Vettem AP-t

Már indítottam pár témát és hozzászóltam több másikhoz is wifi témában. Most nézem, 3 hónapja kezdődött a dolog. És talán most véget ért. Arubám lesz.

Részleges alaprajz: https://imgur.com/8gek929. A megoldandó feladat, hogy a zöld négyzetnél stabil legyen a wifi. Kábel nem játszik. A jelenlegi megoldás kb. ilyen: https://imgur.com/n99HWVH. Ez egy szolgáltatói modem+router+AP kombó, meglepően nagy térerővel tolja a cuccot, ezért U6-LR-rel modelleztem. A rajz szerint a térerő még éppen elfogadható, az eszközök szerint 4/5 csík. A sávszél nekem elfogadható, viszont instabil a kapcsolat. Naponta többször megszakad, az eszköz azt hiszi, hogy wifin van, de az még pingre se válaszol, ilyenkor 20-30 mp-ig minden megáll, aztán minden kapcsolat megszakad, újrakapcsolódok, és megint megy egy ideig. Még a TV-n is megáll a DLNA lejátszás, pedig azok közelebb vannak hozzá. Nagyon szoktam örülni, hogy remote desktop és meeting közben is előjön, de egyébként terheléstől független. Szomszédoktól alig jön át zavaró jel. Az internet eléréssel nincs gond. Szóval tuti az AP a ludas.

Hirtelen felindulásból vettem egy Mikrotik hAP AC3-at, de még rosszabb volt. Gyengébb térerő, elfogadhatatlan sávszél, és sokat szöszmötölt DFS-sel miközben nem lehetett hozzá kapcsolódni. Akkor még nem értettem hozzá, elhittem, hogy a Mikrotik márka és a böhöm nagy antennák majd segítenek és pofára estem. Na nem baj, visszaküldtem, és kezdődött a hosszú keresés.

Nagyon sokáig azt hittem, hogy egyrészt a Unifi milyen fasza márka, másrészt hogy ide egy darab eszköz elég lesz. Már majdnem megvettem az U6-LR-t, de aztán meggondoltam magam. Először is azért, mert rengeteg a panasz az instabilitásra, firmware bugokra (HUP-on is, máshol is). Egyébként jó cucc, jól kezelhető, én is használtam még vagy 10 éve, ezért sajnálatos, hogy most így állnak. Másrészt azért, mert hardverileg is elég lesújtó véleményeket írnak róla, hogy pl. szar/random az antenna design, kő egyszerű Mediatek chip és tákolt szoftver hajtja, stb. Még gondolkodtam a UAP-AC-HD modellen is, mert hogy ez azért kicsit komolyabb hardver, de végül elvetettem. Szóval enterprise-nak álcázott soho cucc. Harmadrészt azért, mert a modelleket, amiket kinéztem, egyszerűen nem találtam raktáron. Állítólag van már egy U6-Pro modell is, amit bárhol lehetetlen beszerezni. Negyedrészt azért, mert megtaláltam ezt a cikket: https://arstechnica.com/gadgets/2020/02/the-ars-technica-semi-scientifi….

Eldöntöttem, hogy nekem mesh kell és sohonál jobb kategória. Közben kollégák ajánlották a koaxon át wifit toldó MOCA technológiát, meg az üvegszálat (mert hogy az milyen icipici, és már teljesen jól elérhető hétköznapi használatra is, és ha nem jön be a mesh, akkor ez lesz a következő lépés). Ez a terv: https://imgur.com/cDxirRo.

Vannak direkt meshre ajánlott rendszerek, a jobbak háromsávosak dedikált backhaullal. Szinte minden gyártó becélozza ezt a szegmenst. TP-Link Deco, Eero, Netgear Orbi, Google/Nest wifi, Mikrotik Audience, stb. De valamiért egyik se győzött meg. Elhittem, hogy egy review erejéig jó sávszélt produkálnak, de nem voltam meggyőzve, hogy ezek szoftver és hardver tekintetében felső kategóriás, stabil, hosszú életű eszközök lennének. Amúgy 90%-ot adok rá, hogy egy ilyen konzumer cucc is megoldotta volna a problémát, és csak én estem bele egy olyan csapdába, hogy nekem jobb kell, 100%-os megoldás. És a kinézetük sem tetszett, nem dísznek akartam venni.

