Wifis, viszonylag kicsi, linuxbarát nyomtató kevés használatra

Fórumok

Sziasztok!

 

Valami viszonylag kis helyigényű nyomtatót keresek nem túl sok nyomtatáshoz. Linux és win gépek vannak. Fontos, hogy tudjon wifin keresztül nyomtatni, mert olyan helyre kerülne ahol nincs madzag.

HP LaserJet Pro M15w méretben jó, meg lézer, de mivel néha színest is nyomtatnánk, inkább valami olyan tintasugarast keresnék ami jól bírja a hosszabb állást és a kevés lapszámot.

Ki mit ajánlana?

Köszi!

 

kiegészítés: Van valakinek olyan színes tintasugaras nyomtatója, amit keveset használ, de ennek ellenére nem szárad be, nem kell hosszabb idő után új patront tenni bele?

Hozzászólások

Szerintem olyan tintasugarast nem találsz ami jól bírja az állást, be fog száradni a fej. Olyat nézz amihez olcsó a tinta (jutalmul a nyomtató lesz drága) például az epson ecotank sorozata és akkor időnként tudsz rajta valamit nyomtatni ha nem is kell feltétlenül.

Offtopic: Azt a funkciót hiányolom a tintasugarasok firmwareéből, ha sok ideig (beállítható) nem nyomtatnak vele tüsszentsen ki egy kis festéket a beszáradás ellen így valószínű kevesebb festék fogyna, mintha rettenetes sok tinta felhasználásával állandóan tisztítani kell. A másik bosszantó az, hogy nem lehet színenként tisztítani. Ha csak egy színnél van eldugulva néhány fúvóka akkor is öblíti az összes színt mintha nem lenne holnap. Persze értem én a tintagyártó érdekét is.

A "megoldás" olyasmi szokott lenni, hogy sosem szabad kikapcsolni a nyomtatót és akkor időközönként a festék egy részét kinyomja a hulladék tartályba. A tinta fogy, a hivatalosan nem cserélhető tartályban gyűlik a huilladák. Ha áll, akkor is fogy és romlik az állaga.

Egyébként a ritkán nyomtatás is relatív. Ha évente egy-két alkalommal kell színes, míg fekete fehér meg talán heti-havi pár oldal, akkor nem biztos, hogy érdemes a színessel fogalkozni. Főleg, ha esetleg van valami fénymásoló/nyomtató szalon is a közelben. Érdemes átgondolni, hogy tényleg szükség van-e színes nyomtatóra.

Elvileg van élettartama a tintáknak is, még akár lézer esetén is. Bár ff esetén 5-10 éves tonerek is működnek nálam, színesnél nem tudom jelentkezik -e probléma, ha öreg a festék. 

Tintást én is megutáltam egy életre. Amikor néhány hónap kihagyás után nyomtatni kellett hirtelen, rohanhattam számtech boltba patronért.
Lézer? 17 év vettem egy fekete-fehéret. Volt hogy télen kocsi csomagtartójában éjszakázott, reggel behoztam 1 órát aklimatizálódott és nyomtattam vele. MINDIG számíthatok rá.
WiFi? Ez még parallel port + USB-s jószág eredetileg. Kapott 8 éve egy ARM-os SBC-t és lőn WiFi-s vagy amit akarsz hálózatos nyomtató. :)

Vajon a mostani tintásaktól várhatunk csodát, vagy ma is jellemző, hogy pár hónap pihentetés után ugyanúgy cserbenhagyhat?

Egyelőre nem dobom ki a régi lézert. Tényleg igazi túlélő. Pedig 17 éve engem szolgáló matuzsálem.
HP Laserjet 1005w USB-n fixen összekötve egy Odroid-U3-mal és így lett ethernetes nyomtató.
Kb. 5 évente veszek bele tonert, most már olcsó utángyártottat.

Nekem Laserjet 1300, de szogre ugyanigy nez ki.

az a papiradagoloja eleg szarul van, mindig felek, hogy letorik.

