Milyen Wifi routert?

A mostani mintha kezdené megadni magát. Sokat akadozik, eltűnik időnként a hálózat.
Az is lehet, hogy már túl sok eszköz csatlakozik rá: 10-15.
Szeretnék venni egy másikat. Szempontok:
- bírja ezt a 10-15 eszközt.
- be lehessen állítani időszakokhoz engedélyezni porttartományokat. Nem szeretném, ha a gyerekek este 10 után is nyomnák alvás helyett a kütyüket és szeretnék közös időket is, amikor mindenki tudja, hogy most nincs kütyüzés. Ezt a mostani TP-Link router-rel sikerült megoldani.

Mire figyeljek oda vásárlásnál?

Hozzászólások

Van más megoldás is, MikroTik esetében, abban az esetben ha ACL-be csinálod, minden eszköznek tudsz külön jelszót adni, és idő limitet beállítani. 

Felveszed az eszközöket mac id alapján Access List-be, a wifi interface --> Wireless kiveszed a Default Autenticate elől a pipát.

És kész.  

Üdv: Feri

Szerkesztve: 2020. 07. 30., cs – 12:51

Nálam egy régi tp-link router van openwrt-vel és beállítottam (sh script, cron job) hogy éjszakára teljesen kapcsolódjon ki a wifi. Valahogy így jobban alszom. Ha mégis kellene, openvpn-el rámegyek és visszakapcsolom.

Jó vicc. 5 évig aludtam úgy a józsefvárosban hogy 100-150 AP cicergett szerte a környezetemben, és semmi bajom.

Nem beszélve arról hogy 10 éve ülök olyan irodákban napi 8-10 órákat ahol szintén wifi van. Meg az utcán is. Meg a boltban is. Meg mindenhol is.

Nincs semmi gond azzal az elektromágneses zajjal. Ráadásul azzal hogy egyet kikapcsolsz és marad 28 másik, semmit sem nyertél. A 28 persze lehet 1 is, ha tanyasi vagy, meg 150 is, ha társasházi.

Nem beszéltem egészségügyi hatásokról, csak annyit írtam, kisebb lesz az elektromágneses zajterhelés. Ha ezzel hozzájárulok, hogy a szomszéd netje nem akadozik éjjel, mert a routerem nem foglalja a sávot, akkor ez is nyereség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézetek a "Népi bölcsességek" c. könyvből:

"sok kicsi sokra megy"

"ki a kicsit nem becsüli, ..."

Valahol ez a hozzáállás a környezettudatosság kategóriába tartozik, becsülendő, és követendő (lenne). Valahol olyan, mint amikor a kezdet kezdetén a szelektív hulladékgyűjtés azt jelentette, hogy a különböő színű lukakba bedobott holmi ugyanabba a kukába pottyant, de az emberek kezdték szokni a gondolatot, hogy igenis különböző színű lukakba kell dobni a különböző típusú hulladékot.

"a kezdet kezdetén a szelektív hulladékgyűjtés azt jelentette, hogy a különböő színű lukakba bedobott holmi ugyanabba a kukába pottyant, "

- ez többnyire most így történik, csak a szeméttelepen öntik össze.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én láttam is egy ilyet, igaz az nem szeméttelep volt hanem maga a begyűjtés, bár legalább 10 éve volt ha nem régebben, Zuglóban.

Teherautó jött és szépen egyesével felemelte a szelektív gyűjtőket és egy platóra kiürítette az összeset aztán ment tovább. És nem, nem csak az üveget vagy a papírt amiket egybe gyűjtenek hanem üveg/színes üveg, műanyag, papír és fém gyűjtőket.

Ennek ellenére most is szelektíven gyűjtöm és külön viszik el a különböző cuccokat külön napokon. Szóval lehet hogy a fenti példa csak egy kirúgásra váró kolléga gyökérsége volt.

Én is láttam, nem egyszer.

