Mozdítsd előre karriered egy egyszerű trükkel

Multinál húzod az igát és nem jutsz előre? Folyton csak pár százalékot fejlesztenek a fizetéseden? Úgy érzed, hogy a frissen felvett kollégák többet keresnek nálad? Hiába szólsz a főnöködnek, de folyton lepattint? Unod amit csinálsz, de nélkülözhetetlennek vagy beállítva? Kiégtél? Ráadásul, nincs kedved munkahelyet váltani? Van kiút!

Válts munkahelyet a munkahelyeden!

Multiknál, nagy cégeknél folyamatos a dolgozói fluktuáció. Folyamatosan jönnek létre nyitott pozíciók amik jelentős hányadát, a cég jól felfogott érdekében, nem kerül belső meghirdetésre. Nem egyszer ezen pozíciók betöltésére már van alkalmas munkavállaló, csak épp olyan munkakörben, amire jó eséllyel a büdös életben nem találnának megfelelő embert, vagy épp csak jelentős ráfordítás árán. Dokumentációs, favágó feladatok, vagy épp egy lojális balek, akinek fogalma sincs arról, hogy az elmúlt pár évben a fizetése aránytalanul lemaradt a pályakezdőkhöz képest. Sok esetben a céges belső folyamatok képeznek akadályt az adott dolgozónak a cégen belüli mozgásának vagy épp felemelkedéséhez. Specializálódás, „nélkülözhetetlenség”, magas leterheltség lehet ennek a hátterében. Sokszor a felettesek sem partnerek a dolgozó előremenetelében, a dolgozói jelzések nem jutnak el megfelelő helyekre, és adódhatnak olyan élethelyzetek, mikor egy munkahelyváltás kockázata nem fér bele.
Minap összefutottam, egy munkaügyi területen dolgozó ismerőssel és ez a téma is szóba került. Elmondta, hogy meglepő módon, elég sok tévhit kering ez ügyben mind a dolgozók, mind a főnökök , de még a HR-esek fejében is. Megpróbáltam, kérdezz-felelek módon összeszedni ezeket.

Lehet-e jelentkezni saját munkáltatónak kifelé meghirdetett állására jelentkezni? Igen. Munkaviszonytól függetlenül ugyanúgy jelentkezhet bárki ezekre a meghirdetett pozíciókra.

Tudhat a jelenlegi főnököm arról, hogy megpályáztam ezt a pozíciót? Nem. Hacsak nem az ő csoportjában/részlegében van nyitott pozíció és hacsak te nem tájékoztatod róla nem tudhat erről. A HR-nek minden jelentkező adatait bizalmasan kell kezelnie, beleértve a belső jelentkezőkét is. Az interjúztatásban résztvevők még informálisan sem adhatnak át rád vonatkozó információt a felettesednek.

Érhet bármiféle retorzió egy ilyen jelentkezésért? Nem. Bármiféle retorzió esetén egy olyan munkaügyi pert kockáztat a cég, amiből nagyon nehéz győztesen kijönnie.

„Lebeszélhet” a főnököm egy ilyen jelentkezésről? Nem. Sem szóban, sem írásban nem fenyegethet. Nem akadályozhat a felvételi eljárásban való részvételben. Volt rá precedens, mikor túlóra elrendelésével próbálta a dolgozót megakadályozni az interjúra történő elmenetelben. De arra is volt példa, hogy különféle, mondvacsinált károkozásokkal próbálták a munkavállaló váltását megakadályozni.

Hirtelen „fontos lettem” a cégnek és egy jelentős összegű jutalommal vagy fizetésemeléssel akarnak honorálni. Van bármiféle kötelességem? Nincs. El kell fogadni, megköszönni, majd elmenni az interjúra. Adott esetben még pontosíthatja is az ember képét arról, hogy mennyit is ér a cégnek.