En 2-bol raktam ossze egyet. Volt a cegnel leselejtezve egy, mert hibas volt, neztem vateran egy masikat, ahol szabadkozott az elado, hogy a szive fajdul meg, hogy el kell adni, de a felesege masmilyet szeretne. Nekem csak az alaplap kellett belole, de amikor szetszedtem, akkor az a nyomtato szet volt hajtva, olyan allapotban volt a belseje, hogy borzalom (tiszta fekete volt *minden*).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az újakkal nekem is ez, vagy rosszabb a tapasztalat. Illetve egy rakat tintát elhasználnak "fejtisztítás" címén.

Egyetlen outlier pontom van, egy ősrégi deskjet 710C. Na abba soha nem száradt bele a tinta, pedig volt hogy évekig állt, és elég mostoha körülmények között (padlás meg kamra is volt).

Hogy csak szerencsés voltam-e, vagy akkoriban tényleg jobbat csináltak, azt nem tudom.

Nálem is jó, ha havi 5 oldal nyomtatás történik, főleg az utóbbi években.

11 éve használok egy oki b2200-at, még mindig a hozzá kapott toner van benne. Pár éve vettem utángyártott festéket hozzá, de még nem volt rá szükség. Volt, hogy raspberry pi-vel osztottam meg hálózaton raw nyomtatóként (kiensen kell a driver). 
5 éve van egy HP P1102W is, abban is még gyári toner 70%-on. Ehhez is van eltéve egy utángyártott toner, hátha kifogy valamikor :D 

Nálam is inkább csak olyan jellegű gond lehet, hogy a festék nem degradálódik-e le, ha egyszer használatba veszem a már megvett utángyártott patront az nem degradálódott-e le addigra. Ja és a b2200-nál egy görgőt reszelővel fel kellett érdesíteni, mert a "gumi" felület degradálódott az évek során és ezért csúszós lett. 

Linux alatt új os verzióra frissítés után kellhet igazítás, aztán pár évig gombnyomásra megy. Win alatt meg nyomtatótól függetlenül pár havonta elrontják a nyomtató alrendszert, akkor driver újratelepítés kell. Maga a vas megy.

Brother lézernyomtató, egyik legolcsóbb wifi-s verzió. Linux-ról, Windows-ról, OSX-ről tökéletesen nyomtat. Mivel egy Windows-os asztali géppel van direkt összekötve, a Linux-os asztali gépnél nyomtatáskor előkerül egy wifi-stick (mondjuk negyedévente egyszer).

Korábban egy HP lett wifi-sítve egy RPi-vel, de nem volt üzembiztos, valami nyűg mindig akadt. Azelőtt a TP-Link router volt a nyomtató szerver, de ott meg a driverek hiányoztak egy idő után. Nekem jobb, ha nincs okosító kütyü a nyomtatón, hanem csak work4me.

Szerintem sem érdemes ritkán használt otthoni nyomtatónak tintasugaras. A néhanapján történő színes nyomtatást pedig meg lehet szervezni másutt, ehhez rendszerint felesleges fenntartani egy nyomtatót (főleg, ha minden nyomtatáskor új patron kell bele).

AL

Tintasugaras szerintem sem jó, csak ha folyamatosan használod.

Nálunk is lézer van otthon, megvan már 4+ éve, lehet rá bárhogy is és bármiről is nyomtatni - csak ugye már nem kapható:

Samsung (de már a HP megvette) M2070W

Ha jól emlékszem a Xerox megszűntette ezt a termékvonalat. Az irodában van egy ilyen nyomtató - tényleg gyönyörűen nyomtat, print proofot lehet vele csinálni. Nagyon nagy és nehéz. Múltkor elromlott a tápja és kerestem hozzá cserét, gyakorlatilag nem volt épeszű áron. Szerencsére infót találtam a  tápról és csak egy rosszul méretezett kondenzátort kellett cserélni benne.

