Szerverek

Jumpbox vagy más megoldás?

Fórumok

A közösség segítségével lassan kialakul hardveresen a home server projektem. Most további segítséget szeretnék kérni, ötleteljünk közösen, osszátok meg tapasztalataitokat kérlek!

Célom: home server, ahol a különböző szolgáltatások virtuális gépeken futnak, illetve szeretnék egy backup megoldást is.

Proxmox szervert választottam célszoftverként, mert ez OOB teljesíti a fenti célokat. Ha valaki esetleg mást javasol szívesen elfogadom. Eddig Debian illetve ezek leszármazottai alatt mozogtam, de nem áll távol tőlem az arch, illetve más linux rendszerek sem.

Szolgáltatások:

  • Nyomtatószerver
  • Médiaszerver
  • Owncloud Nextcloud
  • Házi könyvtáram nyílvántartása
  • PiHole
  • Tűzfal (pfSense)
  • Syncthing
  • Fájl megosztás SMB szerver (NFS?)
  • ...

Ami adott: CGNAT mögül kivett public ipv4 cím a Digitől, illetve mikrotik routerem saját ddns szolgáltatása. Eddig szuper elérem hát a szervert a netről. Itt jönnének a kérdéseim:

Vannak szolgáltatások, amik nem elérhetőek csak a belső hálóról (értelemszerűen ilyen a nyomtatószerver). No de hogyan oldjátok meg, hogy a különböző szolgáltatások elérhetőségének managelését? Néztem a címben említett jumpbox megoldását, jónak tűnik, de működik ez Proxmox szerverrel is? Vagy felírjátok valahová a szolgáltatások portszámát és beírjátok kézzel? Esetleg egy statikus weblap kattintható linkekkel? Hogyan oldjam meg a szerver védelmét? Fail2ban? Vagy tűzfalszabályokkal? Esetleg Ip geolokáció filter? Mire figyeljek még, hogy másnap ne zombiként keljen a szerver, vagy valamelyik hülye gyerek poénból ne DDOS-olja szét? 

Ha valami egyéb kérdés van, vagy teljesen hülyeségeket írok, kérlek írjátok meg azt is, csak akkor legalább buzzword segítséget adjatok, hogy merre induljak. Nem kész megoldásokat várok, inkább tanulni szeretnék.

Köszönöm!

Játszós szerver? Agyaljunk együtt!

Fórumok

Nézegetem a hardveraprót és egész olcsón hozzá lehet jutni régi ócskavasakhoz. Nekem mondjuk pont jó lenne, mert szeretnék játszani vele proxmox, docker, lxd, témában. Némelyikben még raid vezérlő is van, bár egy raid0 számomra semmit nem ad és nem is célom a redundancia, csupán szeretném az otthoni feladatokat konténer alapú szolgáltatásokba szervezni.

Tehát lenne egy médiaszerver feladatokat ellátó konténerem kodi, vagy plex, vagy nemtudommi szoftverrel, lenne egy nyomtatószerverem (ezt jelenleg egy raspberry pi 2B látja el), lenne egy fájlszerverem (esetleg owncloud, vagy hasonló), és a jelenlegi LXD konténerben lakó könyvtári nyilvántartásom is költözne egy konténerbe ezen a szerveren. Ti milyen feladatokat szoktatok csinálni? Esetleg akinek van hasonló projektje leírná a tapasztalatait? 

Egy ilyen gyenge kis vas elég lehet? Vagy inkább ez? És még hozzá hdd-ket is venni kell.

Nincs tapasztalatom ilyen vasakkal, de gondolom, 4GB Ram sovány ennyi feladathoz. Még annyit tennék hozzá, hogy nem 0-24-ben mennének, hanem csak alkalmilag néhány órát.

Vagy hibás az egész elgondolásom és vegyek valami olcsó SFF, vagy USFF dobozt és játsszak azokkal?

Köszönöm a válaszokat!

MEGOLDVA! docker kezdo - mariadb --> docker-compose.yml | volumes.0 type is required

Fórumok

Sziasztok!

A forum temat nem biztos hogy sikerult eltalalnom, nem talaltam jobbat, bocsi...

Ismerkedem a docker-el. Egeszen a mai napig rendben is voltunk egymasnak, de most valahogy elfogytam. Szeretnek egy compose-t kesziteni mariadb-hez, de egyszeruen nem akar osszejonni.

