Egyéb: Assembly, Ada...

[megoldva] AVR architektura, feltetelben

Azt hogyan tudom ellenorizni egy AVR assembly forraskodban, `avr-as` segitsegevel forditvan hogy milyen architekturara is forditjuk? Peldaul: `avr-as -mmcu=avr31 -o xyz.o xyz.s` es akkor a *.s-ben meg ilyesmik lennenek, mint:

.if (avr3 | avr31 | avr5)
.set SOMETHING, 8
.else
.set SOMETHING, 4
.endif

Es akkor ezen fenti parancsnal a SOMETHING erteke 8 legyen merthogy AVR31-es az architektura. Szoval mit is irjak az elso `.if ...` sor helyere ha epp a fenti architekturakra gondol a kolto... Konkretan ezalapjan probalkoztam, meg az itt elpottyintett avr-as understands the same -mmcu= options as avr-gcc mondat alapjan biztam benne hogy egy `.if (AVR_ARCH == 31)` pl jo lehet, de sajnos nem :/

Koszi, A.

Rust tapasztalatok

Sziasztok,

kiváncsi volnék személyes tapasztalatokra Rust nyelven leszállított szoftvereket/szolgáltatásokat illetően. Miben van felhasználva, hobbi fejlesztés vagy termék? Megérte Rust-ban dolgozni? Ha igen, miért? Melyik nyelvet váltotta ki?

Érdekelne az is, milyen IDE (integrált fejlesztői környezet) használata vált be Rust-hoz?

Köszönöm!

Volume graphics: VGStudio Max

Sziasztok. 

Használja valaki a címben említett programot? 

Az egyik ügyfél szeretne teljesen automatikus analízis végezni, a végén pedig egy riportot készíteni. A gond az, hogy nem tudjuk meg oldani azt, hogy a létrehozott file név végére oda rakjon valamit, például a dátumot, időt, akármit. Ha létre hozom a makrót, be állítom, hogy rakja a kívánt filenév mögé a dátumot és le futtatoom, csinálja,ha közben szeretném rögzíteni akkor "Unable to save file path" hibát dob. 

Köszi! 

[Megoldva] RUST serde_xml_rs ismétlődő adat feldolgozása

Adott egy XML adatformátum aminek a problémás része így néz ki:

<parent0>data</parent0>
<parent1>
  <child id=\"1\" man=\"0\">Olivia</child>
    <child id=\"2\" man=\"0\">Sara</child>
    <child id=\"3\" man=\"1\">Jack</child>
</parent1>
<parent2>123456</parent2>

A parent0 és parent2 adatokkal nincs gond. Azt fel tudom dolgozni. 
A parent1-ben lévő adatokból viszont vagy csak a neveket tudom egy tömbbe tenni, vagy a paramétereket struct-ként majd tömbbe.

Van-e valami mód arra, hogy a structban megjelenjen az egyes child-ek adatjai is, ne csak a paraméterek?

serde_xml_rs-t használok.
 

Tippem szerint valahogy meg kellene mondani hogy a benne lévő adat (a nevek) a struct-ban milyen néven van benne.

2D leírónyelvet keresek

Ismertek olyan leírónyelvet, ami 2D görbék definiálására lett kitalálva. Ívek, egyenesek, bezier görbék. A lényeg, hogy nem egy 2D vektorgrafikus tároló formátumra van szükségem, hanem olyanra nyelvre, ami magát a leírást támogatja. Mint például a html a szövegformázást.

Olyan fogalmakra lenne szükségem, mint pontok összekötése adott ponton keresztül. Zárt vagy nyílt görbék nagyítása, eltolása, tükrözése, forgatása. Eltolás egy görbe mentén. Görbe simítása. Vonalak mentén pontok, apró körök vagy szaggatott vonal, létrehozása. Mindezt az egyszerűbb formadefiniálás támogatására leírónyelv formájában - azaz nem grafikus felülettel.