Epsonok nem száradnak be szerintem. Fontos hogy csak eredeti patront szabad venni hozzá.

Gábriel Ákos

Ha szetszedsz egy tintasugaras nyomtatot (pl. epsont szedtem szet), akkor lathatod, hogy az alja a nyomtatonak egy "tálként" van kialakitva,

amiben van egy nedvszivo papirzsepi, vagyis filc. Ez nem cserelheto, nem takarithato, *AZAZ* a nyomtato elettartalma bele van tervezve.

Ide jon a tinta fejtisztitas soran. Ha megtelik, akkor szetfolyik a tinta mindenhol. Tehat elore bele van tervezve a nyomtato *maximalis* elettartama.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Eleg egyszeru a kerdes eldontese. Mutass egy epson/hp/canon user manualt, ami ezt az eljarast taglalja.

(kihuzol egy fiokot, kiveszed a filcet, beteszed az ujat, visszatolod a fiokot, kb. ilyen szinten. Nem kibelezed a nyomtatot, es partizan modjara beteszel egy filcet)

 

En ertem, hogy van olyan termek, ami tuleli a tervezett elettartamat, es hazilag lehet meg tuningolni (ez szuper!), de a lenyeg az az, hogy

a gyarto ugy tervezte, hogy eddig ne jusson el a termek. Ha megis eljutott idaig, akkor a gyarto szemszogebol valamit beneztek, valamelyik alkatresznek gyengebbnek kellett volna lennie.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Féket is otthon szerelsz? Kuplungot? Előbbit a biztonság miatt nem, utóbbit azért, mert körülményesen szerelhető. Pont, mint az az egy szem filc a nyomtató legbelsejében. Ha könnyen lenne szerelhető, akkor meg sokaknál az lenne a baj, hogy összefestékezett vele mindent. Akkor arra kéne megoldást találni. Erre találta ki, hogy X (X > garanciaidő) idő után, átlagos használat mellett vidd szervizbe.

"En ertem, hogy van olyan termek, ami tuleli a tervezett elettartamat, es hazilag lehet meg tuningolni (ez szuper!), de a lenyeg az az, hogy

a gyarto ugy tervezte, hogy eddig ne jusson el a termek. Ha megis eljutott idaig, akkor a gyarto szemszogebol valamit beneztek, valamelyik alkatresznek gyengebbnek kellett volna lennie"

Ez így van. De olcsóbbak is lettek a termékek. Hány havi átlagbér most és 30 éve egy hűtő, mosógép, pl? És hány hónap alatt fizeted ki az új és a régi közötti árát energiában?

egy kicsit csapongo es offtopik lett a hozzaszolasod.

 

Ha jol ertem, akkor ha a nyomtato nem megy tonkre es a filc megtelik alul es elkezdi az asztalon azt a fekete szinu dzsuvat ereszteni, ami nem jon ki semmibol, akkor nem nagy ivben kidobja az emberfia, hanem beteszi a kocsiba, amit szinten osszeken, es elviszi egy autoszerelohoz?

 

Egy kicsit nehez ezt mar elhinni, de legyen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez esetben leírom máshogy.

 

Igazából az autószereléshez hasonlítottam ezt a tintagyűjtő filc témát. Ott is a kopó-fogyó alkatrészek nem határozzák meg a maximális élettartalmát az eszköznek, főleg, ha van diagnosztika, mely meg tudja jósolni a cserét.

Viszont az baj lehet, ahogy említetted, hogy, ha a gyártó nem implementálta azt a feature-t, hogy elküldje a nyomtatót szervizbe, ha a filc már valószínűleg tele van. Ekkor valóban szétfolyik a tinta. De cserébe vesz legközelebb olyan nyomtatót a user?

De cserébe vesz legközelebb olyan nyomtatót a user?

 

Tintasugarasbol szerintem 3-4-et min. megvesz az ember mire belatja/elhiszi hogy a technologia ilyen. (tonkremegy).

