Ez egy igazán szép életérzés.

Előrebocsátom, hogy amiről most írni fogok, az csupán a saját véleményem, senkit és semmit nem képviselek.

Valamikor kb 20 évvel ez előtt meguntam a windows kémkedéseit, a vírusok kergetését és elkezdtem érdeklődni a Linux iránt. Akkoriban lenyűgözött a Suse nemtom hanyadik kiadása, szép grafika jellemezte és számomra érthető is volt a működése, ha elakadtam, egy pár évig nyúztam, amikor azt vettem észre, hogy eléggé lassúcska bizonyos funkciókban és már nem minden helyzetben éreztem a felhasználóbarátságát, ekkor próbálgattam ki több operációs rendszert is, köztük a blackPanthert, ami elsőre is izgalmas megoldásokkal kápráztatott el, ám egy kicsit idegen is volt, mert a konzolos parancsok amiket megszoktam, ott mások voltak némely esetben, pl nincs apt-get, szerintem egyszerűbb így a konzolhasználat, meg kellett tanuljam, de ez nem riasztott el.

Akkoriban még volt olyan, hogy Linuxfórum, vagy az is lehet, hogy ez a második neve volt? Na ebben nem vagyok biztos, ám én erre emlékszek, hogy itt ismertem meg egy fura fazont Vector néven, aki mindig segítőkész volt, bár néha a stílusához képest a köszörűkő selyemkendő volt. Belefért volna bármelyik Rejtő könyvbe egy karakternek :-)

Sokat köszönhetek neki, mert alapvetően egy lusta és a számtechhez buta ember vagyok, ő mégis önmagához mérten türelmesen magyarázott és nagyon sokat segített, amiért a mai napig hálás vagyok neki.

Ennek már kb 18 éve, de nem tudom megmondani, hogy pontosan mennyi ideje használok csak és kizárólag blackPanther OS-t. Egyszerűen nincs szükségem más oprendszerre. Bizonyára van másik olyan több is, ami megfelelne, ennek ellenére ezt szerettem meg, ebben érzem magam otthon és még valamiben. Egy különleges életérzés a csapathoz tartozni, mióta kitettünk minden olyan embert, akik romboltak, ugyanis a mi alapvetésünk az, hogy nem megyünk oda egyik oprendszerhez sem, hogy elmondjuk, mennyire szar, nade a miénk az mennyire nem. Egyszerűen tiszteletben tartjuk, ha valakinek más az igénye. Volt olyan köztünk régebben, aki fikázta fórumokon más oprendszerek használóit, gyorsan megváltunk tőle/tőlük.

Tény, hogy van egy stílusa a panther fejlesztőjének, amit lehet szeretni, vagy nem szeretni, de ezt összekeverni az általa fejlesztett és karbantartott rendszerrel, ugye nem kell mondanom, hogy mennyire jellemzi azt az embert, aki összemossa a kettőt? 

Lehet ez fura némelyeknek, ám soha eszembe nem jutott, hogy bántsam az ubuntut, csak mert megette 2 ssd-met, mert szétkefélte az MBR-t amikor kipróbáltam sok éve, vagy a suse számomra lassabbnak tűnő működését, mert ez csak engem érintett, lehet másoknak meg semmi baja velük és ez rendben is van.

A panther fejlesztője rákakkantott valamelyik rendszerre némelyik cikkében? Igen, ám soha sem a rendszert szidta, mint használhatatlan szart, hanem az emberi-politikai gusztustalanságokra próbált rávilágítani, ami most ebben a pillanatban lehet vita tárgya, hogy jogos-e vagy sem, ennek ellenére, továbbra sem a blackPanther OS a problémás, hanem magát a fejlesztőjét érhetik vádak maximum.

Ha ez számít valamit, néha én is hátba basznám a Karcsit egy szívlapáttal olyan köcsög, ennek ellenére az általa létrehozott rendszert szeretem és azt a különlegességet, ami számunkra körülveszi a rendszert és amiről csak az kaphat ízelítőt, aki szívvel-lélekkel belekerül.

Végezetül csak egy nekem fontos történeti elem, egy újabb iskola mondhatja el önmagáról azt, hogy az összes gépén a blackPanther OS fut. Igen, nekem ez jó érzés.

