[megoldva] Minőségi újságírás

Erre tessék:

Komoly teljesítmény a Guinness- rekordok Könyvébe 12 évesen bekerülni, az amerikai srácnak azzal, hogy ennyi idősen ért el nukleáris fúziót sikerült.

Eltekintve az értelmetlen mondattól... nem is tudom, hogyan írjam... aki ért egy kicsit a fizikához, szerintem érti, mi a problémám, aki nem ért, csak fussa át a wikipedia-cikket.

A hivatkozott (átvett) HVG cikk pedig itt (mondjuk a kettő egy cég).

Nem találok szavakat... nem várok oknyomozó riportot, de annyi szerintem elvárható, hogy ha a szerkesztőségben senki sincs, aki szóljon, hogy ez baromság, szóval ha senki ilyen nincs, legalább a wikipédiát felütötték volna, hogy mi is ez.

Nagyot tévedtem, ha úgy tűnik, túl sok hozzászólás nem lesz, inkább törlöm a bejegyzést. Elnézést mindenkitől a felesleges kavarásért.

Hozzászólások

Mi a baj vele? A cikk szerint deuteriumot hasznalt, az pont mukodik is. Mondjuk az 50kV "hevitesben" nem vagyok biztos, az vagy fusor vagy reszecskegyorsito feszultsege lehetett. Nem olyan nehez maga a fuzio, csak a pozitiv energiaegyenleget nehez elerni. De ha csak kiserleti celra kell, vagy pl. laborba neutronforrasnak, akkor ez nem is cel.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én úgy tudtam, hogy a fúzió beindulásához igen magas (milliós nagyságrend) hőmérséklet kell, és jelenleg is erősen kutatják, hogyan lehet "értelmesen" (hasznosan) megvalósítani földi körülmények között - erre egy 12 éves megcsinálja pár millió forintból.

Az a fontos részlet maradt ki, hogy több millió fokos plazma ahhoz kell, hogy nyereséges illetve önfenntartó legyen a folyamat ipari mértékben. Ezt a Lawson-kritérium fejezi ki, ami megad egy minimum hőmérsékletet egy adott reakcióra, ami ehhez szükséges. Pl. D+T -> He reakcióra minimum 30 millió K, a maximális fúziós energia pedig 150 millió K mellett keletkezik (ezt akarják megvalósítani az épülő ITER-ben).

Pontosan. Csak hogy érzékeltessem mennyire nehéz pozitív energiamérleget előállítani fúziós energiával: 2017-ben az UK-ban lévő tokamak produkált 0,67-et (24 MW betáplált termális energiából 16 MW energiát tudtak kicsatolni). Az ITER lesz az első, ahol ez a faktor nagyobb lesz, mint 1, konkrétan a 10-et célozzák meg: 50 MW betáplált energiából 500 MW energiát terveznek kinyerni.

Azért ez nem teljesen így van.

A termonukleáris fegyverek (ami sokkal pontosabb kifejezés, mint a hidrogénbomba) energiájának nagy része fisszióból jön ám.

Csak éppen ez úgy működik, hogy egy fissziós bomba begyújt egy fúziós elegyet (lítium-deuterid általában), ami egy csomó neutront állít elő. Ezeket a neutronokat a fúziós mag köpenye (ami általában nem fissziós uránium) elkapja, és maga is fisszióssá válik és egy hatalmas fissziós bomba lesz belőle.

Azaz a Teller-Ulam elvű háromfázisos termonukleáris fegyvereknél fisszió-fúzió-fisszió zajlik, és a kimeneti energia nagyobb részét a legutolsó fisszió adja.

Félreértetted.

"In contrast to Zuni, Tewa used an uranium fusion tamper and was quite dirty, with only 13% of the energy coming from fusion, and 87% from fission. "

Pont az urániumos, "dirty" esetben 13% a fúzió és 87% a fisszió a kimeneti energia forrása. Az 5Mt kimenetből 650 Kt volt a fúzió, a többi fisszió.