Aztán vannak az igazán enterprise eszközök: Aruba Instant, Ruckus Unleashed, Cisco a nagy triumvirátus, de azért van még pár másik is. Ebből az első kettőt jártam jobban körbe. Viszont ezek mocskosul drágák. Azt elhittem, hogy ezekkel aztán tényleg nem lesz több gondom, viszont ezekben olyan extra tudás is van, ami nekem tuti nem kell, szóval ágyúval a verébre kategória. Szinte mindenki azt javasolja, hogy házi használatra használtat érdemes venni olcsón. Próbáltam, nem találtam. Kellett volna egy arany középút.

És ekkor rátaláltam az Aruba Instant On vonalra. Ezekben kb. ugyanaz a hardver fut, mint a jobb Instant AP-kban, de szoftveresen buták, olyannyira, hogy csak felhőből lehet konfigolni őket. Evvel a ténnyel nagyon sokáig nem tudtam megbarátkozni. De aztán úgy voltam vele, hogy ezen át lehet lépni, és akkor megvan az arany középút: nagyon fasza hardver, éppen elégséges tudású de egyébként állítólag atomstabil szoftver. És ha elmegy az internet, attól még állítólag működik tovább a LAN, csak a konfigot nem lehet módosítani. Szóval ezt az egy dolgot bevállaltam kompromisszumnak. Ezek az eszközök is tudnak mesht természetesen, de valamiért erre vonatkozó konkrét tesztet nem találtam, és itt a hitemre bíztam a dolgot.

Még mindig el kellett dönteni, melyik modell legyen. Rengeteget segített ez a blog: https://evanmccann.net/blog/2021/7/instant-on-vs-unifi-speed-tests. A distance tesztek főleg nagyon jók, ilyet egyszerűen nem láttam máshol. Érdemes megnézni, hogy az U6-LR sok tesztben alig tud ráverni az Arubákra. Megint volt egy kis fejvakarás: legyen az AP15, ami 4x4-es MIMO-t tud, de csak AC, vagy az AP22, ami már AX, de csak 2x2-es MIMO? Végül úgy döntöttem, hogy egy ilyen-egy olyan. Az AP15 lesz a szatellit és az AP22 a főnök. Azt gondoltam el, hogy az AP15 2 antennával tud beszélgetni az eszközeimmel, 2 antennával meg az AP22-vel, és így meglesz end-to-end 2 chain (mert egyébként egy mesh esetén a sávszél feleződik). Még az is lehet, hogy majd egyiket visszaküldöm és a másikból lesz 2. De egyelőre ez a terv jobban hangzik, mintha két AP15 vagy két AP22 lett volna. Egyébként a stabilitás a lényeg, a sávszél elvárt minimuma (100 Mbps) fölötti része másodlagos. És végül belépek a wifi6 világába is (a telefonom és laptopom következő generációja már wifi6, egyelőre kihasználatlan lesz, de future proof, az a lényeg).

2 nap múlva szállítják. Majd beszámolok róla. Beállítok majd egy rendes iperf tesztet is, és a szolgáltatói AP-val fogom kezdeni a tesztet, mielőtt (remélhetőleg végleg) lelövöm a rádióját. Azt még nem tudom, hogy plafonra szerelem-e, vagy valami alacsony asztalon lesz. Ja, az az érdekes még itt, hogy enterprise kategóriában szinte kizárólag fali szerelésű eszközök vannak (a konzumer asztaldíszekkel ellentétben), nem teljesen omni antennákkal, hanem ki van találva, merre kell néznie. Ez is tesztelésre kerül majd.

Hozzászólások

Lehet nem kellene elszomoritanom, de azok a franya kis hullamok nem fognak valogatni az antennak kozott birizgalni fogjak mindet.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Alapvetően nem akartam semmilyen kábelt, de mikor ez megfogalmazódott bennem, UTP-re és koaxra gondoltam. Utána mondták, hogy az optika is szóba jöhet. Mivel azt nagyon könnyű elrejteni, ezért nem zárom ki. De ha a wifi magától tudja a 100 Mbps-t, nem fogok optikázni, hogy ennek a többszöröse legyen.

meglepően nagy térerővel tolja a cuccot

Mint a Kossuth rádió (Solt, 2 megawatt). Ha megnöveled a teljesítményét, távolabbról is hallja Mariska néni rádióvevő készüléke és szól a zene.
Viszont ne feledd, hogy itt TCP/IP esetén "Mariska néni" zsebkütyüjének a halvány adását is meg kell ennek hallania. Ha nincs ACK, akkor nincs további TCP stream sem.

