Driver nélküli nyomtatás és szkennelés

A korábbi téma folytatása. Sokat kutattam és végül megvettem a szerkentyűt: HP M28w. Menni fog a dolog, de van vele szívás. Gyertek tanulni a meglátásaimból.

A keresés

Tehát nyomtatót akartam venni. Fő feltételek: lézer, kapható legyen a kedvenc boltomban (Digitec), legyen kicsi, és ne kelljen hozzá driver. Nem kell szín (megdobja a méretet és az árat, és az eredmény úgyis kiábrándító egy tintasugarashoz képest, fotónyomtatást online célszerű végezni), szkenner jöhet, de nem muszáj, lapadagoló nem érdekel, duplex nem érdekel, 1200 dpi nem érdekel.

Szkennelést házilag is meg lehet oldani elég magas színvonalon: vettem egy A4-től kicsit nagyobb akril lapot, avval le kell lapítani a papírt, és telefonnal az Adobe Scan alkalmazással le kell fotózni. Van beépített OCR, gyönyörűen rendereli az egyébként nem egységes megvilágítást. Ráver minden korábban próbált szkennelős megoldásra (főleg a CamScanner, ami érthetetlen módon népszerű, de hányadék a minősége). Eléggé favágó megoldás, és sajnos az akril lap szörnyen vonzza a koszt. De amilyen ritkán kell (havi 1), bőven jó. Ugyanúgy a várható kevés használat miatt fölösleges az a csomó más extra, amit írtam. Az 1200 dpi is szerintem parasztvakítás (mondom ezt, miután 600 dpi-s nyomtatót vettem, és láttam az eredményt).

Ja, és ami még fontos volt, a review-k (kapcsolódó TED). Általában hasznosnak szoktam érezni a review-kat, de a nyomtatók esetében ez valahogy nem jött össze. Az Amazonon rengeteg olyan review van, ahol van sok 5-ös, kevesebb 4-es, még kevesebb 3-as, még kevesebb 2-es, és hirtelen egy csomó 1-es értékelés. Teljesen félrevezető képet ad. Direkt elolvastam az 1-es értékeléseket, és az derül ki, hogy mennyi idióta van. Lepontozza a fekete-fehér nyomtatót, mert azt hitte, hogy színes. Nem tudja beállítani. Nem kapcsolódik a wifire. Nem tudja átverekedni magát az auto power off logikáján. Nem találja a default jelszót. Sokan panaszkodtak, hogy a Xerox gépek egy bannert nyomtatnak minden job elé és nehéz kikapcsolni (mondjuk ebben lehet valami). A hivatalos review-kkal is sok a gond. Kb. az összes review arról szól, hogy ez az X modell tűrhető, sok hibája van, de ehhez képest az Y és Z modellek ilyen-olyan téren mennyivel jobbak. Az olcsó modellnél felhozzák problémának, hogy keveset tud, a sokat tudó modellnél felhozzák problémának, hogy túl drága. Az összes házi használatra való modellnél felhozzák problémának, hogy drága a toner, de hát én ezt tudom, még mindig jobban járok, mintha egy szekrény méretű irodai cuccot vennék. Szóval nehéz volt értelmes összehasonlítást találni.

Protokollok

A driver nélküli kezelés volt a legnagyobb probléma, erről szólt a korábbi fórumtéma is. Több protokollnak kell stimmelnie ehhez: meg kell találni a nyomtatót (Avahi, DNS-SD, Bonjour...), kommunikálni kell vele (IPP, port 9100 direct mode, ilyesmi, vagy éppen az USB is ez a kategória), és kell egy leírónyelv (PDL), ami kb. egy fájlformátum. És van +1: maga telepítés.

Gyártók és a Cups fejlesztők kontaktálása után ki merem jelenteni, hogy ha egy nyomtató ismeri az AirPrint, Mopria, IPP everywhere vagy Wi-Fi direct szabványt, akkor biztosan támogat olyan formátumot (is), ami a Cups-szal megy driver nélkül (PCLm, PDF, PWG, URF). Hiába van az odaírva, hogy pl. PS, PCL, vagy más még egzotikusabb dolgok, mint pl. SPL. Ez valami marketing dolog lehet, vagy mittudomén. Sőt, az AirPrint és a Mopria szabványban szkennelés is szerepel (AirPrint esetén eSCL, Mopria esetén nem tudom).

