Szerverek

2 gépes megoldás kerestetik: hyper-converged storage + live migration, max 5 perc leállással

Fórumok

Sziasztok, nem vagyok szaki, hobbi projektem ez. Van 2 darab elfekvő gépem, 8gb memória és 4 mag, több 300,500,1000gb Hddvel per gép, több háló kártya, alapból 1 gigabit per gép. Proxmoxszal szívtam, Ceph meg minden, de 2 géppel nem az igazi. Próbáltam úgy, hogy a 3. gép az egyik gépen egy  Vm, hogy legyen 3 a Cephnek, de macera volt elindítani és nem is volt jó. Aztán raktam egyikre 2 Vmet másikra 1 Vmet, mindegyikhez külön hdd-t dedikáltan a Cephnek, de ez sem volt az igazi, bár működött, csak nagyon nem szép. A 3. fizikai gép csak ideiglenes mentésre alkalmas, néha fog menni. Ebből akarnám kihozni, hogy legyen shared storage, ami szinkronba tud állni a 3. gépen is akár, mint mentés,valamint az 1. és 2. gépen futó Vmnél lehessen live migrationt. Xcp-ng tudná a live migrationt,csak kellene harmadik gép mint shared storage hozzá, de az nem fér bele. Meg lehet Xcp-ngvel oldani, hogy egyben  is legyen az Xcp-ng 2 szervere? Proxmox és Drbd elméletben jó lehet, de nem csináltam ilyet és sok problémás esetről olvastam. Ha ez lenne, hogy kellene feltelepíteni, használni, hogy menjen Proxmox alatt a live migration Drbdvel? Vagy kérlek mondjatok bármi mást, ami házi fájl szerverre és egyéb folyamatosan futó programok futtatására egy vmben alkalmas, ami tudja a live migrationt 2 gép esetén, de 3 gép esetén is. Ha 1-2, max 5 percre megáll, az még beleférne. Csak minimum 2 géppel menjen, így is sokat fognak fogyasztani, ha mindig mennek.

 

Frissítés 1:

Adott a 2 szerver ami régi desktop gép valójában, benne 2 gigabites hálókártyával, egyik alaplapi. Felraktam a legújabb xcp-ng 8.1.0-2 verziót a 2 gépre, linux raid 1, csak 2 hdd a gépekbe, azon minden. Létrehoztam egy közös xcp-ng poolt a 2 gépen, az még kellett a telepítés előtt. Halizardról letöltöttem az install scriptet ami 10 kbyte, az lehúzott minden csomagot. Megadtam az ip címeket, mi legyen a közös sannak az ip címe, és kész. Figyelmeztetett, hogy töröl mindent a poolból, de hát üres volt. A Drbd szinkronba állt, a második háló kártyán kommunikálva, létrehoztam egy linux vmet erre a közös tárolóra, futtattam rajta programokat és néztem, live migráltam egyiket a másikra, oda vissza, tök gyorsan ment. Azt is néztem, hogy a kettes gépre live migráltam a vmet, az elsőt kikapcsoltam. Majd ahogy visszajött, akkor szinkronba állt automatikusan, és újra live migrálás az első gépre. Tehát így megoldottam az automatikus mentést is. Ha akarom, így csak 1 gép megy, ha otthon vagyok, ha meg nem vagyok, bekapcsolom a másikat, és ha az első megáll, ott a másik.
Még azt fogom megnézni, ha az első gépen fut, majd áramtalanítom az első gépet, mi történik. Ahogy néztem be tudom állítani hány perc után indítsa el a közös tárolóról a maradék gép a vmet, meg van még sok opció.
Úgy, hogy mást csináltam közben, pár óra volt az egészet felrakni. Nem számítottam ilyen olajozott működésre.

Crash Cart Adapter tapasztalatok

Fórumok

Sziasztok,

van valakinek gyakorlati tapasztalata Crash Cart Adapter-el, amivel a laptopról közvetlenül kezelhető az iLO/IPMI/CIMC?

Jelenlegi projektünket egy számunkra új DC-ben építjük, ahol nincs saját monitor/crash cart. Ha kicsit később értem oda már nem jutott a közösből és emiatt borult a napi program. Szívesen betenném a toolbox-ba ezt is az utazós szerszámok közé, de sajnos 300-400 EUR egy ilyen, szóval jó lenne tudni, hogy használhatók-e ezek és milyen fajtát érdemes venni.

Saját szerver elérése domain névvel belső hálózatról

Fórumok

Sziasztok !

Egy saját készítésű weboldalt próbálok elérni belső hálózaton.

A router építi fel a ddns kapcsolatot és porttovábbítással jut el a  kapcsolat a szerverhez.

Belső hálózaton nagyon rapszodikus az elérés. Egy darabig elérhető  a weboldal domain névvel  aztán egyszer csak nem. Csak IP cím alapján töltődik be az oldal. Kívülről a weboldal gond nélkül elérhető mindig.

