Hideg-forrasztás?

Még mindig (mostanában kevésbé) nyúzom a Redmi Note 5A lite telefonom, Android 10-es főzött ROM-okat csináltam rá, meg Sailfisht és Ubuntu Touchot portoltam.

Az Ubuntu Touch reszelgetése során (épp közzé akartam tenni a ROM-ot) észrevettem, hogy nincs hang a belső (telefonhívás) hangszórón. (Ezért nem tettem közzé a ROM-ot (alfa teszt ROM lett volna, mert nem működtek a kamerák.) Na most, a vicces az volt, hogy ekkor (kb. egy éve) minden máson (Sailfish, Androidok) működött a hívás hangszórója. A kernelfordításokkal akartam magyarázni a dolgot, bár ugyanazt a kernelt használtam a Saifishhez és a Touchhoz is, szóval inkább Touch hangrendszere volt inkább gyanúsabb, mivel a kihangosítás sem működött, ami SFOS-en és Droidon is jó volt pedig.

Ekkor tartottam egy szünetet a telefonnal, minden jó volt Androidon.

Pár hónapja megint elkezdtem a mókolást (SD kártyára tett image fájlokból bootoltattam be az SFOS-t (több verziót a 3.2-től a 4.1-ig) és a Touch-ot is, plusz megcsináltam a Touch kamerákat is működőre. Az SFOS verziók már pöpecül mentek (ami azért jó, mert bármelyik verzió működik bármilyen Android verzióval, míg alapesetben csak 7-es Lineage OS-sel működött ugye, ami lefoglalta a system partíciót), asztalról vagy adbd-vel váltogatva különböző verziók bootoltak be, aztán a Touch jött sorra, működött az is SD-ről. Kivéve, hogy nem volt híváshang...

Nyúztam, cserélgettem a rootfst és a systemet mindenféle verziókra, de addig jutott a dolog, hogy azt vettem észre, hogy teljesen elnémult a hang, aztán már se Sailfshek alatt, se Androidok alatt nem volt bejövő hang. Kihangosítással utóbbi kettő alatt működött.

Na mondom, csere lesz, megrendeltem szervízben, de mivel az ígéret ellenére nem hívtak vissza, hogy megjött az alkatrész, és mehetek cseréltetni, maradt a kihangosításos telefonálás. (Havi 4-5 hívásba nem pusztulok bele. :D )

Aztán a Droid 11 system partíciójára felmásoltam fel a kedvenc 7-es CrDroidomat és üzembe helyeztem úgy, hogy move paranccsal cserélgettem őket a system partíción belül, és move paranccsal tudom a data partíciókat is cserélgetni, szóval még TWRP restore sem kell. :D

Ekkor leálltam a "fejlesztésekkel", és "használtam" folyamatosan a 7-es CrDroidot, és nyomtam a kihangosító gombot a hívásoknál. Vagy 3 hónapig volt ez.

Aztán most az utóbbi 3 hívásnál (pl. ma is) megint működik a hívóhangszóró. :D

Semmi nem változott csak hidegebb lett, illetve elhurcoltam pár hegyi túrára. Lehet ez forrasztás hiba, és ráhúzódik az eltérő hőmérsékleten táguló ón a csatlakozásra, vagy ötletek, vagy WTF? Mert már teljesen össze vagyok zavarodva, ahogy szoktam! ;)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 14., k – 16:11

A telefonokon vannak olyan érintkezések amik ennyire érzékenyek. Nexus 5-ön pl tilos le-fel szerelgetni a mikrofon szalagkábel csatlakozót, mert elenged néhány szerelés után.

Egyszerűen arra van az egész lóf.sz tervezve, hogy sose szedd szét, hanem ha elromlik, vedd az újat.

Velem még hagyományos telefonnal fordult elő hasonló probléma sok-sok évvel ezelőtt. A készülék hangszórója két rugalmas lemezzel érintkezett a nyomtatott áramkörön kialakított érintkező felületekhez. Valószínűleg kaphatott egy kevés nedvességet mert némi korróziót fedeztem fel a csatlakozókon szétszedés után, miután megpucoltam természetesen megoldódott a probléma. Nyilván manapság ennél kisebb helyigényű csatlakozókat használnak, de első körben hasonló problémára gyanakodnék.