Blu-ray írása terminalból, Ubuntu alatt

Fórumok

Sziasztok,

Amit szeretnék Ubuntu alatt szeretnék Blu-Ray-t írni.

Erre találtam egy programot:

growisofs -Z /dev/dvdrw -R -J /some/files

Ami a gondom vele, hogy a hosszú file neveket nem tudja megfelelően kezelni, mert, ha a -J kapcsolót használom, akkor hibával leáll. Feltételezem, túl hosszúak a file nevek. Ha nem használom, akkor kiírja a Blu-ray-t, de természetesen hibás a file nevekkel.

Kérdésem, hogy ezt hogyan lehetne lekezelni? Esetleg van-e olyan program, ami alapból tudja, vagy esetleg érdemes lenne használni egy köztes állapotot pl (.zip-et)? Ha a köztes állapot a megoldás, akkor azt egy utasításban, hogyan lehetne megadni?

Köszi előre is!

 

Kalmi

Hozzászólások

A -J az a Joliet, ott van valami 200-240 karakter koruli totalis path limit (tehat a gyokertol a filenev utolso karaktereig) es a filenev se lehet 100 karakter koruli hossznal hosszabb.

Sosem láttam még élőben BluRay korongot, de IMHO már DVD-k esetében is az UDF fájlrendszer volt erre a megoldás. A Wikipedia cikke alapján, az UDF fájlrendszer esetében 255 karakter a fájlnév limitje és 1023 karakter a teljes path limitje.

Miert ragaszkodsz az iso9660-hoz? Ha megfelelo megoldas az ZIP keszites, akkor elotte ZIP-eld be es ird ki a ZIP allomanyt. De, ahogy elotte is irjak, miert nem UDF? UDF eseten nincs 200 karakter koruli komplett path limit (a wiki szerint 1024 van) es a filenevek is hosszabbak lehetnek ~100 karakternel (255). A problemaidat nem a medium okozza, hanem az ISO9660 filerendszer Joliet extensionjenek limitjei. Ugyan UDF-et se hasznaltam vagy 15 eve, de regen erre az mkudffs volt a megoldas (EL7 alatt ez a base repoban udftools csomagban van), majd mount es siman a masolas (DVD-RW-t es DVD-RAM-ot hasznaltam igy). Illetve, ha imagelni akarsz majd azt kiirni valami toolval, akkor a genisoimage packagenak (szinten base) ma is van udf letrehozasra opcioja, ugyonakkor ez nem tud tisztan UDF imaget kesziteni, emiatt nem tudom, hogy mennyire fognak vonatkozni ra mas extensionok restrictionjai. 

Ahogyan írtad is, nem igazán használják a blu-ray írást. Ami szerintem egy kicsit meglepő, mert a zsaroló vírusok érzékeny dokumentumok esetén szerintem nem végleges írás esetén sebezhetőek maradnak. Nem ragaszkodok semmihez, csak a Google dobta ezt a paramétert udf-t meg nem kerestem. Köszi az infokat!

Tiszta udf-et nehezebb írni: https://unix.stackexchange.com/questions/17594/how-to-create-udf-images…
https://askubuntu.com/questions/330772/burning-files-and-directories-wi…

de sztem nem is kell;
az isot mondjuk igy elkeszited:

mkisofs -iso-level 4 -J -joliet-long -udf -rock -input-charset utf-8 -V MyDiskTitle -o safestuff.iso /path/to/files

majd kiírod

Szerkesztve: 2021. 03. 08., h – 09:33

1. Feltelepíteni a cdrecord új verzióját, forrásból. (sajnos az ubuntu még a 2006-os verziónál van, amiben nincs blu-ray támogatás)

2. mkisofs -RJ -iso-level 4 -o mappa.iso mappa

Esetleg, az olyan mappákból, ahol sok a fura fájlnév, érdemes előtte tar.[g|b|x]z -et csinálni.

Ha időnként backupra van használva, érdemes megírni egy scriptet. Vannak olyan fájlnevek, amikkel abszolút nem lehet mit kezdeni... pl. több nyelven, több karakterkódolással is vannak fájlnevek. Az ilyen mappákat értemes tarlabdában rámenteni.

mkdir /tmp/backup
cp /valami/valami1 /tmp/backup
cp /valami/valami2 /tmp/backup
cp --recursive /valamik3/* /tmp/backup
tar -c furcsamappa1 | gzip >/tmp/backup/furcsamappa1.tar.gz
cd /tmp
mkisofs -RJ -iso-level 4 -o backup.iso backup
cdrecord dev=/dev/sr1 speed=2 -dao -data backup.iso

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2021. 03. 08., h – 09:50

Blu-ray