Itt egy videó is: https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=X5aT0WRXzhw&feature=emb_title

Sajnos bevett dolog az összeöntés, legtöbbször teljesen feleslegesen gyűjtjük külön a papírt és a műanyagot. Persze mindenféle cikkben magyarázzák össze-vissza, de ahogy egy kukás is írja kommentben (aki 8 évet szelektívezett) nincs idő, nincs autó, stb.. hogy külön beszedjék. Azonban maga a szelektív gyűjtés nem hülyeség, mert utána futószalagon szétválogatják.

Lásd: https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=sj2x0mZRgwo&feature=emb_title

Akkor mi a szempont? Laktam olyan társasházban ahol a közös képviseletet ellátó cég az embereivel átválogattatta a kommunális hulladékot, szelektív dolgok után kutatva amiket hozzáadtak az egyébként a többség által gyűjtött szelektívhez, és úgy vitték el. Gondolom nem szívjóságból, hanem mert megéri.

És mi az elérendő cél? Milyen környezeti hatás és annak következménye az, amit elérek, ha mondjuk 2-3 szomszédos háztömbben mindenki kikapcsolja a wifit ha nem használja?

Adatot, számot légyszi. Addig ez csak maszatolás.

Mert értem én, hogy ha kicsit mindenki söpröget akkor nagy tisztaság lesz, csak az a baj hogy a wifi környezeti hatása annyira elhanyagolható, hogy egyetlen oxigénmolekulát sem éri meg az arra fordítandó energia, hogy kapcsolgassuk.

Józsefvárosban alaphangon 50-70 AP ontotta a rádióhullámokat magából a 2,4Ghz-es csatornákon (mindegyik dugig volt), és még a vastag falú régi polgári lakásban is meg tudtam oldani szépen, hogy működjön (normális latency, stabil üzem, 120 mbitre előfizetve 70-90 mbites átvitel). Szóval 5 évig éltem ebben a rádiózajban, és simán tudtam wifizni.

A beszélgetésünk már-már arra sarkall, hogy csinálok 2.4 GHz-re egy adót, modulálom majd valamivel, mondjuk zaj jó is lesz, csak azért, mert amúgy is szabad sáv, meg ugyanúgy megy a wifi tőle, meg egészségügyi hatása sincs és a fogyasztása is elenyésző. Akkor meg már miért ne?

Tényleg ennyire bonyolult a crontab-ba belevésni két sort? Nekem sikerült.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tized wattnyi EIRP-től féltek? Akkor most rettegjünk, amikor 20 watt feletti teljesítményt tolunk bele a mellettünk levő erős irányított antennába 2,4 GHz-en?
Kell a teljesítmény, mert a túloldali pont nem néhányszor 10 méternyi játéktávolságra van, hanem 36 000 kilométer távolságban található.

Köszönöm, mindenki válaszát.

Végül ez lett (erre volt ráírva, hogy 60 eszköz csatlakoztatható és teszteket is találtam így rá):

https://www.arukereso.hu/router-c3144/mercusys/ac12g-p460708317/#

Egyelőre kiválóan muzsikál. Bár a parental control nem működött jól benne, de eddig is az access controllal oldottam meg, mert a parental control nem volt elég.

2.4G-en 50 megát tud (az előző 30-at tudott), 5G-án meg 300-at simán kiadja (ennyi a netem sávszéje is).

Most 14 óráig csak böngésző és egyéb dolgok vannak engedélyezve. Este 10-kor pedig lekapcsol mindent.

hű én nem mertem megvenni ezt a routert, de nagyon kíváncsi vagyok hogy működik.

5 vagy 2.4 Ghz-en használod?

Esetleg ha mondjuk 3 kliensen elindítasz egy-egy full hd youtube videót akkor mit csinál? Bírja?

Vagy van egy alkalmazás mobilokra, wifi sweetspot. Ott a router-eszköz közti sebességet tudod tesztelni. Ha kettőn-hármon elindítod mennyire esik vissza a kezdeti 50 / 300 megabit?

20 vagy 40 mhz szélességet használsz 2,4-ghz-en? És van különbség a kettő között a fenti terheléseknél? Mondjuk erre a tesztre már rámenne egy óra.

