Technikai teszt IT gyakornokok számára

Sziasztok!

IT gyakornoki programba jelentkezők általános technikai jártasságát szeretnénk felmérni egy teszt segítségével.

A kitöltéshez használhatnak bármit és a kiértékelést pedig egy közös beszélgetés során együtt tennénk meg.

Van erre valakinek összeállított anyaga amit megosztana?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 02. 10., cs – 14:08

Hackerrank, Codingame, stb.?

Félreértettem a kérdést, nem tudom, ők tudnak-e IT-s "általános műveltséget" mérni.

Rossz megkozelites.

Ehseget kell mernetek.

A tobbi csak sallang.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Kb 3 eve csinaltunk hasonlot. A nagyjat kiszurtuk a "nem volt bedugva a monitor" teszttel. Utana mint kiderult egy jelentos reszuk a masolas/beillesztes koncepciojat sem ismeri, nemhogy a billentyuparancsokat hozza, ugyhogy az alapjan valasztottunk, hogy ki illeszkedne legjobban a csapatba.

Ha csak ilyen alap szintű IT felmérés kell, akkor lehet nézni a neten ECDL-es vagy infromatikai érettségis teszteket, feladatsorokat. Abban szokott lenni hasonló, gép elé ültetés, mappa, fájl létrehozása, kivágás, beillesztés, fájlmásolás, törlés, átnevezés, tömörítés, nyomtatás, e-mailküldés, csatolás, netes keresés, stb.. Lehet nehezíteni, hogy mindezt Live Linux alatt, ez csak azt szűri ki, hogy ha kihúzzuk a jelentkező alól a szokásos Windowst, MS Office talajt, meg betanult mechanikus mozdulatsort, bemagolt menürendszert, megszokott ikonokat, akkor alap dolgokban feltalálja-e magát.

Ha kicsit komolyabb kell, akkor az, amit alattam írtak, üres gépházba adott hardverekből gépépítés, tetszőlegesen előírt OS telepítése rendelkezésre bocsátott pendrive-ról (erre még le kellene töltenie e neten megkeresett lemezképet), esetleg bizonyos alkalmazások és driverek felkutatása, telepítése.

Még haladóbb szinten unix/linuxos admin tesztek, shell, alap parancsok, rövid scriptek és programok írása (C-ben vagy akármiben, amit a jelentkező ismer). Esetleg ilyen alap hálózatos tesztek, protokollok, IP tartományok, netmaszk számítása, egyéb alap dolgok, kábelezés, router/switch konfigurálása, stb..

Azt is írta, hogy lesz elbeszélgetés, akkor teszt se nagyon kell, elbeszélgetnek 10-15 percet a jelölttel, hogy milyen gépeket, OS-eket, böngészőket, stb. használt eddig, programozásban, rendszeradminságban, akármiben van-e tapasztalata, ilyen általános szemléletbeli beszélgetés, nem kell komoly teszt, meg beugratós kérdés, ha valaki fogalmatlan, meg csak nagyon „magabiztos”, Vágási Feri szintű user, aki a 10 ezer forintos, eredeti mikroszoft vindóz 95-tel most szállna be az internetbe, az azonnal kiderül. Le fog akkor jönni, hogy nincs semmilyen informatikai kompetenciája, szemlélete, nem érdekli, nem szereti, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mit jelent az altalanos jartassag?

Kap egy ures gephazat, csavarozza bele az alkatreszeket, es telelpitsen ra linuxot?

Kap egy Windowst, egy vele nem kompatibilis nyomtatot, warezoljon hozza drivert?

Irjon programot Windowra, ami gombnyomasta minden mas ablakot lekicsinyit a talcara?

Zonazzon be egy storage kotetet egy gepre?

Huzzon ki ipsec kapcsolatot ket switck kozott?

Az elozoek barmelyike, de google nelkul?

Vagy gyozzon meg kevesebb mint egy uveg palinka felhasznalasaval egy projekt managert, hogy er visszautasitani a munkat, ha a megrendelo sem tudja mit akar?

Esetleg talaljon ki feladatot az altalanos IT tudas felmeresere, de ugy, hogy ne okozzon vegtelen ciklust? :-)

Mit jelent az altalanos jartassag?

