Telecom műholdas TV vétele kemping parabolával

Sziasztok!

Előrebocsájtom, hogy egyáltalán nem vagyok jártas műholdas műsorszórás területén. Ezért fordulok Hozzátok, a közösséghez.

A szituáció:
Átmenetileg szeretnénk TV műsort fogni remote helyen. Az áthidalandó időtartam miatt nem érdemes a témára komoly forrásokat fordítani (pl. külön előfizetést kötni); szeretnénk azt többnyire a már meglévő erőforrásokkal megoldani.
Mivel adott itthon egy Telecom műholdas TV előfizetés 2 db set-top-box-szal, arra gondoltam, hogy az egyiket magammal vinném, és csatlakoztatnám az RF bemenetét egy (praktikusan) kemping parabola antennára.
Pl. egy ilyenre: TechniSat Alu mert tetszik a formája, és hogy aluból van, valamint az ára sem eget rengető.
Illetve ha jól látom ehhez külön fejet is kell még vásárolni.

Működhet ez így?

Hozzászólások

Mivel azt írtad, hogy "átmenetileg" ezért nem javasoltam ezt:

https://www.ebay.com/itm/353502286904?hash=item524e60d438:g:-SgAAOSwzTFecO7o

Itthon minden parabolámat egy ehhez hasonlóval állítattam be, de egy átmeneti helyre a párezres éppen megteszi. A jelmaximumot az is mutatja. Ha még nem csináltál ilyet, akkor annyi a lényeg, hogy kézzel forgatva megkeresed "kb." a pozíciót. Majd kissé meghúzod a csavarokat. Aztán a műszerre kötve és a jelszintet figyelve húzod tovább (mert a rögzítőcsavarok egyben a finombeállító csavarok!)

Aranyszabály, hogy nagyobb antenna nagyobb jelszint. Sokan dobálják le (tehát ingyen is hozzájuthatsz) az analog astrához vett 120 cm-es antennákat, amellyek sokkal jobbak, mint a 60 cm újak. (Persze az sem mindegy, hogy leszerelték, vagy letépték, azaz sérült-e a geometriája.)

Minél jobbat :) De amúgy fej és fej között szerintem nincsenek akkora különbségek, viszont én csak "amatőr" parabolás vagyok.

A beállításhoz két dolog segít, ha műszer nincs:

https://www.dishpointer.com/

Vízmérték

A vízmérték azért kell, hogy a függőleges jól legyen beállítva. Azimut skála minden tartón szokott lenni, így ha a tartó függőleges, akkor azt be tudod lőni pontosan.

A dishpointer-nek megadod a címet, a műholdat. Mivel google műholdképet tud mutatni, elég jól be lehet lőni, hogy milyen irányba érdemes "célozni". Keress valami olyan tárgyat (fát, kéményt, épületet), amihez lehet viszonyítani.

Innen kezdve az irányt pedig apró forgatásokkal meg lehet találni. Nekem olyan beltérim van, ami pl. tud hangjelzést adni a jelerősség függvényében, ez elég hasznos a beállításhoz. Másik opció hogy megkérsz valakit, hogy nézze a jelszintet. Ha már megvan a műhold, akkor utána persze finomhangolni kell kis forgatásokkal, de az már a könnyebb része.

A fizika azt mondaná, hogy a kisebb antennát könnyebb lesz beállítani, mert kisebb nagyobb a nyílásszög. Én 85 cm-eseket beállítottam ezzel a módszerrel már, többet is.

Az első beállítás mindig nehéz. Telefonra is vannak applikációk, amik szoktak segíteni, habár a tapasztalatom mindig az, hogy a telefon iránytűje nem elég pontos és mindig akkor zenél félre mikor mutatnia kelle valamit. Nézz ki a google maps segítségével egy fix pontot (ház sarok, kémény, villanypózna stb.) ehhez tudsz igazodni. Másik ötlet, ami bevált: ha a tévé messzire van, kiabálás helyett jobb ha a két személy telefonon kommunikál. Nálunk a párom nézi a tévét, mikor bejön az adás telefonon szól, hogy megvan. Azelőtt mire az ablakhoz lépett és kikiabált már rég elmozdítottam az antennát és kezdhettem elölről. A stafinderrel az a tapasztalatom, hogy van beltéri amelyik nem jelenít meg képet, ha a satfinder a kábelen lóg. Ezzel is szívtam múltkor egy órát, full jel volt a finderen, kép sehol. Mikor a satfindert kiiktattam mindjárt lett kép is.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

LNB-nek hívják. Nemcsak erősít, hanem már le is kever.

Ugyanis a műholdról 9-12 GHz közti jel érkezik, amit koaxon elég problémás lenne továbbítani.

A beltéri ad neki tápot is, és buta módon lekommunikálja vele, hogy melyik sávot és melyik polarizációt kell venni - ezért lehet egy sima egyfejessel csak egy beltérit kiszolgálni.

Így a koaxon emlékeim szerint 950-2500 MHz közé keveri le a műholdas jelet. Ez utána megfelelő diplexerrel akár közösíthető is a normál TV/rádió antenna vagy akár kábel TV jelekkel, és szét is osztható. De műholdas jel egyszerre csak egy helyen vehető (multiswitch-es rendszer nélkül).

Szerkesztve: 2021. 09. 18., szo – 08:21

Ha van helyed elrakni szallitani, akkor inkabb vegyel egy szelallo antennat, negy csavar szetkapni, ha lakokocsira szereled sokkal stabilabb. Na meg olcsobb is mint az origami kemping antennak.

Ha bemész a Forgat-Sat szaküzletbe, ott mindent elmondanak és adnak. Egy ilyen műholdas antenna és tartozékai nem egetverő összeg. Nem a reklám kedvéért, csak jók a tapasztalataim.

http://www.forgat-sat.hu/