USB Y kábel

Az USB specifikáció határozottan tiltja Y kábel használatát.

Az Y kábel 2 USB dugóból áll, ha nem elég a kakaó, a két portot együttesen szívja.

 

Minden webshop tele van Y USB kábelekkel, érdekelne a véleményetek.

 

Nyilván vannak hülyék, akik összekötik a notebook-ot az xbox-szal, meg a PC-vel is, de nem erről akarok beszélgetni.

Bevallom a külső kínai hálózati adapterektől jobban tartok, mint 2 USB 2.0-s port összekötésétől. Ha történetesen ráereszti a külső adapter a naftát a hubra és az alaplapra, hát annak annyi.

 

Érdekel a véleményetek USB Y-nal kapcsolatban.

Hozzászólások

Nem a specifikációval kell foglalkozni. Egy csomó dolgot a hülyék miatt tiltanak, mert azok olyan módokon tudnak bármit misuse-olni, ahogy értelmes embernek sose jutna eszébe.
Gondold végig, mit csinálsz és dönts ésszel, belátással.

Szerintem.

Szerkesztve: 2021. 04. 21., sze – 10:58

Lehet, hogy tiltja, de az USB3 előtti időszakban simán kaptam gyári Y kábelt a 2.5-es USB merevlemezhez. Említhetném még példának az USB-s Samsung DVD írót, annak a gyári kábele is ilyen. Vagy a TP-Link MR3020-hoz is ilyet adtak.

USB2 maximalis arama miatt van ra szukseg neha. Egy USB-s oszcilloszkopom van, ami gyarilag ilyen kabellel jott. Az Y egyik vegen levo csatlakozo piros, onnan csak az 5V es a GND van bekotve, a masik (fekete) a szokasos modon megy.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

"a masik (fekete) a szokasos modon megy"

Ezek az Y elosztók nem úgy működnek, hogy az egyik ágról csak a tápot kapja (5v +GND, azaz nálad a piros csatlakozó), a másik ágról meg csak a data-t (nálad a fekete csatlakozó)? Azaz nálad a fekete-nél pl. az 5V és a GND nemkénebekötvelenni-e, csak a data-nak.

Ezek pontosan így mennek.

- minél jobban terheled az egyik portot annál alacsonyabb lesz a feszültsége (belső ellenállás)

- minthogy alacsonyabb lesz a feszültsége, inkább a másik portról kezdi venni a naftát, onnan jobban fog jönni, végül kiegyenlítődnek a feszültségek

 

Ennek következtében durván egyenletes arányban szívja a két portot, így 1A kell, hogy az 500mA-es limitet elérd.

túl gyors voltál, ezért még1x:

a masik (fekete) a szokasos modon megy"

Ezek az Y elosztók nem úgy működnek, hogy az egyik ágról csak a tápot kapja (5v +GND, azaz nálad a piros csatlakozó), a másik ágról meg csak a data-t (nálad a fekete csatlakozó)? Azaz nálad a fekete-nél pl. az 5V és a GND nemkénebekötvelenni-e, csak a data-nak.

Az USB szabvány szerint ha csak.az 5V +GND van bekötve, akkor nagyobb áramot ad le a porton, mintha a data is be lenne kötve. Ezért kell szétszedni 2 portra: egyikről csak áramot kap, adatot nem,a masik portból meg jöhet az adat. Azt nem tudom az adatért felelős portból jöhet-e áram is, illetve mit kezd ezzel a fogadó oldala az Y drótnak, mivel ekkor ergo közösítve van a 2 usb portból jövő villany, azaz rövidzár?

Az USB szabvány megkérdezi, hogy egy eszköz maximum mennyit fogyaszthat. Az eszköz elmondja, hogy mondjuk 100mA-t.

 

Ha ezt túllépné, a számítógép kivágja. Lehet az adatkábelt is szívni, de tudatnod kell a géppel, hogy 500mA-re szükséged van. Amennyiben mást mondasz, mint amit teszel, repülsz.

Tehát szerinted:

Feldugok USB-n egy Arduino modult.

Az elmeséli, hogy neki 342 mA kell.

A modulra rákötök két szervómotort.

Amint a kér motort megmozdítom, a rendszer elveszi tőlem a tápot, mert túlléptem a 342 mA-t.

