Debian 10 munkahelyi VPN-re csatlakozás

Fórumok

Sziasztok!

Ha volt már elnézést, de keresővel nem találtam.

Cégtől kaptam egy laptopot, Debian10 van rajta. A cégtől kapott hozzáféréssel szeretnék csatlakozni, de nem találom hol kell a kapcsolatot létrehozni. Lehet elkerülte a figyelmemet, de nem találom...

Hozzászólások

Ha a cégtől kaptad a laptopot és a VPN hozzáférést is, akkor legautentikusabban a cég rendszerüzemeltetője tud segíteni.

Én is szívesen segítenék, ha tudnám, hogy:

  • a tucatnyi grafikus környezet közül melyik van telepítve a gépre,
  • a tucatnyi hálózat-menedzser szoftver közül melyik van telepítve a gépre,
  • a tucatnyi VPN technológia közül melyiket használja a cég,
  • stb.

Hint: feltételezem, hogy a gépen van valami grafikus felület. A manapság tipikus grafikus felületeken szokott lenni egy "tálca" jellegű sáv, amin különböző állapot- és értesítő ikonok is vannak. Ott nem találsz valami hálózati kapcsolatra utaló ikont? Ha találsz, azon belül nincs valami VPN-re utaló opció?

Céghez ki szokott jönni rendszergazda, de időnként. Én szabiról mentem visssza, a gép már így várt.

XFCE-t használok. Itthon T-Home net van, hálózatról vagyok nem wifi-ről. Semmi csatlakozás ikon nincs. A beéllításoknál találtam egy Advanced Network Configuraton opciót, de ott nem találok VPN lehetőséget.

Laca

És minden egyéb adat ismert a csatlakozáshoz a kulcson felül? Cím, bejelentkezési név, jelszó?

Itt egy leírás, ez alapján már össze tud(hat)od rakni (csak gyorsan rákerestem): https://www.tecmint.com/setup-l2tp-ipsec-vpn-client-in-linux/

Megjegyzem, szép kis rendszergazda, aki így ad át egy távmunkára (vagy bármi másra) használt eszközt a dolgozónak, ezért egy forintot nem fizetnék megbízóként, ha én valaha anno ilyet csináltam volna, másnap már nem lett volna megbízásom ezekre a feladatokra (feltételezem átalánydíjas kijárós r.gazdáról van szó, a leírás alapján).

Szerintem nem mentseg, mert a legkevesebb, ha ott van, ha nincs, hogy egy, a folyamaton lepesrol-lepesre vegigvezeto leirast atad. Nem vitatkozni akarok, de ez a minimum.

Szerintem ennyivel mar el tudsz indulni, de ha nem, segitunk, elvegezzuk az o munkajat is. :)

Vagy a kókler es tsa bt cégvezetőjének az öccse / unokatestvére a rendszergazda, innentől kezdve ha lófaszt se csinál (+még hülye is a szakmájához) akkor is marad a cégnél. A jól teljesítő segítőkész másik rendszergazdát meg szakmai féltékenységből kitúrja az állásából. Megtörtént eset.