Fujitsu szerver fickósítás garázscégnek

Fórumok

Szervusztok.

Adott egy Fujitsu PRIMERGY TX1310 M1 [pdf] szerver ügyfelem ügyfelénél, amiben jelenleg 2 db 512GB-s HDD pörög RAID1-ben a szoftveres LSI Embedded MegaRAID kontroller igazgatása alatt. A vason 64 bites Windows Windows Server 2016 Standard fut és általában nagyságrendileg 10 user jelentkezik be rá egyszerre RDP-n keresztül, hogy egy GUI-s könyvelő/készletkezelő szoftvert használjon. A panaszuk az, hogy meglehetősen lassú az egész, sokat kell várni a műveletekre; miután leültem a gép elé és 15 percen keresztül nyomkodtam, nekem is egyértelműen gyásznak tűnt a helyzet: lassan nyíló ablakok, vánszorgó másolás / tömörítés és kicsomagolás, et cetera. Ráférne némi tuning. A gépben 1 db 8GB DDR3 ECC 800 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800) RAM modul van és egy négymagos Intel Xeon E3-1226 v3 proci.

Nem mozgok túl otthonosan szerver témában és nem is feltétlenül én akarok nekik a bővítésben segíteni, de szeretnék nekik egy minél pontosabb árat adni nekik egy racionális bővítés hardverköltségét illetően, ehhez szeretném a segítségeteket kérni.

Feltételezem, hogy a RAM megduplázásából baj nem lehet (de fixme); a vasban összesen 4 foglalat van és 32GB a felső limit, így első körben egy hasonló 8GB-s modul beszerzésére gondoltam, amit opcionálisan később további 1-2 ugyanilyen modul beszerzésével tudnak még megfejelni.

Gyanítom továbbá, hogy a HDD-k SSD-re cseréje is sokat dobna a teljesítményen, viszont a szerver SSD-ket végképp nem ismerem és nem tudom, hogy milyen buktatói lehetnek egy ilyen átállásnak (pl. vajon van arra esély arra, hogy az LSI RAID vezérlő nem lesz hajlandó SSD-vel működni?) Az igény SSD esetén is 2 x 512GB RAID1 lenne (esetleg 2 x 1TB). Érdemes lehet akár két különböző típusú SSD-t venni ilyenkor, hogy kisebb eséllyel dögöljön meg egyszerre a kettő, vagy ez eleve rossz ötlet? Mely gyártók melyik szériáit ajánljátok?

Nem tudom, hogy mekkora kerete van a megrendelőnek (nem is igazán érdekel), de azt egyértelműen láttam rajtuk, hogy nem enterprise, inkább -spájz a játék amit játszanak, pl. erről a szerverről jelenleg nincsen semmilyen offsite backupjuk...

A tippeket előre is köszönöm.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 03., cs – 14:16

DDR3 ECC RAM-ot manapság fillérekért kapni.

Az LSI RAID vezérlő nem túl finnyás. Ezen felül, persze vegyél értelmes, szerverbe szánt SSD-ket. (A gazdaságos kategóriában javaslom az Intel D3-S4510 sorozatot, friss firmware-rel.) Vegyél nyugodtan két egyformát.

Bármi is a háttértár, backup legyen.

Jól értem hogy azt szeretnéd hogy amire te szerződésben vállalkoztál pénzért, azt mi mint alvállalkozók ingyen végezzük el?

De hat ő fogja megvenni es beletenni a ram-ot, tolunk csak a tudas kell neki hogy mit es hova.

Valljuk be egy ilyen projektert nem hajolnal le csak ha uj vasat venne, a kis penzu projektekhez ne sajnaljuk a jo szandekkal kikovezett uton az egyutt battyogast.

Felpimpelnem nekik 32gb ramra, azzal az igerettel hogy iden - palyazatos ev van - vesznek egy masik vasat. 

Memóriával ne spórolj, 10 rdp session alá kevés lesz a 16G, egyből pakold maximumra.

 

Ha nincs rá sok della, akkor én a samsung pro vonalat szoktam ssd-ből nyomatni, van, ami már majdnem 10 éve megy. Két ugyanolyan jó lesz, úgyis tükrözve van. De vegyél inkább 3-at, h legyen hová menteni valami scripttel.

