uzsolt blogja

[megoldva] Minőségi újságírás

Erre tessék:

Komoly teljesítmény a Guinness- rekordok Könyvébe 12 évesen bekerülni, az amerikai srácnak azzal, hogy ennyi idősen ért el nukleáris fúziót sikerült.

Eltekintve az értelmetlen mondattól... nem is tudom, hogyan írjam... aki ért egy kicsit a fizikához, szerintem érti, mi a problémám, aki nem ért, csak fussa át a wikipedia-cikket.

A hivatkozott (átvett) HVG cikk pedig itt (mondjuk a kettő egy cég).

Nem találok szavakat... nem várok oknyomozó riportot, de annyi szerintem elvárható, hogy ha a szerkesztőségben senki sincs, aki szóljon, hogy ez baromság, szóval ha senki ilyen nincs, legalább a wikipédiát felütötték volna, hogy mi is ez.

Nagyot tévedtem, ha úgy tűnik, túl sok hozzászólás nem lesz, inkább törlöm a bejegyzést. Elnézést mindenkitől a felesleges kavarásért.

FreeBSD, BIOS update

Tegnap megszenvedtem egy kicsit. A Dell laptopomon BIOS-t akartam frissíteni (még életemben nem csináltam ilyet), de csak egy exe-fájlt adnak, amit olvasmányélményeim alapján nemigen tanácsos wine-ban futtatni :)

Keresgéltem, hogy kb. mit lehet ilyenkor csinálni. Az UNetbootin volt egy javaslat, hogy azzal csináljak egy FreeDOS-os bootolható pendrive-ot. Nos, az UNetbootin nem találta (FreeBSD-n) a csatlakoztatott pendrive-ot.

Jó, akkor egy FreeDOS img-fájlt letöltöm, dd-vel "kiírva", nem volt elég szabad hely a pendrive-on (partícióján), hogy a néhány megás frissítést rámásoljam. Persze aztán jött az ötlet, hogy az "eltűnt" területből partíciót alkotva hátha a bebootolt FreeDOS hozzáférhetne a rajta levő tartalomhoz... és igen, ez működött. Kb. két órás kutakodás után felmerült bennem, hogy ezt az infót miért nem jelezték kb. egyik howto-ban sem...

wpwmm4 - Web Page With Make and M4

Ezen témából kiindulva, mivel csak nem találtam olyan programot, ami az igényeimet közel 100%-ban lefedi, úgy döntöttem, csak megpróbálom a weboldal-generátort make és m4 programokra alapozva.

Több hónapos fejlesztés után (értsd: hetente átlagban 2-3 óra) egy egész jól használható állapotra sikerült hozni a fantáziadúsan wpwmm4-nek nevezett csodát (feloldását ld. a címben).

FreeBSD, hálózati szkennelés Raspberry PI-vel

Előzmény itt.

Adott egy FreeBSD-vel telepített RPI, melyet szkenner-szervernek akarok beállítani. A szkenner egy régebbi, HP DeskJet F4100 multifunkciós kütyü, amelynek csak a szkenner részét használjuk.

Raspberry PI

Az RPI-re a graphics/sane-backends portot kell telepíteni. Sajnos az SNMP opció alapértelmezetten kikapcsolt, ezért mindenféleképpen fordítani kell úgy, hogy az SNMP opció bekapcsolt legyen (persze az uzsolt/freebsd nemhivatalos repóból telepíthető bekapcsolt SNMP-vel).
Mivel egy HP termékről van szó, ezért a print/hplip port is kelleni fog, bekapcsolt SCAN és SNMP opciókkal.
Miután ezek megtörténtek, a /usr/local/etc/sane.d/saned.conf fájlba fel kell venni azokat az IP-címeket, ahonnan elfogadja és kiszolgálja a kéréseket. Esetemben:

localhost
192.168.2.100
192.168.2.101

A /etc/rc.conf-ba vegyük fel, hogy a saned szerver induljon: saned_enable="YES", majd indítsuk is el: service saned start.

FreeBSD Raspberry Pi, csomagok

Egyrészt bejelentés, másrészt némi leírás.

Vettem kb. két hete egy Raspberry Pi-t, kb. egy féléves "mérlegelés" után.

A fő cél, hogy az RPI legyen egy szkenner szerver, sőt, ha már lúd, akkor legyen nyomtató-szerver is, így a régi TPLink-nyomtatószerver tartalék lehetne, és nem zabálna ő is 2-3-4 wattot (csökkentsük a rezsit :) ).

Több, mint egy éve FreeBSD-t használok (Linux után), így adódott az az akarat, hogy az RPI-n is legyen FreeBSD, ha már egész megismertem és megbarátkoztam vele. Persze egy bökkenő van: nincsenek előregyártott csomagok RPI-re, csak az alaprendszer. Ezért némi(?) olvasás után a bérelt VPS-emen (amin nyilván FreeBSD van) a számomra szükséges portokból igyekeztem csomagokat gyártani.