A telepítés az egy külön téma, nincs rá szabvány. Egy nagy LCD kijelzős, billentyűzetes modellnél sima ügy, mert be lehet írni a wifi jelszót magán a gépen. Minden modell kézikönyve úgy indul, hogy USB-vel dugd rá a gépre, és telepítsd a drivert, nálam ez rögtön kiesett ugyebár. Egyedül a HP-ról sikerült előre megbizonyosodni, hogy lehet PC nélkül: a HP Smart Android alkalmazás fel tud csatlakozni egy gyári állapotban figyelő gépre, és beállítja.

A választás

Csináltam egy szép kis táblázatot, ahol az összes nagyobb gyártó szóba jövő modelljeit összeírtam. Jónak tűntek: Lexmark B2236dw, Lexmark B3340dw, Canon MF113w, Xerox B210, Brother DCP-1612W, Ricoh SP 330DN, HP M15w, HP M28w, HP Neverstop 1001w és 1202w, HP 107w/135w/150nw/178nw. Amúgy összesen ~35 modellt vettem figyelembe. Milyen jó lenne, ha lenne egy adatbázis a világ összes nyomtatójáról, ahol lehetne tulajdonságokra keresni... A HP-nak több sorozata szerepel itt, eltérő országokban eltérő az aktuális kínálat (pl. az M*w régebbi, az 1*w sorozat újabb, a Neverstop meg még újabb).

A HP márka eleve kedvenc volt, az Android telepítés lehetősége még inkább megerősített a hitemben, illetve ő gyártja a legkisebb modelleket. A listámon az átlag űrtartalom 40L, a legnagyobbak 60-70L körül, a HP-nál az M15w csak 10.4L, méltán hirdeti magáról, hogy a világ legkisebb nyomtatója. Itt egy lista azokról a HP-król, amikhez Linuxon blob kell, és egy másik lista a mobil lehetőségekről. Végül az M15w szkennelős nagytesója, az M28w nyert, ami 18.7L, 139 CHF-ért beszerezhető volt, és elhittem róla, hogy mindent tud majd, ami nekem kell. Még a review-kon is viszonylag egységesen jól szerepeltek mindenütt. Az egyetlen félelmem az volt, hogy kicsit régebbiek.

Telepítés

Könnyű volt összerakni, szép narancssárga ragaszokkal jelezték, hol van tennivaló. Egy zavaró dolog volt: mikor betettem a tonert, nem volt olyan érzésem, hogy a helyén van. Túl könnyű kivenni, lötyög, nem kattan, nem záródik le semmi. Több YouTube unboxing videót is megnéztem, de nem derült ki, a kézikönyvből sem. Végül hagytam a fenébe, nem erőltettem, gondoltam, majd szól, ha baja van. Nem lett baja.

Tényleg tök kicsi. 5 és fél kiló. Azt számoltam még, hogy ha az M15w-t veszem, és mellé egy egyszerű síkágyas szkennert, kb. ugyanakkora lesz az összméret és -súly, mint az M28w, akkor már sokkal jobb az M28w. Szélességre és magasságra nem sokkal nagyobb, mint egy A4-es lap, mellé 20 centi magas. Nagyon kicsi szekrényben amúgy nem fér el, mert a kábel hátrafelé kiáll, illetve előre és felfelé nyíló részei vannak.

Az első gond, hogy a HP Smart app szólt, hogy hohó, 5 GHz-es wifin vagyok, ezért ő nem hajlandó telepíteni. Azt tudtam, hogy a nyomtató csak 2.4 GHz-et tud, de mivel az app telepítéskor közvetlenül a nyomtatóra kapcsolódik, ennek nem kellett volna gondnak lennie. A házi AP mindkét frekvencián ugyanazt az SSID-t használja, az Androidot nem tudtam rákényszeríteni 2.4 GHz-re, ezért AP konfigolást kellett közbeiktatni. Így végül egész simán sikerült a dolog: látta a nyomtató wifijét, kapcsolódott, bekérte a PSK-t, pörgött 1-2 percig, aztán kész, a nyomtató fent volt a wifin. Utólag láttam, hogy az app beállításai között van olyan, hogy 5 GHz-es wifi esetén is működjön, de default ki van kapcsolva. B+.