 

Procit is meg lehetne kicsit kaparászni, kb biztos vagyok, h bele lehetne pakolni relatíve kispénzért egy 4 mag +ht-s valamit.

"Ha nincs rá sok della, akkor én a samsung pro vonalat szoktam ssd-ből nyomatni"

+1

 

Döglött már meg túl sok irás miatt, ráadásul nem túl kultúráltan (reboot után egyszerűen eltűnt, mintha nem is létezne) de majdnem dupláját birta mint a specifikáció szerinti TBW. (hyperv replika, tehát folyamatosan kapta az áldást évekig)

Ha sok kis random írás/olvasás  van akkor inkább akár használt DC ssd-t , nem feltétlenül sokkal drágább.

Viszont  gyorsabb lehet . Samsung Pro szinkron 4k random írás úgy kb 2-3 MB/sec lehet , Dc sata ssd-k meg kb. 70-80 MB/sec.

Szerintem a power loss protection miatt. Előbb tudja visszajelenteni az írást, más az elektronikája. 

Nem csak az a különbség, hogy van benne egy kondenzátor. Akkor rátennék egyet az asztali ssd-re és kész.

Optaine ssd-knél még nagyobb a különbség, ott ez 230 MB/sec-től indul. Szinkron  irásnál van csak jelentősége értelemszerűen.

Adatbázisok (ahol 16k blokkoban szinkon írás történik) , virtuális gépeknél, ahol nem cacheled az írást.  

Átlagos felhasználásnál, laptop , windows stb. semmi jelentősége.  

Egy HDD -nél egy asztali ssd tizszer gyorsabb, viszont egy asztali ssd (pl samsung pro)-nél egy intel  optaine százszor gyorsabb az azonnali,  kisblokkos irásnál.

fioval szépen látszik:

fio --name=ssdteszteles   --filename=testfile1 --size=100M --bs=4k --iodepth=1 --rw=randwrite --direct=1 --randrepeat=1 --sync=1 --fsync=1

Szerkesztve: 2021. 06. 03., cs – 18:49

Ahogy már írták, RAM a maximumra, valószínűleg az SSD sem árt, de a proci is szűk keresztmetszet lesz. Ha ezt összeadod, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mire mennyit érdemes költeni, nem kellene-e az elejétől átgondolni az egészet, főleg ha offsite mentés sincs.

Ha 10 felhasználó használja, annak alapból jelentős munkabér vonzata van, ha a szerver megáll, akkor még durvábban. Ha adatok vesznek, az katasztrófával ér fel (kérdés, hogy a helyi mentés valójában milyen, mi a helyzet a zsaroló vírusokkal stb.). Ha egyszeri 100e-ből szeretné megúszni az ügyfél ügyfele, akkor nem igazán van miről beszélni.

Nem ártana megbízni egy hozzáértőt, hogy legalább helyre rázás normálisan történjen meg, ami kiváló lehetőség tanulni is. HUP ötletek alapján ebből nem lesz kerek történet a rendelkezésre álló ismeretek alapján, hanem jobb esetben sok pénz folyamatos beletologatása végén valami öszvér, de végül drágább megoldás, mert az üzleti igények és környezet felmérésénél kellene kezdeni, ami alapján be lehetne lőni a műszaki elvárást.

Én a hdd IO-ra gyúrnék, azaz nagyon sok Winchester, vagy inkább SSD. Sokat dob a dolgon. De. Ilyen feladatra ez a szerver szerintem vicc kategória és mentés nélkül öngyilkosság. Hiú álságos ábrándokban lehet a vezetőség.

Soft-Raid esetében nem tudom, hogy kezeli az SSD-t, hogyan trim-eli. HP-nál pl. Smart Array P420 alatt egyszerűen nem ismerték az SSD-t, hamar ki is nyírja őket.

SSD-ből a datacenterest kellene választani nem az olcsó kommerciál home cuccokat. pl. https://ssd-meghajto.arukereso.hu/samsung/enterprise-sm883-2-5-480gb-sa…

Bumm máris 150e felett járunk. A memória 3 db 8DB modul jó eséllyel használtan 3x5e vagy újonnan pl.: https://www.emag.hu/kingston-8gb-1600mhz-ddr3-memoria-ecc-registered-24…

Bumm! Még egy százas. Mentő egységnek egy régebbi PC linuxxal egy diskkel cca 50e.

hmmm. 300-körül járunk és ez csak felcelluxozása a problémának!

