Static HTML+Linux+wysiwyg szerkesztő program

Sziasztok

Statikus oldalt kellene összeraknom a feltörhetetlenség jegyében meg a feladat nem is kíván nagyobbat.

Utoljára 10 éve körmöltem html kódokat mcedittel. Nem szívatnám magam most ilyennel, ezért wysiwyg alapú webszerkesztő programot keresek.

Olyasmit, ami pl. a csodálatos wordpress és társainál is alapból megadatik.

Na ilyen létezik linuxra? LibreOffice-ban mégsem akarom összerakni. Természetesen jó lenne, ha tudnék váltani html kódra is, ha a wysiwyg szerkesztő nagyon nem érteni, hogy mit akarok.

Köszönöm!

Update: a másik cél, hogy ne legyen telipakolva mindenféle js és külső kódrészekkel, amikból folyamatosan új verziót adnak ki. Időnként ellenőrzik az oldal és rágörcsölnek ilyenkor, hogy jaj, elavult komponens...itt pedig az összes CMS elvérzett. Szóval ilyen sallangoktól mentes oldal kell végeredményben. Amin 5 év után sem találnak fogást. A tartalom néha napján változik.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 21., cs – 19:09

Ha a wordpress a minta, miert nem hasznalod azt? Van DB nelkuli valtozata is, vagy a biztonsagos gepen elkeszitett oldalt save as..-el vagy wgettel elmented, es megkapod a statikus html-edet.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

+1 a wget-es elmentésre, van 1-2 statikus oldal a kezem ügyében, amit Wordpress alapon tudnak a népek szerkeszteni, aztán amikor szólnak, egy pár soros scripttel lehúzom és masszírozom (dev domain -> igazi domain csere az URL-ekben, URL-ek kitakarítása, mellécsapni azokat a fájlokat, amiket a wget nem talált meg, de kellenek stb.) az egészet és megy ki statikus html-ként a nyilvánosan elérhető szerverre.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Kihaltak bizony, mivel nem nagyon gányol az egyszeri user saját kútfőből statikus HTML-t. Inkább kész sablonokat meg CMS statikus HTML offline vagy online generátorokat használnak, és azt témázzák. Aki meg írogat magának profiként vagy dizájnerként sajátot, nem generáltat, az meg szépen kézzel írja a kódot, valamilyen IDE-vel, és nem kell neki WYSIWYG-megoldás. Én se használtam sose ilyet, azért nem is tudok tippet adni a topiknyitónak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem, ha 5 évre tervezel, ne keress szerkesztőt, egy statikus oldal nem ér annyit. Csak írd meg, és kész.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Sima html-hez miért nem elég CTRL+SHIFT-I ?

No rainbow, no sugar

Ha statikus generátor CMS-t keresel, akkor siteleaf, ha egy jó vizuális szerkesztőt amiben értelmesen lehet korrekt oldalakat összerakni, akkor webflow.

Szerkesztve: 2021. 10. 29., p – 14:48

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. A nagyját kipróbáltam.

Most a Publii tűnik a legkényelmesebbnek ehhez a feladathoz. Előnye, hogy a fejlécet, láblécet központi helyen be tudom állítani és ha módosul, nem kell 30 html-t átírni. Újragenerálja az oldalakat. Tud mobilra is optimalizálni. A feltöltött képeket több méretben legenerálja és az optimálisat jeleníti meg. Mobilon a menü is klasszikus mobil menüként jelenik meg.
Némileg kötött, de sok mindenre gondoltak a fejlesztők, amit ki-be lehet kapcsolni +  adott oldalt html módra át lehet váltani szabad szerkesztésre illetve külön html és css kódokat be lehet juttatni, ami minden generált oldalba bekerül fixen. Pl. header, body bgcolor.

Igazából kezd annyira szimpatikus lenni ez a static html generálás, hogy a saját drupalos oldalamat is át fogom alakítani. Teljesen felesleges évi pár módosításhoz egy dinamikus CMS és az, hogy a folyamatos támadási felület legyen, ez miatt frissítési kényszer legyen. Nincs nekem már időm ezzel is szívni. Aztán van az a megrendelői réteg is, akiről tudod, hogy úgysem fog frissítést, karbantartást fizetni. Akkor minek kerüljön fel a netre n+1 Wordpress/Drupal magára hagyva 10 évre?
A legtöbb általatok megosztott program van windowsra, linuxra. Ügyfél tudja átadás után szerkeszteni, ha akarja.
Szóval érdekes ez az új irány, tetszik.

Ha jól értem, nagyjából lezártad a keresést, de ha van kedved és türelmed, a Get Simple nevű CMS-szerűséget (https://get-simple.info/) nézd meg. XML-t generál, és egy nagyon egyszerű PHP szkript van előtte.

Az sos projektre igen. A saját drupal oldalamat is tervezem átalakítani statikusra. Ennek kiválasztásához több időt szánok majd, mégegyszer átnézve a kínálatot ill. ami menet közben jön. Úgyhogy köszönöm, ezt is megnézem.

Régi vágyálom egyébként az, hogy megmaradhasson az online szerkesztés, de mondjuk egy lejelszavazott admin felület mögül. A kimenet pedig static html legyen,aminek a mappájára akár a php értelmezőt is ki lehet kapcsolni, tuti ne legyen huncutság.
Aztán ilyet nem találtam, így jött a linux+win klienssen összerakható static gen program.

Ha jó értem a Get Simple pont online lenne, szóval megér egy tesztet nálam :)

Aztán ilyet nem találtam

Pedig erre tök jól működhet egy random CMS + wget + kishellscript és egy jól irányzott scp :)

wget --mirror --no-parent --no-clobber --page-requisites --convert-links --domains akarmi.hu -e robots=off https://akarmi.hu/enCMSalapusiteom

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ha az FS-ednek nem gond a "?", akkor lementi szépen, a kis bashscript rész pl. nálam pont az, hogy deduplikáljam a cuccokat és csak a szép SEO url-ek maradjanak meg a pl. index.html?page=623234 helyett (valami HTML meta fejlécbe bedobja azokat is a Wordpress, úgyhogy a wget szépen lehúzza :( Hogy utána azt a fájlszerver kiszolgálja-e neked vagy a ? miatt kötelezően query stringként értelmezi, jó kérdés (mondjuk akkor meg egy jól irányzott sed-del kicseréled a ? jeleket mondjuk #-re, átnevezed a fájlokat és öröm és boldogság)

De azzal tényleg lehet szívás, amire nincs instant recept... :(

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Igen, egy ilyet be lehetne kötni akár az RSS feedre is. Így amikor a kizárólag VPN-intranet alól elérhető dinamikus CMS-ben a felhasználók új oldalt adtak hozzá vagy valamit frissítettek, már mehetne is az rsync + script magától.

Jobban átgondolva efféle bővítményt is lehetne akár írni bármely CMS-hez: külső elérések tiltása + minden módosítás után statikus rendering + FTP put egy publikus helyre.