Tudtok segíteni abban, mi lehet a megoldás, hogy belső hálózaton is folyamatos legye a domain elérés.

Router: Asus RT-N18U

Szerver: Fedora 32 (Apache)

Köszönöm !

Új szerver beszerzése belső használatra DEV környzetekhez

Fórumok

Helló!

Van egy céges szerverünk. Gitlab runnerek futnak rajta, meg docker konténerek. Ezekben meg DB-től az alkalmazás szerverekig minden. Nem sok ezer user-t szolgálnak ki. Ezek adják a fejlesztői és teszt környezeteket. Kicsit elfogyott már, és kiöregedett. A fejlesztés nem jöhet szóba. (Viszonyításként: i5 6600, 16GB RAM, 2x1TB WD RED RAID1, alapvetően átlag alkatrészek)
Egy "új" szervert kell beszerezni. A jelenlegi Debian alapot vSphere váltja...
Extrém igények nincsenek.
CPU: 8 mag (plusz HT)
RAM: 32GB
HDD/SSD: 2x1TB SSD (Samsung PRO szériára gondoltunk)
Torony kialakítás, UPS van.
És kompatibilis legyen driver ügyben a vShpere 7-el.
A jelenlegi gép nagyjából 5 éve van meg, így jól látszik, hogy nem exponenciális ütemben nőnek az igényeink. Jó lenne ha újabb 5 évig nem kéne kicserélni az egészet. Egy memória vagy SSD upgrade bőven belefér ha szükséges.

Van egy elméleti keret...amit nem kell feltétlenül kitölteni. Bruttó 500K.
Kaptam tippeket boltokra, hogy hol érdemes nézelődni új és akár felújított garanciális szervereket. szerverplaza.eu, serverlite.hu, interbolt.eu..stb

Van esetleg olyan konkrét típus amit tudnátok ajánlani a fentiek alapján? Nézegettem már a linkeket de érdekelne mit lát több szem.
Én alapvetően Dell irányba húzok...mert Workstation vonalon van jó tapasztalat.
De alapvetően minden vélemény érdekelne amit egy ilyen beszerzés során érdemes átgondolni.

(Más fórumon is feldobtam a kérdést. Ha esetleg valaki belefutna akkor az nem a véletlen műve.

Előre is köszönöm.

250TB kép tárolása - hogyan?

Fórumok

Sziasztok,

Ismerősi körben felmerült egy elég brutálnak tűnő igény. Szinte kizárólag képeket szeretnének tárolni (500kB - 1MB közötti mérettel) első nekifutásra minimum 50TB-ot ami évente növekszik mégegyszer ennyivel. Legalább 5 évre terveznek vele és nem szeretnének hozzányúlni ha egyszer kész ezért kapásból kéne 250-300TB storage.

Sebességnél inkább az olvasási sebesség a kritikus! Na erre kéne valami NAS vagy storage szerver + persze belevaló diszk/SSD. Költségek felső plafonját illetően nem tudok mit mondani, egyelőre csak az igény merült fel. Ha lenne több megoldási javaslat is (entry/casual/advanced) az lenne a legjobb.

Egy különálló szerveren futna egy HyperV amin virtuálizálva fut a képek elérésére használt szoftver. A storage és a szerver ami futtatja a VM-et ugyanabban a szerverteremben foglalnának helyet. Miként lenne célszerű összekötni őket (iSCSI, external SAS, stb)?

Hogyan, mivel oldanátok ezt meg?

Milyen új minősített szervert Ubuntuhoz?

Fórumok

Ajánljatok új szervert e helyett, ha tudtok jobbat!

Legyen könnyen bővíthető a memória/diszk/CPU és ne legyen horror ára.

    AMD CPU EPYC 7282/256G  RAM / 8T(RAID 6) hasznos hely és Ubuntu 18.04 minősített    
        
1    SUPERMICRO Server system AS-4023S-TRT (without CPU, RAM, HDD/SSD) motherboard: H11DSi-NT revision 2.0 senetic.hu    622751
4    ST4000NM003A Seagate Exos 7E8 Enterprise 3.5" HDD 4TB 512N SAS senetic.hu    64746
1    SUPERMICRO RAID Card 8 int. ports, 12Gb/s RAID 0,1,10,5,6,50,60, 2GB cache, max 16HDD, LP, AOC-S3108L-H8IR-16DD senetic.hu    159683
4    M393A8G40AB2-CWE SAMSUNG 64GB DDR4-3200 RDIMM ECC Registered CL22 Dual Rank senetic.hu    145693
1    100-100000078WOF AMD CPU EPYC 7282 16/32 Cores/Threads 120W SP3 Socket 64MB L3 cache 3200Mhz Boost Freq. BOX (WOF) without cooling fan senetic.hu    307108
1    CSE-PT26L-B SUPERMICRO Chassis rack rails CSE-PT26L-B senetic.hu    13021
2    0TS1648 Western Digital (HGST) HBS3A1912A7E6B1 Ultrastar SA210 SFF 120GB SATA 6Gb/s DWPD 0.1 2.5" 7mm senetic.hu    18287
1    MCP-220-00044-0N SUPERMICRO HDD bracket MCP-220-00044-0N senetic.hu    1181
2    CBL-SAST-0593 SUPERMICRO Int. mSAS HD to mSAS HD 60cm Cable CBL-SAST-0593 senetic.hu    4980
1    AOC-SGP-I2 SUPERMICRO Networking adapter 2-port GbE RJ-45 Intel i350 PCI-E Low Profile senetic.hu    30085
        