 

Nekem volt epson nyomtatom, abba tintat lehetett venni, a fej nem volt cserelheto, tonkre is ment-> kuka.

Volt egy canon sogornak, akkor volt valami 80k, fotonyomtato, zarlatos lett a tontatol a fej-> kuka.

 

Talana hp az egyetlen ahol minden tintaval adnak egy uj nyomtatofejet is. A cegnel a fogado "szekeret" kellett cserélni  Majd osszemerheto volt egy uj araval.

 

Most lett veve a csaladba egy hp nyomtato, mert "cuki". Most is megallapitottam, hogy hulladek az egesz koncepció. Meg mindig egyedi tobb szaz megas programot kell letolteni hozza.

Mondjuk linux alatt semmit se kellett telepiteni, es mukodott a nyomtatas es a szkenneles is.

Barmi baja lesz, valoszinu, hogy kuka, mivel 20khuf volt, nem eri meg szervizbe vinni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Pont, mint az az egy szem filc a nyomtató legbelsejében." - Nem annyira... Sőt. Egy nyomtató szét- és összeszereléséhez nem kellenek speciális szerszámok, nem kell javításra kialakított hely (akna, emelő), stb.
Nekem úton van a nyomtatóhoz egy komplett fej (megnéztem, szétszedhető, "sima liba", ahogy mondani szokás), én azt fogom hamarosan cserélni...

Garanciaidőn belül (maradva a filcnél) egy tintafolt a nyomtató alatt garis szervízbe küldéssel jár, aztán oldják meg. Utána meg nem értelmezhető az "ugrik a garancia" kitétel. A fej cseréje meg jellemzően nem garanciaidőn belül előkerülő tevékenység, ha meg igen, akkor garis szervíz oldja meg - utána én megcsinálom magamnak, mert rosszabb nem lesz - maximum működni fog :-) (Most egyébként egy másik papírkoszoló is vár nálam a sorsára - az nem érzékeli, hogy van benne papír...)

A tintás nyomtató élettartam bajai kb a beragasztott akkus telefonhoz hasonlóak. 

Az egy dolog, hogy mi valószínűleg ki tudjuk szedni és pótolni a festék felitató filcet. De gyárilag nem úgy alakították ki, hogy ez felhasználó által cserélhető legyen. 
A sufni gsm is lehet vállal akkucserét, aztán úgy sikerül ahogy. A home nyomtatók is olyanok, hogy eldobhatóra vannak tervezve. 

Hivatalos szervizben nem is hiszem, hogy javítják az ilyen problémát. Ha garanciáláis, akkor cserélik, ha nem, akkor gazdasági totálkár vagy eleve visszadobják, hogy nincs rá hivatalos megoldás. 

És igen, olcsók ma már a legegyszerűbb eldobható home nyomtatók. De ha csak pár oldalt tud kinyomtatni vele, mert ritkán használja, akkor drága lesz ahhoz képest, mitha olyat vesz, aminek nem normál üzem az, hogy beszárad, betelik, lerohad.

EPSON AL-M5320DN.

Wifi, Linux, feketefeher, laser. Eddig a legmegniyhatobb printerem.

HP3830 esetleg smartink opcioval ... 

Ahogy itt már többen írták: tintasugarast semmiképp, be fog száradni, nem tudsz ellen mit tenni. Inkább mondj le a színes nyomtatásról, vegyél ff lézert. Ha meg nagy ritkán annyira színes kell, akkor kinyomtatód melóhelyen, vagy elviszed egy fénymásolós/nyomtatós szalonba, ahol drágán nyomtatnak, de ha csak néha kell, pár oldal, akkor gazdaságosabbra jöhet ki, mint otthonra a színes profi nyomtató.

