joco01 blogja

Milyen lesz az új világrend?

Azt már kezdem látni, hogy az eddigi világképem kissé naiv volt az elkényelmesedett életemnek hála, és nem is voltam eléggé tájékozott. A rengeteg mostani politikai és történelmi elemzést látva elkezdtem továbbgondolni, hogy vajon mi várhat még ránk. Mivel ez sokakban indulatot kelthet, előre szólok, hogy az építő kritikát köszönöm, a személyes támadást meg leszarom.

Aruba Instant On teszt

Aruba, Jamaica, oh I want to take ya
Bermuda, Bahama, come on pretty mama

Meghozta Jézuska/a postás az AP15-öt és AP22-t, amit pár napja rendeltem, hogy kipróbáljam az enterprise vonalat és a meshelést. Jellemzően mindenki le akar beszélni, csináljam máshogy, mert máshogy jobb, de én meg így akartam, és akkor már legalább le is írom, hogy mik a tapasztalatok.

[KV] Szösszenet

Boltban voltam. Vettem többek között szappanutántöltőt. A polcon az egyiknek lyukas volt az alja és kicsit kifolyt. Normál esetben szóltam volna valakinek. Ezt most kihagytam, mert nem akarok senkinek a közelébe menni. Viszont a kifolyt szappannal kezet mostam. És vásároltam tovább.

Miért nincs probléma nálunk rendszergazdák és fejlesztők között

A rendszergazdás topikban látott sok-sok hozzászólás ihlette ezt a bejegyzést. Nagyon sokféleképpen tudnak egymás lábára lépni rendszergazdák és fejlesztők, szépen le van írva amott, én is tapasztaltam már ezek egy részét. A jelenlegi munkahelyen viszont még sincs ilyen probléma. Leírom, miért.

23andme

Miért pont ez, és nem valami más? Mert szimpatikusak, állítólag az eredményeik relatíve pontosak, alapszintű YDNA és mtDNA is van benne, és szerintem jobban passzol a céljaimhoz.

Mit szeretnék tudni? Lehet, hogy meg fogja találni a világban élő 1000+ unokatestvéremet (én csak az 1. és 2. unokatestvéreimet ismerem), de ez annyira nem érdekel (aztán lehet, hogy majd meggondolom magam, ha kijön valami érdekes találat). Kiszámolja, hogy a bolygó mely területéről származnak az őseim pár generációra visszamenőleg, ez maximum fun fact lesz, amúgy azt gondolom, hogy 100% magyar, vagy hasonló lesz az eredmény. Ami érdekel, az az, hogy milyen egészségügyi kockázataim vannak, és esetleg milyen érdekességeket rejtenek a génjeim. Ez úgy jön majd ki, hogy a 23andme-ről letöltöm a nyersadatokat, és feltöltöm a promethease.com-ra.

Microserver wifi AP

Mindig is az volt a terv, hogy a Microserverben wifi AP is lesz. Már rég megvettem a hozzávalókat: RB14e host kártya, R11e-2HnD wifi adapter, 2 darab ANT2408CL 8 dBi-s botantenna, pigtailek.

Csak volt egy kis gond: a kártya egyszerűen nem fért bele. Itt írtam róla bővebben: https://hup.hu/node/157657. A történet vége az lett, hogy végül eldöntöttem, bátraké a szerencse, meghegesztem. A host kártya PCI csatlakozójának az aljából RESZELŐVEL levettem kb. 1.5mm-t. Ez tűnt a legegyszerűbbnek, ugyanis mind a kártya, mind a portfedél ugyanannyival magasabb volt a kelleténél, és a PCI csatlakozó alján van egy kis ráhagyás. Az volt a kockázat, ha esetleg az alaplap PCI csatlakozójában az érintkező belekarcol a host kártyába a PCI csatlakozó felett, de ezt éppen csak sikerült elkerülni. Így a cucc gyönyörűen belefér a házba. Biztonságképpen két réteg csomagoló ragasztószalagot tettem a házban arra a fémlapra, ahol korábban hozzáért a kártya.

Sávszélesség

Korábban már írtam, hogy 4 lemezes WD Red felett van egy ZFS raidz2 a szerverben. Most jött el az idő, hogy adatot is tegyek rá, Windows 10-es laptopról. UPC modemjén keresztül ment a másolás, a szerver és a laptop is kábellel csatlakozott (a laptopban csak 802.11n van, a szerverben meg semmilyen wifi, de majd lesz egyszer 802.11ac).