Hozzászólások

michaeljacksonpopcornteszik.gif

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Csak bP vagy dual boot és van mellett windows ? Ugyanis már 1x éve is láttam dual boot os gépeket oktatási intézményekben (volt ahova magam raktam uhu-t hátha), viszont használni kb én használtam a linuxot :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2021. 02. 19., p – 09:10

Hallo! Ez itt most Dr. Jekyll vagy Mr. Hyde? Csak azért kérdezem, mert Dr. Jekyll írásban tiltotta meg (:D :D :D :D :D :D), hogy az életművéről akárcsak szó is essen a jövőben a HUP-on. A kérdés az, hogy Mr. Hyde-ot tájékoztatta-e erről alkalomadtán.

trey @ gépház

Hát eztet én nem tudom, kérem kapcsolja ki :-)

A magam részéről nem vizsgáltam meg a történetet ebből a nézőpontból, ugyanis használója vagyok a rendszernek és nem az összekuszálója a körülötte kialakult dolgoknak, ergo az a része nem is érdekel.

ám egy kicsit idegen is volt, mert a konzolos parancsok amiket megszoktam, ott nem úgy működtek

Jól értem, hogy a bP konzolos parancsai nem úgy működnek, mint más Linux-alapú rendszereké? És akkor most annak kéne örülni, hogy végre egy iskolában máshol használhatatlan ismereteket tanítanak?

Azt nem tudom, hogy a topicnyitó mit ért más parancsok alatt.

Amire én gondolok az a csomagkezelő utasítások. Mivel ahogy írta előtte suse linuxot használt.

Az szerintem természetes, hogy egy debian csomagkezelő utasításai nem azok mint mandjuk egy centos vagy arch linux.

Ezeket a használt csomagformátum és a használt consol-os csomagkezelő határozza meg.

Más linux utasítások ugyanúgy működnek.

Szerk.: Az inkább előny ha valaki több csomagkezelőt is ismer.

Nem állok bele kikepzobe, hiszen nem is rá haragszom. BP-re haragszom.

Szerintem: Töröljön a BP minden olyan tartalmat, ami megalázó akár csak egy embernek is, pl. bocsánatkérések. Felmentem a BP FB oldalára(sok napja), és azok a szarságok fogadtak. Ha hazafi az a cucc, tehát a BP, akkor nem basztathat magyar arcokat, még akkor sem, ha ők valóban beleálltak a BP-be. Döntsék már el, hogy puncijuk van, vagy (érted)...

Ha a BP online kapja a savat, akkor álljon oda online egy arra érdemes/értelmes BP tag, és addig tolja amíg ki nem fárasztja az éppen aktuális trollt. De basszus, nem alázunk meg, és nem kényszerítünk megalázkodásra honfitársakat, de a nemzetünkhöz nem tartozókat sem természetesen.

Szóval szembesültem lazán egy esettel, amiről igazából túl sokat nem tudok, de én vagyok az átlag user, így 10 ből 9 fogorvos biztos odabaszna a töketlen fasszságaikért! :)

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Döntsék már el, hogy puncijuk van, vagy (érted)...

"Szóval, ha nem tévedek, te vagy a főfasz. És azok ott kétoldalt a golyóid. Kétféle golyó létezik, a bátor bikagolyó, és a löttyedt kis buzigolyó. A farok, mint olyan célratörő, és tisztán látó. Csak nincs agya. Amint punciszagot érez, rögtön akciózni akar. Téged is megcsapott a jó öreg punciszag, és hozzád csapódtak a csökött kis golyóid, hogy egy jót bulizzatok. De te összekeverted a szezont a fazonnal. Itt bizony nincs punci. Csak azt fogod kívánni, bárcsak puncid lenne. És akár egy pöcs, elkezdesz tökölni. Lankad az érdeklődésed. A két kis golyód veled együtt megy össze. Továbbá az a tény, hogy másolat van a pisztolyodra vésve. És az, hogy Sivatagi Sas 0.50 van az enyémre vésve. Sajnos további összehúzódásra készteti a díszes golyóállományodat. Hát akkor. Kapjátok be!"

https://youtu.be/fN7dMy8MJKQ

Ez?

Ki vagy morci? :D

Azt hiszem, hogy egyetértünk abban, hogy a BP-t megcsapta a punciszag! Pedig itt nincs punci, max. azt fogják kívánni, bárcsak punci lenne a HUP helytett! ;)
NGyö..-öt meg vectort bírom, tehát a team-ből mindenki vegye magára úgy, hogy el van baszva a kifelé kommunikációja a BP-nek!

 

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Jóhátna, én boldog makkosix ileven (értsd: Unix) felhasználó vagyok, így a unix-like rendszerek vergődése kevésbé izgat. Legyen az bármelyik.

Tudom, tudom, az alma az túlárazott, meg zárt meg minden. Nem érdekel. Működik. És lehet a hupon trollkodni vice-versa, anélkül, hogy beperelnének.

Ennél mi többet várhatnék el egy platformtól?