Használat Android alól

Kicsit csalok, mert ugyan kijelentettem, hogy drivert telepíteni nem akarok, de annyit megengedtem magamnak, hogy Androidra telepítek appot a hivatalos Play Store-ból. Ezekkel szemben nincsenek olyan fenntartásaim, mint a Linuxos és Windows driverekkel szemben. Egy app kicsi, könnyen leszedhető, nem tud bekavarni semmibe, hardverek és OS-ek széles skálájával kompatibilis, stb.

100% meg vagyok elégedve az Androidos használattal. Bármiféle telepítés nélkül is működnie kell, mert az Android gyárilag tud Mopriát. De létezik HP Print Service plugin és Mopria Print Service plugin is. Szabványos API van az alkalmazások felé, tehát bárhonnan lehet nyomtatni. Nem próbáltam ki minden kombinációt, de amit próbáltam, az ment csont nélkül. Nem lehet itt ezerféle dolgot beállítani nyilván, de az alapokat tudja: lapméret, tájolás, manuális duplex, ilyesmik. Semmiféle fájl formátum gond nem fordulhat elő a szabványos protokolloknak és API-knak hála, simán ment PDF és kép is.

Szkennelés is megy lazán. A HP Smart app tudja kezelni (habár rémlik, hogy valamelyik idióta egy review-ban azt írta, hogy a HP Smart app csak a telefon kamerájával tud szkennelni, és így érdemes használni fénymásolónak, hahaha). És ami meglepett, hogy a Mopria Scan app is tudja kezelni, pedig nem Mopria scan certified ez a nyomtató. Habár úgy emlékszek, hogy a Mopria csak 300 dpi-t tudott, a HP meg 600-at, de a 200/300-as PDF is tökéletes archiválásra vagy online továbbításra.

Használat Linux alól

Röviden: ez sem a Linux desktop éve. Csak azért nem vagyok kétségbe esve, mert Androidon tökéletes az élmény. A helyzetem azért nehéz, mert kb. mindig céges laptopon vagyok, ezért akad 1-2 korlátozás (habár van root jogom), de pl. drivert ide főleg nem tennék fel (mondjuk egyéb tapasztalatok alapján máshova se).

Cinnamont használok, és nem tudom, honnan, de van egy beépített nyomtató dialógus, ami előjön Chrome-ból, Gimp-ből, meg bárhonnan, és az alapból megtalálja a nyomtatót a hálózaton (Cups telepítés előtt járunk még). Leokézom, hiba nélkül bezáródik az ablak, és nem történik semmi. Nincs hibaüzenet, a nyomtató meg se nyikkan. Fogalmam sincs, hogy ilyenkor mi történik, illetve mi nem történik. Szóval ez fos.

Van a gépen alapból Cups, ez volt a következő célpont. Ott kezdődött, hogy nem tudtam magam autentikálni a Cups admin felületén. Teljesen használhatatlan hibaüzenetek után Google keresés sem segített sokat. Kb. mindenhol azt írják, hogy root-tal KELL belépni, de nem tudom a root jelszót, végül valami eldugott helyen kiderült, hogy az lpadmin csoportba vegyem fel magam, de ez se segített. Szerintem itt a céges PAM beállítás a probléma gyökere (de akkor is szégyenletes a Cups user experience). Végül a cups.conf-ból kigyilkoltam a Limit elemeket, és akkor továbbjutottam. Következő gond: a nyomtatót kétszer találja meg a Cups, és utána kétféle drivert (illetve driver nélküli beállítást) kínál fel. Nem tudom, melyik a jó, és miért van ennyi, de random választással továbbjutottam. Következő gond: küldöm a job-ot, nem nyomtat, mert nem találja a nyomtatót. De B+ az előbb még megvolt. Megint sok haszontalan log olvasgatás és Google túrás után kiderült, hogy fel kell tenni a libnss-mdns csomagot. Mert egy csomag kell ahhoz, hogy a broadcast üzenetből megtaláljuk a nyomtató nevét és elérhetőségét, de egy másik csomag kell ahhoz, hogy abból az elérhetőségből IP címet lehessen feloldani. Ez siralmas. Persze a neten minden nagyokos azt írja, hogy fix IP-t kell neki adni, és probléma megoldva/szőnyeg alá söpörve. Mindezek után végül is sikerült nyomtatni.