Compose nelkul mukodik:

docker run --name gyore-net_db -v gyore-net_db:/var/lib/mysql -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=kurvatitkosjelszo -d  -e MARIADB_DATABASE=nextcloud_db -e MARIADB_USER=nextcloud_user -e MARIADB_PASSWORD=titkosjelszo mariadb:latest

Ezt szerettem volna atultetni compose formaba:

---

version: '2'

services:

   gyore-net_db:

       image: mariadb:latest

       container_name: gyore-net_db

       restart: always

       ports:

           - 10006:3306

       environment:

           MARIADB_ROOT_PASSWORD: kurvatitkosjelszo

           MARIADB_DATABASE: nextcloud_db

           MARIADB_USER: nextcloud_user

           MARIADB_PASSWORD: titkosjelszo

       volumes:

           - gyore-net_db: /var/lib/mysql

Namost, a docker-compose.yml file-t visual studio code-al reszelem, illetve a host-on a yamllint "yaml validatort is" mar vegso elkeseredesemre hasznalom. Azt tudom, hogy ez a szutyok nagyon erzekeny a szintax-ra. A lenyeg, hogy a volumes-el van gondja, de nem  tudom megfejteni hogy mi a baja:

 

docker compose up -d - parancsra az alabbi hibauzenet jon ( a container es a tarolo sem keszul el)

services.gyore-net_db.volumes.0 type is required

A mariadb hivatalos docker oldalan, nem ternek ki kulon erre a reszre, amikor volume-t szeretnel definialni. Amennnyiben elhagyom a volumes reszt, rendben lefut minden.

 

Amiket probaltam:

- kezzel letrehozom a compose futtatasa elott a tarolot: docker volume create - nincs valtozas

- https://8gwifi.org/dc1.jsp - mar kinomban itt keszitettem a docker run-bol, compose file-t, de az sem akar mukodni, illetve legeneraltattam itt a compose file-t.

- probaltam definialni a drivert: driver:local

- a yaml validator nem dob hibat

- probaltam abszolut eleresi uttal is megadni a tarolot: /var/lib/docker/volumes/gyore-net_db: /var/lib/mysql

Ami feltunt, amennyiben "docker run..." paranccsal keszul a container akkor a "-v gyore-net_db:/var/lib/mysql" nincs "space" a gyore-net_db: es a /var kozott.

A compose-ban pedig kell tenni.

 

Mit rontok el? A valaszokat elore is koszonom!

Használt szerverek

Fórumok

Sziasztok,

nem tudom, hogy jó helyen nyitom-e meg a fórumtémát, mivel server-storage eszközökről van szó, talán igen.

Ha vannak esetleg kiselejtezni való eszközeitek (HPE, IBM, Lenovo, Fujitsu, Cisco, Dell, EMC, NetApp stb.) - akár nagyobb mennyiségben is - írjatok privát üzenetet.

Köszi!
Zoli 

OVH BF

Fórumok

Hali!

 

Remélem jó helyre nyitom, az idei BF-en egyértelműen megfogott az OVH. Hátha jól jön valakinek, érdekeltségem nincs benne, bár egy 2022-es OVH-es thread beindítása talán még is egy kis hátsó szándékom:D

https://www.ovh.ie/black-friday/

(Úgy is mondhatnám, hogy lángoló ajánlatok...)

 

Vettem egy KS-LE-1-et, IPv4-en a letöltés gigabites, a feltöltés csak 100 Mbps, v6-on viszont szimmetrikus gigabit. Ez az általános tendencia, ritkán IPv6-on is 100 van felfelé, mégritkábban meg IPv4-en is megadják a gigát kimenő irányba.

 

A gép a gyakorlatban áráért szerintem kimagasló, amivel azonnal megfogott, hogy DIGI-re IPv6-on brutális peering-je van, Contabo és netcup után kicsit kételkedtem, hogy a gravelinesi adatközpontból majd inkább a postással hozatom a biteket, de meglepő módon abszolút pozitív csalódás, látszik, hogy a MikroTik routerem (hAP ac3) miatt áll meg 240 Mbps körül a v6-os forgalom.

 

Van innen még valakinek OVH Kimsufi, So-You-Start vagy más ECO (low-budget) dedikált szervere? Van esetleg alternatívája ÁFA-val a 20 Euró körüli ársávban?

Ubuntu 18.04 és Seafile 7.x (vagy újabb) telepítése

Fórumok

Sziasztok!