10 felhasznalo napi szintu hasznalata - leiras alapjan eleg fontos dolgokra... Es 300 sok lenne? Ha ez ilyen fontos motyo akkor nem takolni kellene hanem kivaltani de surgosen es nem 300 ert hanem 1mio-ert... 10 ember napi munkaja - ha beall gondolom megall a ceg is... Na az mennyibe kerul ? 

Igy van.

Csak a mernoki oradij tobb lesz, mint 300ezer. Hacsak nincs valami elrontott keretszerzodes, amib "bele kell fernie", vagy alkalmazott az illeto.

Igenyfelmeres, ajanlatkeres beszallitoktol, ajanlattetel, tobbszori atbeszeles, ... aztan a tenyleges beszerzes, epites, konfiguralas stb. Egy het melo also hangon. Oradij 10-12ezer + afa, es akkor nagyon barati aron csinalta.

Erre jon, hogy mi van, ha adatvesztes tortenik atallas alatt, vagy kozvetlenul utana. Ki a hibas (gondolom ugyveddel papirozna le)?

Mi van, ha supportalni kell utana? Kizart, hogy minden flottul menjen egy ilyen atallas utan...

Az eddig megismert helyzetből nekem a következő jött össze fejben: a felhasználó cég ("ügyfél ügyfele") ugye nem ért hozzá, nyiván valami könyvelő vagy ilyesmi. Volt egy igénye egy rendszerre, amire valaki (lehet épp az itt említett "ügyfél") megcsinálta nekik ezt az alapjában desktop PC-ből feljavított szerveres megoldást (ilyen belépő szerver van minden gyártónál, ezért lehet csak E3 a Xeon és max. 32 GB a memória), RDP-vel (valószínű a használt program is ilyen színvonal, hogy állomány szinten osztott a működés, nem adatbázisos kliens-szerver, ezért praktikus az RDP, fájlmegosztás helyett - megelőzendő az elvesző kliens kapcsolat miatti adatbázis sérülést). A feladathoz választott megoldás már eredetileg sem volt jó, ergo aki tervezte, az hibázott, vagy legjobb tudását adta ugyan, de az nagyon kevés volt. Erről nem a felhasználó tehet, mert ő felbérelt egy szakértőt a probléma megoldására, nem tudja megállapítani, hogy a szakértő nem az. Nem tudhatjuk, lehet 10x ennyi pénzt is elköltött volna, ha a szakértő azt mondja.

Ez a rendszer az elején sem lehetett az igazi (8 GB memória Win2016 alá, sima HDD-vel? Egy RDP sem kell hozzá, hogy lassú legyen...), de ahogy gyűlt az adat, frissülgetett a Win, úgy lett egyre rosszabb. Megjött az újabb felhasználói igény, hogy legyen már gyorsabb. Erre itt ez a mostani üzemeltető (gondolom az "ügyfél"), aki ránézésre nincs magasabb szinten, mint a rendszer tervezője (merthogy nem dobott be legalább egy pár SSD-t kérdezés nélkül, gyorsítani, mint univerzális megoldást...), nem tud okosabbat mondani. Megkérdi az OP-t (mint általa valami IT feladattal megbízott szakértőt), mit javasol. Gondolom OP-nek ez nem szakterülete, így megkérdi itt a HUP-on, hogy segíteni tudjon valamit...

Szerintem az lenne a korrekt javaslat az "ügyfél" felé, tőle meg "ügyfél ügyfele" felé, hogy keresni kell egy ennél jobban hozzáértő üzemeltetőt, aki valószínű egy minden téren teljesen új rendszert fog ajánlani (lehet nem vadi új hardverekkel, hogy költséghatékony legyen, de teljesen más alapokon). Persze ilyenről még én sem hallottam soham tehát ez csak idealizálás.