Szóval ez nagy szívás volt, dolgozom rajta, hogy simábban menjen. A Cups szerintem kikerülhetetlen lesz, mert a nyomtató natívan nem tud PDF-et szerintem, és talán ezért hasal el a Cups nélküli nyomtatás. Az MDNS csomagot feltettem, a Cups autentikációs hibáját jelentettem (de amúgy elég csak egyszer autentikálni/beszenvedni magam a telepítéshez). Nem gondolom, hogy a gyári driver feltelepítésével sokkal könnyebb lenne az élet, de ez nem fog kiderülni. Kíváncsi lennék még rá, mi van akkor, ha két gépről egyszerre nyomtatok, ugyanis alapjaiban véve túl egyszerűnek tűnik ez a hardver meg a protokollok is, és lehet, hogy összeakadna valahol a két nyomtatás. De mindegy.

Szkennelést még nem próbáltam. Állítólag a Sane 1.0.29-től kezeli az eSCL-t, és tök lazán lehet PDF-et kinyerni wifis nyomtatókból, köztük az enyém is ki van emelve, mint támogatott, garantáltan működő modell. De sajnos ez elég friss, nálam még csak Sane 1.0.27 van. Debian hivatalos repóban 1.0.29/30 experimental. De majd valahogy felszenvedem, vagy csak várok, hogy megérkezzen magától. Nem aggódok, szerintem ez a része szívás nélkül menni fog, legalábbis nem lesz olyan gáz, mint a nyomtatás.

Minőség

Nem vagyok profi és tapasztalt, de szerintem nagyon jól nyomtat. 5-ös betűméretig olvasható a kimenet. Nagyobb grafikákat nem nyomtattam, de nagyon szép betűket rajzol. Aminek egyenesnek kell lennie, az egyenes, aminek meg görbének, az szépen görbül. Nem tudom, hogy ettől más modellek miben tudnak jobbat, de azt simán elhiszem, hogy ettől van rosszabb.

Volt egy pillanat, amikor nagyon megijedtem, direkt PDF nyomtató-tesztoldalakat kerestem, és az első kimenet iszonyú csúnya pixeles lett. Aztán kiderült, hogy abban a PDF-ben raszteresen vannak renderelve a betűk, elég szar minőségben. Álljon sarokba az az idióta, aki ilyet feltesz a netre. Gyereknek töltöttem le kiszínezős rajzokat, azok is szinte mindig pixelesek. Kiábrándító, de nem a nyomtató hibája, a célközönség így is nagyon örül (ő még elég nagy hibahatárral színez úgyis).

A szkennerben az a jó, hogy nem olyan maszek, mint az akril lapos megoldás. De sajnos az Adobe Scan apphoz képest nem tud egyenletes fehér hátteret, enyhe foltok látszanak. Közel sem olyan rossz, mint a CamScanner app, még csak nem is túl zavaró, de azért nem ártana szoftveresen javítani rajta. Illetve az Adobe Scan háttérszín-kiegyenlítős algoritmusa színes dokumentum esetén széttárja a kezeit, itt egy igazi szkenner verhetetlen. OCR-hez is szoftver kell (ocrmypdf-fel szemezek), ezeket majd Linuxon fogom tovább nézegetni.

Hozzászólások

Driver nélküli nyomtatás? Mi lesz a következő? Zsíros kenyér nélküli antigravitációs hajtómű? :)

ocrmypdf: nagyon jól működik.

Szkennelés Linuxon: wget-tel sikerült (!), a Sane eSCL backendje hibára fut, bejelentettem nekik. Szerintem csak valami protokoll hiba, jó lesz ez egyszer.