Mi van ha a fentieket feltételekhez kötik? Pl. csak akkor kapok fizetésemelést, ha aláírom, hogy öt évig ugyanabban a munkakörben és beosztásban dolgozom? Nagyon alaposan el kell olvasni a papírt amit az ember elé tesznek. A munkáltató csakis speciális esetekben korlátozhatja a munkavállaló mozgását a cégen belül. Ha a dolgozó úgy érzi, hogy aránytalan, vagy hátrányosan érinti úgy vissza is utasíthatja azt. Ilyen esetekben a főnökök arra építenek, hogy jutalmat nem szokás visszautasítani. Ha az ember mégis aláír egy ilyent, kérheti a munkaügyi bíróság állásfoglalását.

Végig kell csinálnom a teljes felvételi eljárást? Igen. Adott esetben cég eltérhet ettől, de a legtöbb cégnél, ha már ilyenre vetemedsz, és ha fáj nekik, hogy váltani akarsz, akkor legalább az a kis örömüknek meg kell lennie, hogy jól végigszívatnak.

El kell fogadnom, ha a jelenlegi béremmel megegyező bért ajánlanak fel? Nem, de ők sem kötelesek elfogadni a te ajánlatodat. Normális cégek, egy ilyen jelentkezést jelzésnek szokták felfogni és nem egyszer megpróbálják kompenzálni a lojális dolgozót.

Elvesznek a cégnél töltött éveim egy ilyen jelentkezésnél? Általában nem. Egyetlen cég sem akarja végigcsinálni egy meglévő dolgozóval a felmondási, kiléptetési és felvételi, beléptetési procedúrát. Különösen, ha a munkaszerződésben szerepelnek olyan tételek, ami miatt fizetniük kellene a dolgozónak.

Elutasíthatják csuklóból, interjúztatás nélkül a jelentkezésem? Nem. Hacsak nem olyan állást pályázol meg amihez nem rendelkezel megfelelő képesítésekkel vagy szakmai tapasztalattal, nem utasíthatják el. Eltérés, hogy ilyen esetben a munkáltatónak, a munkavállaló kérésére, kötelessége írásban megindokolnia az elutasítás okát. Több cég is ráfutott már arra, hogy a jelentkező szakmai ismereteinek a hiányát hozta fel indoklásként és egy későbbi munkaügyi perben a bíróság ezt darabokra szedte. Hasonlóképp akna, ha a bértárgyalás sikertelenségét jelölik meg okként, mert ez esetben a munkaügyi bíróság megvizsgálhatja, hogy mekkora eltérések vannak azonos munkakörök bérezésében és amennyiben a dolgozó által megjelölt összeg ettől nem tér el jelentősen, az ügy kimenetele könnyen kellemetlenül érintheti céget.

Lehet bármiféle előnyöm az utcáról érkező jelentkezőkkel szemben? Feltétlenül. Hacsak nem teljes karrierváltást akarsz végrehajtani, mindenképp előnyként értékelik a céges folyamatok és termékek ismeretét.

Az interjún ígéretet kaptam, hogy X hónap után átkerülök az új pozícióba. Eltelt X+Y hónap és nem történt semmi, ugyanott, ugyanazt csinálom. Mi a teendő ilyenkor? Ez egy elég gyakori jelenség. Azonnal a munkaügyi bírósághoz kell fordulni, mert egyértelműen bizonyítja, hogy a cégvezetés rosszindulatúan próbálja a helyzetet megoldani.

Sikeresen áttesznek az új állásba. Van-e próbaidő ilyen esetben? Igen. Ugyanúgy biztosítani kell a betanulási időt, mintha az utcáról vettek volna fel.

Kapok új munkaszerződést? Igen.

Nem jött be az új meló. Visszakaphatom a régit? Nem. Adott esetben lehet egyezkedni a munkáltatóval. De ilyen esetben ez arcvesztés minkét félnek. Sajnos, ennyi kockázata van a dolognak.

Miért érdemes belevágni egy ilyenbe? Mert felkeveri az állóvizet és kimozdíthat holtpontról. Kevesebb kockázattal jár, mint egy idegen céghez odamenni. Adott esetben beindíthat olyan folyamatokat, amik nem is a munkakörödet, de komplett részlegek átszervezéséhez vezethet a cégen belül. Sok esetben a nagy cégek, többszintű vízszintes és függőleges tagolódása miatt, az alsóbb szintről a problémák nem jutnak el a megfelelő helyekre, egyes dolgozók elvesznek. A legrosszabb esetben megjön a kedved az álláskereséshez.