Innentől kezdve az, hogy nagy térerővel tolja, az számomra nem a frankó szinonimája. Ellenben a szomszédot is arra készteted, hogy az ő berendezése is jobban üvöltsön, azaz gerjesztjük az elektroszmogot.
 

Valszeg az összes szomszédnak is ugyanilyen eszköze van, szinte egyeduralkodó errefelé a UPC. És nem kényszerítek semmit, ezen a buta cuccon a wifit lehet kikapcsolni, meg bekapcsolni, meg SSID-t és PSK-t választani, és ennyi. Tudok róla, hogy a nagy txpower-höz jó receive sensitivity tartozik jó esetben, de arról is tudok, hogy a txpowert inkább jobb letekerni adott esetben, mint fel. Ezért is lesz egy izmos AP helyett kettő gyengébb és némileg irányított antennás AP.

Szerkesztve: 2021. 12. 22., sze – 09:42

A wireless mesh-nél, ha sávszélt is akarsz, bele fogsz esni a DFS sávba...akár akarod, akár nem. Így egyből visszakerülsz a kiindulóhelyzetedbe, de legalább van egy/több enterspájz eszközöd drágábban :)

 

Szerk: nézegetem ezt a MoCA dolgot, ha jól értem ez a gigabites EoC...én csak brutáldrága eszközt látok belőle, és ugye minimum 2 kellene, milyen típusban gondolkodsz?

Amúgy ebből kiindulva elmehetsz a powerline irányába is, talán kevésbé fájdalmas...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

100 Mbps-t szeretnék, az nem nagy cucc. 40 vagy max 80 MHz csatorna kell, inkább stabil legyen, mint gyors. És bízok benne, hogy a Mikrotiknél jobban fog működni.

MoCA: nem kerestem konkrét eszközt, csak javasolták, mint alternatíva. Bármiféle kábeles megoldáson csak akkor fogok gondolkodni, ha a mesh nagyon nem jön be.

Itt egy szép ábra, hogy konkrétan mennyi az elméleti és azon belül a szabályosan használható noDFS 40/80MHz csatorna (4db/2db). Ebből kell kigazdálkodnod a backbone-t, az AP-ket, és kikerülnöd a szomszédokat. 20MHz-nél azért több kombinációd marad .)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Az nem lehet, hogy a vevo oldalra fekszel ra? Asztali gep? Laptop?

Nekunk van egy szoba, ahol csak az en laptopom (Lenovo Thinkpad) mukodik, a tobbi eldobja a wifit egy percen belul, vagy nem is tud kapcsolodni ra (mobilok, tabletek, 4 fele masik laptop).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

lehet volt mar, de en a masik szobaba raknek egy sima AP range extendert egy kozeli 220-as dugoba. a zold potty meg ehhez kapcsolodna.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A legtutibb az lenne, ha megvennék egy csomó eszközt, használnám egy hétig, és végül visszaküldeném, ami nem jött be. Viszont pont ez a postázgatás és hosszantartó tesztelgetés a szivatás.

A második legjobb, hogy online cikkeket és review-kat olvasok. Ott pedig szinte mindig a mesht hozzák ki nyerőnek. Úgyhogy evvel lesz a legkisebb a várható szívás mértéke. Ez még mindig csak esély, és sose tudom meg, hogy mi lett volna, ha a másikat választom.

Ethernet over Power, es lesz a helyisegben direktben WiFi-d. Falban nem kell kabelezned semmit.

Ethernet-over-Powerrel halozatot viszel az egyik helyisegbe, ahol rakotsz egy buta AP-t, es van nagysebessegu vezeteknelkuli jeled. Valassz el par dolgot: egy adott helyen, adott eszkoznek vezeteknelkuli hozzaferes kell es azt, hogy hol van az AP, ahonann kapja a jelet, es ez az AP hol csatlakzoik a halozatra.