Dél-Magyarország szép

Sokadjára voltam arra. Néhány képet hoztam megint, bár most elég rövidre fogtam.
Jah, a Feszty-körképen észrevettem egy érdekességet.

Hozzászólások

Egyetértek :)

Egy hiba van csak: nincsenek hegyek - de akkor meg már nem lenne olyan, amilyen, és nem sokban különbözne a hegyes vidékektől.

Az ajzatlan íj többször is előfordul (későbbi korokból származó, európai) festményeken, mert a múzeumban így van kiállítva, és a művész meg nem tudta, hogy a másik irányban kell felajzani, és így "kifordul".

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ezen a körképen van normálisan ábrázolt íj is, sőt még az egyik legősibb háromszög jellegű formát is megtaláltam valamely részen tök jól odafestve. Ezek mentén kissé szerencsétlenebb a történet. Amit én szívásnak látok, az szerintem két dolog miatt lehet:

a., mivel a Feszty körképet többen készítették, az érintett részletért felelős ember benézte, kb ahogyan írod. De a "több ember" tematikus felosztásban dolgozott, így pl. az eget egy embert kreálta, az erdőségeket másik ember, a harcosokat harmadik ember stb.
b., mivel a Feszty-körképet a háború utáni (szemre) 30-40%-nyi sértetlen-, vagy kevéssé sérült felülethez alkották újra nem oly' rég lengyel segítséggel, ott és akkor hibázott valaki, kb ahogyan írod. De nem fotóztam le a csupán előtérben látható, és magasra tett sérült állapot képét. Szóval ez is csak egy feltételezés.

Ugyan csak tényként jeleztem a dolgot, ráadásul kérdeztem és kicsit sem emberkedtem a helyszínen - de a második verziónak valamivel jobban örülnék :)

BTW érdekes amit ísz, hiszen a körkép eredetije az 1890-es évek derekán készült. A honfoglaló íjat első verzióban Dr. Cs. Sebestyén Károly írta le és alkotta meg replikaként, "csupán" feltételezések alapján, ahogyan a sírok feltárása során következtetett a csontlemezek állásából. Ezt is 1932-ben publikálta. Vagy mondhatnám Fábián Gyula nevét is, de az is kései. Szóval ha valóban hiba van a képen az a b., verzió lesz.

Mindegy amúgy, tényleg nagyon szép és nagyon meglepő produktum.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszönöm, még nem láttam, és ezzel felkerült a családi bakancslistánkra!

Tényleg nincs mit. Ópusztaszer: a 3D mozijegyet is vegyétek meg, mert ugyan ezredfordulós színvonalú animációk - de a kinti *hatalmas* tér sok pontján támpontot adnak. Ebből adódóan a "mozi" látogatását ráadásul előre tenném - mi így csináltuk.

Vortex Rikers NC114-85EKLS