Seafile 7.x vagy újabb telepítésében kérném nálam tapasztaltabbak segítségét. Jelenleg egy 6-os verzió fut gond nélkül, de mivel ebben még nincs lehetőség a fájlok keresésére, így gondoltam feltennék egy 7.x vagy újabb verziót.

Sajnos azonban 7-től felfelé már python 3 kellene (plusz a bánat tudja még milyen csomagok), aminek telepítése egy 18.04-es ubuntu szerver környezetbe számomra nem annyira triviális.
Sok témát és a Seafile saját oldalain található Howto-kat is átolvastam már, de nem jártam sikerrel telepítés terén :-(
Az sem segít, hogy a 6-os változatot frissítem, mert nem magával a Seafile-lal van probléma, hanem a szoftveres háttérrel (illetve annak hiányával)

A seahub indítása során ebbe a hibalistába futok bele:

Traceback (most recent call last):
  File "/media/tesztcloud/seafile-server-7.1.5/seahub/manage.py", line 10, in <module>
    execute_from_command_line(sys.argv)
  File "/media/tesztcloud/seafile-server-7.1.5/seahub/thirdpart/django/core/management/__init__.py", line 364, in execute_from_command_line
    utility.execute()
  File "/media/tesztcloud/seafile-server-7.1.5/seahub/thirdpart/django/core/management/__init__.py", line 338, in execute
    django.setup()
  File "/media/tesztcloud/seafile-server-7.1.5/seahub/thirdpart/django/__init__.py", line 27, in setup
    apps.populate(settings.INSTALLED_APPS)
  File "/media/tesztcloud/seafile-server-7.1.5/seahub/thirdpart/django/apps/registry.py", line 85, in populate
    app_config = AppConfig.create(entry)
  File "/media/tesztcloud/seafile-server-7.1.5/seahub/thirdpart/django/apps/config.py", line 94, in create
    module = import_module(entry)
  File "/usr/lib/python3.6/importlib/__init__.py", line 126, in import_module
    return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 994, in _gcd_import
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 971, in _find_and_load
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 953, in _find_and_load_unlocked
ModuleNotFoundError: No module named 'captcha'

Sokféleképpen próbáltam már megoldást találni a hiba megszüntetésére, de ehhez sajnos nincs tapasztalatom.
Ha valakinek sikerült már 18.04-es környezetbe beüzemelni egy 7, vagy újabb seafile-t, és megosztaná velem az ezzel kapcsolatos tudást,... ...hát azt nagyon megköszönném!

Lehetséges ezt egyáltalán megcsinálni, vagy engedjem el és maradjak a jól működő 6-os vonalnál?

Proxmox New node ZFS poolba

Fórumok

Sziasztok,

Adott egy minimalista Proxmox cluster, benne 2 gép, 1-1 ZFS storage, ami cluster szinten össze van fogva ZFS poolba. 
Tegnap elkezdtem clusterbe tenni még egy gépet, sikerült is, localban megvan a ZFS storage, viszont ezt is be kéne tennem a poolba.

A datacenter/storage menüben van a ZFS pool, itt lehet editet nyomni a poolra és látszólag ott engedné is az új node-t is betenni a többibe. Normál esetben így kell hozzáadni ,és simán látszani fog, vagy ebből így adatvesztés lesz? Esetleg más módon kell? Elméletileg van mindenről proxmoxon belüli backup, de inkább elkerülném, hogy hozzá kelljen nyúlni

Szerver és vps hosting árak Magyarországon 2018-tól, hogy változott

Fórumok

Helló

Tudnátok 2018tól, vagy legalább az utóbbi évekből árváltozásokat mondani, szerver hosting árakra? Főként az érdekelne, ahol beviszem a szervert, és 100 mbit vagy 1000 mbit internetet kapok korlátlanul, havi fix díjért, klímás teremben.

Régebben 15000 és 20000 Ft között mozogtak az árak egy 100 mbites esetén.

Most hogy változott, az elmúlt időszakban? 

Ha tudnátok írni céget, várost, milyen net, mennyiért, meg ami szerintetek fontos? Köszi

VPS árakat is írhattok, ha arról tudtok. Abban az esetben az érdekelne, aki lehetőleg Magyarországon tárolja a gépeket, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.

Lehetne ez a gyűjtőhelye az árváltozásnak. Az is segítség lenne, ha a jelenlegi árakat összegyűjtjük, hogy 2022ben most mennyi.