Programozás - kezdő

Képen elhelyezhető link?

A kérdésem a következő: bármilyen formátumú képen, elhelyezhetek linket úgy, hogyha arra a területre klikkel valaki, akkor elvigye a linken található webhelyre? Ezt a kép manipulálásával kellene elérni, facebookra szeretném feltenni és aki ott ráklikkel, azt vigye el máshova. Ami nehezítés, hogy nem az egész képen kellene működjön, hanem csak egy általam kijelölt területre klikkelve. Példa: fotón egy focista, kezében a labda és csak a labdára lehessen klikkelni, ami után elviszi a felhasználót egy másik weboldalra. Megoldható ez? Ha igen, akkor hogyan?

RSS létrehozása

Adott egy weboldal, amin azt szeretném elérni, hogy a rendszerüzenetek megjelenjenek egy rss olvasóban. Az rss olvasó megvan, csak azt nem értem, hogyan működik pontosan ez az egész folyamat. Tehát ha azt szeretném kiíratni az rss olvasóval, hogy ma hull a hó, akkor ezt a mywebhely/hova és milyen formátumban írom bele? Valamint van xml fájl is, amit meg kell etetni az rss olvasóval, ugyanakkor nem találtam eddig erre vonatkozó pontos leírást, hogy hogyan kell megformáznom az utasításokkal, csak hogy valami validatorral nézessük meg. Alapvetően a koncepcióm használható, hogy rss olvasóval jelezzem a weboldalamon, hogy mi az újdonság a rendszerüzenetben?

HTML/JS/CSS , majd C# konzol vizsgafeladat

Sziasztok!

 

Nem sokára vizsgázom majd HTML/JS/CSS témából, majd C# konzol vizsgafeladatból.

Kell majd készítenem egy weblapot és utána egy másik feladatban egy konzolos C# programot.

VS Code, és Visual Studio használható, mint IDE, egyéb segítség nem megengedett.

 

Sajnos fejből viszonylag kevés CSS tulajdonságot ismerek. Netről viszonylag könnyű őket kikeresni, de itt ez nem megengedett.

 

Az lenne a kérdésem, hogy tudtok olyan tippeket, trükköket az IDE-ben, amit lehetne használni segítségként?

Egy példa, hogy VS Code-ban a ' ! + Tab '-ra előjön egy üres HTML oldal.

Van esetleg jó beépített súgó, vagy ilyesmi ami segíthet?

 

Köszönöm!

golang projekthez framework - mi mit gondol, választ?

Sziasztok!

Adott a feladat, pici scope-pal API fejlesztése. Go lenne a preferált nyelv, és felmerül a kérdés, hogy melyik framework, illetve adatbázishoz valami "Access Layer" használata a jobb választás.

Célok, infók:

- Csak szerver oldal, "sima" JSON Rest API a cél.

- Nincs igény GRPC-re

- Mivel pici a történet így a "monolit" is megfelel (még 2-3 évig biztosan) - ugyanakkor mehet a microservice irányába is - jól darabolható a projekt apró részekre is.

- Ha mircoservice irány, akkor is bőven megfelel a shared database - ugyanakkor skálázási igény nincs. a terheltséget el fogja vinni 2 cpu 4giga rammal garantáltan....

- kb 7-8 endpoint.

 

Amiben gondolkodom az a gofiber, vagy a go-kit használata. Van NodeJSből tapasztalat expressjs-sel, de kétségtelenül csábító a go-kit is.

Adatbázishoz pedig az upper/db ha SQL (MSSQL, PostgreSQL, Cockroachdb) van alatta, és natív golang mongodb driver, amennyiben MongoDBre esik a választás - természetesen Repository Pattern alkalmazva lesz a Persistence Layer kapcsán.

Ki mit gondol, ki hogy közelítene, esetleg ajánlana gofiber / go-kit - upper/db helyett mást?

Vagy ha ezek a könyvtárak okék akkor van-e velük olyan tapasztalat ami a hátrányukat is megmutatta? Megköszönnöm ha megosztjátok.

Tudom hogy nincs üveggömb, de valami olyant szeretnék használni ami vélhetően azért karbantartott marad még jó pár évig, toldozzák foldozzák ha security issue is felmerülne.

Graph API

Meg tudná valaki mondani nekem, mit jelent a "Graph" szó a Graph API kifejezésben. Van a Microsoftnak is Grap API-ja, a Facebooknak is, de konkrétan sehol nem találom, mit is jelent ebben a formában a "Graph" szó?

[Megoldva] Javascript objektum(?) tagjainak(?) elerese

Hi,

 

Volt ez a topic, de nem igazan porgott fel, gondolom tul specifikus - viszont ide jutottam vele:

client = cockpit.dbus("com.mycompany.Wisun.BorderRouter");
wisun = client.proxy();
console.log(wisun);

Ha megnezem a konzolt, ezt latom:

JS Console

Szeretnem elerni a Nodes, WisunNetworkName, WisunPanId, etc. property-ket(?) de nem tudom hogyan kell.

Ha azt mondom: console.log(wisun.WisunPanId); akkor azt mondja, undefined (es persze az osszes tobbire is). Probalkoztam azzal, hogy console.log(wisun.data.WisunPanId); - ugyanugy undefined.

Hogyan tudnam megszerezni ezeket az ertekeket?

 

Koszi,

Cockpit / D-Bud - read property

Hali,

 

Cockpithez kellene csinalnom egy plugint ami kiolvas egy D-Bus propertyt - de eddig nem jutottam szinte semmire, ami infot talalok az vagy nem eleg vagy nem relevans. Van egy ilyen de nekem ez keves, az epitokockakbol nem tudok osszelegozni egy mukodo dolgot. Nem talatam olyan example-t amibol ki tudtam volna hamozni, hogy mit is kellene csinalnom.

Pythonban mar sikerult:

import dbus
bus = dbus.SystemBus()

proxy = bus.get_object('com.mycompany.Wisun.BorderRouter', '/com/mycompany/Wisun/BorderRouter')
property = proxy.Get('com.mycompany.Wisun.BorderRouter', 'WisunNetworkName', dbus_interface='org.freedesktop.DBus.Properties')

print("Network name:", property)

Ezt az egyszeru dolgot kellene megcsinalnom "Cockpitben" (Javascript) is, de elakadtam.

Valaki jartas ebben?

 

Koszi

/MEGOLDVA/ Jitsi telepítése távoli szerverre

Feltettem a nodejs legújabb verzióját, van npm is mellé amit a jitsi kér.

Innen próbálom feltelepíteni https://jitsi.github.io/handbook/docs/dev-guide/dev-guide-web , de már ott elakadok, hogy _

# Clone the repository

git clone https://github.com/jitsi/jitsi-meet

cd ./jitsi-meet

npm install

# To build the Jitsi Meet application, just type

make

Azt nem értem, hogy mit csinál a git clone a szerveremen a leírás szerint, mert ezt parancsnak nem adhatom ki, valamint ki vagy mi hozza létre a /jitsi-meet könyvtárt?