerver oldal, "sima" JSON Rest API a cél.

- Nincs igény GRPC-re

- Mivel pici a történet így a "monolit" is megfelel (még 2-3 évig biztosan) - ugyanakkor mehet a microservice irányába is - jól darabolható a projekt apró részekre is.

- Ha mircoservice irány, akkor is bőven megfelel a shared database - ugyanakkor skálázási igény nincs. a terheltséget el fogja vinni 2 cpu 4giga rammal garantáltan....

- kb 7-8 endpoint.

 

Amiben gondolkodom az a gofiber, vagy a go-kit használata. Van NodeJSből tapasztalat expressjs-sel, de kétségtelenül csábító a go-kit is.

Adatbázishoz pedig az upper/db ha SQL (MSSQL, PostgreSQL, Cockroachdb) van alatta, és natív golang mongodb driver, amennyiben MongoDBre esik a választás - természetesen Repository Pattern alkalmazva lesz a Persistence Layer kapcsán.

Ki mit gondol, ki hogy közelítene, esetleg ajánlana gofiber / go-kit - upper/db helyett mást?

Vagy ha ezek a könyvtárak okék akkor van-e velük olyan tapasztalat ami a hátrányukat is megmutatta? Megköszönnöm ha megosztjátok.

Tudom hogy nincs üveggömb, de valami olyant szeretnék használni ami vélhetően azért karbantartott marad még jó pár évig, toldozzák foldozzák ha security issue is felmerülne.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 11., p – 19:51

.

Szerkesztve: 2022. 03. 12., szo – 11:04

Nem tudom, ha ez így egyáltalán felmerül, hogy a XXI. században milyen keretrendszer alkalmas egy REST API megírására, vagy melyik ORM-et használja az ember, ami még két év múlva is karban lesz tartva, akkor lehet, hogy érdemes más ökoszisztémát keresni.

.NET-ben kb. egyértelmű:

dotnet new webapi

Van egy olyan érzésem, hogy a jávások, nodejs-esek sem bonyolították túl.

Én nem a gombhoz keresnék kabátot.

Amúgy ha van Express tapasztalat a cégnél, miért nem Express és TypeORM vagy  Prisma az irány?

Nekem a legjobban bevált az echo és az sqlboiler.