    Összesen:    2022119

 

Kicsit olvastam még, olcsóbb is lett és gyorsabb is: pl. SAS-os diszkek!

Fedora32 szerver email küldés

Fórumok

Sziasztok !

Kérném a segítségeteket, hogyan lehet konfigurálni postfix vagy dovecot  email szervert ahhoz, hogy a Fedora szerveren futó cms tartalomkezelő (jelenesetben Piwigo online fotóalbum) tudja használni, tudjon üzenetet küldeni a felhasználóknak? A jelenség, hogy az üzenet sikeresen elküldve, de nem érkezik meg soha a címzettnek.

A szerveren tesztként próbáltam más tartalomkezelő programokat is pl. Wordpress-t de az is eredménytelen az email küldéssel. A legjobb tudásom és leírások szerint konfiguráltam mind a kettő emailküldőt, értelemszerűen nem használtam egyszerre.

Pl.  systemctl status postfix.service nem jelez hibát, valószínűleg jól van konfigurálva a szerverhez, de majd ti megmondjátok :)

A Fedora szerver egy router mögött van amin porttovábbítás van beállítva a szerver irányába.

Köszönöm, ha tudtok segíteni.

Gep kinyitasa + robbanas

Fórumok

Sziasztok!

 

Itthoni használatban áll az alábbi gép:

http://87.229.108.143/files/mentogep1_4tGKl.jpg

http://87.229.108.143/files/mentogep2_4tGKl.jpg

nagyjából 8 éve mentés céljára, azóta semmi gond nem volt vele, ki sem lett nyitva. Tegnap, amikor megpróbáltam újra feszültség alá helyezni (mert néha ki van húzva), akkor durrant egy egész nagyot, és azóta be sem indul. Rózsapatron szaga volt, ha mond valakinek valamit. A tápegységre tippelnék (remélem), de egyelőre nem jutottam be.

 

Hogyan tudom ezt kinyitni? Jól sejtem, hogy valami kulcs kell hozzá? Nem mondom, hogy nem kaptam hozzá 8 éve, de azt igen, hogy nem tudom, hogy hol van.

 

A második kép nem sikerült annyira jól, a jobb felső sarokban egy lakat jel van, és kicsit olyan, mintha a mellette lévő nyílás egy kisebb USB "nyílás" lenne.

 

1) Mi lehet ez az általam azonosított rózsapatron szag leírás alapján?

2) Hogyan tudok házi módszerekkel bejutni?

A gépben egyébként 4 db 2TB merevlemez van, és valami kisebb 100-200GB-s, amin az OS fut, bár ez most valószínűleg nem túl releváns adat.

 

Köszi a válaszokat.

Dlink 320L NAS + Piwigo

Fórumok

Sziasztok !

A fent olvasható konfigurációt raktam össze képek böngészése és a videók lejátszása jól működik. A levélküldéssel van gondom.

A Piwigo minden konfigurálás nélkül azt jelzi, hogy elküldte az e-mailt (sikeres)  de, az e-mail nem érkezik meg az adott címre.

A leírásban szerepel, hogy megadható külön az smtp beállítás is egy config fájlban

$conf['mail_sender_name'] = ' En ';

$conf['mail_sender_email'] = ' en@email.hu';

$conf['smtp_host'] = 'mail.szerver.hu:465 ';
$conf['smtp_user'] = 'en@mail.hu ';

$conf['smtp_password'] = '123456 ';

$conf['smtp_secure'] = 'ssl ';

Értelemszerűen van kitöltve mail.szerver.hu:465 az smtp_secure ssl-re van beállítva.

Ha ezeket a beállításokat kitöltöm, elmentem akkor a Piwigo hibaüzenetet ad, hogy az email nem lett elküldve.

A NAS tud emailt küldeni pl a rendszer állapotáról a fenti konfigban lévő beállításokkal.

Olvastam a fórumokat és azt írták, ha a phpmailer nem működik akkor próbálkozzak az smtp-vel. Nekem sajna egyik sem műxik:(

Abszolút nem vagyok jártas szerver ügyben, bár ez a NAS nagyon egyszerűnek tűnik, de most kifogott rajtam.

Aki tud ebben segíteni annak megköszönném !