Akik reflexből nyitják meg az index.hu-t,..

Ők kezdhetik izommemóriába programozni a telex-et. :)

https://tamogatas.telex.hu/

Hozzászólások

Szép kis történelmi technika, amely időszakban még a mechanikai trükkök domináltak akár zéró elektronika mellett.

https://youtu.be/g3VbeuTIgRk?t=241
https://youtu.be/EO1QOt9DVzI?t=119 - katonai kivitel
https://youtu.be/n-eFFd5BmpU?t=46  - 1932 !!

A Hellschreiber nem keverendő a telex-szel. A telex karaktereket visz át, a Hellschreiber pedig pixeleket. Ez Rudolf Hell nevéhez kötődik.
Egyébként nagy reneszánszát éli a Hellschreiber is a rádióamatőr sávokon, viszont ma leginkább szoftveres adó és szoftveres vevőt találsz üzemben. Néhányan viszont mechanikus géppel, klasszikus módon létesítik még mindig az összeköttetéseket.

A zéró elektronikát telex esetében hogy értelmeznéd? Maga az átviltel elektronikus.

Mechanikai trükkök természetesen voltak, nem is kevés. Mivel annak idején még tanultam távírótechnikát, és >10 évig dolgoztam távíróközpontban, én nem videóról ismerem ezt a technikát :)

Ahogy elnézem kettőféle Telex átvitel létezett:
   - egyikben a frekvencia határozta meg, mely kalapácsot kell rántani
   - a másik az RTTY-jellegű 5 bites kódra épült
Ez e a kettő módszer mechanikával hogyan volt megvalósítva? Mennyi volt a járulékos aktív és passzív elektronika igénye?

Apropó frekvencia: láttam annó még a technikumban 50 Hz detektort, ami teljesen mechanikus volt. Rezgőnyelvek voltak benne, amik 49 ... 51 Hz között szépen be voltak hosszra hangolva és amely frekin rángatta a hálózati 50 Hz, a megfelelő nyelv rezonált és így láttad tized Hz pontosan, hogy mennyi a hálózat frekvenciája. Elektronika (RLC körök, félvezetők) itt is zéró, csak elektromechanika volt benne.

Ne keverjük az átvitelt a telexgéppel. Lehet, hogy volt olyan gép, ami közrvetlen a frekvenciából határozta meg, hogy mit kell használni, én sose találkoztam ilyennel, nem is hallottam róla (de majd visszatérek arra, hogy szerintem itt mire utaltál)

Amit én ismerek, az tényleg 5 bites kódra épült, maga a telexgép működés közben egy 40 mA-es kört szaggatott meg a jelek ütemében. Maga a küldés (elvi szinten) úgy volt megvalósítva, hogy a billentyűzet alatt volt 5 sín, ezek a billentyű lenyomásakor a billentyű kódjától függően jobbra vagy balra mozdultak el, ezzel aztán vagy zártak egy érintkezőt, vagy nem. A billentyű lenyomásakor elindult egy szerkezet, ami 20 ms-onként átváltott más-más érintekezőre, így az öt sín állapotát soros átvitellé alakította (ez most roppant pongyola volt, de remélem érthető).

A vételi oldalon én kétféle szerkezettel találkoztam, az egyik úgy működött, hogy volt egy jelfogó, ami a bejövő van áram/nincs áram jel függvényében behúzott vagy nem behúzott állapotban volt, és egy mechanikus szerkezet 20 ms-onként megpróbált egy sínt összesen öt) odébbtolni, ez vagy sikerült, vagy nem, attól függően, hogy a jelfogó milyen állapotban volt, így a sorozat végére mechanikus formában összeállt a karakterkód. Az öt sín úgy volt kivágva, hogy minden kombinációban egy betűkar tud beesni, ezt a kart aztán a nyomtatószerkezet rányomta a papírra. A másik megoldás (ez volt az újabb) a jelfogó rendszerében tért el, úgy alakították ki a jelfogót, hogy ha volt áram, akkor sem tudta a horgonyt behúzni, de ha épp akkor ott volt a jelfogónál a horgony, akkor nem engedte el. A jelfogónak pedig öt horgonya volt, és egy szerkentyű egyesével emelte a horgonyokat a jelfogóhoz, 20 ms-onként. Ha volt áram, a horgony ottmaradt, ha nem visszaesett, így jött össze az ötbites kód mechanikai álapota. Ebből aztán ismét kijött a mchanikus kombináció, sínek, betűkar, stb.

Szóval magában a gépben elektronika volt egyrészt a motor, másrészt az adóoldalon a leírt érintkezőkombináció, a vevőoldalon pedig a jelfogó.

A jelátvitelről még pár szót: ahogy említettem, a telex és a központ közt 40 mA egyenáram folyt, ezt szaggatták a jelek ütemében. Értelemszerűen félduplex volt az átvitel, nem lehetett egyszerre adni és venni. A távíróközpontok közt szintén egyenáram ment, it viszont a polaritással játszottak, +/- 20 mA. Viszont mivel az egyenfeszültség nem vihető át nagy távolságokra, a nagyobb távolságú átvitelnél már (meglehetősen egyszerű) modem volt, ami a jel polaritásának megfelelően változtatta a frekvenciát. Szerintem te erre utaltál az első bekezdésedben.

Mindenekelőtt köszönöm a kimerítő választ a mechanikáról, megpróbálom elképzelni, felvázolni magamnak. Érdekelnek ezek az elektronika előtti korszakból származó szellemes mechanikák.
Fentebb említve volt a Hellschreiber. Ott például baromi szellemes volt, hogy duplázva írt a csiga, így ha nem volt szinkronban a Hell-adó és Hell-vevőegység, akkor is volt mindig egy teljes sorod (betű tetejétől az aljáig), mindössze annyi kényelmetlenséggel, hogy időnként ugrott a szemed az alatta vagy felette levő teljes betűmagasságú sorra. A papírt ott a beérkező erős amplitudó hatására verte oda az elektromágnes a forgó csigához. Persze ma már a szoftveres megoldásokkal ez is sokkal könnyebb és az automatikus szinkron is biztosítható.

Az FSK alapú kétállapotú átvitelt (RTTY) ismerem, ahogy az 5 bites kódrendszert is. Érdekes, hogy ahogy utánaolvasok, 1926-ban csinálták meg az első ilyen dekóder mechanikát.
Viszont valahol szembejött, hogy volt kísérlet frekvenciaszelektált billentyűzéssel is. De akkor ebből a variánsból se rezgőnyelves módon se egyéb trükkel nem jött szembe, vagy az a módszer tényleg valahol a kísérleti fázisban elakadt, például mert valójában sokkal drágább volt a mechanikája az 5 bites megoldással dolgozó mechanikánál.

Igen, ezek szép árnyalatok:

Elektrotechnika: mágneses hatások (relék, motorok, transzformátorok, ...), hőhatások (pl. bimetál), mechanikus kontaktok, kódtárcsák, elemek, akkumulátorok. Hétköznapokban "elektromos berendezések", de találkozhatsz vele "villamos gépek" néven is.
    Egy-egy ellenállás, egy-egy fázisjavító kondenzátor még ide szépen beilleszkedik.
    Mellesleg gyakran kapcsolódik a fogalom az elektromechanikához.
    A gyakorlatban a határesete talán az egyenáramú motorok részére az egyszerű diódás egyenirányító.

Elektronika: általában félvezetőket (elektroncsövek [dióda, trióda, pentóda] vagy félvezető anyagokból állókat, pl. Si vagy Ge dióda/tranzisztor/.../ic) is tartalmazó berendezések. Hétköznapokban "elektronikus berendezések".

Számítástechnika: valami szoftvert futtató eszköz. Szoktam mondani, amit programoznak és van benne ciklus. Egy FPGA-ban levő szoftver ezért nem sorolódik ide, hanem az még a logikai áramkörökhöz. Kivéve ha FPGA-ban valami processzoros-jellegű egységet valósítanak meg és ez utóbbiban már van ciklus. :) Ez esetben viszont valójában az FPGA-s részen belül bomlik szét logikai áramkör részre és számítástechnika részre.

Az izgalmasabb, amikor egyik jól elkülöníthető részegység elektronikus, a másik elektromos. Például egy mai villanymozdony elektromos vagy elektronikus? Az IGBT-s háromfázisú invertere bizony elektronika, de a motor része már elektrotechnika (és elektromechanika) részbe sorolható. A vezérlése pedig a számítástechnika témaköre.

Géptávíró - hmmm kicsit olyan elavult kisugárzású, bár sokan nem tudják mi a telex, így akár lehet még jó is

kurva jó, egy cikket nem írtak még, de már a támogatási oldalra időt szántak :D

No rainbow, no sugar

Ha már zsidózol használd is a zsidó szót, ne csak utalgass rá félénken. Egyenes gerinccel kell csinálni. Ha meg nem megy, lehet, hogy félsz a véleményedet kinyilvánítani vagy az antiszemita meggyőződésed nem olyan erős. Ezt csak te tudod, meg a hozzád hasonlók.

hogyan használjam a fenti mondatban a zsidó szót?

 

csak hogy helyén kezeljelek, te is az a fajta szalonképes progresszív européer vagy itt, aki nagy pofával kínaizik, oroszozik, magyarozik és cigányvajdázik, de ilyenkor azt hiszi, hogy ezzel a szánalmas számonkéregetéssel, mellébeszéléssel, hozzádhasonlózással a vélt szellemi fölényét igazolja valakik előtt?

Csokolom, tessen mondani, a "fekete" vagy a "szinesboru" szot szabad meg hasznalnom, vagy koteles vagyok n**gerezni, mert csak azzal "egyenes a gerincem"?

Az ilyen tultolt PC huzasok miatt lesznek azok is rasszistak, akiknek eszukbe nem jutott volna rasszistava valni.

Nalatok jobban senki nem gyuloli a valodi szolasszabadsagot.

A nyílt egyenes őszinte beszéd (amit számonkértem) nem egybevágó halmaz az útszéli barlangi suttyó fröcsögés halmazával. Ha érted, érted, ha nem, akkor nem. Neked is szép napot.

Amúgy nyilván érted, csak próbálsz okosabb lenni, de szerintem ne erőltessük. Ha az odakacsintós, "tudjukkik" stílusú, szemlesütve zsidózásig futja csak, az egyenesre nem, nekem jó - ez nem szólásszabadság, csak a véleményem erről a fajta megnyilvánulásról.

Magyarul, ha antiszemita vagy, legyen merszed normálisan leírni. Ha nem megy, csak egy csicska vagy.

Es az a csicska magyaraz nekem, aki nem meri egyenes gerinccel bevallani, hogy gyuloli a szolasszabadsagot. Csak korulirja. Ha rakerdezel, hogy tiltatna-e be szavakat, igazi csicskakent fut es terel, es probal mast megjelolni hibaskent.

Ha gyulolod a szolasszabadsagot es szavakat akarsz betiltatni, legyen merszed leirni kulonben csak egy csicska vagy

Esküszöm, hogy halvány lila fingom sincs, miről beszélsz.

Szerintem szánalmas, hogy valaki a véleményét nem meri nyíltan megfogalmazni - akkor én fogjam be, ne mondjak ilyeneket? Hol a szólásszabadság?

Te gyűlölöd a szólásszabadságot?!

Dehogy gyulolom, en szeretem a szolasszabadsagot.

Szolasszabadsag nelkul nem tudtam volna meg, hogy a nalad sokkal batrabb Teve atnevelo tabort nyitna homofoboknak:

https://hup.hu/comment/2514699#comment-2514699

Te meg egyre jobban becsicskulsz, epp ott tartasz, hogy azt hazudod, hogy nem erted mirol van szo.

Azt meg nem mondtam hogy fogd be. Azt mondtam, hogy takarodj a kurva anyadba a velemenyed miatt, de azt nem mondtam hogy fogd be.

Irj csak tovabb, mert minden egyes szavad az en igazamat bizonyitja.

eddig ebben a szálban hülyének, gerinctelennek, szánalmasnak neveztél, illetve homályosan lebegtetsz valamit, amitől félnem kellene(?)

amiről nem adtál értékelhető tájékotatást, az az, hogy hol nem mertem véleményt nyíltan megfogalmazni

Fax jobb lett volna, még némi értelme is lenne (facts-ra hasonlít). A telex ugyanolyan gépies, idegen hangzású, ködös jelentésű, mint az index. ("Mancika, adja le ezt a telexet a minisztériumba, aztán főzzön egy jó erős feketét!")

Lehet, hogy meg akarták hagyni az 'ex'-et, ha már ex-ind'ex'. :)

Szerintem.

"A helyzet ugyanis az, hogy egy nagy szerkesztőség üzemeltetése irtó drága, havonta tízmilliókba kerül. A legnagyobb költséget a szerkesztőségi iroda bérlése, az újságírói munkához szükséges technikai felszerelések biztosítása, az újságírók, szerkesztők fizetése és a technikai feltételek (szerverek, hálózatok) megteremtése jelenti, hogy az újság üzembiztosan eljusson nagyon sok emberhez."

Ezen szarrá röhögtem magam. Nem úgy volt, hogy azért lett hozzájuk nyúlva, mert sokban kerültek? Nem úgy van, hogy a pandémia miatt most home-office a menő? Egy digitális, közéleti napilapnak minek az iroda? Vagy még mindig papíron, írógéppel nyomják a dolgot és levilágítják a cikkeiket? 

Nem az lenne a helyes, hogy előbb nyomják egy kicsit a "lapot" és utána indítják a pénzszivattyút? Emlékeim szerint, még Tomcat is előbb letett valami tartalmat, mielőtt koncsorogni kezdett...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Csak az utolsó bekezdésre reagálva. Nem én írtam, de nekem is ez a véleményem: https://hup.hu/comment/2520873#comment-2520873

Az eleje nekem is furcsa, hogy miért is nem HO - legalábbis a nagy részének.

Igazából terepen kéne lenniük az firkászoknak, mert akkor újságíróvá is válhatnának, ha lenne szemük is a látásra és realitásból eredő cikkeket tudnának letenni az asztalra. 

Ezek pandémia előtt is csak annyit  mozdultak ki amíg beértek az irodába. 

Ez az irodában/otthon fotelben írás netes forrásokat használva már nem nevezhető semminek sem. Persze a megrendelő szándéka illetve kattintásgenerálásra készült portálról van szó... akkor ennyi, ugyan mi változott? 

Helyszínre járni se két fillér, vidékre és külföldre pláne nem. Volt sok helyszíni videó és politikusok, közszereplők nyakára is jártak. Ehhez kell pénz. A fotel írással egyetértek, az tényleg nem újságírás, de azért az Indexre nem is volt mindig jellemző. 

Szerkesztve: 2020. 09. 04., p – 23:33

jó, hát ez már "valóban független" lesz

*ásít*

fuggetlen minden politikai es ideologiai formaciotol es kezdemenyezestol

És ez szerinted lehetséges? Mindenkinek van egy világnézete, és nagyon kevesen szeretnének hosszútávon úgy írni, hogy egyik oldal álláspontjába is belehelyezkednek meg a másikéba is. Egy ponton túl minden újságíró (ugyanúgy, ahogy minden más ember) választ magának egy világnézetet. Ha meg már van világnézetük, akkor meg nyilván valamennyire szurkolnak az azt képviselő formációknak.

Persze ez utóbbit nyilván jobb, ha minél távolabbról teszik.

Folyamatában tekintve a működésüket, már is lehetetlen. Mert pénzügyi és egzisztenciális "ösztönzés" folyamatosan lesz, a "nem megfelelő" nézetek cseréjéhez, a megfelelő nézetek naponta történő kifejtéséhez. (Vagy a fennálló, vagy a "soros", ha más nem akkor a Hit Gyülekezet, vagy a balliberális főpolgármester. Esetleg a beépülő szcientológia. - Valami biztosan ..., - - és még mindezt távolabbról???)

Ahhoz globális üzemben kellene valós időben "tárgyilagosság-moderátor" szoftvert alkalmazni, esetleg mesterséges intelligenciára alapozva. (Kíváncsi lennék, az emberiség soraiból ki lenne kíváncsi az így szűrt oldalakra...!? Lehet csak bot-ok járnának rendszeresen arrafelé.)

Miért nézőpont kérdése egy szó definíciója?

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/F%C3%BCggetlen

Oké, ott van a 3-as pont, mint szleng, ettől eltekintve ne keverjük már a függetlenség és a pártatlanság vagy elfogulatlanság fogalmát. Ha a Telex független lesz, akkor attól lesz független, hogy nincs mögötte senki aki irányítja és megmondja mi milyen formában jelenhet meg. Ennyi. Semmi köze ennek politikai vagy ideológiai kérdésekhez.

nincs mögötte senki aki irányítja és megmondja mi milyen formában jelenhet meg

Akkor nem lesz főszerkesztő sem? A cikkek tartalmáért csak egy nicknév (se) fog felelni? :)

Viszont azt ígérik, hogy "pártatlan" is lesz ("Most egy valóban független, sokoldalú, érdekes, szórakoztató és pártatlan újságot fogunk csinálni olvasóinknak"), így akik a független alatt pártatlant értenek, ők is támogathatják, hiszen ha azt ígérik, bizonyára az is lesz (bár az ígéretben a "valóban" kicsit érdekes, mintha azt sugallná, hogy az előző munkahelyükre nem lett volna igaz).

Van egy főszerkesztő, aki a szerkesztőség része - aki mégiscsak irányít és megmond?