Be tudja kapcsolni, be tud jelentkezni, el tudja olvasni a hibaüzeneteket, jelszót tud váltani, el tudja olvasni az emailt és válaszolni is tud rá, tudja, mi az, hogy böngésző és miben más, mint az internet. Tudja, hogyan lehet internethez csatlakozni egy géppel. Tudja, hogy van olyan, hogy copy és paste.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az a baj ezzel az elvárássall, hogy ezt  - elvileg - minden, érettségizett embernek tunia kellene. Ugyanis - szintén elvileg - ezeket tanítják óvoda nagycsoporttól érettségiig bezárólag uszkve 15 éven keresztül.

Ezzel szemben a valóság az, hogy tényleg ellenőrizni kell ezeket IT állásra jelentkezőknél is (arról ne is beszéljünk, hogy aki nem IT-s, csak kell számítógép a munkájához), mert nagyon nem egyértelmű az, hogy ezek közül legalább egyet ismert/tud...

Az IT gyakornoki program az olyan mint az "informatikus"?

 

Mert ez lehet akár fejlesztő, data scientist, ML research assistant, üzemeltető, DevOps, IMLP (I must learn PowerPoint :) ) ... stb. Ezekre valószínűleg más - más felvételinek lenne értelme.

Igen.

Nagyvállalati környezetben és több területen lenne jó kipróbálni őket (pl. biztonság, üzemeltetés, fejlesztés, projekt munka).

Az alap ötlet szerint rotálnánk az egyes területek között, viszont oda lenne érdemes tenni amihez egyébként is van affinitása.

Üdv,
N.

"Mely technológiákról gondolja azt, hogy fasság?" Ha nem érti, vagy nem tud ilyet mondani, akkor legfeljebb menedzsernek jó.

Találj ki egy feladatot amit szerinted meg kell tudni oldani egy hét tanulással
Add ki a feladatot az első alkalommal, néhány szükséges infót tartalmazó linkkel.
Írják fel mit tudtak belőle az elején, mit kellett megnézniük, azt hol nézték meg és mire jutottak.
Egy hét múlva nézd  meg hol tartanak, mit jegyzeteltek.
Adjál nekik még 3 napot utólag ha nincsenek kész.

Amit ezzel mérni tudsz:

- aktuális tudás
- motiváció a tudás megszerzésére
- kooperációs képesség
- tanulási képesség
- stressz kezelése
 

Gábriel Ákos

Jó kérdés, eleve 

Nagyvállalati környezetben és több területen lenne jó kipróbálni őket (pl. biztonság, üzemeltetés, fejlesztés, projekt munka).

ezek nagyon más affinitást kívánnak: sok fejlesztő nem tudná megmondani, a gépben melyik a memória és melyik a proci, de mivel a Macbook-okat már 5 éve gyakorlatilag szerelhetetlenül öntik formába és szinte darabban cserélik, nem is feltétlenül kell neki - egy üzemeltetőnek viszont muszáj, mert a vinyót a gyakornok cseréli.

Én a biztonsághoz nem értek, ott mindig van valami csavar, amire nem gondoltam, a műveltség valóban biztonságos rendszerekhez kevés. 
 

valszeg egy biztonságisnak odaadnám az Eucledia nevű játékot, aztán megnézném, hány ocsmány trükkre jön rá cheat nélkül.

Arra, hogy kinek milyen hozzáállása és motivációs rendszere van, vannak ilyen félig-meddig játéknak tűnő tesztek, pl. a motivive meg a world of goo szerű gravity mittommi - ez a 

recruitment gamification

kulcsszóra fog visszajönni.

nyilván össze kell írni, az egyes pozikhoz milyen attitűdöt vártok, és arra a HR szakmának vannak játékai (akár élő akár digitális) hogy megnézze.

onnantól kezdve meg elkezdődik egy iskolaszerű képzés, ahol rendszeres időközönként performance review van, és rostálsz. Hogy ez ne legyen annyira fájdalmas, fix szerződéseket szokás kötni amit hosszabbítgatnak, és akkor nem tűnik annyira kirugásnak.