 

Hozzászólások

Ugyan nem aktuális, attól még like, hogy összeszedted.

+1 a like-ra

Mondjuk annyit hozzá tennék, hogy mindig egyenesen beszéltem az ambícióimról bárkinek, legyen az kollega, team-lead, manager, vagy bárki egyéb. Eddig nem érzem úgy, hogy hátrány ért volna, sőt (UK). Tisztább helyzet, mindenki tudja mire számítson, stb.
 

Pl. nekem a team-leadem is és a managerem is javasolta, hogy menjek már el a Talentesekkel beszélgetni, ha annyira iOS felé kacsingatok, nézzem már meg, hogy van-e belső lehetőség. Hiszen ha már felvettek, céges kulturának megfelelek, business-domaint és cégstruktúrát megszoktam, akkor minek hagyjanak elmenni, ha nem muszáj.

Mondom a managernek, "jó, jó, de még csak egy éve vettetek fel a Java pozira, nem érzem, hogy jogos lenne, meg ki is csesznék a csapattal, ugye -1 ember". A válasz: "emiatt ne fájjon a fejed, nem a te dolgod, hogy feltöltsd az üres helyeket, hanem az enyém. Ha mást akarsz csinálni, menj beszélj ezzel és ezzel".

Száz szónak is egy a vége: cégtől is függ ugyan, de szerintem titkolózás helyett lehet érdemes nyiltan kommunikálni, meglepő is lehet a tapasztalat.

"Néma gyereknek anyja se érti a szavát", de persze "your mileage may vary", ahogy a mondás tartja.

Jogos, csak mivel a postban eléggé a "nem kell elmondanod", "nem kérdezhetik", "senkinek semmi köze hozzá" vonal volt kihangsúlyozva, gondoltam írok más tapasztalatokról is. A tény, hogy nálatok is így megy, az azt jelenti, hogy érdemes lehet a nyíltságot választani bizonyos esetekben :)

De ez nyilván céges kulturától is függ.

Szokás itt a hupon szidni a managereket, illetve korábbi tapasztalatok miatt nekem kellemes meglepetés volt :) De az egész cég eléggé chilled, nem basztatnak, inkább csináld lassabban, de jól, mint gyorsan, de szarul a mentalitás. Nagyon emberséges. De egyszer muszáj lesz távoznom, sajnos :)

Egy normális cégnél ez igaz, ahogy az is, hogy nem állsz le sem fejlődésileg, sem anyagilag. Ha a cégénél követik a dolgozókat, oda van rájuk figyelve, és nem csak könnyen cserélhető darabként vannak kezelve akkor valóban az van amit írtál.

Az itteni rögvalóság, hogy a cég leszarja a dolgozókat amíg megcsinálják amit kell, és örülnek ha semmit nem kell költeni rájuk. Egy nyugati cég azért hozza ide a munkát mert olcsó a munkaerő. A munkaerő képzése pénbe kerül. Az új munkaerő csökkenti a termelékenységet. Az új munkaerő általában többet kér (különösem, ha elfelejtettük a régieknél a bérfejlesztést).

Ez be van építve a céges kultúrába. Ha jó a dolgozó azt tartsuk meg, de ne kerüljön pénzbe. Ha elfogyott az összes fenyegetés, lelki ráhatás, akkor emelünk pár százalékot a többiek fizetéséhez képest és  utána évekig hánytorgatjuk, hogy "akkor is kaptál jutalmat". Hasonlóan jellemző a felfelé nyalunk, lefelé taposunk. "Csakis hozzám jöhettek a problémáitokkal, ha be mertek menni az osztályvezetőhöz megesz reggelire!" Innentől felfelé megszűmik a kommunikáció és rendszerint csak annyit lát a vezetés, hogy hirtelen feláll egy-egy csoport. És kik lesznek a feketeseggűek?

Nem hagyható figyelmen kívül a vezetői rosszindulat. "Nehogy már ez a fasz többet keressen nálam!", "Az egy vidéki suttyó, a főiskolai papírjával, elég lesz neki a 2% emelés.", "Annak nincs se kutyája, se macskája, nem kell neki a pénz."