Az esetleges új belépőnek meg szívás lenne, mert a felhasználó a többszörös költségre már nem a semmiből mondja majd rá, hogy oké, akkor hozzad, ha annyi hát annyi. Hanem az eddigiek alapján azt gondolja/mondja elsőre, hogy dehát a valamivel lassabb rendszer enne a töredéke volt árban, így ez az új ajánlat tuti átverés/lehúzás. Így az eredeti rendszer tervező nem csak a felhasználót, hanem saját magát és az utódait is megszivatta egy lépésben...

Bocs, ha valakinek ez sértő, nem annak szántam. Ez csak egy kitalálmány az itt olvasható kb. 20 mondat alapján felépítve.

Az RDP valószínűleg azért kell, mert a használt alkalmazás használhatatlan WAN-on. Sok ilyen ügyviteli rendszer van, ami sok kis adatlekérdezést használ és a WAN késleltetése lényegében használhatatlanságig lassítja. A háttérben lehet akár adatbázis, akár valami fájl alapú adattárolás is, teljesen mindegy. Járvány előtt akár elég is lehetett a szerver helyi irodai munkára (teljesítményügyileg, a rendelkezésre állás egy másik kérdés).

Ha értelmes az ügyfél és a megoldás szállító értelmesen elmondja, hogy mit miért és miért annyi, akkor van esély együttműködésre. Egy jó rendszer és a mostani rendszer között nemcsak annyi a különbség, hogy az egyik gyors, a másik lassú, hanem a rendelkezésre állás sem elhanyagolható. Ha valaki most belerak ilyen-olyan bolti SSD-ket, attól a rendelkezésre állása nem fog nőni, ellenben még bosszantóbb lesz, mikor leáll a rendszer (az ügyfél abban a hitben van, hogy rá lett költve, most már fasza, holott a sebesség csak egy kérdés a sok közül).

Ha valaki nem tud normálisan összerakni egy ilyen rendszert, az valószínűleg csak jobban belemegy a susnyásba HUP hozzászólások alapján (lásd elromlik valami és megáll az élet bizonytalan ideig).

Nade ahol egy belépő szintű szerver van (soksok éve ugyanaz...), az is alapkiépítésben, ott nem lesznek nagy csodák. Eleve ezt a gépet valamilyen értelmes garival rendelkezőre kellene cserélni, rendesen megnézni a teljesítmény igényt és így tovább.

Igen, sokkal jobban tetszene nekem is, hogy általában a gép újrahasznosul, csak "kopó" alkatrészek cserélődnek, egy pici memóval bővül stb. Ugyanakkor az a táp már igen régóta megy, remélem UPS-en van, az alaplap sem mai, nem kell ezt ragozni, olyan masina kell, ami valahogyan egy értelmes rendelkezésre állást ad.

Na ezt a fentit általában nem fogják, hiszen eddig is milyen jól elment a sarokban, hát ezt ő nem érti. Speciel elég sok olyan alkatú ember van, aki valamilyen hókuszpókusznak gondolja a várható eseményekre felkészülést, és bisssztoossssan csak a dollár és euró jelek peregnek a szállító szemei előtt. Ezeket szerintem hagyni kell, hogy a saját elgondolásuk alapján oldják meg a problémáikat, nem szabad ebben megzavarni őket.

Szerkesztve: 2021. 06. 03., cs – 19:31

nemide...

Szerkesztve: 2021. 06. 03., cs – 19:52

Nem tudom, hogy mekkora kerete van a megrendelőnek (nem is igazán érdekel), de azt egyértelműen láttam rajtuk, hogy nem enterprise, inkább -spájz a játék amit játszanak, pl. erről a szerverről jelenleg nincsen semmilyen offsite backupjuk...

ezek után adj el nekik mindent is amit lehet és utána "köszi nem tudom folytatni a 'melót, karbantartás, üzemeltetés, bárakármi amire szerződtél velük' " ..

ps.: bár ha nem is igazán érdekel hogy mekkora kerete van a megrendelőnek erre az egészre, akkor mi a f.sznak foglalkozol vele? 

Az a RAID nézd meg mennyire hardveres RAID, hogy ha nem, akkor relatív könnyű dolgod lesz SSD fronton.

A CPU-ból a 1226 sajnos az Intel féle őrület, mert tiltott benne a hyper szreding, egy 1240v3-mal máris nagyot lépsz előre.

