Video magnó manapság és a Vodefone @#&

Fórumok

Idős Édesanyám (82 éves) UPC előfizető volt, míg volt UPC. Azóta lett Vodafone, és a médiabox pedig nem teljesítette az ő feladatát, azaz véletlenszerűen vette fel vagy nem vette fel a filmeket. Vodafone ígéret szerint új médiabox mindent tud, amit a régi, csak nem helyben tárol, hanem felhőben max 90 napig.

Csere megtörtént. Kiderült, ígéret volt hazugság. Csak HD filemeket képes rögzíteni. Édesanyám nyelvet tanul, így német adókat néz felirattal. Ezek nem menthetők. Régi típusú médiaboxot nem kaphat már, azokat a Voda bezúzza. Van egy harmadik típusú médiabox, de az egyáltalán nem tud felvenni.

Az anyázások után meg kellene oldani, hogy fel tudja venni a német adásokat. Lehetőség:

- Szolgáltatóváltás. Ettől nagyon fél - megértem. Nem tudni, ott mi lesz a bibi. (Vidék)

- Online felvételek. A legfontosabb a ZDF és a Sat1 lenne, de ezeknek nem találtam még VPN mentes stabil KODI pluginjét. Olyan tárolót sem találtam, ahol feliratosan vissza lehetne nézni a régebbi adásokat. Egyáltalán, még KODI capture plugint sem találtam, pedig egészen beleillene a funkcionalitásába. Ilyen irányú információkat is megköszönnék.

- Külső videómagnó ... vagy hogy is hívják. Egy ismerősömnek van ilyen. Annak "média box" a neve. A neten a "HDMI capture" eszközök voltak még a leginkább használhatóak, bár azok csak a gépbe vezetik be a videó jelet, és azt ott kellene rögzíteni. Nem tűnik idősbarát megoldásnak. Amilyen egybe dobozokat találtam eddig, azok meg inkább folyamatos kamera és egyéb videójelek rögzítésére voltak. Olyan hagyományos videómagno-szerűséget nem találtam sehol. Persze HDD-re, SSD-re vagy USB-re rögzítene, de lenne saját kezelőfelülete a TV képernyőjén, reményeim szerint CEC-es, hogy külön távirányító se kelljen hozzá.

Van ilyen? Tudtok ilyent? Mi az eszköz neve, amire keresni kell?

Vagy további alternatív megoldási javaslatok?

Hozzászólások

Sony bravia meg egy HDD. Idozitve, timeshift amit akarsz...

Szia!

Nekem Sony Braviam van, de az csak DVB-C forrásról tud rögzíteni. Ez a UPC mediabox HDMI -ről megy a TV-re szerintem, arról nem fog tudni (legalábbis az a TV típus, ami nekem van). Azt sajnos nem tudom, hogy van-e lehetőség még a UPC/Voda -nál szimplán a koaxot bedugni a tv-be (és nyilván itt kevesebb csatornát látni).

Van, de ott jóval kevesebb csatorna jön be (gyakorlatilag az 'alapcsomag').

A felvétel - bármilyen eszközzel - nehéz ügy, UPC időkben úgy volt kódolva, hogy ne lehessen felvenni (persze ha az eszköz leszarja a felvétel tiltását, akkor nincs probléma), emiatt volt az is, hogy ha nem volt mediabox, akkor nem CI, hanem CI+ modullal lehetett csak dekódolni - tudtommal ezzel meg lehet oldani, hogy akkor se jelenjen meg a tv kimenetén a jel, ha van ilyen kimenet. Gondolom, ugyanez a megoldás itt is, és emiatt sem lehet felvenni akár felvevős tv-vel sem.

Amikor megkeresett a Voda a szerződés megújítással, akkor kérdeztem, hogy muszáj-e áttérni az IPTV megoldásra (az új box azzal is jár), mert nincs ethernet a TV közelében, akkor az ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy meg lehet tartani a régi boxot, azzal is szolgáltatnak. Úgyhogy ebben megegyeztünk. Ezek szerint jól tettem.

Ha van DIGI arra érdemes átváltani, mert náluk kódolatlan DVB-C adást kapsz. Kivétel az a pár prémium filmes adó, ahol szerzői jog miatt kötelező a kódolás. HBO, Cinemax, csak pár adó. Nyilván össze kell rakni egyszer egy DVB-C felvevő PC-t. Illetve egy kis fogyasztású RPi is alkalmas a feladatra. Onnantól tv adás felvételének problémája megoldva. 

Amennyiben német nyelvű adókról van szó, azok nagy része Sat-ról kódolatlanul jön. Megoldás lehet egy minőségibb Sat box (Dreambox és klónjai) ha a tévé nem tudná alapból a DVB-S2-t felvétellel. Itt is egyszeri munka a parabola felszerelése és bekötése, után működik különösebb karbantartás nélkül. 