A bejegyzés elején vázolt megrekedés igen sok esetben erre vezethető vissza, és ilyenkor a közvetlen felettessel való kommunikáció a legrosszabb.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egy haverom panaszkodik folyamatosan, hogy náluk 3 éve nem kapott emelést senki sem, pont mióta a cégüket felvásárolták. Állandóan azzal jön, hogy a Hays-es kimutatás szerint már 1.100.000-nél van a pozíciójának az átlaga, és hogy mennyire le van maradva. Lehet átküldöm neki ezt a cikket.

Amúgy a Hays kimutatásai mennyire életszerűek?

"Amúgy a Hays kimutatásai mennyire életszerűek?"

Semennyire. A cégek adják az adatokat és beleszólásuk van abban, hogy még a Hays által is kezelt adatok közül is mi legyen felhasználva. Minden cég abban érdekelt, hogy ezek a számok ne legyenek se túl magasak, se túl alacsonyak az iparágiakhoz. De nincs bontás iparáganként, területenként és lokáció szerint. Igen jelentős eltérések lehetnek ugyanabban a pozícióban 50-100km-el keletre vagy nyugatra.

A bérmutatójuk szerint egy termelésben dolgozó senior mérnök, szerintük bruttó 500 és 750.000 között keres. Ugyanezen bérmutató szerint egy junior Python SW dev.  500 és 700.000 között keres. Ebben csak az nincs benne, hogy hol, milyen területen, milyen iparágakban.
Nem adnak információt arról, hogy egy-egy cégen belül mekkora adott pozícióban a szórás a fizetések között. Mivel a legtöbb helyen a munkaszerződés valamilyen tiltást tartalmaz a fizetések kommunikációjáról, a legjobb esetben is csak találgatása lehet az embernek, hogy a mellette ülő mennyit keres.Ezért támogatom azt az ötletet, hogy NAV minden évben a személyi jövedelem adóbevallások alapján nyilvánossá és kereshetővé egy adott cégnél kifizetett anonimizált fizetési listát. Továbbá, legyenek ezek a fizetések kereshetőek munkakörök szerint bontva. Igen, lenne belőle keverés, de nagy mértékben csökkenttené a bérfeszültséget és rendezné a béreket hosszútávon.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Arra célzott, hogy a Covid elején amikor bevezették a halottak "listázását", akkor ki került egy 38 éves, krónikus pancreatitis, alkoholos májkárosodás entry a listára, csak hát épp aznap mondta be a hirado, hogy meghalt a 38 éves angol nagykövet covid-ban.

 

Bálint gazda:

"101 éves korában meghalt Bálint Gazda, az ország kertésze" vs "573     Férfi     100     szív és érrendszeri, daganatos betegségek ".

 

Azon van felháborodva a kolléga hogy senkinek semmi köze hozzá hogy B. gazda rákos volt-e vagy sem.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Szerkesztve: 2020. 08. 08., szo – 11:55

Az otlet tok jo, pont ezt szeretnem es egyaltalan nem hagyjak, letszamstopra es rogzitett teruletenkenti letszamkorlatra hivatkozva (tehat az elbol elutasitas esete all fent, pedig a kollegak is nagyon orulnenek nekem). Ugyhogy masik helyet kell keresnem, de nagyon nehezen megy.

A HR-nek minden jelentkező adatait bizalmasan kell kezelnie, beleértve a belső jelentkezőkét is. Az interjúztatásban résztvevők még informálisan sem adhatnak át rád vonatkozó információt a felettesednek.

Ezzel azért olyan értelemben nem árt óvatosnak lenni, hogy simán lehet akár jóhiszemű baki is, ami miatt ez kiderül. És akkor feltételeztük, hogy a céges kultúra nem az, hogy a HR szalad egyből leadni a drótot. :)

A bíróság nem ismeri ezt a fogalmat. Az, hogy adott vezető nem ismeri a pofa alapállás dolgot, nem mentesíti a felelősségrevonás alól. Volt rá eset amikor ilyen ügy zaklatásig és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésig eszkalálódott.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Alapvetően nekem sem okoz gondot megnyomni a submit gombot a keresetlevélen, ha valami jogsértés áldozata leszek, de mennyire reális félelem az, hogy túl belterjes a magyar piac, és nem vezet jóra állandóan munkaügyi perekre járni? Nem lesz túl nagy a backlash, ha te leszel a Balhés Melós a piacon?