A RAM abszolút 32GB-ért kiált, azt nem lehet elspórolni.

Mentés erről a masináról hogyan készül?

Most leszek igazán szigorú és igazságtalan: ha a E v3-as Xeon-t nem tudják 10 RDP session igénnyel érdemben fejleszteni, akkor ott egész más dolgokon kellene elgondolkodni. Másrészt szivességből nem biztos, hogy jó ezzel foglalkozni, egyszerűbb ajánlani egy jó szakit, aki normális munkadíjért lezongorázza a dolgot. Onnan fogod tudni, hogy jó az illető, hogy amikor a "hát ez sok" elhangzik, akkor elköszön. :)

Szerkesztve: 2021. 06. 04., p – 00:08

Én azt nem hiszem el, hogy egy 10 fős cég 3 (de max 5) évente nem tud kitermelni egy új, garanciális belépő szintű szervert, ami értelmes sebességgel elbírja a 10 embert.

Persze lehet olcsón csinálni, én is szoktam, de azt saját részre, és tudom mik a korlátai.

Ha mindenképpen használtból kéne csinálni és nagyon olcsón, akkor kell venni 2-3 db Ivy Bridge E5 Xeonos torony szervert 64 GB RAM-mal, 10 maggal, Hyperthreadinggel, belerakni 2-2 normális SSD-t (akár Samsung Pro is szerintem már normális), és lehet közöttük szinkronizálni. Én a Windows Servert virtualizálnám, a gépekre menne Proxmox, és úgy oldanám meg a szinkronizálást, de persze biztos megoldható natív Windows-only megoldással is. 

Persze ha "jó" szokás szerint OEM a Windows licenc, az beleköp a levesbe némileg.

Én azt nem hiszem el, hogy egy 10 fős cég 3 (de max 5) évente nem tud kitermelni egy új, garanciális belépő szintű szervert, ami értelmes sebességgel elbírja a 10 embert.

 

Long story short: leraktam egy file servert egy mérnöki irodába (CAD-del nyomtak valamit, kellett egy közös biztonságos share hozzá) egy hónapra POC-olni (kiváltott valami eső-kelő ótvar szart, nem volt kérdés, mi lesz a POC vége).

Egy hónap után mentem a vasért, meg aláírni a hosszú távú szerződést, erre az ügyvezető elkezdett ugatni, hogy a szeró a havi díját se termelte ki, neki nem kell, vigyem innen most a francba. A díjat meg majd utalják, de a gyerekei halnak majd miattam éhen. Mindezt ultraparaszt stílusban.

Ekkor fogtam a gépet, shutdown, lehúztam a netről és indultam el, amikor rohantak elő az emberek, hogy baj van, megszűnt a share! :D

Nyilván jogilag nem sétálhattam volna el a vassal, rajta _minden_ cuccukkal (kivéve a naponta DVD-re kiírt backuppal), viszont hirtelen az ügyvezető került nyomás alá. A vége az lett, hogy óradíjért visszamásoltam nekik mindent a régi lassú szarra és sose láttuk többet egymást. Még azt se kérte a barom, hogy töröljem ami a POC gépen maradt, vagy kivásárolják belőle a diskeket. Rettenetes volt.

Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat. Aggodalomra semmi ok: nem én fogom a bővítést / üzemeltetést elvégezni, csak menni akartam egy kört az ügyfél ügyfelének (grátisz), hogy egyfelől van-e értelme a mostani vas bővítgetésének és ha igen, nagyságrendileg milyen hardverköltséggel jár alsó hangon a dolog.

Ez elsősorban nem hardver költség kérdése, az egész rosszul van megközelítve.

A "van-e értelme a mostani vas bővítgetésének" kérdésre egyértelműen "nem" a válasz, a teljesebb válasz pedig az, hogy az ügyfeled keressen valakit, aki ért hozzá, fogja fel tanuló projektnek. Mert ha nem bővítve lesz a mostani szerver a javaslatok szerint, akkor kell venni valamit, amit ki is kell választani. Ha nem tudta eldönteni, hogy ezt a vasat nem érdemes bővíteni, akkor nem is fog tudni új vasat választani. És akkor a körítésről szó sem esett.