Szerkesztve: 2020. 07. 31., p – 10:00

"Az is lehet, hogy már túl sok eszköz csatlakozik rá: 10-15."

Az még otthoni eszköznek is kevés.

A leírásodban kevés a requirement, ha a tp-link bejött, akkor vegyél most is tp-linket. Rule of thumb: a legolcsóbbtól felfelé vásárolj. Nekem pl. ez bevált: https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-c20/ Én még 9-10 ezer körül vásároltam, ha jól látom most 7-8 ezer körül megy, ennyit muszáj rákölteni szerintem, mert ami ezalatt van az szemét.

Jelenleg kliens módban használom, de korábban használtam AP-nek is az emeletes házban, besugárzott mindenhova, kifejezetten jó volt a tapasztalatom, a stabilitás terén is.

Bocs, látom már vásároltál :)

Szerintem felesleges otthonra az enterprise erőltetése, pénzkidobás. Csak el kell kerülni a vackokat. Van olyan SOHO amit tapasztalat alapján bátran ajánlok, ha van rá pénz, pl. az Archer C9 (nem a legolcsóbb, de az egyszer megveszem és elfelejtem kategória, 40-50 eszközig láttuk működni, és meg se rezdült tőle). De a C9 mellett az általam használt C20-al sincs semmi gond, és jó harmad áron van. Lényeg hogy legalább egy kategóriával a szemét felett kell lenni, azaz kb. bruttó 10k és felette.

Én kezem alatt két C7 1750 van, egyik 57m2 panelben, másik kétemeletes házban. Mindkettő tökéletesen teszi a dolgát, ráadásul a családi házba bőven van eszköz, lanon van rajta TV, PS4, PC, rPi, wifin lóg rajta tablet, 3 okostévé, ha átjönnek páran akkor 8-10 telefon (mindenkinek céges+sima mer mé'ne) és simán bírja gyári szoftverrel. Gyönyörű szépen működik a QoS, parent controll, sőt még egy külső winyó is lóg rajta.

Ha egyszer lecserélem akkor tuti mikrotik lesz az utód, de pont ezen eszközök beszerzése után került a látómezőmbe a mikrotik. De az még odébb lesz, mucsanet 100/3-as tempóját kb rozsdás bicaj is hozza, telefonokból és egyéb eszközökből is régebbiek vannak, max AC-sok és nem is nagyon van tervben csere.

Amúgy mindkét eszköz "smartconnect" módban van, szóval egy SSID alatt fut a 2,4 és 5ghz is, magától eldönti mit szeretne és eddig teljesen jól csinálja.

Ha meg már nagyon trágyák lesznek akkor kapnak egy openwrt-t és befogom őket switchnek jósokára.

Ha van pénzed, unifi. Láttam valami all in one dobozt tőlük de nekem külön van minden. Amióta megvan nincs wifi probléma.

Szerkesztve: 2020. 07. 31., p – 16:25

Valakinek van tapasztalata az Amplifi Instant-al? 

Huawei vagy Xiaomi routereket tuti hanyagold.

Igazából a tcomos ont néha ledobta és 10-15 percig nem volt semmi net. Ont cserélték, hiba maradt. A wifi jeltől sem ájultam el, sokszor az is ledobálta a klienseket. (jellemzően a droidokat)
Nekem amúgy bejön a rendszer, de itthonra szerintem ennél egyszerűbb kell. Amikor tavaly télen behalt a rendszerem és külföldön voltam, a család nem örült. :)
Most wifi repeater lett belőle.
Mondjuk két ismerősöm meg a torrent feltöltési sebességével nem tud mit kezdeni ugyanezen az eszközön (anomália?) Nálam ez rendben volt.
A xiaomi olcsóbb volt (19e postával együtt)+ wifi6. Rádugtam az ont mögé, essid belőttem. Működik. Nem kellett semmit finomhangolnom.
Elég a melónál ha configgal kell szívnom :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Köszi, így azért elgondolkodós, bár benne van a pakliban hogy hibás vasat fogtál ki.