SOKKAL durvábbak az uránköpenyes termonukleáris fegyverek, mint az ember gondolná. Nem elenyésző, de pici a fúzió energiája ilyen esetben.

Attol fugg, milyenre tervezik. Ezt irja a wikipedia a Car bombarol:

The initial three-stage design (coded A620EN, not tested) was capable of yielding approximately 100 Mt (420 PJ) through fast fission, 3,000 times the size of the Hiroshima and Nagasaki bombs,[23] but it was thought that it would have caused too much nuclear fallout and the aircraft delivering the bomb would not have had enough time to escape the explosion. To limit the amount of fallout, the third stage and possibly the second stage had a lead tamper instead of a uranium-238 fusion tamper (which greatly amplifies the fusion reaction by fissioning uranium atoms with fast neutrons from the fusion reaction). This eliminated fast fission by the fusion-stage neutrons so that approximately 97% of the total yield resulted from thermonuclear fusion alone (as such, it was one of the "cleanest" nuclear bombs ever created, generating a very low amount of fallout relative to its yield).[24] There was a strong incentive for this modification since most of the fallout from a test of the bomb would likely have descended on populated Soviet territory.

De amugy megeri U-238-at hasznalni kopenynek, mert az atomhatalmaknal amugy is ott all hegyekben a dusitas mellektermekekent, nem csoda, hogy megprobaljak valamire azt is elsutni. Akar panceltoro lovedeknek, pancelnak, vagy - ha mar atomprogram - a bombahoz is idealis.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egy kérdés, mielőtt esetleg még egy hasonlóba beleszaladok: (nem feltétlen önfenntartó) maghasadás létrehozására is van valami házilag is megvalósítható módszer? Gondolom, megfelelő hasadóanyagot nem annyira könnyű beszerezni, de már semmit sem merek kijelenteni.

A kulonbozo izotopoknak van valamilyen felezesi ideje. (Az aktivitasa meg ezzel forditottan aranyos.) Minel instabilabb, annal konnyebben bomlik. A legtobb elemnek 1-2 stabil, meg egy csomo instabil izotopja van, szoval ha elnyeletsz vele neutronokat ("felaktivalod"), van ra esely, hogy ilyet kapj, ami hamarabb bomlik. Neutronforrasnak meg hasznalhatsz mondjuk fusort, vagy masik, termeszetesen bomlo anyagot.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Fene tudja. A lassitas szinte biztos, hogy kell, de ugye erre vannak bevett modszerek, amit irtal is. Ha moge valami nehezebb elemeket teszel, akkor tippre mukodne. A felaktivalas letezo jelenseg, ha eleg sok neutronod van (reaktorbol/fusorbol), akkor abbol parat be tudsz fogatni. (Ugye a lancreakcio meg az onfenntarto folyamat nem volt kikotes, szoval nem kell, hogy soknal menjen.)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Bemesz a legkozelebbi boltba, es veszel egy banant. Az tele van kaliummal, amibol a - talan 40-es izotop - beta bomlo. Mondjuk ezt nem kell kulon hasitani, no meg nem neutron az eredmeny.

Egyebkent nezz utana David Hahn "atomic boy scout" tortenetenek!

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Hahn

Ő az atomic boy scout/atomcserkész

Anno, 17 évesen csinált egy tórium reaktort. Professzornak adta ki magát, és szerzett egy csomó füstdetektort, amiben kis mennyiségű americium szokott lenni. Neki küldtek száz+ darabot. Kempinglámpákból tóriumot (nem tudom miért van bennük), rádiumot órákból, na és tríciumot fegyvertávcsövekből. Azt hiszem utóbbi volt a neutronforrás indítója, amivel belökte a tenyészreaktort. Ebben nincs kritikus tömeg, arra való, hogy elemeket alakítson át (gyakorlatilag amit régen alkímiának hívtak volna, ha lett volna), de erősen radioaktív tud lenni. A hiba főleg ott volt a srácnál is, hogy a mérőműszereket később kezdte használni, mint ahogy megvolt a reaktor. Ekkor jött rá, hogy egy utcával arrébb is lehet már detektálni a végtermékét, így jól döntött, és meg akart tőle szabadulni. Amint cipelte a kocsiba, rákérdeztek a rendőrök mi ez, és ő szépen megmondta, hogy egy tóriumreaktor, és jobb ha nem mennek közel. Nyílván nem hittek neki, de azért le kellett csekkolni. Ez már a bulvár része, lényeg, hogy mivel kiskorú volt, nem nagyon lehetett mit kezdeni vele. 

