Programozás - kezdő

Server programozás: Python?

Szerverüzemeltetés során sokszor érdemes kis szkipteket használni, az adott feladattól függő nyelven. Nálam ez leggyakrabban a bash és a perl, nagy ritkán meg lua. Azonban, ha úgy alakul, hogy egy feladat elkezdi kinőni magát, akkor bajban vagyok.

Eddig a komplexebb feladatokat Perlben oldottam meg, mivel ott gyorsan és hatékonyan lehetett ronda, de valamelyest objektum orientált kódot írni (package). Ez azonban erősen korlátos és tényleg nagyon ronda, tele hibalehetőséggel kódolás közben.

Most ismét egy várhatóan összetettebbre növő alkalmazást kellene készítenem, és még mindig nagyon nehézkesnek érzem ehhez a Perl-t.

Arra gondoltam, hogy bármennyire is rühellem a Python szintaxisát, talán mégiscsak rá kellene szánnom magam, hogy kitanuljam, és azt használjam. De a hideg ráz tőle, ezért érdekelne, hogy érdemes-e energiát ölnöm bele, vagy van valamilyen jobb, hatékonyabb programozási nyelv szerver környezetbe. Cél, hogy lehetőleg környezetfüggetlen legyen - a linux szerű környezeteken belül. A Perl és a Python minden alaptelepítés része, így ezzel nem lenne gond.

Ha jól tudom, mikrokontrollekere is van Python, bár, hogy a microPython mennyire Python tényleg, azt nem tudom. De ha már tanulok, szeretnék minél több helyen használható tudást begyűjteni. Amúgyis olyan sok helyen használják, hogy biztos van valami oka.

Tehát tényleg a Python az Isten? Van érdemi előnye - ami ellensúlyozza a szintaxisát - azon kívül, hogy talán objektum orientáltabb, mint a Perl? Vagy szerver oldalon már csak C++-ban érdemes gondolkozni? (Attól is a hideg ráz.)

Vagy van valami, amire nem is gondolok?

Saját weboldal

Sziasztok!

Saját weboldal fejlesztésébe fognék PHP nyelven. 

Nginx alól futna, php verzió 7.0 talán, Mysql Mariadb adatbázissal. 

A weboldal kezdetben egy lapból állna, később bővítenénk igényeinknek megfelelően. A lapon helyet kell kapjon egy zene lejátszó, html5 alapú, icecast2 streammel etetve illetve egy chat room is. 

Mivel nem a 0-ról szeretném felépíteni az oldalt, ezért keretrendszert kell választanom. Melyiket ajánlanátok és miért? Anno 5.2 PHP-val volt dolgom, írtam át saját kódot 5.2-ről 7.x-re, illetve C#-ban magabiztosan fejlesztek. Zend Frameworkkel dolgoztam régen, Symfony vagy Laravelről hallottam még, de egyikkel sincs tapasztalatom. Frontend oldalon lennének ajax hívások.

Ide terén az Eclipse Pdt-t használtam, most is azzal tervezek fejleszteni Windows 10 alól. Verziókövető git azure devopsban. 

Minden tanácsot szívesen fogadok. Vps-en lesz hosztolva, erőforrással spórolni szoktam. 

Hackelj a szabadságért ! Pénzdíjas programozó verseny fiataloknak !

A fiatalabb generáció szoftverszabadságra való ösztönzése érdekében az FSFE megszervezi a “Youth Hacking 4 Freedom” (YH4F) kódolási versenyt, ahol a tizenévesek Európa-szerte tisztességes és szórakoztató módon versenyezhetnek. A győztesek pénzdíjat és egy brüsszeli utazást kapnak más fiatal hackerekkel együtt.

Részletek a téma iránt érdeklődőknek:
https://skamilinux.hu/hackelj-a-szabadsagert-penzdijas-programozo-verse…

/MEGOLDVA/ Topbar fixen tartása görgetéskor úgy, hogy responsiv maradjon.