A linuxos támogatás szerintem ma már kb. minden nyomtatón megoldott, a HP, Brother, Samsung linuxos támogatása általában elég jó, Epson, Canon régi nyomtatóihoz lehet kernelmodult kell forgatni, vagy gutenprint csomagot telepíteni, és kicsit hekkelni, mire megy, nem lesz annyira felhasználóbarát. A Wi-Fi-s része nem tudom mennyire bonyolítja meg, eddig minden nyomtatóm csak USB porton keresztül használtam Linux alatt.

A legbiztonságosabb a PDF, PS, PCL nyelvet natívan ismerő nyomtatók, mert azokhoz elég egy generic driver, meg esetleg Wi-Fi-on valami nyomtatómegosztási beállítás, és specifikus driver nélkül is mehet, akármilyen OS-en, akár BSD-ken is.

Szerintem mér egy jó évtizede teljesen elavult ez a nyomtatási téma. Mert ki a rák nyomtatna már? Én, mikor évekkel ezelőtt még többet nyomtattam, már akkor is csak extrém esetekhez kellett, hivatalos helyekre (önkormányzat, bíróság), meg álláspályázatokhoz, ahol elfingották magukat, hogy papír alap kell, mert ők papírt akarnak nyalni, mert csak a hitelesssss, mert ők még a múlt században vannak megragadva, meg 8 tanú, meg közjegyzői hitelesítés és vérpecsét. Meg még 15 éve egyetemistaként, ha jegyzetet kellett nyomtatni, mert ugye akkor még nem volt mindenki zsebében táblagép, értelmes kijelzőjű okostelefon, ebook reader, amin meg lehetett volna oldani a tanulást (akkor is léteztek ezek, csak vagyonokba kerültek, és csak a legburzsujabbak engedhették meg), hanem muszáj volt papírra kitolni a sok sz*rt, hogy kijelölőfilcezni és széljegyzetezni, kommentelni lehessen benne, és ne legyen az ember desktop monitorhoz meg akkori ősi, batár tégla laptophoz kötve. Ma már nem tenném, mert nem kell semmihez, főleg, mióta külföldön élek, még ritkábban kell. És nem, nem a környezet védelme miatt, hanem mert eljárt felette az idő, feleslegesen foglalja a helyet, port, sok papír tárolása tűzvédelmi kockázat is, már csak nyűg az egész patronostól, tonerestől, driverestől, hálózati megosztásostól, bizbaszostól, el kéne már felejteni így 2021-re. Ahogy az írógépet, CRT kijelzőket, analóg vezetékes telefont, magnókazettát, stb..

Ahogy a cégbíróságon már kb. 15 éve elő van írva a digitális, online ügymenet, úgy elő kéne most már írni a közigazgatásban, és álláspályázatokon, és iskolákban is kötelezővé tenni, hogy nem kérhetnek semmit papíron.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

... Meg zárják be az összes könyvesboltot, újságárust, papír-írószer boltot.

Azért én szeretem egy gyors mozdulattal átpörgetni a kinyomtatott jegyzeteimet, színes filccel belefirkálni, hogy olvasás nélkül is rávezesse a szememet a lényegre, gyorsan visszalapozni egy mondat vagy ábra kedvéért. A kijelzős dolgokat az ember általában szekvenciálisan kezeli, a nyomtatott dolgokat asszociatív módon. Ránézek egy oldalra, és anélkül hogy elolvasnám tudom, hogy ott lesz amit keresek. Szeretem, ha a könyv színes, szagos, átlátom benne, hogy éppen hol tartok és mennyi van hátra; persze ezek nagy részét egy kütyü is tudja, de nem úgy. Szerintem még nem jött el a 451 Fahrenheit ideje.

Hát, kb. ja. Könyvek, újság, öregek műfaja, papír-írószer meg megint csak iskolába kell, ahol a közoktatás írja elő. Nyilván a papír-írószer boltot még nem lehet bezárni, de arra lehet ügyelni, hogy feleslegesen ne nyomtatgassunk.