Nekem kimondottan tetszik a mikrotik féle "félprofi" felület ahol minden szirszart be tudok lőni, illetve ha belőttem egyszer akkor addig megy amíg el nem porlad.

Pl régi tplink routereket ezért szerettem mert tudtam hogy gyári fw katasztrófa rajtuk, viszont openwrt-vel okosítva a világból kimennek, rengeteg ismerősnél lett így megoldva a "dobál a wifi", "elmegy a net", "szarazegész" helyzet olyan szinten hogy azóta le se cserélték sok helyen, pedig valahol már több éve megy hozzányúlás nélkül (nem hozzáértő emberek mellett) elég komoly terhelésekkel (15+ kliens, párhuzamos 4k streamek, netflix, hbo go, 4k yt).

AC7 vásárlásakor is szempont volt az openwrt kompatibilitás pont emiatt.

Nekem több Mikrotik routerem is van, nagyon kedvelem őket, kiválóan konfigurálhatóak, de a wifivel nagyon küzdök, gyenge a jel, meg-megszakad... (persze simán lehet, hogy én konfigurálok félre valamit). Én is most keresek wifi-t, amit "ráütethetek" a Mikrotik-es hálózatra. Kinéztem (fentebb kérdeztem is) az Amplifi Instant-ot, hátha van valakinek tapasztalata. Jókat olvasni róla, de sok pénz "csak úgy" vakon megvenni.

Mikrotik mint router nagyon jó, de wifije az én tapasztalatom szerint is bajos. Ami nekem bejött és ahogy látom másoknak is, az a mikrotik router+unifi páros....

Bár  öcsémnél most kipróbátam egy cAP Lite 2nD-t arra a komoly 20 megás netre, gond nincs vele.... de azért kézbe fogva nem egy minőségi darab, nem beszélve hogy kurva forró a chip rajta, igy nyomtam rá egy hűtőbordát...

Én most tp-link ap-kal szemezgetek mert az áruk azért kicsit jobb mint a unifi-ké.

Miért? Egy Xiaomi Mi WiFi Router 3G megy itthon több mint 400 napja, hibátlan. Bedugod, egyszer beállítod, elfelejted. De rengeteg mindent tud gyári szoftverrel is, és tudsz rá tenni openwrt-t is.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Mikrotik hAP ac2 viszi PPPoE-s bejelentkezéssel a gigabites digi-t. Vezetéken 910 Mbps felett legalábbis. Wifi-je mondjuk közepes, de egynek elmegy, úgyis több AP kell nálam.
Friss mérés: https://www.speedtest.net/result/9857158011
Egy gyorsabb laptopon: https://www.speedtest.net/result/9857238111
Hogy ebből a közösen használt GPON hálózat végessége és a laptop böngészőben futó cucca mennyit fog, az jó kérdés. Ennyit viszont a router vezetéken tutira tud.

Szerkesztve: 2020. 08. 04., k – 19:27

Egy öregecske TL-WRT1043ND-t váltottam Xiaomi AX 3600-re. Ár/érték arányban AX router, combos IPQ8071A SoC-val  ~ 30.000 Ft-ért verhetetlen.

Gyakorlatilag OpenWRT fut rajta egy minimálisan elfedett UI-al, letiltott SSH-val, ami egy kis hack-el jailbreakelhető: https://github.com/geekman/xqrepack

Jelenleg gőzerővel dolgozik a community egy vanilla OpenWRT firmwaren is: Link

Archer C7 is jó lehet erre a célra.

Szerkesztve: 2020. 08. 07., p – 10:45

Nekem Asus RT-AC68U és RT-AC86U van, wi-fi és kábel is erős, az olcsóbbik is kihajtja a Digi gigabitet PPoE-n. A drágább annyival jobb, hogy van Smart roaming 2.4 GHz és 5 GHz között, nekem csak ezért megérte. BTW: ma az RT-AX86U-t venném.

Szerkesztve: 2020. 08. 07., p – 14:45

Xiaomi Mi Router 3G OpenWrt-vel ezt tudja a gigás DIGI-n. Nekem ennyi elég.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.