Persze ha https://m.youtube.com/watch?v=Mg2afOUyZKY , akkor lehet másként állnék hozzá :)

Whiskey kola nélkül álmosít :D sajnálom, hogy nem jártál sikerrel, de na! Vagy tolok még egy kis Istvánt, vagy baromira felidegesítem magam a Gran Turismo: Sport-on... vagy mind kettő..!

Nade na, jó éjt/reggelt :)

Btw, 1 km az lófasz. Otthon el vagyunk kényeztetve tömegközelkedéssel. Itt, Manchesterben 20-40 percet (~1.5-3 km) sétálni tök normális (egy irányba). Ki is kopnak a nadrágjaim ideje korán, nem ehhez vannak szokva...

Jamer otthon kijárási tilalom van. Itt mehetsz bármikor bármerre, csak nem találkozhatsz senkivel :) (azaz napi egyszer sportolhatsz, meg elmehetsz boltba, de dohányozni eddig is kijártam és semmi para nem volt). Ez se sokkal jobb.

Nade jó8!

Gratulálok, úgy látszik, nem vagyok egyedül. A géppark ugyanez, Win 8.1-el érkeztek, letölthető volt hozzá egy Win 10 image, aztán jó szórakozást hozzá. Kellett egy pár nap amíg összehoztam egy live rendszert és telepítőt a megfelelő utasítássorral a gépek telepítéséhez, de megérte. Azóta nyugodt vagyok. Egyéni bejelentkezés az érdeklődőbb típusú gyerekeknek (központosított home, belépési adatok, frissítés és központi csomagtárló). Új gépek érkeztek nemrég, a beállításuk így már gyorsan megtörtént és megint egységes a tanterem.

A rendszer Arch Linux, a tanított alkalmazások: Firefox, LibreOffice, Tux Paint, Gimp, Inkscape, Scratch

Dell Latitude 5480, Arch Linux & Sway

Én csak aztat nem értem, hogy miért fekete párduc, angolul. Ha már egyszer magyar. Na jó, a puli már foglalt (elektromos kisautó, nagy reményeket fűztünk hozzá, nemigen látom az utakon), a komondor már foglalt (új magyar szuperszámítógép), de vannak még magyar kutyafajtáink. Úgy látom, itt értenek a kutyákhoz.

"Valamikor kb 20 évvel ez előtt meguntam a windows kémkedéseit"

20 éve még nem volt divat a telemetria meg a cloud meg az user profilozás meg a többi fantasztikus találmány :)

Légy egy kicsit nagyvonalúbb, hagyd rá a nosztalgiát.

Engem 21 éve az fogott meg, hogy egyetlen (demó?) CD-ről telepítettem fel a rendszert, és mégis teljes volt. Volt benne rendszer, alaplapi driverek, C-fordító, netböngésző, ofisz.

Egy win98-at minimum 3 CD-ről kellett összetákolnom, és akkor is csak egy böngészőig jutottam el. (Rendszer-CD, alaplapi CD, internetexplórerfrissítő CD). Ezzel  egy doksit max. rtf-ben írhattam meg, program fordítására nem is gondolhattam.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerkesztve: 2021. 02. 19., p – 19:39

"a mi alapvetésünk az, hogy nem megyünk oda egyik oprendszerhez sem, hogy elmondjuk, mennyire szar, nade a miénk az mennyire nem"

Az, hogy mennyire alapvetés felétek nem érdekel, de amúgy ez elvárásként eléggé alap. Én mondjuk elzavarnám akár a vízvezeték-szerelőt is, ha azzal kezdené az előző tag mennyire szar volt meg a munkája is milyen. Szóval nem rossz gondolat amit írsz.

"Tény, hogy van egy stílusa a panther fejlesztőjének, amit lehet szeretni, vagy nem szeretni,"

Nekem fűszálat nem tett keresztbe soha, sőt - velem mindig nagyon korrekt volt. Akkor is, amikor azt mondtam "köszi, többet nem tudok". Régen beszéltem vele, de a fentiek után is beszéltem persze, én jó arcnak tartom. Annyi biztos, hogy nem a "semmilyenek" táborában játszik. De ez csak az én véleményem.

"egy újabb iskola mondhatja el önmagáról azt, hogy az összes gépén a blackPanther OS"

Nekem ez jó hír. Mindenütt mégsem lehet Windows.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"a mi alapvetésünk az, hogy nem megyünk oda [...] , hogy elmondjuk, mennyire szar, nade a miénk az mennyire nem

A kérdés ott kezd nyomóssá válni, hogy miért kell idejönni balhézni, agitálni, amikor a nevezett életmű projekt a HUP-ot valamiért az első számú közellenség szintjén kezeli. Bár, a pontos ok egyelőre nem ismert, hiszen a HUP a részéről mindig is maximálisan nyitottan állt hozzájuk.