 

Soha nem jártam még így.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ennyire nem mondja meg precízen. Load unitokban számol (USB2-nél 100 mA, max. 5x100 mA, USB3-nál 150 mA, max. 6x150 mA). Minden eszköz low-power (1 load unit) eszközként "köszön be", majd közli, hogy ő voltaképp hány load unitot szeretne. Simán el tudom képzelni, hogy az Arduino USB vezérlője nem szórakozik azzal, hogy hány load unit. Tudja magáról, hogy túllépné az 1-et (lásd feszültségszabályzó maximum árama), így alapból a maximumot kéri. De valószínűbb, hogy az alaplapi vezérlőd ajánlja ki mindenféle egyeztetés nélkül a szabvány szerinti maximumot. (És éppen ezért működhet az Y kábeles trükk is.)

Szerintem itt is az lehet, hogy necces korrektül implementálni a gyártó részéről. Egyszerűbb a maxot kiadni. Mert amikor a paraszt beledugja a hoki eszközét a fancy portba, csak azt látja, hogy ez a port szar, nem megy. Míg egy másik, kevésbé szofisztikált portba dugva (ami esetleg még a szabvány maximumán se korlátoz) meg minden oké, tehát ,,jó".

Szerintem a rövidzárvédelmen kívül felesleges egy port áramát jobban korlátozni. Kutyát nem érdekli a szabvány.

Ez PC-k USB2 portjai eseteben a gyakorlatban altalaban ugy nez ki, hogy az alaplapon kozvetlenul a port elott van egy "onjavito" biztositek, ami megakadalyozza, hogy elegesd a nyakon levo tapvonalakat. Amivel en talalkoztam, azok tobbnyire 1A-esek voltak. Az meg, hogy mekkora aram mellett mekkora lesz a feszultseg nagyban fugg a portot taplalo halozattol. Gondolom, arra odafigyelnek, hogy 500mA-nel meg meglegyen a szabvany altal eloirt feszultseg, az ezen tuli viselkedes meg nem definialt.

Volt nekem regen olyan 2.5" PATA HDD keretem, ami egy portrol vette a tapot. Az asztali gepemmel ment siman, a laptopomon nem igazan.

Ezek az Y elosztók nem úgy működnek, hogy az egyik ágról csak a tápot kapja (5v +GND, azaz nálad a piros csatlakozó), a másik ágról meg csak a data-t

Ennek meg mi értelme lenne?

Szerintem ez nem ennyire szofisztikált. Egyszerűen párhuzamosan kötsz két áramhatárolt tápot. IMHO.

a másik ágról meg csak a data-t

3 féle USB eszköz viselkedés létezik:

- bus-powered
- self-powered
- bus/self-powered

A bus-powered egyszerű, mert onnan kapja a tápot, amivel kommunikálni akar, ebben az esetben nincs extra tennivaló, ha a host elveszi a tápot, a device leáll, ha megint ad tápot a host, automatikusan resettel indul kommunikáció, más választás nincs, hiszen a device maga is újraindul.

A self-powered és a bus/self-powered annyiban más, hogy ha a device úgy kap tápot, hogy az USB-ről éppen nem, akkor úgy kell viselkednie, mintha egy bus-powered device lenne (azaz disconnect, és amikor megint ad a host tápot, akkor az egy interface resetet jelent). A valóságban ez azt jelenti, hogy nem lehet úgy kommunikálni egy USB hosttal, hogy leszarjuk, ad-e tápot - ergó a tápvezetéket figyelnie kell a device-nak, akkor is, ha nem onnan táplálják. Tehát az USB tápvezetéket szükségszerűen be kell kötni valahova a device-on.

Szerkesztve: 2021. 04. 21., sze – 22:12

Átgondoltam, nálam nem teljesen Y kábel a felállás.

 

Van egy USB 3 port, bedugsz egy merevlemezt, elindul. Fogsz egy hubot, berakod a portba, a merevlemezt meg rá a hubra és megdöglik. Nincs elég áram. A hub az összes áramot egyenletesen próbálja szétosztani a portjai között, így nem jut elég a merevlemeznek.