Elutasíthatják csuklóból, interjúztatás nélkül a jelentkezésem? Nem. Hacsak nem olyan állást pályázol meg amihez nem rendelkezel megfelelő képesítésekkel vagy szakmai tapasztalattal, nem utasíthatják el. Eltérés, hogy ilyen esetben a munkáltatónak, a munkavállaló kérésére, kötelessége írásban megindokolnia az elutasítás okát.

Plz elaborate, ez egy külsős pályázatnál is úgy néz ki a legtöbb helyen, hogy jó esetben kapsz egy sablon emailt, hogy bocsi de nem jutottál tovább. Rosszabb esetben meg semmit. Ezek szerint ez nem szabályos?

Tudhat a jelenlegi főnököm arról, hogy megpályáztam ezt a pozíciót? Nem.

Az interjúztatásban résztvevők még informálisan sem adhatnak át

Ennek mi a törvényi háttere? Nálunk a belsős álláshirdetős oldalon meg az ilyen tárgyú leveleknél is ott van, hogy ha érdekelne a váltás, még bármiféle jelentkezés előtt a mánágerünknek szóljunk.

Az állásra történő jelentkezésnél beadott pályázat és a benne foglaltak személyes adatnak minősülnek. Ezeknek kezelésére, ezekbe való betekintésre, csakis ezen adatok kezelésével megbízott személy jogosult. Személyes adat 3., jogosulatlan féllel való megosztás  tilos és törvénybe ütköző.
Ugyancsak személyes információnak minősül maga a pályázat ténye, melyről te mint a pályázó és a munkáltató és annak a pályázatok elbírálásában résztvevő munkatársak tudhatnak. Pl. ha jelentkezik egy céghez 10 fő, amiből 2 logisztikus, 3 buborékhámozó, 3 riglicsiszoló és 2 informatikus, akkor az IT főnöke csak a 2 informatikus pályázatába tekinthet bele és csak azokról tudhat. Látható, hogy ez nem munkaügyi kérdés, hanem adatvédelmi.
Vannak területek, ahol még jobban meg van kötve a munkáltató. Erkölcsi bizonyítványt a munkáltató bekérhet, de nem másolhat és nem tárolhat, abba csak az a személy tekínthet bele, aki a dolgozó alkalmasságát vizsgálja.

A tipikus céges vezető aka manager nem a dolgozó munkáltatója, hanem speciális, a hozzá beosztott dolgozók munkavégzésének az irányításával megbízott munkavállaló. Minden cégnél meg van határozott személy vagy személyek, akik munkáltatóként járnak el. Hivatalosan, minden munkaügyi dologban csakis ez a két fél vesz részt. A munkaszerződés minden esetben rögzíti, hogy ki az a személy aki a munkáltatói jogot gyakorolja.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem eddig egyetlen cég volt eddig, ahol a belsős pályázatoknál ki volt írva, hogy "Jelentkezésedet bizalmasan kezeljük", a legtöbb helyen úgy kezdődött a céges tacepao, hogy ha váltani akarsz cégen belül, akkor először a menedzsereddel beszélj, vagy legalább CC-ben legyen benne, mert neki tudnia kell róla.

 

Amúgy nagyon hasznos útmutató, mint multikatona, csak bólogatni tudok, annyival kiegészíteném, hogy egy rendesebb multinál a céges kézikönyv úgyis tartalmazza az idevonatkozó szabályokat, mennyi idő után válthat az ember, milyen menete van, annak milyen hatása van a fizetésre, stb.

rohamkocka

Tudhat a jelenlegi főnököm arról, hogy megpályáztam ezt a pozíciót? Nem

Ezt egyébként (jogosan?) felülírhatja valami céges policy/irányelv (gondolok itt akár HR szabályzatra, hogy még mielőtt megpályázol egy belső állást, egyeztess a vezetőddel stb...)?