Bizonyára ez sokaknak ujjgyakorlat, nekem nem. Amennyiben fixre veszem a pozícióját a topbarnak, akkor görgetéskor helyben marad, csak a méretezésével vannak bajok, eltűnik a responsivitása a topbarnak. Amennyiben szükséges, privátban szívesen megadom az oldal elérhetőségét, nem szeretnék itt felesleges reklámot csinálni :)

 

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, sikerült megoldanom a hozzászólások alapján.

Link előnézete egyik szerveren megy, a másikon nem.

Mivel eddig is kitűnő és segítő javaslatokat, ötleteket, megoldásokat kaptam, hátha most is tanulok valamit.

Adott egy teszt szerver és egy "éles" szerver, amiken ugyanaz a webes, - nevezzük fórumnak- fut, a tesztszerveren van link előnézet, az élesen nincs. Arra gondolok, hogy a 2 szerver nem azonos módon van konfigurálva, vajon tudható-e, hogy mi miatt nem működik a link előnézet csak az egyiken?

2 szerver összekötése kód futtatására másik szerveren

Üdv!

 

Van egy központi gép (S1, amely jelenleg rendelkezik API-val), és szeretnék egy másik gépen (S2) kódot futtatni. Ez API hívásokat fog elindítani egy külső gépre, a lényeg, hogy erről az S2 gépről induljanak a hívások, viszont az S1 adja meg a paramétereket, és ez a gép indítja el a hívást.

 

Ennek a kialakítására keresek megoldást.

 

A jelenlegi beállításoknál megoldás lenne, ha S2 lekérdezné az API-n keresztül S1-et, hogy kell-e valamit csinálnia, de ez nem hatékony.

 

Megoldás lenne, hogy S2 is felszerelkezik egy API-val, és akkor úgy tudnak kommunikálni, de milyen más megoldás lehetséges még ezen kívül?

 

Pl. S1 besshzik S2-re, és lefuttatja, amit kell. Ez mennyire stabil?

 

Milyen más megoldások vannak még az adott problémára? Inkább ötletekre vagyok kíváncsi.

 

Mindkét gépen debian van.

 

 

 

Köszi a válaszokat.

/MEGOLDVA/ SQL guid beolvasása és kiíratása.

Szeretném majd kiíratni azt, hogy mennyi a valósan regisztrált felhasználók mennyisége az adott adatbázisban, ezt egy sql adatbázisból gondoltam a guid értéket alapul véve, az index oldalon jeleníteném meg, az index oldal php. Remélem nem írtam marhaságot.

Köszönöm szépen mindenkinek az építőjellegű hozzászólásokat, egyelőre ez nekem túl magas, sokat kell még olvassak ezekben a témakörökben.

MIT App inventorral létrehozott appba automatikus belépés.

Fogalmam sincsen, mennyire megtévesztő a cím vagy sem, a lényeget ide írom.

Létrehoztam egy Androidos appot, ami gyakorlatilag a böngészőt helyettesíti, csak egy webcím van az appban. Amikor elindul az app, akkor bekéri a webhely felhasználó nevét és kódját, majd megjelenik a tartalom, akárcsak egy sima webböngészőben. Kilépés utáni újbóli bejelentkezéskor, ismét kér minden adatot. Azt szeretném, hogy jegyezze meg a felhasználó nevét és jelszavát. Megoldhatom laikusként?

GUI design

Anno mikor még azt hittem, hogy programozó szeretnék lenni, akkor Delphi-ben kódoltam. Sokan szídták, de én szerettem.

Időnként most is kell ezt-azt csinálni, főleg egyszerűbb dolgokat, néha GUI-t. De mindenhol azt látom (amivel én eddig találkoztam), legyen az Visual Studio, python vagy powershell.... Komolyan nincs egy kibaszott GUI designer, ahol delphi módjára szépen meg lehet csinálni a formot, és utána csak mögé tenni a function-öket? Tényleg nekem kell minden gomb és egyéb object méretét, pozícióját kézzel megadni, egyesével léptetve futtatni és megnézni hogy hogy néz ki a form, jó helyen van-e a gomb, és pixelenként kell szarakodni? Megáll a eszem. Visszasírom a delphit...

(Most épp a powershell-be form kreálás apropóján)