Ha segítség, a cél egyelőre egyedi szabásminták készítése, későbbi script alapú feldogozáshoz és/vagy nyomtatáshoz.

[ Megoldva ] G-Code: G02/G03 R paramétere nem egyértelmű

G-Code-ban járatos emberektől szeretnék érdeklődni, hogy a G02/G03 parancs R paramétere hogyan definiálja a kör középpontját?

Minden R-hez adott G02 vagy G03 esetén ugyanis két origó tartozik. Ha megvan adva az I,J paraméter, a körív egyértelmű, de R esetén melyiket kell választani a lehetséges két középpont közül? Mindig a kisebb ívét? Vagy valamilyen alapon mindig az első lehetőséget?

Erre sehol nem találok egyértelmű leírást. Saját kútfőből most úgy oldottam meg, hogy negatív R esetén az egyik, pozitív R esetén a másik, de semmi ilyen irányú utalást sem találtam, így félek, nem ez a helyes megoldás.

x86_64 utasítások keresése binárisban adott szimbólum címéhez képest

Pythonban, vagy egyszerűen parseolható cmd utility-ben keresnék megoldást a következő feladatra.

Van egy nagy binárisom, lehet az library, futtatható fájl, maga a vmlinux is. Ebben szeretném megkeresni egyszerűen egy szombólum címét, pl. a func_d nevű függvény címét:

objdump --prefix-addresses --disassemble=func_d a.out

0000000000001169 <func_d> endbr64 
000000000000116d <func_d+0x4> push  %rbp
000000000000116e <func_d+0x5> mov  %rsp,%rbp
0000000000001171 <func_d+0x8> lea  0xe8c(%rip),%rdi    # 0000000000002004 <_IO_stdin_used+0x4>
0000000000001178 <func_d+0xf> callq 0000000000001060 <puts@plt>
000000000000117d <func_d+0x14> nop
000000000000117e <func_d+0x15> pop  %rbp
000000000000117f <func_d+0x16> retq 

Az után pedig szeretném valahogy kihalászni az offsetet, ahol már jól van beállítva a frame. A fenti példában ez a 0x8, ahol már a stack pointer be lett rakva base pointernek. Sajnos ez az offset amiket néztem függvények, azokban más és más, van ahol előtte még csinál pár másik utasítást is. Létezik erre valami egyszerű python lib, vagy jól paraméterezett util? Minél robosztusabb a megoldás annál jobb, végső esetben megpróbálom valahogy manuálisan megkeresni vagy kiszedni objdump kimenetéből ha valaki megerősít benne hogy nem lehet nagy baj belőle/nem lövöm lábon magam.

Előre is köszönöm!

Microservice fuggosegek monitorozasa

A kerdes elmeleti, de munka altal inspiralt.

Ahogy magunk mogott hagyjuk a monolith-okat es egyre divatosabb az elosztott architectura (ismet) felmerul a kerdes, hogyan bizonyosodsz meg rola, hogy a termeked valamennyi komponense a helyzet magaslatan all?

Kb. mindenhol latom tobbszor alahuzva, hogy komolyan kell monitorozni az osszes service-det, de minden tutorial kozponti monitorozast javasolt. Felmerult bennem, hogy ha a service-eid kulonbozo data center-ekben vannak, a halozati topologia nem trivialis vagy mindenfele API key-ek megfelelo konfiguracioja is kozrejatszik, akkor hogyan bizonyosodsz meg rola, hogy az egymassal kapcsolatban allo service-k latjak egymast es egyutt tudnak mukodni?

Persze vannak lehetosegek, peldaul kapcsolt service health check-jet monitorozni magaban a service-ben, esetleg bennefoglalni a sajat health data-ban, de a problema altalanosabbnak tunik.

Ti tudtok valami framework-rol, ami erre lenne kitalalva? Vagy valami eszmefuttatas elosztott rendszerek fuggosegi grafjarol?