 

Az Y kábel ott jön be, hogy a hub külső adapter csatlakozóját másik USB portra kötöm dc jackkel. Ebben a felállásban a hub nem méricskél, mindenki maxot kap, "külső" tápról megy.

 

Amint a merevlemezt rárakom, a két portot együtt szívja, pont mint az Y kábelnél.

 

Érdekesség, hogy USB 2.0 portra is megy. A merevlemeznek kevés 1 USB 2.0 port, de 1 hub és 1 táp kábel már elég neki.

Jaj neee, ilyen nincs!!!

 

Megfigyeltem, hogy amikor a számítógép ki van kapcsolva, ki van húzva a konnektorból és benyomom a power gombot, a LED szép kéken világít, de a rendszer nem indul el.

Mióta a hub tápkábele USB portról jön külső hálózati adapter helyett, a jelenség megszűnt.

 

Az alaplapot a hub visszatáplálja 5V-tal, ezért világított szépen a bekapcsolási LED.

Bevallom kissé bizalmatlan vagyok a kívülről táplált USB hubokkal szemben. Nem biztos, hogy az értékes processzort és alaplapot noname-es kínai gyártók szarával szeretném etetni. Nem azért vettem FSP alapú tápot több tízezerért, hogy az 5V-ot egy 500 Ft-os szemét biztosítsa...

Minek dugtad rá az öccázas szemetet, ha nem bízol benne? Egyetlen dugás is okozhat bajt...

Vegyél márkás USB hubot. Vagy olyan alaplapot, ami nem engedi garázdálkodni az USB-n besurrant elektronokat (én azt gondolnám, ez alap alaplap tervezési cél/szokás, de lehet, hogy tévedek).

:)

Ha veszel egy számítógépet, az a kérdés, hogy hol spórolsz.

A proci legyen erős, a tápegység stabil, elfogadható videókártya, meg valamennyi RAM is.

 

Az alaplap nem prioritás. Ennek a nyomorult alaplapnak vagy egy H310M-es chipje 4 USB 3.0 csatlakozóval és 6 USB 2.0-val.

El lehet mondani, hogy szar, mert a DDR4-et 2666 MHz-ig tolja, de mindegy, mert DRAM-ból sem ócsóért osztják a 4000 MHz-es darabokat.

Arról nem is beszélve, hogy jelenleg CL17-es 2400 MHz-es RAM van benne, ami pontosan annyit tud, mint a kicsit drágább CL19-es 2666 MHz-es RAM. Ugye a CL is meghatározó RAM-nál, nem csak a frekvencia.

 

Az alaplapon, DRAM-on, házon való spórolás nálam jobban belefér. Valahol kell húzni egy vonalat, ha nem akarok 1 millióig elmenni.

Szerinted mennyit kellene otthagyni ma egy gépért, ami játékra is használható és még 10 év múlva is használni akarod?

 

Van, amin kell spórolni, máson meg nem. 

 

Íme egy alaplap:

https://aqua.hu/alkatrszek/gigabyte-z490-aorus-xtreme-waterforce-alapla…

 

Az aqua 454.290 Ft-ért adja, de nekem a 18.000 Ft-os fajta is megfelelő, csak ésszel kell használni.

Ez a trükk.

Mindenáron ki akarsz oktatni, hogy átbasztak, csak valahogy a benchmarkok mást mutatnak.

Lenovo Z50-70, egy mezei sysbench-re 6980-at nyom, az új gép 41300-at nyom ugyanarra. Ez durván 5,9X sebesség.

Te visszavitted volna, én meg nem tettem meg. Pont azért mert nincs vele sebességproblémám. A Lenovo Z50-70 öregapám notebookja, de ne gondold, hogy a mai notebook-ok tudnak is valamit.

Ugyanennyiért, 260kHuf-ért 2 magos processzorral árulnak notebookot, meg parasztvakításnak van hyper-threading 4 szálra, amit illik kikapcsolni BIOS alól.

Nem vettem 1 millióért gépet vízhűtéssel, meg egyéb baromságokkal. Nincs rá pénzem, vagy legalábbis értelmesebb dolgokra költeném.

