Wifis, viszonylag kicsi, linuxbarát nyomtató kevés használatra

Fórumok

Sziasztok!

 

Valami viszonylag kis helyigényű nyomtatót keresek nem túl sok nyomtatáshoz. Linux és win gépek vannak. Fontos, hogy tudjon wifin keresztül nyomtatni, mert olyan helyre kerülne ahol nincs madzag.

HP LaserJet Pro M15w méretben jó, meg lézer, de mivel néha színest is nyomtatnánk, inkább valami olyan tintasugarast keresnék ami jól bírja a hosszabb állást és a kevés lapszámot.

Ki mit ajánlana?

Köszi!

 

kiegészítés: Van valakinek olyan színes tintasugaras nyomtatója, amit keveset használ, de ennek ellenére nem szárad be, nem kell hosszabb idő után új patront tenni bele?

Hozzászólások

Szerintem olyan tintasugarast nem találsz ami jól bírja az állást, be fog száradni a fej. Olyat nézz amihez olcsó a tinta (jutalmul a nyomtató lesz drága) például az epson ecotank sorozata és akkor időnként tudsz rajta valamit nyomtatni ha nem is kell feltétlenül.

Offtopic: Azt a funkciót hiányolom a tintasugarasok firmwareéből, ha sok ideig (beállítható) nem nyomtatnak vele tüsszentsen ki egy kis festéket a beszáradás ellen így valószínű kevesebb festék fogyna, mintha rettenetes sok tinta felhasználásával állandóan tisztítani kell. A másik bosszantó az, hogy nem lehet színenként tisztítani. Ha csak egy színnél van eldugulva néhány fúvóka akkor is öblíti az összes színt mintha nem lenne holnap. Persze értem én a tintagyártó érdekét is.

Tintást én is megutáltam egy életre. Amikor néhány hónap kihagyás után nyomtatni kellett hirtelen, rohanhattam számtech boltba patronért.
Lézer? 17 év vettem egy fekete-fehéret. Volt hogy télen kocsi csomagtartójában éjszakázott, reggel behoztam 1 órát aklimatizálódott és nyomtattam vele. MINDIG számíthatok rá.
WiFi? Ez még parallel port + USB-s jószág eredetileg. Kapott 8 éve egy ARM-os SBC-t és lőn WiFi-s vagy amit akarsz hálózatos nyomtató. :)

Vajon a mostani tintásaktól várhatunk csodát, vagy ma is jellemző, hogy pár hónap pihentetés után ugyanúgy cserbenhagyhat?

Nekem Laserjet 1300, de szogre ugyanigy nez ki.

az a papiradagoloja eleg szarul van, mindig felek, hogy letorik.

En 2-bol raktam ossze egyet. Volt a cegnel leselejtezve egy, mert hibas volt, neztem vateran egy masikat, ahol szabadkozott az elado, hogy a szive fajdul meg, hogy el kell adni, de a felesege masmilyet szeretne. Nekem csak az alaplap kellett belole, de amikor szetszedtem, akkor az a nyomtato szet volt hajtva, olyan allapotban volt a belseje, hogy borzalom (tiszta fekete volt *minden*).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az újakkal nekem is ez, vagy rosszabb a tapasztalat. Illetve egy rakat tintát elhasználnak "fejtisztítás" címén.

Egyetlen outlier pontom van, egy ősrégi deskjet 710C. Na abba soha nem száradt bele a tinta, pedig volt hogy évekig állt, és elég mostoha körülmények között (padlás meg kamra is volt).

Hogy csak szerencsés voltam-e, vagy akkoriban tényleg jobbat csináltak, azt nem tudom.

Brother lézernyomtató, egyik legolcsóbb wifi-s verzió. Linux-ról, Windows-ról, OSX-ről tökéletesen nyomtat. Mivel egy Windows-os asztali géppel van direkt összekötve, a Linux-os asztali gépnél nyomtatáskor előkerül egy wifi-stick (mondjuk negyedévente egyszer).

Korábban egy HP lett wifi-sítve egy RPi-vel, de nem volt üzembiztos, valami nyűg mindig akadt. Azelőtt a TP-Link router volt a nyomtató szerver, de ott meg a driverek hiányoztak egy idő után. Nekem jobb, ha nincs okosító kütyü a nyomtatón, hanem csak work4me.

Szerintem sem érdemes ritkán használt otthoni nyomtatónak tintasugaras. A néhanapján történő színes nyomtatást pedig meg lehet szervezni másutt, ehhez rendszerint felesleges fenntartani egy nyomtatót (főleg, ha minden nyomtatáskor új patron kell bele).

AL

Tintasugaras szerintem sem jó, csak ha folyamatosan használod.

Nálunk is lézer van otthon, megvan már 4+ éve, lehet rá bárhogy is és bármiről is nyomtatni - csak ugye már nem kapható:

Samsung (de már a HP megvette) M2070W

Ha jól emlékszem a Xerox megszűntette ezt a termékvonalat. Az irodában van egy ilyen nyomtató - tényleg gyönyörűen nyomtat, print proofot lehet vele csinálni. Nagyon nagy és nehéz. Múltkor elromlott a tápja és kerestem hozzá cserét, gyakorlatilag nem volt épeszű áron. Szerencsére infót találtam a  tápról és csak egy rosszul méretezett kondenzátort kellett cserélni benne.