Nekem a Vodafone-tól MediaBox helyett Vodafone Mediacard lett kérve, így a Sony Bravia TV-m simán fel tud venni, plusz csak egyetlen távirányító van. Beüzemelni 10 perc.
Fontos, hogy olyan TV legyen, ami elfogadja a kártyát, erről van egy listájuk (amit most a neten nem találtam, de amikor három éve kértem tőlük, akkor még fent volt).
Igaz, ritkán veszek fel TV-ből, de eddig még nem futottam bele korlátozásba, azt is fel tudtam venni, ami a Horizon Go alatt nem visszanézhetőként volt megjelölve.

Nagy Péter

Nálam is egy elosztó doboz ágaztatja kétfelé a bejövő koax kábelt, egyik a modembe megy, a másik a médiaboxba. Ezek szerint ha kidobom a médiabox-ot, és a koaxot a tévére kötöm, akkor bejönnek ugyanazok a csatornák? A médiabox alap konfigurálásánál csak egy 3-jegyű kódot kell beadni, ami Bp-en a kerületből vagy a postai irányítószámból képződik (gondolom a helyi közösségi tévét eszerint teszik be). UPC-nél nem minden műsor visszanézhető a médiaboxon keresztül. Ezek tévénél is így vanak?

Ezek szerint ha kidobom a médiabox-ot, és a koaxot a tévére kötöm, akkor bejönnek ugyanazok a csatornák?

Ha a TV-d támogatja a CI+ kártyát, és van is benne ilyen kártya a Vodafone-tól, akkor igen, szerintem mennie kell.

A médiabox alap konfigurálásánál csak egy 3-jegyű kódot kell beadni, ami Bp-en a kerületből vagy a postai irányítószámból képződik (gondolom a helyi közösségi tévét eszerint teszik be). 

A TV-nél nálam ilyen nem volt, lehet a kártyán alapból rajta volt, amit adtak.  

UPC-nél nem minden műsor visszanézhető a médiaboxon keresztül. Ezek tévénél is így vanak?

A TV-n semmi sem visszanézhető, ez a fajta médiabox menü nincs a TV-s CI+ kártyákon, a TV csak sima TV-ként funkcionál (mint régen az analóg adások idejében). Ha a TV támogatja a felvételt (pl. Sony Bravia TV-k), akkor amit manuálisan felveszel, vagy a TV műsorban böngészve előre beállítva időzítetten rögzítesz, azt visszanézheted bármeddig. (Kicsit olyan, mint régen a kazettás videomagnó, amit felvettél vele, azt bármeddig visszanézhetted) 

Nagy Péter

Et a TV-s felvételt azért árnyalja kissé, hogy pl. a Samsung felvevős TV-inél a felvételek egy az adott készülékre jellemző egyedi kulccsal kódolva tárolódnak. Azaz nem csak nem tudod "kölcsönadni" a kazettáidat, de egy teljesen legális hibajavítás (pl. TV-beli alaplapcsere) esetén is bukod a felvételeidet. (Samunál egyébként korábban le lehetett tölteni egy dekódert a "darkwebről", mostanában nem nagyon találtam.)

Gyaníthatóan ez a többi gyártónál is hasonlóan működik.

Azok alapján amit írtok nagyon gáz a Vodafone. Még UPC korában elment valahogy, de az fadap volt a DIGI prémium világhoz képest ahol kódolatlanul jön az adások nagy része DVB-C -n.

DIGI-n egy DVB-C eszközzel rögzíthető több TV adó is. Frekvenciánként kell egy-egy dvb-c vevő és annyi. Meg gyors háttértár ha minden kell visszanézhetőbe. Természetesen egyetlen csatornát is lehet rögzíteni, akkor bármilyen háttértár megfelel. 

A Vodafone korlátozott DRM világában talán jobb egy kínai hdcp dekódoló és akkor egy bármilyen eszközzel nézhető videófelvétel lesz a lementett fájl. 

Ha már így otthon vagy a Samsung tévéknél, azt tudod hogyan lehet felmontolni a lementett firmware imaget? 

Sajnos a Samu FW-ekkel odáig jutottam, hogy frissítgettem egy darabig, majd a még utolsó törhető FW-nél megáltam és kikapcsoltam az automatikus frissítést - ezeket az imidzseket sose piszkáltam. De amikor játszottam vele, akkor a http://samygo.tv oldalon elég sok hasznos infó megtalálható volt, esetleg ott nézz körül.

Megtaláltam az interneten, régebben egy táblázat volt, most meg már menüpontokba vannak szedve.

Ide kell felmenni, majd a legörgetni a "Itt ellenőrizheted, hogy a Mediacard működik-e a TV készülékeddel" részhez. Ott rá kell kattintani a gyártó logójára, majd a lent megjelenő részbe beírni a típusszámot.