 

"Hahn's experiments inspired others to attempt similar feats, particularly Taylor Wilson, who at age 14 became the youngest person to produce nuclear fusion.[22]"

https://www.youtube.com/watch?v=DfGvOEPbg04

https://www.youtube.com/watch?v=G0QMeTjcJDA

A torium jol birja a hot, es ha felhevited a gazlanggal, szep feher fennyel izzik. Annyira nem kell sok belole, az uveg a gamman kivul mindent felfog, es amugy is eleg stabil (eleg hosszu a felezesi ideje, ha nem piszkalod). Szoval nagy veszelynek nem vagy kiteve ha rendeltetesszeruen hasznalod.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

sokaknak nincs meg, hogy csak azert urant hasznalo reaktorok vannak tomegevel es nem torium, mert annak nincs egy nagyon lenyeges katonai celra felhasznalhato mellektermeke ;) Aranyaiban leptekekkel tobb es konyebben elerheto van belole, viszont ertelmes modon fegyver keszitesere nem alkalmas. Igy maradt a masik, aranyaiban joval veszelyesebb megoldas. Tervezni meg ugye draga lenne a meglevok meg alkalmatlanok vagy hatekonytalan atalakitani.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ha nem önfentartó maghasadást akarsz, csak demonstrálni a maghasadást, akkor természetes uránnal és valamilyen neutronforrással próbálkoznék. Szerintem Hahn és Strassman kísérlete nem lehetetlen. Az ő neutronforrásukban szerintem valamilyen rádioaktív elem (radon?) bomlott, a kilépő részecskék egy berillium konverziós targetből löktek ki neutronokat, amikkel uránt bombáztak. Szerintem ma nehéz lenne radioaktív mintákat szerezni (rádiumot), ezért inkább protonnyalábbal próbálkoznék, olyan 1/2 ... 1 megavolt feszültséggel (igazából nem tudom, hogy Van der Graaf gyorsítót vagy kaszkád-gyorsítót könnyebb-e építeni, de egyik sem lehetetlen). Szerintem természetes uránt vagy uránszurokércet sem lehetetlen szerezni, bár itt már lehet némi kockázat. A szabályozást sem tudom, hogy szabad-e uránt venni. (Dúsítottat, gondolom, nem.)

Természetesen egy Lady Godiva-berendezés sokkal izgalmasabb lenne.

Szerintem természetes uránt vagy uránszurokércet sem lehetetlen szerezni, bár itt már lehet némi kockázat. A szabályozást sem tudom, hogy szabad-e uránt venni. (Dúsítottat, gondolom, nem.)

Megoldható, pl. NileRed simán tudott Uranyl nitrate-et venni, Thunderf00t egyszerűen hazavitt pár kiló uránércet az USA-ból.

Akkor innen már csak egy pár lépés reaktort építeni a hátsó kertbe :) . Természetes uránnal ígéretes ötlet a grafit-moderátoros, vízhűtéses csatorna típusú reaktor, ahhoz nem (vagy nem nagyon) kell dúsítani az uránt. ... Oh, wait, ...

Viccen kívül, a szabályozott láncreakció lehetőségének a demonstrálására tényleg a grafitmoderátoros reaktor a legegyszerűbb, ilyen is volt a Chicago Pile 1 (hűtés nem kellett, nem volt akkora teljesítménye, természetesen energiát sem termelt, egy pár watt teljesítménnyel melegítette saját magát).