Szerverek

HPE Proliant ML gen10 fan speed + AHCI mode zfs

Fórumok

Egy HPE Proliant ML gen10 szervert szeretnék AHCI mode-ba rakni ZFS használatához, de a ventik által keltett zaj ilyenkor elviselhetetlen.

A szerver Raid mode-ba szépen, teljesen csendben 6-8% körül hajtja a ventiket, azonban AHCI mode-ba kapcsolva ez már kb. 30-40%.

Az oprendszer Ubuntu 20.04 LTS, a javasolt Agentless Management Service felrakva és fut, látszólag kommunikál is az ILO-val de így is maradt a magas venti fordulatszám.

Kérlek aki tud segítsen, mert nagyon hamar ki leszek hajítva szerverestül az irodából ha ez így marad. :)

ARP gyorsítótár mérgezés

Fórumok

Synology DS916+

Eset tűzfal folyamatosan vinnyog ARP gyorsítótár mérgezés miatt. Az rendben van, hogy felvettem az ids kivételek közé, de biztos, hogy téves riasztás? Tudom, hogy sokan fikázzák az eset cuccait, de nem vagyok benne biztos, hogy alaptalanul írogatja.

A biztonsági tanácsadó szerint minden megfelelően van beállítva

Synology NAS fájlmásolás Linuxról(-ra)

Fórumok

Érdeklődnék, van-e ötlete valakinek alábbi probléma megoldására?

Ugyanazon a hálózaton megy egy Synology DS218, egy windowsos laptop, és egy linuxos PC. A PC messze erősebb hardver (Xeon, 32 GB RAM, SSD), a hálózati csatoló is gyorsabb, mint a laptopé, a windowsos laptopról a fájlmásolás mégis látványosan gyorsabb. Ugyanakkora méretű fájl alig fele annyi idő alatt mozog a NAS és a windowsos gép között. Fenn van Linuxon a CloudStation, de nem mappák szinkronizálására, backup-ra van szükségem, hanem random fájlok mozgatására.

A linuxos gépen (Mint 19.3) elvileg fenn van az összes szóba jöhető protokoll, NFS, SMB/CIFS, AFP, WebDav.  Mit lehetne a linuxos gépen reszelni, kalapálni ahhoz, hogy ott is hasonló sebességet lehessen elérni?

dedikált szerver 2020

Fórumok

Jelenleg Hetznernél (hetzner.de) van dedikált szerverem amivel semmi problémám sincs, csak annyi hogy Németországban van.

Tudtok esetleg Hollandiában ilyesmi ajánlatot?

Pl oneprovider.com nál láttam hasonló árkategóriában (<30 EUR/hó, TB nagyságrendű HDD)

Google-vel én is tudok keresni, tapasztalatok érdekelnének.

HP ProLiant DL380p Gen8 + diskek kompatibilitása

Fórumok

Ahoy poplacsek!

Megint írok, mert 15 évente kell. :-]

Van itten ez a gyönyörűszép dl380p g8, amiről azt mondja a net (meg több arc) hogy van egy olyan szép szokása, hogy ha neki nem tetsző firmware-es disket kap akkor istent és hazát nem tisztelve úgy veszi, hogy a disknek NAGYON melege van és 100%-ra teszi a ventillátorok jelentős részét (N darab, ahol N=100%). Mivel tőlem a server fizikailag elég messze lebzsel nem olyan egyszerű próbálgatni (arról nem beszélve, hogy nincs nálam épp 30-féle disk. A full hűtést 24h-ban pedig több okból sem preferálom (és nem csak azért mert a datacenteres kollégénak egy izma akkora mint nekem a fejem és alacsony a zajtűrése, ami ebben a szakmában nehezítő körülmény).

Az össznépi észt kérdezem tehát:

  • tapasztalt-e bárki ilyen problémát, vagy csak városi legenda / a múlt ködébe vesző, javított bug?
  • ha igen, akkor mivel nem ment? És persze mivel igen...