Nagy Péter

Szerkesztve: 2020. 11. 20., p – 11:00

Két egyszerú megoldás:

1. A Vodafone kiadja a régi PHILIPS DVR boxokat is ha az Előfizető kifejezetten kéri. Ezzel megoldható a felvétel. Alapból az ügyfélszolgálat ugyan elutasítja ezt a kérést erre a boxra, de egy kis erősködés és/vagy panasz esetén kifogják adni aztán lehet is rögzíteni azt a pár német nyelvú csatornát amíg elérhető.

2. Sokkal jobb megoldás az egyéni műholdvétel a Vodafone mellé. Rengeteg német tévécsatorával (pl. SAT1 tartományi adások meg vagy 100 különböző német nyelvű program) mindössze egy parabola antenna felszereltetése kell hozzá és egy DVR mediabox. Ezzel csak az a probléma hogy be kell tanítani hozzá az idős embert és ez nem mindig sikerül - mert bonyolultnak és idegennek érzik a technikát. A választék viszont lehet meggyőzi, havi díjmentes és a beruházási költség sem magas, szóval mindenképpen ez a jobb megoldás.

1. Igen, és is próbáltam ezt az irányt, de nem akar már megharcolni az ügyfélszolgálattal. Bár némi remény, hogy van jogvédelmi biztosítása, és talán az még segíthet ez ügyben, de erre én azért elég csekély esélyt látok. Persze ha ez bejön, akkor hurrá.

2. A műhold nekem is az eszembe jutott, igaz én a teljes Vodafone helyett gondoltam. De azt magam sem tudom, hogy egy műholdvevővel lehet-e magyar és német csatornákat is fogni egyszerre, vagy ehhez kettő kellene neki? De ha ez megy, akkor egy mobil internettel jó alternatíva lenne.

1. Nem is kell neki megharcolnia, intézd Te el Neki. :)

2. A legtöbb német nyelvű csatorna az Astrán van, ott pedig tényleg nincs magyar nyelvű program de szerintem nem is ez a cél. A magyar nyelvű adások továbbra is maradjanak a Vodafone szolgáltatásában, ez pedig csak egy kis extra lenne.

Alternatíva:

Ha a tévén való rögzítést választod akkor csak azt rögzítheti amit éppen néz is. Ez nem kényelmes, hacsak nem DVB S2 tunerrel rendelkező tévéd van, mert akkor DVB C-ről mehetne a Vodafone, DVB S2-őn pedig a német FTA az Astráról.

Kodiban is megoldható amúgy, de hát pont egy idős embernek Kodi-t? Vagy USB tuner mi egy más... Ezek szerintem Neki bonyolult lenne. HDMI1-2 kell csak kapcsolgatnia, plusz a csatornaléptetőt ha külön antennás megoldást választod, ez egyszerűnek mondható és még egyszerűbb ha kisírod a Vodafon-tól a DVR boxot. :)

"Ha a tévén való rögzítést választod akkor csak azt rögzítheti amit éppen néz is"

- az enyémen nem, beállítom hogy melyik csatornát mikortól meddig,  és nézhetek mást is nyugodtan, a felvétel elkészül. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ha a tévén való rögzítést választod akkor csak azt rögzítheti amit éppen néz is"

- az enyémen nem, beállítom hogy melyik csatornát mikortól meddig,  és nézhetek mást is nyugodtan, a felvétel elkészül. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"De azt magam sem tudom, hogy egy műholdvevővel lehet-e magyar és német csatornákat is fogni egyszerre, vagy ehhez kettő kellene neki?"

Lehet de akkor vagy forgatómotor kell a tányérra vagy több fókuszú parabola. A magyar tévéadók régóta elhagyták a drága Astra és Eutelsat műholdakat. Intelsat (Thor) DIGI és UPC, Amos Telekom műholdakról vannak. Valamikor régen a UPC abban elég jó volt, hogy azonos polaritással ment minden adó, így egy fejről elágaztatva több box is ment vele. De már régen nincs így. 
Azt is érdemes megfontolni, hogy mindegyik magyar Sat szolgáltató ingyen ad mindent és fel is szerelik a tányértól a boxig. Szóval ha nem gond a két tányér ez olcsóbb megoldás, így neked saját költségen elég az Astra-ra belőtt sat vevőt összeraknod. Vagy ha magyar csatornákból elég a Mindigtv ingyenes, akkor azért havidíj sincs és nem olyan időjárásfüggő a dvb-t adás mint a műholdas. 

Nem! A mindigtv free az maradt DVB-T. 

Csak a fizetős megint valami új néven futó, korábban Mindigtv Extrának nevezett és kódolt csomag váltott DVB-T2-re. Ott mivel előfizetőkről van szó az Antenna ingyen adja, illetve ha már van ingyen cseréli a boxokat mint a műholdas szolgáltatók. 

Én a tavasszal szerettem volna a meglévő két darab PACE HD boxom mellé egy új Vodafone box-ot. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, és kb két órahosszát beszélgettem velük, hogy 3. box-nak minősítsék át az egyik boxom (mivel azt mondták hogy az új box csak az elsődleges lehet), és kapjak egy új Vodafone box-ot. Teljesen lehetetlen vállalkozás volt. Kapcsolgattak már felsőbb szintre több ügyintézőhöz is, sehogy nem lehetett elintézni. Vissza kellett volna adnom mindenképpen a két régi boxot, azok helyett kaptam volna két Horizon boxot és így lehetett volna +1 darab új Vodabox-om. Az volt a tényállás hogy a Horizon vagy Voda boxon kívül semmit nem adnak már ki, sőt ha módosítani akarok akkor a régieket mindenképp cserélik. Végül belementem. Amikor jött a szerelő mondtam neki mi a helyzet. Nagyon rendes volt ő is elkezdett telefonálgatni (nyilván ő egyből tudta kit kell hívni), hogy mit lehet tenni (a két Pace HD-t mindenképp szerettem volna megtartani). Nagy nehezen sikerült elintéznie hogy maradjanak a régi box-ok, arra hivatkozva hogy az új box-okhoz nem lehetséges az ethernet kiépítése. Mellette pedig megkaptam az új Vodafone boxot is. Szóval szerintem kizárt dolog hogy ki lehet belőlük taposni egy régi típusú boxot.

Ja és persze végül megemelték az előfizetésem +1000 Ft-al a kialkudotthoz képest (mivel ugye szerződést is kellet hosszabbítani, arra kaptam egy új havidíjat) arra hivatkozva hogy a kiajánlott ár a Horizon box-okkal volt érvényes, és mivel a csere meghiúsult, a régiek után mindenképpen 2x500 Ft-ot kell fizessek...

a régiek után mindenképpen 2x500 Ft-ot kell fizessek...

Ezeknél a faszoknál is élethosszig tartó havidíjat fizettetnek a STB darabjai után, mint a telekomnál kellett a DVB STB-k után, mert CI dekóderkártyát magában nem voltak hajlandóak adni?

Esetleg a Horizon-Go nem segít? Én a műhelyemben így nézek TV -t (viszont nekem nincs német adóm, nagyon kevés idegen nyelvű adó van a CNN amire emlékszem hogy jön).
Viszont fogalmam nincs hogy lehet onnan kinyerni a streamet :(
Ha valaki tud ilyet ne hallgassa el.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

mediacard (CI+) + tv-s rogzites. faek egyszeru.

Nem ismertem a mediacard fogalmát. Utánaolvastam, egész jónak tűnik. Azt nem tudom, ez a Vodás doboz IP tv-e. Régebben még volt analóg adása, de az új box-szal már csak a digitálisok mennek. Az új box pedig a routerbe van dugva, így gyanítom IP tv.

Akkor a mediacard kilőve? A TV pedig úgy tűnik, tudja (Samsung UE32EH4000WXXH)

Az ex. UPC területeken a legtöbb helyen már a Vodafone Box koaxon keresztül veszi az élő adásokat (van koax bemenete is), csak a interaktív tartalom jön IP-n! Ahol a Telekom hálózatán nyújt szolgáltatást a Vodafone, csak ott maradt minden IP-n. Egy ideig mindenhol IP-n ment, de sávszélesség problémák miatt folyamatosan állítják át távolról az ex. UPC-s területeken koax-ra a boxokat.

Nekem az ügyintéző kb. másfél hónapja mondta, hogy nincs koaxos dobozuk már. Kivéve a jó öreg Horizon boxot, nekem abból van egy felvevős (UPC). Kb. egy hónappal korábban járt nálunk egy ügynök, aki rá akart beszélni a UPC-re, mondtam, hogy kösz, már az van, ő azt állította, hogy van koaxos box is, meg is egyeztünk, hogy milyen szolgáltatásra szeretnék átváltani, ha van koax bemenetes boxuk, még csinált is nekem kalkulációt, aztán azóta sem hívott, végül a határozott idő lejártához közeledve az ügyfélszolgálat hívott fel, ők erről a pasasról semmit se tudtak. :)

Ez alapján én inkább az ügyfélszolgálatnak hiszek.

Tessék, itt a Vodafone TV box beüzemelési útmutató, gyönyörűen megmutatja, hogyan kell a koaxot bekötni: https://www.vodafone.hu/documents/20143/2361321/VTV_beuzemelese_hd_hddv…

A VTV box-hoz mindenképp kell netkapcsolat is, de a Horizon Box-hoz nem kötelező. A VTV-ből kihúzva a koax-ot az élő adás megáll.

Nincs egy hónapja, hogy cserélték az egyik régi UPC-s boxomat az új Vodafone TV Box-ra. Van rajta koax és be is kötötte a szerelő amikorm itt járt.

Itt csak annyi gond volt, hogy a szerelő azt mondta az öregemnek, hogy nem lehet "tanítani" a távirányítót a TV ki-/bekapcsolásához. Azt is lehetett, csak nem tudta, vagy nem akart foglalkozni vele.

Es mi van ott, ahol nincs (kabeles) net elofizetes, csak upc tv? Router sincs, amibe bedughatja...  eddig coax-on ment az upc box.

(tovabbi nehezites, hogy az egyik szobaban nincs hdmi bemenetes tv se - jelenleg 2 box van, egy HD es egy sima)

"Volt olyan dobozuk régen, ami koaxot is tudott fogadni, de azt mondta a hölgy, hogy sok probléma volt vele, és emiatt már nem használják."

Régen?!

Nem volt az olyan régen amikor a Vodafone megvásárolta itt a UPC-t. Azóta valóban folyamatosan sok probléma van mindennel. 

Az szerintem már régen rossz ha egy állítólagos kábeltévé szolgáltatónak problémát jelenet a coax kábel tévéadások továbbítására. 

van egy csomo hdmi recorder cucc alin, valaki meg tudja mondani _tapasztalatbol_ hogy az tud-e ilyet rogziteni vagy sem?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 11. 20., p – 13:59

Mi az eszköz neve, amire keresni kell?

Ez lehet kicsit ágyúval verébre:

Merevlemezes blu-ray recorder

/SZERK./

Igazából ez meríti ki teljes mértékben, amit régen a videomagnók tudtak és a szolgáltatóboxok nem, a tartalom hordozhatóságát. Ebből is vannak fokozatok. A szarabbak csak BD-re meg DVD-re tudják kimenteni a belső merevlemezt, a jobbakba lehet kötni külső HDD-t meg pendriveot is.

Nyilván kezelhetőségben nem egyszerű, na, de a vhs magnókhoz sem értett mindenki maradéktalanul. Pl időzített felvétel készítése már kihívás szokott lenni egy történelemtanárnak.

Ezzel is az a baj, hogy analóg bemenete van csak, hdmi-ről nem képes felvenni. A voda boxból pedig csak hdmi jön ki.

 

Azt nem tudom, hogy az ilyen kütyük vajon használhatóak-e, de talán érdemes errefelé keresgélni: 

https://www.amazon.com/hdmi-recorder/s?k=hdmi+recorder

Igen, ez valami olyasmi, ami jónak tűnik. De szinte hihetetlen, hogy itthon ilyesmi nincs kereskedelmi forgalomban.

Több mint 5 éve a mustek media player már itthon kapható volt, emberi áron, és mindazt tudta, amit keresek. Azt hittem, azóta csak több, jobb és okosabb ilyen eszköz van.

Bocsánat, hogy beleugatok, sajnos segítő ötletem nincs a kérdező számára, csak a megoldási javaslatokat olvasva eszembe jutott, hátha valaki nekem tudna valamit ajánlani:

A kábelTV (ami valószínűleg IPTV igazából) szolgáltatóm egy Tivo-t tett le a TV-hez STB gyanánt.

A Tivo-val fel tudtam venni mindenféle műsorokat, viszont nem tudtam megszokni sem a menürendszerét sem a csatornakiosztást, gyakorlatilag soha nem néztem rajta keresztül semmit, így egy ideje kivettem a rendszerből, ne zúgjon és fűtse el az áramot a semmire.

A kérdés az, hogy ha a felvett műsorokat a Tivo visszahelyezése nélkül szeretném megnézni, akkor van-e erre valami lehetőség? A Tivo jelenleg egy nylon szatyorban gyűjti a port a padláson.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kifejezetten a tévé műsorok érdeklik?

Mert, ha filmek és sorozatok is, akkor német nyelv sok netflixes műsornál is van itthonról. Bár az nem derült ki, hogy a sat1 és zdf esetén a német adást német felirattal nézi-e. Gondolom igen, vagy van magyar felirat azokon?

Igen, a német adásokat német felirattal nézi.

A netflixben az elsők között kerestem real time adásokat, sajna nem volt. Német nyelvű filmeket nem kerestem rajta eddig, köszönöm, ezt megnézném, ha meg tudnád azt is mondani, hogy a netflixen a film elindítása előtt hogyan tudod eldönteni egy filmről, hogy milyen nyelvek és milyen feliratok vannak hozzá?

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 12:19

Már bocs, de "use the analog gap". Laptop letesz a TV elé, és lehet fölvenni. Nyelvtanuláshoz nem kell HD felbontás meg dolby audio.

Csaba

Az ilyen topicok ékes bizonyítékok arra, hogy a digitális átállásos Full HD-s őrület és a huszonötezerféle proprietary, egymással minden szempontból inkompatíbilis settop box nem valódi kényelmet, annak csak egy HD-szemfényvesztő, konzumer illúzióját hozta el, nagyságrendekkel több erőforrást elpazarolva, készüléket kidobatva és bosszúságot okozva a felhasználóknak. És akkor a néhány évesnél régebbi okostévék API-törések miatt egyik napról a másikra degradálódó funkcióiról még nem is beszéltünk.

Mindezt már rég megoldotta volna egy VHS-magnó a felvétel gomb megnyomásával.

Nem barlangrajzokról beszéltem, hanem azt több ezer évvel meghaladt technológiáról, ami a fenti igényeket képes lenne out-of-the-box kiszolgálni.

igen! a PAL felbontassal!!

Igen, mint láthattad, OP-nak nincs igénye a csili HD-minőségre. Persze, tudom, te akkor is lenyomnád a torkán, ha kifejezetten megmondta, hogy nincs rá szüksége.

Gyakorlatilag, mindenki, aki nem a fősodort követi, szerinted barlangba való. Nem hinném, hogy ez az én szegénységi bizonyítványom lenne. Esetleg menj el egy VHS-kedvelő Facebook csoportba és oszd ki a népet. Előtte azért szólj, mert kíváncsi vagyok, hogy mossák fel veled a padlót.

Abban azért igaza van, hogy a magyar tévé szolgáltatók csatornalistájában máig rengeteg adó csak SD, azaz PAL felbontással érhető el. A fórumnyitó postban írt német adók, ahogy az összes többi idegen nyelvű adók kizárólag PAL felbontással érhetőek el a tévé szolgáltatóknál. A HD adások pedig DIGI kivételével agyon vannak tömörítve, a képminőségben nincs sok köszönet. Ráadásul rögzíteni sem lehet a műsort, maximum szolgáltatói megoldással egyre korlátozottabb módon. IPTV dili következménye a kötelezően bérelt box tévénként, ami bújtatott költség az előfizetési díjon felül. 

Elismerem, hogy vannak igazságai, de általában túltolja a végkövetkeztetéseit. Egyébként a legtöbb SD adó még annyira sem érdekes, hogy a csatornalistában legyen. A rögzítés viszont gáz, régen legalább videómagnóra felvetted a műsort és végignézted amikor hazaértél. A régi jó dolgokból nem marad semmi :)

Egyébként a VHS-ből volt digitális, DVHS videó is. JVC meg még pár Japán gyártónál volt ilyen videó. Nagyon kevés film jelent csak meg DVHS-ben hivatalosan, viszont 50GB-ot tudott egy DVHS kazetta, ami a 2000-es évek elején overkill volt. Aki ilyet vett általában tényleg TV adások felvételére használta. Tudott S-VHS kazikra is menteni, ami azért jobban elérhető volt, egy 4 órás kazettára 18 órányi SD adást tudott menteni digitálisan. Vagy persze DVD rippelt filmeket is béna újra-tömörítés nélkül, és így is ráfért több DVD-video tartalma. A szalag gyűrődése nem vezetett olvashatatlan állományhoz a video hátralevő részénél, csak természetesen az érintett rész kiesett, ami persze a sűrűbb adattárolás miatt hosszabb időnyi videórészt érintett. De ilyen baleset általában a videón kívül történk egy kisgyerek+ceruza kombó probálkozásai miatt :) Nagyon jó mechanikája volt a JVC DVHS videóknak, soha nem gyűrte be a videoszalagot. Ki tudja hol tartana ez a szalagos technológia ha továbbfejlődik. 

Na de miért kellene egyfelől ugyanarra a hálózatra tenni (ha nem a szolgáltató routeréről beszélünk, hanem egy plusz egységről, mint pl. egy STB).

Másfelől miért kellene tudnia akár azonos hálózatról is hozzáférnie a NAS-hoz?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ne viccelődj már, kinek hiányzik a VHS korszak?

Van sok ember, akinek hiányzik, max. a szemellenződ eltakarja, de ez most nem lényeg, mert nem a nosztalgikus érzésekről beszéltünk, hanem egy egyszerű probléma megoldásáról, nevezetesen egy kiválasztott műsor felvételéről.

Nem kell csilivili 4K kép, de azért ne kelljen már tekergetni a kazettát folyton, meg a magnót tisztítani mert nem a szalag össze volt gyűrődve kissé.

