Synology NAS fájlmásolás Linuxról(-ra)

Fórumok

Érdeklődnék, van-e ötlete valakinek alábbi probléma megoldására?

Ugyanazon a hálózaton megy egy Synology DS218, egy windowsos laptop, és egy linuxos PC. A PC messze erősebb hardver (Xeon, 32 GB RAM, SSD), a hálózati csatoló is gyorsabb, mint a laptopé, a windowsos laptopról a fájlmásolás mégis látványosan gyorsabb. Ugyanakkora méretű fájl alig fele annyi idő alatt mozog a NAS és a windowsos gép között. Fenn van Linuxon a CloudStation, de nem mappák szinkronizálására, backup-ra van szükségem, hanem random fájlok mozgatására.

A linuxos gépen (Mint 19.3) elvileg fenn van az összes szóba jöhető protokoll, NFS, SMB/CIFS, AFP, WebDav.  Mit lehetne a linuxos gépen reszelni, kalapálni ahhoz, hogy ott is hasonló sebességet lehessen elérni?

Hozzászólások

SMB, SSHFS, SCP miert nem jatszanak? Az elsot irtad, de ezeket tesztelnem.

Azért az "scp-t próbáltam" az nem túl szofisztikált - nagyon nem mindegy, hogy milyen titkosítást használsz közben.
Érdemes megnézni, hogy mit támogat a syno, aztán arra a listára valami ilyet ráhúzni (ez minden cipher-rel háromszor tesztel), és az eredménye alapján választani algoritmust (anno az arcfour volt a "nyerő", de azóta sokminden változott):

for c in chacha20-poly1305@openssh.com aes128-ctr aes192-ctr aes256-ctr aes128-gcm@openssh.com aes256-gcm@openssh.com aes128-cbc aes192-cbc aes256-cbc blowfish-cbc cast128-cbc 3des-cbc arcfour
do
  echo "$c"
   for i in  1 2 3
   do
      scp -c "$c" szep_nagy_tesztfajl.img user@nas:/ide/bele/
   done
done

Leírhatnál még pár dolgot, a problémával kapcsolatban.

- Konkrét mérési eredmények fájlméret, időtartam megjelöléssel.

- Másoláshoz használt program és beállításai

- Másolás közbeni cpu terhelés

- Mit jelent a gyorsabb hálózati csatoló ? (10 Gbps vs 1 Gbps vagy esetleg több nic összefogva)

- Switch típusa

- Jumbo frame van-e használva?

Valamint lehetne iperf-el is végezni méréseket, hogy a végpontok között mit mutat. (csak a másolás lassú, vagy a hálózat sincs a toppon)

Köszi mindenkinek az eddigieket. Közben egy kicsit megmogyoróztam az átviteli sebességeket, és egyelőre addig nem bonyolítanám tovább a témát, amíg a hálózatot rendbe nem tettem.

Mindkét eszköz wifire csatlakozik, a laptop csatolója tud 150 Mbitet, a PC-é névleg 300-at, de a PC-ben egy olyan PCI-E kártya van, aminek az antennái olyan kicsik, hogy simán árnyékolásban lehetnek. Bár a Mint asszongya, 84% a jelerősség, de ez még nem jelenti azt, hogy a 300 mega 84%-át ki is tudom használni... Nagyobb antenna bevetése után folyt. köv.

> Mindkét eszköz wifire csatlakozik

És a nas?

> Nagyobb antenna bevetése után folyt.

Érdemes lenne kipróbálni a laptop-pc wifi, ill. a pc-nas vezetékes sebességeket.