Ez, hogy a könyvben mit szeretsz, az már menő konzervativizmus. Átlátod jobban, mert ahhoz szoktál hozzá, ezzel én is így voltam sokáig. De meg lehet szokni a tisztán elektronikusat is, idő és hajlandóság kérdése. A keresés meg aztán olyan műfaj, ami digitális alapon könnyebb. Nyilván a papírnak is megvan az előnye, nem kell tölteni, nem romlik el a kijelzője, stb., de ezek is egyre halványabbak ma már, mivel az embereknél annyiféle kütyü van, hogy hegyekben áll, és ha kialszik egy, nincs töltve, bekrepál, szedik elő a következőt.

Mint mondtam, nekem is van nyomtatóm is, de ez megint kényszer. Ha csak rajtam múlna, hobbiból nem vettem volna. 3 évente egyszer ha kell, most legutóbb nem is nekem kellett, hanem valaki kért meg, hogy nyomtassak ki neki egy elektronikus igazolást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A tintasugaras beszáradása ellen esetleg egy hetente lefutó script, ami egy "hello world" oldalt kinyomtat?

En is probalkoztam tintaval, vegul inkabb vettem hasznaltan egy ilyet OKI MC342dn 30e ft volt 8e oldal van benne igaz 30kg. Ugyanis tintason script sem segitett minden szinnel minden fuvokaval kell meg a tisztito programnak is le kell futni. Kikapcsolt, nem ertem ra basztatni, beszaradt Inkabb hasznalt lezer. Egy ilyen A4 irodai MFC nek csak elonye van, scanneles mail (google smtp) es smb mappa, full duplex adf... Legtobbnek van linux drivere, de mivel "hardveres" nyomtato ps es pcl szinte mindben tamogatott. Mielott megveszed nezd meg az alkatresz arakat, de nekem is tobbet van kikapcsolva mint be.

Szerkesztve: 2021. 10. 16., szo – 04:18

Nemide

Szerkesztve: 2021. 10. 17., v – 17:48

Mi vettunk most egy ilyet (HP deskjet 3762)

https://support.hp.com/hu-hu/product/hp-deskjet-3700-all-in-one-printer…

 

Az egyeduli vasarloi erv az volt, hogy cuki legyen, meg tudjon szkennelni.

Szoftver:

Windows alatt a hozzaadott driver *es program* a szokasos tobb szazmegas .Net-es, nagyfelbontasu kepernyon homalyos betus HP formedveny.

Linux alatt (ubuntu 18.04) poccroff, semmit se kellett csinalni USB-n bedugtam, "simple scan" program szkennelt, nyomtatasi ablakban megjelent a nyomtato (hp deskjet 3700) es nyomtattam vele).

Windows alatt a nyomtatoprogram rendszeresen "befagy", bar nem latszik, csak nyomtataskor ott van a nyomtatosorban a kinyomtatnivalo es nem nyomtat.

Akkor be kell zarni a HP programjat es ujra elinditani.

 

 

hardver:

Hulladek. De komolyan. A szkennelo, az nem lapszkenner, hanem ugy kell bedugni a lapot, es vegighuzza, mint egy iratmegsemmisito.

Kb. 2cm dizajnmegvezetoje van, es 10-bol 8-szor ferden kapja el es huzza be a lapot. Gondolom tisztitani majd remalom lesz (ha lehet).

Meg van ugy, hogy a lapon a szkennelesen a vonalak "ferdek", mert ugy huzta a lapot.

 

Viszont befer a nyomtato a fiokba, es ez egy hatalmas vasarloi elvaras volt, hogy el lehessen rakni, es baromi konnyu legyen.

 

Amiket nem tud:

fenymasolni. Azaz kell hozza egy szamitogep mindig.

Van rajta valami wifi, de kell hozza internet is, csak wifivel nem mukodik.

Szkenneleskor en elvarnam, hogy dobja be egy halozati smb share-be .pdf-kent, mindenfele segedprogram nelkul (egy gombot megnyomok rajta, es ott van a mappaban).