Igen, sokkal jobb™, sikeresebb™, modernebb™, versenyképesebb™ és kényelmesebb™ egy mindennel inkompatíbilis költségoptimalizált™ kínai szar set-top box-szal szenvedni, órákat-napokat elbaszni Google-keresésekkel és HUP-topicnyitogatásokkal, mert a korszerű a Jövő™ Izgalmas™ Ready™ Vodafone eszközei képtelenek egy egyszerű problémát egyszerűen megoldani. Szerencsére™ limitációkból, kiszámíthatatlan működéssel fűszerezett szélsőséges cloud-idealizmusból, PR-buzi üres ígérgetésből van bőven cserébe.

Nincs kevesebb jogom itt lenni, mint szélsőségesen idealista, fősodratú paraszt módon viselkedő mérnök uraságodnak.

A márkavédelmi törekvéseidet pedig biztosan honorálja a Vodafone egy screenshot bemutatásával. Jelentkezz a hűségpontokért az ügyfélszolgálaton.

Az, hogy te faszságnak tartasz valamt, nincs érzéked a szarkazmushoz, netán Slackware-userként is büszke multitalpnyaló vagy és bántja a lelked, ha felhívom a figyelmet az etikátlan gyakorlataikra, egy dolog. Ettől viszont még semmivel nem ér többet a véleményed, mint az enyém. Mivel én se pofázom bele, hogy te milyen stílusban, milyen írásjeleket, milyen szókészletet használva fejezd ki a véleményed, így magától értetődő, hogy nem fogok engedelmeskedni a szélsőséges szarkazmusfóbiás idealizmusaidnak, akkor sem, ha faszkalapozással rage quitelsz.

megértjük, hogy idióta vagy

Az értő olvasást általános iskolában tanítják. Eddig te vagy az egyik fősodratú, akitől a legkevesebb konkrét vagy valid ellenérvet láttam az általam taglalt témák kapcsán, így valószínűleg inkább volt baj az értő olvasásoddal, mintsem azzal, ami alapján idiótázol. Továbbá, elég, ha magad nevében beszélsz. Nem fogsz hitelesebbnek tűnni a többes számtól.

annak ellenére, hogy néha vannak jó meglátásaid is

Örülök. Ebben az esetben azt javaslom, próbálj meg ezekre koncentrálni.

Az a baj a VHS felbontással, ha nem ósi katódsugárcsöves tvn nézed, de nem is a mai legmodernebb tvvel, de akkor is irritálóan hányadék képet ad. Tudom miről beszélek, mert vhseket is digitalizálok.

Már lassan kidöglenek a crt tvk és senki nem javítja, mert beszerezhetetlen hozzá minden. Ugyanez a szitu a videómagnókkal. Jó darabig én is javítottam és javíttattam. Semmi nem kapható már hozzájuk. Szíj és görgőből is utángyártott. SZóval lehet mindent legyártatni. De fejet pl nem. Azt is elvétve lehet kapni. A hatfejes 22 éves sonymhoz még van fej potom 69 ezer ft. Amihez meg nincs alkatrész az megdöglött technológia. El kell engedni.

Szóval, ha sikerülne is működő videomagnót szerezni az egy időzített bomba lenne, ami bármikor megnyekkenik, tehát nincs a probléma megoldva.

Egyébként régen sem volt hű, de jó képe a vhsnek. Csak azért nem volt olyan zavaró, mert a kilencvenes évek első felében őrült drágák voltak a 63cm-ernél nagyobb tvk és nem sokan engedhették meg maguknak, meg azokat a tvket nem is szabadott közelről lesni. Én gyerek koromban oda szoktam hajolni a tvhez közel, anyámék mindig rám szólam, én meg mondtam nekik, hogy nem szép a kép. De csak közelről látszik. Az volt rá a válaszuk, hogy nem közelről kell a tvt nézni.

Sajnos ilyen világban élünk. A rengeted választék az inkompatibilitást hozza magával. De csak hogy a videómagnós példádnál maradjak ott is volt egy rakat inkompatbilitás. Pl a szomszéd négyfejes videójával készített LP felvételt már nem tudtuk visszanézni.

Másik példa a másolásvédett műsoros kazetták dekóder nélküli másolása kódolt nézhetetlen felvétetl eredményezett. De voltak olyan sharp videók, amik ezeket le tudták játszani, a legtöbb videómagnó meg nem.

A cégeknek üzleti érdeke az inkompatibilitás. A vhs korszabkban a sony és a panasonic is rivalizált. Egyik vodeóval készített felvétel a másikon játszva már nem adott olyan szép képet.

Természetesen így, hogy egy mai kínai szar SSD egy nála 40 évvel korábbi technológiát adatátviteli sebességben és tárkapacitásban sok nagyságrenddel meghalad, nyugodtan elromolhat hamarabb, sőt eme képessége miatt 6000 km-ről idepöfögtetni 2 évente az újat sem™ pazarlás™.