Tehát, lehetne a filozófia olyan is, hogy "a mi alapvetésünk az, hogy nem megyünk oda agitálni, ballhézni és elmondani, hogy mennyire szar, ahol ellenvélemény is feltűnik"

:D :D

trey @ gépház

(Csak) rád és csak erre a "pont most jutott eszedbe véletlenül" blogbejegyzésedre utaltam volna az elmúlt 15 évre visszagondolva?

Én tudjam, hogy te mire gondolsz?

Tehát kérlek, másold ide azt a részt, ahol agitáltam.

Inkább arra reagálj, amit felvetettem. Minek jártok ide egy olyan Linux terjesztést tolni, ami nem szeretne itt jelen lenni?

Amint megtisztelsz azzal, hogy korrekten beszélsz velem, akkor folytatom veled a párbeszédet, egyébként fogalmam sincs mi a problémád a bejegyzésemmel.

Nem. Még annyit jegyeznék meg a content-tel kapcsolatban, hogy cím után nem teszünk pontot. Elég gyakori hiba ez ebből a körből jövő "embereknél". Vagy egy helyről szerzik be a helyesírási szabályokat, vagy lehet, hogy ... több nick alatt ugyanaz a tévesztő áll?

trey @ gépház

Nem jól kommunikáltok, vagy nem az kommunikál, aki meg van bízva vele.

A fentebbi (jogosnak tűnő) vérszívást annyival kellett volna megválaszolni, hogy “Igen, itt némely csapattag meredeken és kontrollálatlanul túllőtt a célon, ezért utólag is bocsánat - de tettünk a dolog ellen, és remélhetőleg valami megváltozik a fentebbi képletedben. Nem vagyunk önmagunk ellensége, összességében minket is negatívan érintenek az ilyen történetek”. Erre én kalapot emelnék, főleg ha igazság van mögötte. Ráadásul nem szülne további felesleges vitát, meg a fenetudja mit. Btw ha igazság van mögötte, egy idő múlva az itt nektek szegezett dolgok okafogyottakká és igazságtalanokká válnak. Talán ez lehetne a következő cél. 

A hibákat belátni és tanulni belőlük erény. Manapság a legnagyobb erények egyike lett, hiszen a legtöbbeknek nem megy. Aki a hibák okozta helyzettel nem kardozik.. a hibákat tagadva, hanem egyszerűen csak belátja a helyzetet, egy csettintéssel előnyt kovácsol belőle. Akár anélkül, hogy tudatosan csinálná. Nem tudom érted-e, remélem igen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem jól kommunikáltok, vagy nem az kommunikál, aki meg van bízva vele.

A fentebbi (jogosnak tűnő) vérszívást annyival kellett volna megválaszolni, hogy “Igen, itt némely csapattag meredeken és kontrollálatlanul túllőtt a célon, ezért utólag is bocsánat - de tettünk a dolog ellen, és remélhetőleg valami megváltozik a fentebbi képletedben. 

1- leírtam egy életérzésemet, ami ad hoc létrejött bennem.

2- jött egy kérdés, hogy miért agitálok, viszont nem jött válasz arra, hogy hol szerepel az írásomban agitáció.

3- mivel ezen írásom kizárólag a magam által megélt élményemről szól, minden egyéb belemagyarázás azt minősíti, aki mást magyaráz mögé aki olyanokat állít, ami nincs benne az írásomban.

4- mi közöm van nekem ahhoz, hogy kik szerint lőtt túl valaki valahol? Azzal tisztázza le mindenki, akivel konfliktusa volt, ez az írás az érzéseimről szól, hogy mit és hogyan élek meg, így ignorálok minden manipulatív/rosszhiszemű megjegyzést, amit a kommentekben ezentúl olvasok.

Ne haragudj, csapathoz tartozasodat emlitetted es T/1-ben tettetek ezt-azt. Nem kizarolagosan rolad szol ez, azon regen lapozott volna mindenki. Te reszben a bP csapat neveben beszeltel - vagy ha nem, akkor nagyon zavarosan tetted. Ez megvan?

Es most, ebben a pillanatban is azt teszed, hogy nem engeded el senkinek a szalat, hanem kardozol, akar a segito szandekom ellen is. Tartsak egy kommunikacios treninget? Be fog szakadni a feje nehanyaknak, de par het ulepedes utan eredmenye lehet.

Nem bantani akarlak, te legalabb nem anyazol.. cserebe csinalsz egy 60-100 bejegyzeses szalat, amiben ismet kardvivas van.

En viszont ezennel elengedem, majdcsak’ kiforrja magat a dolog. Ne felejtsetek el majd visszanezni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS