Debian kernel iio driverek

Fórumok

Sajnos ezek a driverek nincsenek beforgatva.
A "régi" technológia az volt, hogy letöltöttem a kernel forrást, legeneráltam a konfigurációt, "fejbe vágtam" a  /boot könyvtárban található konfigurációval, módosítottam amit kell és újra forgattam. Ha szerencsém van (mint gyanítom) ezekkel a driverekkel ki tudom egészíteni a modulokat és nem kell újra forgatni hacsak valami szignifikánsabb kernel update nincs. Ha nincs szerencsém kernel update -kor újra kell forgatnom.

Van valami okosabb technológia?

Hozzászólások

Igen a DKMS az a Dynamic Kernel Module Support

Csak a fogalmak tisztázása miatt. Most Neked elég modulként, vagy mindenképpen beforgatva kell? A kettő nem ugyanaz. Ha nem elég betölthető modulként, akkor nem úszod meg a folyamatos kernelforgatást.

Ha elegendő modulként, akkor érdemes körül nézni van-e olyan 3rd repo debianhoz, ami tartalmazza e kérdéses kernel modul csomagokat. Ez lenne a legkényelmesebb megoldás. Ha nincs, opcionálisan nézd meg a debian gyári repoi tartalmaznak-e kernelmodul forrás csomagokat. Régen debianoztam, akkor voltak bent ilyenek, egy időben le lehetett könnyedén gyártani a kernelhez a modulokat. Volt egy module-assistant nevű segédprogram.  Most nem tudom van-e valami kézenfekvő alkalmazás.

Egyelőre a modul forgatást félre tettem. Van ami benne van a rendszerben: bmp280

https://petermolnar.net/article/linux-i2c-iio-collectd/index.html alapján beüzemeltem az i2c-tiny-usb segítségével a bme280 modulkámat. Működik, de csak ha kézileg bepötyögöm a cikkben szereplő parancsokat.  Az egyetlen "problémát" az okozta hogy az én modulom a 0x76 címen lakik. A mérési adatok ill. beállítások a /sys fájlrendszerben elérhetőek.

Először letöltöttem az i2c-tools csomagot és próbáltam az i2cdetect programot használni. Nem ment. Már az i2cdtect -l sem adott eredményt. Pedig a /sys szerint alapból 4 i2c device van a különféle pci interfészeken.

Mint rájöttem, nem generál /dev/i2c -valamit amit az i2cdetect használna. A cikk is említi, hogy újraindítás után nem ugyan úgy lett sorszámozva (enumerate) az interfész, így minden csúszik.

Most ahhoz hogy a menetközben rádugott, vagy újraindításkor rajta lévő interfészt detektálja és "beépítse" udev szabályt kellen írnom? Mi kell ahhoz hogy ez automatikusan beépüljön és mindig el tudjam érni ugyan ott?

MEGJEGYZÉS: A Raspberry Pi -vl nem voltak ilyen gondjaim. Működik az i2c-tools minden eszköze.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A /dev/i2c-x -re fény derült. Kell hozzá az i2c-dev modul is. Nagyon keresni sem kellett, kernel.org dokumentáció.

Most jöhet a többi.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.