 

Az, hogy a tápot kukába dobtam, meg a merevlemezt is, részletkérdés. A ventillátort is kukáztam, meg az USB front panelt is kukázni fogom, ingyér adták a 12kHUF-os házzal, jobbra lesz cserélve. Az Intel Stock Cooler is ingyér jött a processzorral, nem veszítek semmit, ha kivágom. A teljes veszteség az egész konfiguráción 6+11=17 kHuf (merevlemez + Zeus tápegység).

 

Vannak kényelmetlenségek, de ezek orvosolhatóak, pont ezért nem vittem vissza az eladónak. Nem vagyok megelégedve az eladóval, de olyan szart adott el, amiből még ki lehet hozni virágillatú gépet.

Sebességprobléma nincs vele, a többi meg igazából kellemetlenség.

Az én benchmarkom azt mutatja, hogy pár hete még külső segítség kellett ahhoz, hogy felismerd, szart kaptál a pénzedért. Megnyitottad a topikodat, de nem az zavart, hogy egy fos tápot raktak neked a "gamer" gépbe, hanem az, hogy hangos a ventilátora. Ez mellé már nem kell kioktatás. :)

Valóban nem vittem volna vissza, mivel eleve meg sem vettem volna.

Mi köze van egy notebooknak egy "gamer" géphez? Azon kívül, hogy lehet annyiért kapni, amennyiért a géped vetted.

A kurva is "ingyér" adja a nemi bajt. :D

:)

2 magos processzorral árulnak notebookot, meg parasztvakításnak van hyper-threading 4 szálra, amit illik kikapcsolni BIOS alól.

Kíváncsi voltam. Alany: i3-6100. Igaz, ez nem egy notebook processzor, hanem egy árban és teljesítményben jól balanszolt asztali cucc. Nem tudom, most hogy van, de a KV előtt használtan kb. egy modernebb és szarabb használt Pentium Gold árában lehetett hozzájutni.

Értelmetlen szintetikus tesztek:

  • IntelBurnTest: HT-vel 2 szálon 5%-kal gyengébb, mint HT-vel 4 szálon. HT nélkül 2 és 4 szálon is a 4 szálas HT-s teljesítményt hozza.
  • Mivel legtöbbet a böngészőt használom, ezért Firefox 88 alatt futtattam a BrowserBench.org tesztjeit (ez volt a Google első találata):
    • Jetstream 2: a végső pontszám HT-vel és nélküle is ugyanannyi.
    • MotionMark 1.1: HT-vel 10%-kal kisebb pontszám.
    • Speedometer 2.0: HT-vel 3%-kal több pont.

Hétköznapi tapasztalatok:

  • HT-vel minden zökkenőmentes, normálisan futtathatók egymás mellett a programok. HT nélkül minden teszetoszább, ragadósabb, döcögősebb.
  • HT-vel a Firefox azonnal betölti a YouTube videót és az oldalt, bármiféle akadás nélkül. HT nélkül nehézkesen tölti be a videót és az oldalt, az első pár másodpercben általában egy pillanatra megakad a videó, de az sem ritka, hogy legalább egy másodpercig megfagy a mozgókép, és csak a hangot hallani. (A videolejátszás GPU-val gyorsított, a processzorban lévő GPU ki van kapcsolva.)
  • HT-vel a játék stabilan fut a limiten (60 FPS), de limit nélkül 115+ FPS van. HT nélkül: 45 FPS, mikrolag ezerrel (VSync nélkül nem próbáltam).

Ha jól rémlik, pár éve szintén bedobta valaki, hogy a HT rossz, és akkor is arra jutottam, hogy nekem a gyakorlatban kurva jó. :D

:)

Arról beszélek, hogy 2021-et írunk. Emlékszem, 2010-ben játszottam először Dual Core-os géppel a Balatonon. Ó a boldog ifjúság!

Nagyon szánalmas, hogy az elmúlt 11 évben semmiféle fejlődés nem volt számítási teljesítményben a laptopok terén. Az asztali gépeknél is lassú.

A fejlődés főleg a mobiltelefon szektorra korlátozódott.

 

A 7+ éves notebookom a piaci kínálat felét szarrá veri mind sebességben, mind GPU teljesítményben.

Dual core-os, 4 virtuális szállal (HT), NVidia 840M kártyával.

Hát nem tudom. Amikor utoljára PC-t vettem, az alaplapot választottam ki legelőször.
Darabonként válogatok és magam szerelem össze.
A kész konfigok általában rejtett árukapcsolások: elsóznak bennük valamit, ami a kutyának se kell. Vagy pont ilyen általad is leírt spórolásokat csinálnak, hogy a látványos dolog benne van (abból is csak addig, amíg látványos: pl. i7, de a csicskábbik verzió, mert úgyis csak eddig olvassák), a nem látványosokból meg valami ,,költséghatékony". Pl. a hulladék táp - mert végülis táp-táp, nem? A gagyi alaplap (hiszen ennek is darab a mértékegysége), a kicsi lassú diszk (szerencsés esetben SMR, hogy sok adat mozgatásakor lehessen extrát szopni).
Pont ezekért a geciségekért nem veszek soha előre ,,összerakott" konfigot. A kereskedő se hülye, nem azt akarja, hogy Neked jó legyen.

Ha lényeges megkötés van az áron, azt szoktam tanácsolni, vegyél olyantól gépet, aki nem ebben utazik: pl. az Aldis/Hoferes PC-k több ismerősömnél beváltak. Nyilván ezekben sem minden a legjobb, de legalább nem az eladhatatlan hulladék hardvereket rejtik beléjük.

Kevés pénzért hardcore gamer pécét meg nem lehet kapni. Ez van.
Aztán tőlem mindenki azt vesz ám, amit akar. Csak jótanács.

Vannak kereskedők, akik sajnos így üzletelnek.

 

10 évvel ezelőtt írtam a Rufusznak, hogy játékra is alkalmas konfigurációt szeretnék venni. Leszállította a gépet, azóta is megy. Erős gépet vettem úgy, hogy fogalmam sem volt arról, hogy mi hogyan működik. Ha nagyon zörög, sűrített levegővel portalanítom, de más baj nincs vele.

A Rufusz belepakolt moduláris tápegységet, Asrock Extreme4 Z77 alaplappal, a ház csavarjait külön zacskóban odaadta, nem vitte el újrahasznosítás végett. Nem azt csinálta, hogy összerakta a gépet, a merevlemez rögzítőket, alaplap csavarokat, SATA kábeleket,... meg zsebre rakta. Ami benne volt a dobozban, azt külön zacskóban mellékelték.

Számomra ismeretlen jelenség az a fajta szarevés, hogy még a csavarokat is viszed. Nem kell vele a felhasználót megterhelni, úgysem tudja mire való...

 

Nem mindenki viselkedik úgy, mint a Rufusz, hogy 10 év múlva sem bánod meg, amit megvettél.

Müller Cecília hazazavarta az iskolásokat, 2 iskolásnak meg nekem nem volt elég 2 gép. Azonnal kellett valamit tenni. Kevésbé jól sült el a dolog.

Sajnos ez a Rufusz-os sztori nagyon erősen a kivétel, mintsem a szabály.
Ha két forintot el lehet rakni, azt legtöbben elrakják.

Az akcijós buzzword bait konfigok meg kimondottan olyanok voltak (amikkel találkoztam), hogy az eladhatatlan, kutyának se kellő hw szépen bele volt bújtatva. A paraszt meg örüljön, hogy milyen ,,jól jár".

Ha van bejáratott boltod, amiben megbízol, érdemes inkább ott próbálkozni még akkor is, ha pár tízezressel drágább.

Jó példa a prohardver gép és alkatrész promótáló heti sorozata: bekérik a 4-5 kiskertől hogy azok mitől akarnak megszabadulni éppen az adott héten, és utána azt tálalják valami még határeset nem-teljesen-hazugság de már a jóízlés határát átlépő sales-kamuszöveggel. Lefordítom: az ajánlatokban szereplő minden termék, kivétel nélkül eladhatatlan szar, ezért kell azokat szerepeltetni. Mivel a jó termekek maguktól is elmennek. Laikusként nem érzed mi velük a baj, hozzáértőként viszont a fejedet fogod milyen szeméttelepre való szarokat ajánlgatnak. Szerencsére sokan osztják ezt a véleményt, elég az adott ajánló komment részét megnyitni. Az ajánló tetején már 1 ideje szerepel, h. az ajánlott termékeket maga a kisker/nagyker válogatta össze és küldte be a magasztalásra, szóval a szarról is jót kell írniuk, de így legalább az ember tudja, h. nem őszinte az ajánló szándéka.