Első próba: WinSCP alapbeállításokkal, kb. 25 MB/s ment át. Második próba: feltettem egy Sambát, semmit nem állítottam rajta, kellett egy smbpasswd -a [user], Windows simán felcsatolta, 85 MB/s a csúcs. Ez bőven jó ahhoz, hogy ne kezdjek el tuning beállításokban turkálni. Egyszerűen csak működik, ennyit szerettem volna mondani.

Nullmailer

Itt volt a kérdés: https://hup.hu/node/157110

Röviden a cél: van egy rendes FQDN nélküli, dinamikus IP-s házi szerver, ahonnan emailt kell küldeni (leginkább riasztás), fogadni nem.

A küldéssel ugyebár az a gond, hogy ha egy rendes MTA-t teszek fel, sok nyűg lenne avval, hogy a nagy szolgáltatók ne vegyék SPAM-nek, muszáj valami smarthost megoldás. Ezen felül nekem fontos az egyszerű konfiguráció.

Kb. olyan megoldást akartam, ahol minden helyi account mappelve van egy aliasolt Gmail accountra, feladó és címzett fejlécben is, és a Gmail SMTP lenne használva smarthostnak. Tehát van egy darab Gmail cím, gipszjakab@gmail.com, a root lenne gipszjakab+root@gmail.com, stb. Ez azért jó, mert bármelyik helyi account tud bármelyik másiknak küldeni, plusz külső címekre is, és látszik, melyik account rejtőzik a közös Gmail cím mögött (hogy pl. lehessen szűrni).

Microserver performance

Kolléga parancsát lefuttattam én is. 873830-421 kiépítés, tehát gyári 8GB RAM, nem nyúltam hozzá semmihez. Diszkek: 4 db WD red 3TB raidz2-ben, Intel DC S4600 log device. ZFS paraméterek: nincs dedup, nincs tömörítés, ashift=12, atime+relatime.


root@hp:~# bonnie++ -u root -r 1024 -s 16384 -d /srv/ -f -b -n 1 -c 4
Using uid:0, gid:0.
Writing intelligently...done
Rewriting...done
Reading intelligently...done
start 'em...done...done...done...done...done...
Create files in sequential order...done.
Stat files in sequential order...done.
Delete files in sequential order...done.
Create files in random order...done.
Stat files in random order...done.
Delete files in random order...done.
Version 1.97    ------Sequential Output------ --Sequential Input- --Random-
Concurrency  4   -Per Chr- --Block-- -Rewrite- -Per Chr- --Block-- --Seeks--
Machine    Size K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP /sec %CP
hp       16G      201240 56 45492 30      223330 42 216.4 20
Latency            55066us  47914us        104ms   148ms
Version 1.97    ------Sequential Create------ --------Random Create--------
hp         -Create-- --Read--- -Delete-- -Create-- --Read--- -Delete--
       files /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP
         1 +++++ +++ +++++ +++ 1215 14 +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++
Latency        513us   30us   600ms   442us   76us   427us
1.97,1.97,hp,4,1514331831,16G,,,,201240,56,45492,30,,,223330,42,216.4,20,1,,,,,+++++,+++,+++++,+++,1215,14,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,,55066us,47914us,,104ms,148ms,513us,30us,600ms,442us,76us,427us

Microserver: Debian migrálás ZFS-re és UEFI-re, nem volt izgalommentes

Az előző bejegyzések folytatása. Sok parancs copy-paste más leírásokból, főleg innen. Tehát van egy pendrive-ról bootoló Debian, és egy üres zpool egy SSD-n. Sok migrálás egyszerre: pendrive-ról SSD-re, EXT4-ről ZFS-re, plusz MBR-ről GPT-re és BIOS-ról UEFI-re.

A root zpoolt (rpool) altroot-tal csatoltam fel /mnt alá. Itt rögtön egyszerűsítettem egy nagyot. Minden leírás azt mondja, hogy rpool/ROOT/valami legyen a /. Ugyanis más rendszereken (ld. beadm) boot environmentek közül lehet válogatni. Linuxon ilyen még nincs, egyszer talán lesz. Én viszont azt gondolom, hogy erre belátható időn belül nem lesz szükségem, YAGNI, ne bonyolítsuk. Bőven elég, hogy gáz esetén initramfsből vissza tudok állni korábbi snapshotra.