Azt akarom kihozni, hogy tökmindegy, ki pénzel egy újságot (vagy független és csak az olvasóktól érkezik pénz), a főszerkesztő szabja meg az irányt - azaz csak van befolyásolás, és lőttek a pártatlanságnak. Ha a telexnek Gipsz Jakab lesz a főszerkesztője, akkor az ő ízlése fog megjelenni (vagy esetleg a háttérből valakié közvetve) - persze aki szereti GJ stílusát, világnézetét, az fog fizetni.

Pont ez: a kirúgott Dull Szabolcsot mindenki isteníti (miközben Fidesz-KDNP-hez köthető volt már pár éve az egész, persze egész eddig senkit nem aggasztott), de az új főszerkesztőt már nem. Pedig a pénzelés ugyanaz marad - eddig se volt független.

Hiába szab meg a főszerkesztől egy olyan irányt, hogy megyünk a kormány seggét nyalni, ha ebben az újságírók nem partnerek, nem lesz belőle újság. Felállnak, és elmennek. Akkor már tényleg szabhatja.

Az indexnél is volt egy feltételük, hogy csak úgy fognak dolgozni, ha meg tudnak bízni a főszerkesztőben. Ez megszűnt, erre felálltak, és elmentek. 

Ha az újságírók es a főszerkesztő képesek együtt dolgozni, az újság működik, ha nem nem. De ezt szépen látni is azon, ami történt, ezt próbálod valamiért nagyon bonyolítani, de nem kell.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

És akkor vissza is kerültünk ide - azaz a főszerkesztő mégiscsak irányít, nem kell senkit kutatni az újság "mögött".

És persze, értem én, hogy vannak, akik nem értenek egyet az aktuális főszerkesztővel, legyen az bármelyik újság és bármelyik név is, azok felmondanak (vagy lenyelik és maradnak) - így jön létre előbb-utóbb az az állapot, hogy csak olyanok írnak cikkeket, akik a főszerkesztővel egy követ fújnak. Ahogy volt eddig is az indexnél is, és lesz ezután az indexnél is.

Úgy értettem, hogy egy (hasonló) véleményük van.

próbálosz mozogni abba az irányba

Abba? Nem akarok én semmilyen irányba mozogni, "abba" meg főleg nem (bármit is jelentsen), csak a kételyeimet fogalmaztam meg, illetve (szerintem) logikai bakikat tettem szóvá.

Szerkesztve: 2020. 09. 06., v – 11:00

az elmúlt tíz évben egyre csökkent a hatalmat korrekten ellenőrző szerkesztőségek száma,

Szép kis kritika ez a jelenlegi ballib oldalakkal szemben. :D

trey @ gépház

A közmédia meg úgy kap a te meg az én pénzemből évi majdnem 100 milliárdot, hogy senki nem kérdezi meg, tetszik-e.

Tudod mit? Kérjenek. Csináljanak amit akarnak. Majd a piac meg az olvasók eldöntik, hogy jó-e ez így.

amúgy inkább már: http://hovaszarjak.hu :)

"Te is nagyon jól tudod, hogy minden ország minden közmédiájára ez van. "

Ez nem csak hogy nem igaz, de még a 2010-es vagy 12-es (hogy ne abból az évből mondjak, mikor nyertek) fideszes közmédia, és a 2020-as fideszes közmédia között is van egy elefántnyi különbség.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az biztos, hogy a 2010-es közmédia és a mostani között ég és föld a különbség. Most legalább kinéz valahogy meg van benne rendszer. Politikai rész meg mindig is olyan volt, hogy aki hatalmon volt, annak volt lehetősége terelni, úgy mint a németeknél vagy angoloknál. De aki szerint nem igaz, az menjen csak a SSC fórumának a "Politika és miegymás" topikja alá, aztán ott nyugodtan lehet erről veszekedni, ők vevők rá és szívesen érvelnek azzal, hogy a régi "Nap Keltés" időszak vagy a mostani "fideszes" időszak az igazabb vagy jobb-e. Én 22 év politikával való foglalkozás után már unom ugyanazokat a köröket futni teljesen feleslegesen újra meg újra.

Kozben rajottem mi lesz a Telex uj jelszava:

Telex - na ebből mostmár tényleg nagyon nincs másik

Hardveres Telexből tényleg nem lesz másik. Viszont néhány rádióamatőr RÁDIÓ belsejébe már beépítik az AFSK-s RTTY (= 5 bites Telex) dekódert.
https://www.youtube.com/watch?v=QS-g_ueQq28
Hol van már az analóg rádiókészülékek korszaka? Erős kisszámítógépek kerültek ma már a rádióamatőröknek szánt gyári rádiók belsejébe is és innentől azt varázsolnak már bennük, amit akarnak.