Dél-Magyarország szép

Sokadjára voltam arra. Néhány képet hoztam megint, bár most elég rövidre fogtam.
Jah, a Feszty-körképen észrevettem egy érdekességet.

Hozzászólások

Egyetértek :)

Egy hiba van csak: nincsenek hegyek - de akkor meg már nem lenne olyan, amilyen, és nem sokban különbözne a hegyes vidékektől.

Az ajzatlan íj többször is előfordul (későbbi korokból származó, európai) festményeken, mert a múzeumban így van kiállítva, és a művész meg nem tudta, hogy a másik irányban kell felajzani, és így "kifordul".

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Ezen a körképen van normálisan ábrázolt íj is, sőt még az egyik legősibb háromszög jellegű formát is megtaláltam valamely részen tök jól odafestve. Ezek mentén kissé szerencsétlenebb a történet. Amit én szívásnak látok, az szerintem két dolog miatt lehet:

a., mivel a Feszty körképet többen készítették, az érintett részletért felelős ember benézte, kb ahogyan írod. De a "több ember" tematikus felosztásban dolgozott, így pl. az eget egy embert kreálta, az erdőségeket másik ember, a harcosokat harmadik ember stb.
b., mivel a Feszty-körképet a háború utáni (szemre) 30-40%-nyi sértetlen-, vagy kevéssé sérült felülethez alkották újra nem oly' rég lengyel segítséggel, ott és akkor hibázott valaki, kb ahogyan írod. De nem fotóztam le a csupán előtérben látható, és magasra tett sérült állapot képét. Szóval ez is csak egy feltételezés.

Ugyan csak tényként jeleztem a dolgot, ráadásul kérdeztem és kicsit sem emberkedtem a helyszínen - de a második verziónak valamivel jobban örülnék :)

BTW érdekes amit ísz, hiszen a körkép eredetije az 1890-es évek derekán készült. A honfoglaló íjat első verzióban Dr. Cs. Sebestyén Károly írta le és alkotta meg replikaként, "csupán" feltételezések alapján, ahogyan a sírok feltárása során következtetett a csontlemezek állásából. Ezt is 1932-ben publikálta. Vagy mondhatnám Fábián Gyula nevét is, de az is kései. Szóval ha valóban hiba van a képen az a b., verzió lesz.

Mindegy amúgy, tényleg nagyon szép és nagyon meglepő produktum.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszönöm, még nem láttam, és ezzel felkerült a családi bakancslistánkra!

Tényleg nincs mit. Ópusztaszer: a 3D mozijegyet is vegyétek meg, mert ugyan ezredfordulós színvonalú animációk - de a kinti *hatalmas* tér sok pontján támpontot adnak. Ebből adódóan a "mozi" látogatását ráadásul előre tenném - mi így csináltuk.

Vortex Rikers NC114-85EKLS