 

Fapados, cuki, szar. De csak 2.3kg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Anno egy Samsung M2070-et vettem. Linux alatt simán nyomtat, elhajtja a Samsung driver (Archon: samsung-unified-driver vagy samsung-unified-printer-driver csomag az AUR-ból), de a Generic PCL driver is CUPS alatt. Multifunkciós ff lézer, simán fénymásol is, bár arra nem használom. Ennek ellenére szerintem nem egy nagy szám, papírméretben elég kötött, nagy batár gép, nyomtatási-szkennelési sebessége és minősége nem valami csodálatos. Linux kompatibilis, de szerintem ma már vannak jobb nyomtatók a piacon. Samsung, HP, Brother linuxos támogatása általánosan jól megoldott minden termékükre. Régi nyomtatókra gutenprint csomag, de azzal vigyázni kell, mert ha néha meg is hajtja a nyomtatót, lehetnek bugok, hibák, hiányosságok, hogy a nyomtató által támogatott feature-t nem tudja meghajtani és attól elesik az ember.

De elvileg Linux, *BSD alatt jónak kéne lennie ma már az összes IPP protokollt támogató nyomtatónak, az IPP lehetővé teszi a drivermentes, nyílt, eszközfüggetlen nyomtatást. De sokszor enélkül is tudják jobb nyomtatók, hogy simán az USB portra lp paranccsal kiküldött doksit kinyomtatják, ha az adott nyomtató által ismert leírónyelvet használ, PS, PCL, PDF, HPGL, DVI, SVG, stb., de ilyenkor viszont elesik az ember az egyéb beállításoktól, pl. nyomtatási minőség beállítása, kétoldalas nyomtatás, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez nem hangzik jól. Lehet az enyém sem jobb ilyen téren, csak még azért nem tapasztaltam, mert nem nyomtattam vele sokat, ezért még nem fogyott ki a toner. Ez se volt drága, 100 GBP körül, azért olcsónak sem mondanám. Közben megnéztem pontosabban a típust, Samsung SL-M2070W. Csak Linux alatt, csak kézileg indított CUPS + generic PCL driverrel használom, de próbáltam már Samsung Unified driverrel is, a szkenner részét meg terminálból hajtom SANE CLI részét képező scanimage paranccsal. A hivatalos specifikációi szerint nyomtatásnál csak SPL, XPS-s támogat, meg IPP-t. De tapasztatalom szerint eszi a PCL-t is, egyedül a PDF és PS nem megy neki közvetlenül. IPP-vel kulturáltabban és bloatmentesen lehetne hajtani, vagy Wi-Fi-on, csak lusta vagyok beállítani, kitanulni a módozatait. Maradok a jól bevált és marha bloat CUPS-nál és SANE-nél, mert ezek ősi megoldások, de működnek, csukott szemmel bekonfigurálom, és nem csesztetem azt, ami 7 éve bevált és működik már több nyomtatónál. Főleg, hogy utálom a nyomtatókat, ha egy mód van rá, bottal sem szívesen piszkálom, miért tenném, ha működik. Viszont ez egy rossz hozzáállás, mert így normi marad az ember, és feleslegesen használja a bloatot, ha egyszer szakmailag vannak erre jobb, elegánsabb módozatok, lehet egyszer ha annyira unatkozok, kísérletezek ilyen témában.

Külön poén: a Samsung nyomtatókat a HP is támogatja. Meglepődtem, eddig ezt nem tudtam, hogy 2016-ban eladta a Samsung a komplett printer üzletágát a HP-nak. Ilyen alapon viszont a HPLIP-nek is vinnie kéne akkor, meg annak mentén az Ubuntu-alapú disztrók grafikus extra driverkezelője (valami additional drivers vagy mi a neve) is kezelnie kéne, beazonosítani hozzá a drivert, beállítani, ezt Archra is fel lehetne tenni, de még nem próbáltam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)