Rengeteg választék? A Vodafone lenyomja az előfizetői torkokon az általa önkényesen kiválasztott kínai szar set-top boxot. Tehát semmiféle választási lehetőségről nem beszélünk ebben a tekintetben. Ha az alapelvről kell véleményt mondani, akkor pedig azt mondom, hogy az inkompatíbilitásnak szabványokkal lehet elejét venni. A szabványokat pedig azelőtt kötelező érvényűvé kell tenni, mielőtt multiék előállnak a legkorszerűbb újrafeltalált kerekeikkel.

másolásvédett műsoros kazetták dekóder nélküli másolása

Egy dolog, hogy nem szabadott volna engedélyezni a MacroVision kazetták forgalmazását, hasonló okokból, mint a DVD-másolásvédelmet és mindenféle DRM-idealizmust is tiltani kéne. Egy másik dolog, hogy az ilyen tartalmakat vagy a set-top boxok inkompatíbilitása miatt vagy az alkalmazott DRM-idealizmusok miatt nem fogod tudni egy digitális rendszerben megcsinálni. Kivéve, ha hozzáértő vagy, aminek a megfelelője a MacroVision szűrő építése vagy beszerzése az analóg világban.

A cégeknek üzleti érdeke az inkompatibilitás.

A piacon nem csak cégek vannak és nem lehet ennyivel elintézni. A kompatíbilitás lehet, hogy nem szolgálja a cégek üzleti érdekeit, az inkompatíbilitás viszont lábbal tiporja a keresleti oldal érdekeltjeit. Minimum üzletileg etikátlan húzás szándékosan (vagy lustaságból, költségoptimalizációból) inkompatíbilissá tenni egyik terméket a másikkal. A vásárlók ugyanakkor nem tudnak egy személyben fellépni a cégek ellen, kivéve ha marha nagy botrány van és Amerikában vagyunk, mert ott minden vitára egy per a megoldás. Ezért kéne, hogy az adófizetői pénzből fenntartott államapparátus fellépjen a multik etikátlan üzleti magatartása ellen, és itt most mindegy, hogy Orbán Viktor személyesen vagy az EU.

Ha van STB, ami HDMI-vel kapcsolódik a TV-re (tehát nem a TV "veszi az adást" valami közvetlen módon), akkor egy HDMI "capture device" (nem tudom mi a jó magyar neve, mert ugye nem digitalizál) és egy laptop/PC jó megoldás lehetne. Persze nem annyira trivilális a használata, meg kell tanulni.

Én Canon DSLR fényképező HDMI kimenetén kapott képet/hangot rögzítem vele, így készítek különböző felvételeket és élő strem-et (arra amire használom, egyszerűbb így, mint a kamerával kártyára menteni, majd azt az anyagot használni utóbb). Nekem egy AverMedia LGP Lite nevű eszközöm van erre, 1080p 30 fps-ig bezárólag jó. Van egy HDMI IN, amiről USB-vel kerül a gépre az anyag, és van egy HDMI OUT (passthrough), amit pedig a TV-re, monitorra lehetne kötni (én ezt nem használom). Így pontosan azt rögzíti, amit a TV készüléken lát az ember, ergo felirat, hang, minden benne lesz a felvételben.

A Netflix-nél miden elérhető műsor esetében meg lehet nézni lejátszás előtt, hogy milyen hang és milyen felirat nyelvek érhetőek el. De csak előfizetéssel, Netplix kliensben. Tudtommal nincs onlinemédiatár, amiben lehet csak úgy keresgélni. Meg ha eddig jól láttam, akkor nem lehet olyan szempontok szerint keresni/szűrni, hogy pl. némeg hangú, német feliratos műsorok érdekelnek csak, hanem csak egyesével, a műsorokra lépve lehet megnézni, milyen hang/felirat van.

Csak még a Canon fényképeződ nem fog HDCP védett jelet leadni HDMI-n addig a tévés boxok jó része ilyen jelet ad le HDMI kimenetén. Erre kell HDCP dekódoló vagy ezzel ellátott HDMI recorder, ami hivatalosan nem is létezhetne, mivel pont szerzői izévédelemi miatt találták ki. De azért Kínából természetesen ez is beszerezhető. 

"...De csak előfizetéssel, Netplix kliensben. Tudtommal nincs onlinemédiatár, amiben lehet csak úgy keresgélni. Meg ha eddig jól láttam, akkor nem lehet olyan szempontok szerint keresni/szűrni, hogy pl. némeg hangú, német feliratos műsorok érdekelnek csak, hanem csak egyesével, a műsorokra lépve lehet megnézni, milyen hang/felirat van."

 https://unogs.com/search/?country_andorunique=or&start_year=1900&end_ye…

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség