2D leírónyelvet keresek

Ismertek olyan leírónyelvet, ami 2D görbék definiálására lett kitalálva. Ívek, egyenesek, bezier görbék. A lényeg, hogy nem egy 2D vektorgrafikus tároló formátumra van szükségem, hanem olyanra nyelvre, ami magát a leírást támogatja. Mint például a html a szövegformázást.

Olyan fogalmakra lenne szükségem, mint pontok összekötése adott ponton keresztül. Zárt vagy nyílt görbék nagyítása, eltolása, tükrözése, forgatása. Eltolás egy görbe mentén. Görbe simítása. Vonalak mentén pontok, apró körök vagy szaggatott vonal, létrehozása. Mindezt az egyszerűbb formadefiniálás támogatására leírónyelv formájában - azaz nem grafikus felülettel.

Ha segítség, a cél egyelőre egyedi szabásminták készítése, későbbi script alapú feldogozáshoz és/vagy nyomtatáshoz.

Hozzászólások

Latex 3 pontos Bezier görbéket tud, a Postscript négy pontosat.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Hasonlo volt a diplomamunkam 99-ben, csak akkor a vizugyi terkeprendszer jeleire kellett ezt megcsinalni. :D

Szep nagy munka volt, de a vege egy JSON szeru leironyelv lett, amit aztan a program felnyalt es tudott huzni vasuti toltest a jobb oldalon rezsuvel :D

Persze a programban mar bonyolultabb volt a dolog, mert ha tort a sinplya, ki kellett szamitani hogy jonnek ki a fekete es feher teglalapok, hol kell torni a vonalat stb.

https://github.com/benardt/JScad2d

Ez tartalmaz egy JSOn leiro nyelvet meg egy rendering library-t is

De ez csak az elso talalt volt a googl-en szoval biztos van meg vayg ezer ilyen a github-on :D

Amugy nem is a leiro nyelv a nagy dolog, hanem a renderer szerintem. Mert BNF-ben megcsinalod a nyelvet, de le is kell implementalni aztan valamilyen adatstrucutraban, es aztan a megjelenitessel is lehet szoszolni eleg sokat. Pl hogy a szaggatot vonalnal amikor torik a vonal, akkor ne egy user reszen torjon, hanem egy teli resznel, meg ilyenek.

A Metafont Wikipedia oldala, https://en.wikipedia.org/wiki/Metafont

is inkább a MetaPost-ot, vagy az Asymptote-t ajánlja:

... Metapost adds color (a triple of numerics) as a ninth type and has a completely different (non-raster) model for pictures; the latter is the main point of divergence between the two programs....

... Knuth has said that he uses Metafont as a kind of desk calculator for solving complicated equations, though he now uses MetaPost for mathematical illustrations.

Metafont can render any kind of graphical output, not just glyphs. However, MetaPost and Asymptote are preferred for mathematical illustrations...