Legközelebb nem fogok az érintett bolttól rendelni, de a történet azt hiszem itt véget is ért.

 

Nem bírod megérteni a problémát. Feláll Müller Cecília és elénekli, hogy holnaptól mindkét gyermek otthon fog Zoomolni.

Nekem dolgozni kell, a tanárok online órát tartanak, 2 gép van. Annyira elégedett voltam a régi géppel, hogy addig eszembe nem jutott volna újat venni. Feleségem szól, hogy holnapra legyen gép, de az erős legyen, mint a régi. Azonnal megrendeltem a számítógépet, ami olcsónak és jónak tűnt.

 

Az első nap délelőtt egyáltalán nem tudtam dolgozni, csak délután jutottam géphez. Második nap felhívtam a boltot, hogy miért nem érkezett ki a gép, mert nem tudok dolgozni. Harmadik napra megérkezett. Három olyan nap volt, amikor délelőtt nem jutottam géphez. Aznap este nekiláttam felrakni ész nélkül minden szart és beraktam a gépet az új helyére, indult az élet.

 

Nem tudod akármeddig húzni ezt, a munkahely is toleráns, de egy idő után az utcán fogod találni magad és Cecília nem fog kiflit osztani neked, hogy ne fordulj fel.

Onnantól, hogy rászabadították az országra ezt a vadbarmot, nem volt mozgástér. Az élet előre ment és nem hátra.

 

Nem volt lehetőség az egész szart visszaküldeni, kiválaszani a megfelelő konfigot, utánanézni, 50 youtube videót megnézni és csókolom.

Nincs 2 hét, hogy visszautalják a pénzt, másik gépet vegyek belőle máshol...

 

Idióta törvények idióta megoldásokat eredményeznek. Ezzel kell együtt élni.

Az első és a második lezárás nem ugyanaz volt.

Az első lezárásnál kiadta a tanárnő, hogy Tk. 30-34. oldal, azt csókolom.

 

Mire a második lezárás eljött, a tanárok gondolom továbbképezték magukat és mindenki online órát kezdett tartani. Aztán rájöttem, hogy nincs egy rohadt gép a házban, amivel melózni lehetne.

A Rufusz kiszállította a gépet, a GPU ventillátora meg zörgött, mint a fene. Korrektül kicserélték a ventilátort, de nem volt túl jó szájízem miatta. Két hétig nem volt GPU, mert visszament a gyártónak cserére.

Még az USB front kábel is hibás volt. A Rufusz renoméja csak a második vásárlás után nőtt meg. Nem tesztelték a gépet, de legalább korrekt konfigot raktak össze.

Én ott tartok, hogy a tíz éves fasza gépedet vetted annak idején a Rufuszban. Most meg ezt a szart valahonnan máshonnan megrendelted, amivel átbasztak.

Erre kérdeztük, hogy random hely helyett miért nem most is a Rufuszban vásároltál akkor.

Elsőre nem látod át, hogy mi a gyermek betegség és mi a komoly gond. Ehhez rutin és tapasztalat kell.

 

Ha az előlapi USB nem megy, az gyermekbetegség. Kicserélte a Rufusz a kábelt és ment.

Ha beraknak egy noname-es tápot, ami szétcseszheti az egész gépet, az komoly gond.

 

Nem akartam én gépszerelővé válni. Megveszed a gépet, hallgatsz a szakemberekre, azt megy, nem?

"A hub az összes áramot egyenletesen próbálja szétosztani a portjai között, így nem jut elég a merevlemeznek."

Ilyen nincs. Inkabb az van, hogy a gep es hub kozott beiktatott kabel, illetve a hub sajat fogyasztasa miatt nagyobb lett a feszultsegeses, igy ami a merevlemezhez jut, azzal o mar nem porog fel.

Kínából még kell tanulni vásárolni, de ez egy másik téma.

Ennyit a hozzáértő szakemberekről.

Ha magad nem csinálod meg normálisan, sosem fog működni.

