Telekom mobilnet + ssh / vpn

Miután a csodás Vodafon több nekifutásra sem tudta megjavítani az itthoni hálózatomat, beruháztam egy "korlátlan" mobilnetbe a telekomnál.

A hétvégén, amíg csak a webet túrtuk, gyerkőc jutyúbozott, én a horizongo-n néztem az F1-et minden ment rendben, de ma délután, mikor már dolgozni is szerettem volna, az ssh egyfolytában megszakad, sokszor csatlakozni sem lehet.

Némi keresés után kiderült, hogy nem szeretik sem az ssh-t, sem a vpn-t:
https://www.telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/gyakori-kerdesek/3349/mitol…

Szerintem ez önmagában is pofátlan dolog, de még ezt sem tartják. Egy 10/5-ös kapcsolaton nem szakadna meg az ssh, mikor csak shell-ben , meg vi-ban dolgozok.

Ok, szerencsére legtöbb helyen ahol dolgozok, admin is vagyok, így tudok nyitni extra portot az ssh/vpn számára, ezek a balfékek meg valószínűleg csak a port számát figyelik. De ettől még a végigmehetne rajtuk kétszer a Bábolnai Ménes összes csődöre...

Hozzászólások

kb 1 hónapja dolgoztam 2-3 napig Telekom mobilnetről, de nem tapasztaltam hasonló problémát.

lakossági csomagban van korlátozva az ssd és a vpn, üzletiben nincsen... viszont üzletiből nincsen korlátlan (legalábbis reklámozva).

Érdekes üzletpolitika, hogy az üzleti internetcsomagban nem számít forgalomnak az instagram, meg a facebook és társai.. mert ugye leginkább azt használják az üzleti felhasználók :) - mondjuk miért ne?

Ezek alapján mennyire valószínű hogy nálam is hasonló a gond? Nekem nem mobilnet van hanem optika, de egyre erősebb a gyanúm, hogy a VPN kapcsolatom nálam is Telekom oldalon van sávszél limitálva.

Mikrotik EoIP szóval GRE+IPsec tunnel. Az SSH nekem sose szakadozott. Mobilon volt gondom korábban a PPTP kapcsolódásokkal, de az is mintha időszakos lett volna és már nem emlékszem melyik szolgáltatónál volt, de nem Telekom az biztos.

Nekem sem volt hasonló problémám, igaz hogy egy-két hónapig kellett csak korlátlan mobilnetet használnom, feltöltőkártyásat használtam.

Fenyítsd be őket a hálózatsemlegességgel, nem olyan régen írtam erről, bár konszenzus nem volt a kérdésben:

https://hup.hu/node/174061

De a rendelet megfogalmazása szerintem eléggé egyértelmű ebben a tekintetben.

Az indítóban szereplő link nem gyenge tartalomra mutat:

"egyéb folyamatos, hálózati túlterhelést jelentő forgalomtípusok használata esetén a letöltési/feltöltési sebesség 2/0,2 Mbit/s. Virtuális magánhálózat (VPN) használata vagy egyéb titkosított csatornákon keresztül történő forgalmazás (pl. SSH) esetén 10/5 Mbit/s."

Tehát van egy"korlátlan", 5g-n 1Gb/s sebességgel elérhető előfizetés, amin sem média fogyasztás, sem munka nem támogatott. De ahogy az internet halad a mindent is titkosítunk irányába, az is 10Mb/s korlátot kap...? 

Magyarul média 2Mb, internet és munka 10Mb. Minden másra ott a maradék 988Mb. De vajon mi a minden más, amiért megéri ez a csomag...?

A https nem zavarja őket egyelőre. A youtube szinte 0-24-ben megy, és a Horizon Go sem szaggatott HD csatornáknál sem. Az ssh meg a VPN gondolom azét szúrja a szemüket, mert nem is látják, hogy mi generál valójában forgalmat. Még meg is érteném a dolgot, és a 10/5-tel is együtt tudnék élni, de valójában annyit sem adnak. Nem döglene le a kapcsolat felépítés, meg nem szakadna meg a munkamenet gépelés közben, ha legalább ennyi meg lenne stabilan. Vagy mondjuk mehetne alapból full sávon és csak akkor fognának vissza, ha egy nap alatt már 10GB-t áttoltam ssh-n. Lehetne ezt értelmesen is.

Ráadásul nem akkora lúzerek, mint gondoltam, kiszúrják és lekorlátozzák a nem default porton futó ssh-t is.
A végén még keresni kell valami SSH over HTTP megoldást :D

A mosh nem oldja meg? Elvileg pont az ilyen instabil, szethullos ssh-hoz van.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?