Epsonok nem száradnak be szerintem. Fontos hogy csak eredeti patront szabad venni hozzá.

Gábriel Ákos

Ha szetszedsz egy tintasugaras nyomtatot (pl. epsont szedtem szet), akkor lathatod, hogy az alja a nyomtatonak egy "tálként" van kialakitva,

amiben van egy nedvszivo papirzsepi, vagyis filc. Ez nem cserelheto, nem takarithato, *AZAZ* a nyomtato elettartalma bele van tervezve.

Ide jon a tinta fejtisztitas soran. Ha megtelik, akkor szetfolyik a tinta mindenhol. Tehat elore bele van tervezve a nyomtato *maximalis* elettartama.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

EPSON AL-M5320DN.

Wifi, Linux, feketefeher, laser. Eddig a legmegniyhatobb printerem.

HP3830 esetleg smartink opcioval ... 

Ahogy itt már többen írták: tintasugarast semmiképp, be fog száradni, nem tudsz ellen mit tenni. Inkább mondj le a színes nyomtatásról, vegyél ff lézert. Ha meg nagy ritkán annyira színes kell, akkor kinyomtatód melóhelyen, vagy elviszed egy fénymásolós/nyomtatós szalonba, ahol drágán nyomtatnak, de ha csak néha kell, pár oldal, akkor gazdaságosabbra jöhet ki, mint otthonra a színes profi nyomtató.

A linuxos támogatás szerintem ma már kb. minden nyomtatón megoldott, a HP, Brother, Samsung linuxos támogatása általában elég jó, Epson, Canon régi nyomtatóihoz lehet kernelmodult kell forgatni, vagy gutenprint csomagot telepíteni, és kicsit hekkelni, mire megy, nem lesz annyira felhasználóbarát. A Wi-Fi-s része nem tudom mennyire bonyolítja meg, eddig minden nyomtatóm csak USB porton keresztül használtam Linux alatt.

A legbiztonságosabb a PDF, PS, PCL nyelvet natívan ismerő nyomtatók, mert azokhoz elég egy generic driver, meg esetleg Wi-Fi-on valami nyomtatómegosztási beállítás, és specifikus driver nélkül is mehet, akármilyen OS-en, akár BSD-ken is.

Szerintem mér egy jó évtizede teljesen elavult ez a nyomtatási téma. Mert ki a rák nyomtatna már? Én, mikor évekkel ezelőtt még többet nyomtattam, már akkor is csak extrém esetekhez kellett, hivatalos helyekre (önkormányzat, bíróság), meg álláspályázatokhoz, ahol elfingották magukat, hogy papír alap kell, mert ők papírt akarnak nyalni, mert csak a hitelesssss, mert ők még a múlt században vannak megragadva, meg 8 tanú, meg közjegyzői hitelesítés és vérpecsét. Meg még 15 éve egyetemistaként, ha jegyzetet kellett nyomtatni, mert ugye akkor még nem volt mindenki zsebében táblagép, értelmes kijelzőjű okostelefon, ebook reader, amin meg lehetett volna oldani a tanulást (akkor is léteztek ezek, csak vagyonokba kerültek, és csak a legburzsujabbak engedhették meg), hanem muszáj volt papírra kitolni a sok sz*rt, hogy kijelölőfilcezni és széljegyzetezni, kommentelni lehessen benne, és ne legyen az ember desktop monitorhoz meg akkori ősi, batár tégla laptophoz kötve. Ma már nem tenném, mert nem kell semmihez, főleg, mióta külföldön élek, még ritkábban kell. És nem, nem a környezet védelme miatt, hanem mert eljárt felette az idő, feleslegesen foglalja a helyet, port, sok papír tárolása tűzvédelmi kockázat is, már csak nyűg az egész patronostól, tonerestől, driverestől, hálózati megosztásostól, bizbaszostól, el kéne már felejteni így 2021-re. Ahogy az írógépet, CRT kijelzőket, analóg vezetékes telefont, magnókazettát, stb..

Ahogy a cégbíróságon már kb. 15 éve elő van írva a digitális, online ügymenet, úgy elő kéne most már írni a közigazgatásban, és álláspályázatokon, és iskolákban is kötelezővé tenni, hogy nem kérhetnek semmit papíron.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

... Meg zárják be az összes könyvesboltot, újságárust, papír-írószer boltot.

Azért én szeretem egy gyors mozdulattal átpörgetni a kinyomtatott jegyzeteimet, színes filccel belefirkálni, hogy olvasás nélkül is rávezesse a szememet a lényegre, gyorsan visszalapozni egy mondat vagy ábra kedvéért. A kijelzős dolgokat az ember általában szekvenciálisan kezeli, a nyomtatott dolgokat asszociatív módon. Ránézek egy oldalra, és anélkül hogy elolvasnám tudom, hogy ott lesz amit keresek. Szeretem, ha a könyv színes, szagos, átlátom benne, hogy éppen hol tartok és mennyi van hátra; persze ezek nagy részét egy kütyü is tudja, de nem úgy. Szerintem még nem jött el a 451 Fahrenheit ideje.

A tintasugaras beszáradása ellen esetleg egy hetente lefutó script, ami egy "hello world" oldalt kinyomtat?