A kérdés az óccsó nagy diskek, mivel nem kell hogy gyors legyen és az sem baj ha kihal 4 év múlva, mert majd belép a spare, de a wd redek majdnem pont kétszer annyiba kerülnek mint egy halandó disk.

(Van egy erről szóló weblap, de azt még Noé saját kezével frissítette, mielőtt még az özönvíz leverte a biztosítékokat.)

RAID5 failed

Fórumok

Hi,

 

délután valami történt az egyik tömbbel (5 disk), az egyik disk failed a másik offline állapotba került. Igy a tömb failed állapotban van.

Reboot után csak 2 disk-et lát a tömbben a másik 3 foreign disk-ként van jelölve. DELL 820 Perc H710 controller.

Nem tudom reconfigurálni a tömböt, szürke az összes opció.

Ha kitörlöm az adott virtual-disk-et, és újból összeállítom a disk-ekből, akkor összeállhat a tömböm ismét?

Fedora 32 szerver saned

Fórumok

Sziasztok !

Van egy gépem amin F32 server edition fut. Csatlakozik hozzá egy szkenner amit hálózaton keresztül érnek el a felhasználók. A szerver időzítve működik automatikusan leáll illetve bekapcsol a megadott időpontban. Engedélyeztem a saned futtatását. 

Ha a szerver üzemel, és későbbi időpontban kapcsolom be a szkennert akkor a saned nem érzékeli az eszközt és a kliensek nem tudnak dolgozni vele. Ha a szkenner be van kapcsolva és utána indul el a szerver akkor minden rendben van a kliensek is elérik a szkennert működik minden. Tudtok abban segíteni, hogyan tudom a beállítani a szervert, hogy a saned érzékelje az utólag bekapcsolt szkennert?

Ajánljatok ventillátortm 150x150 PWM (HP Microserver)

Fórumok

150 x 150 PWM Fan WANTED!

Sziasztok, nem találok ekkora méretű légkergetőt. Ki tudna valami megoldást?

thx

 

(Szerk.;  O.K. csak már öreg vagyok és hülyülök ... khm átlóban mértem. :-]

na akkor ez vaklárma, 120x120x25 PWM kell bele olyat meg találni dögivel! Köszönöm a hozzászólásokat, és bocs'at! :-) )

openvpn windows-on elindul majd elhasal

Fórumok

Sziasztok,

 

win 2012R2-re felment az openvpn server, elindul,megkapja a 10.8.0.1 címet.

Kliensek kulcsai is rendben,ovpn elindul, kapnak ip-címet, pl 10.8.0.6 vagy 10.8.0.14, ezek a szerveren a logban látszódnak is.

Sőt, most este egy új gépre az ovpn-t telepítve, .ovpn- t és a ta.key-t a config-ba berakva csatlakozott, be is tudtam tallózni a win 2012r2-n lévő megosztást, 1x(!!!), majd utána egyszercsak már nem volt elérhető és azóta sem, hiába indítottam újra az openvpn-servert, a kliens számítógépet, vele együtt a kliensen lévő ovpn-t, semmi. Tűzfal a kliensen ki van kapcsolva.

Ma délután jártam hasonlóképpen: egy másik kliensen délben elindult minden,láttam a megosztást, majd ebédszünet. Utána egy másik kliensen felraktam a kulcsot, elindult ott is minden rendben, 1x bejött a win 201r2 megosztása, aztán elhasalt és utána nem jött már rendbe, akárcsak az a gép, amin délben még jó volt.

win 2012R2 fájlszerver újraindítása után megint jó volt, de most, a postom elején leírt esti távoli kliens-beállítás 1x-i csatlakozása után megint nem jó, gyanítom,h megint fájlszervert kellene újraindítani, ami nem járható út...

Lenne ötletetek, mitől van ez?

Köszi előre is!