 

Az érintett gép már alakul, HDD-t, tápegységet, ventilátort kukáztam, még az intel stock cooler fog repülni, meg berakok RAM-ot, hogy dual módban menjen.

Az Aerocool Cylon Mini előlapi csatlakozópaneljét USB 2.0+USB 3.0 csatlakozóról 2xUSB 3.0-ra cserélem. Szerencsére lehet külön panelt rendelni Kínából, a jelenlegi panel ára 2$-os, ezt 4$-osra cserélem, mert a 2xUSB 3.0 előlapon jobban mutat.

 

Egyébként jó szórakozás szerelni. Nem lennék ilyen bátor, ha az érintett konfiguráció nem került volna azonnal veszteséglistára. Persze minél jobb a jelenlegi konfiguráció, annál óvatosabb vagyok.

Nem tápegység amit rendeltem és nincs is benne elkó, ami felrobbanhat.

A PCIE kártyák és a külső hubok tudnak gondot okozni. De ha átgondolod megérted.

Amúgy nincs bajom a kínai cuccokkal. Csak nem akarom a gépet eldobható szarokról etetni.

Szerkesztve: 2021. 04. 22., cs – 17:44

Szimplán arról van szó, hogy az usb vezérlő oldala felől is sok kókány megoldás van és a rádugható eszközöknél is sok kókány van.

Normális esetben a visszatáplálást egy zener dióda vagy valami okos chip kéne, hogy megfogja. De minden cent spórolás növeli a profitot.
Aztán mivel a legtöbb eszköz nem foglalkozik a szabvánnyal, az lepódik meg legjobban, aki szabványos eszközre akar dugni többet fogasztót és nem működik az. Vagy amikor a kikapcsolt gépben forog a ventilátor a külső usb eszköz tápjától. 

Minden azok miatt a hülye elektronok miatt van.

Azokat kéne végre kihajítani, és működhetne minden.

 

Arról nem beszélve, hogy digitális átvitelről van szó: A drótban 0-k és 1-ek utaznak. A 0 könnyebben átpréselődik, mert nincs sarka, lekerekítették. Az 1-ek viszont ha keresztbe fordulnak, elakadhatnak.

Belátható, hogy rövid kábelen kisebb eséllyel lesz ideje keresztebe fordulni, míg hosszabb kábelnél szinte elkerülhetetlen.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Leszakad az USB csatlakozó, aztán összeszarod magad, míg az újat ráforrasztod. Eszméletlen vékony vezetékek.

 

Az USB 2.0 elég egyszerű állat, azt lehet forrasztani ahogy jólesik. Bevallom USB 3-asat még nem forrasztottam, de kedvem sincs 9 vezetékkel szarakodni. Ez a 4 tök jó.

 

Mondjuk jobb lenne krimpelni, de az USB sajnos nem olyan.

Te láttál már életedben gyermeket gamepad-dal a kezében?

Egyszer nézd meg, hogy mit csinálnak játék közben és elég gyorsan meg fogod érteni, hogy hogy tud az USB kábel a csatlakozó után kettétörni.

 

Nálunk mindkét vége eltört, de az USB csatlakozónál lévő oldal el is szakadt. Nem jött a +5V. A gamepad az sajnos fogyóeszköz.

Mindkét végét szerelnem kellett, azóta persze megy, ameddig újra haza nem vágják.

Szeretem az elektronikát, bütykölök néha ezt-azt. Kapott fülhallgatót, prémium cuccot, hogy ne ártson a hallásának.

 

Hajtogatta össze vissza, eltört a kábel, közel állt már a vezetékszakadáshoz. Szigszalaggal és zsugorcsővel megkeményítettem a csatlakozót, hogy ne szakadjon el.

Széthajigálta a fülhallgatóját, rálépett, az egyik oldal letört. Szerencsére volt benne anyag, 4 lyukat bele, kábelkötegelővel összehúztam, tart újra. A kábelkötegelő felsértheti, ezért szigszalaggal körbe kötöztem.

 

Hidd el, az is büntetés, ha megjavítod. Úgy néznek ki már azok a szerencsétlen eszközök, mintha egy utolsó csöves kacatjai lennének.

Évek óta használom így a DVD írót, sose volt baja vele semminek.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.