Milyen Wifi routert?

A mostani mintha kezdené megadni magát. Sokat akadozik, eltűnik időnként a hálózat.
Az is lehet, hogy már túl sok eszköz csatlakozik rá: 10-15.
Szeretnék venni egy másikat. Szempontok:
- bírja ezt a 10-15 eszközt.
- be lehessen állítani időszakokhoz engedélyezni porttartományokat. Nem szeretném, ha a gyerekek este 10 után is nyomnák alvás helyett a kütyüket és szeretnék közös időket is, amikor mindenki tudja, hogy most nincs kütyüzés. Ezt a mostani TP-Link router-rel sikerült megoldani.

Mire figyeljek oda vásárlásnál?

Hozzászólások

Van más megoldás is, MikroTik esetében, abban az esetben ha ACL-be csinálod, minden eszköznek tudsz külön jelszót adni, és idő limitet beállítani. 

Felveszed az eszközöket mac id alapján Access List-be, a wifi interface --> Wireless kiveszed a Default Autenticate elől a pipát.

És kész.  

Üdv: Feri

Szerkesztve: 2020. 07. 30., cs - 12:51

Nálam egy régi tp-link router van openwrt-vel és beállítottam (sh script, cron job) hogy éjszakára teljesen kapcsolódjon ki a wifi. Valahogy így jobban alszom. Ha mégis kellene, openvpn-el rámegyek és visszakapcsolom.

Köszönöm, mindenki válaszát.

Végül ez lett (erre volt ráírva, hogy 60 eszköz csatlakoztatható és teszteket is találtam így rá):

https://www.arukereso.hu/router-c3144/mercusys/ac12g-p460708317/#

Egyelőre kiválóan muzsikál. Bár a parental control nem működött jól benne, de eddig is az access controllal oldottam meg, mert a parental control nem volt elég.

2.4G-en 50 megát tud (az előző 30-at tudott), 5G-án meg 300-at simán kiadja (ennyi a netem sávszéje is).

Most 14 óráig csak böngésző és egyéb dolgok vannak engedélyezve. Este 10-kor pedig lekapcsol mindent.

hű én nem mertem megvenni ezt a routert, de nagyon kíváncsi vagyok hogy működik.

5 vagy 2.4 Ghz-en használod?

Esetleg ha mondjuk 3 kliensen elindítasz egy-egy full hd youtube videót akkor mit csinál? Bírja?

Vagy van egy alkalmazás mobilokra, wifi sweetspot. Ott a router-eszköz közti sebességet tudod tesztelni. Ha kettőn-hármon elindítod mennyire esik vissza a kezdeti 50 / 300 megabit?

20 vagy 40 mhz szélességet használsz 2,4-ghz-en? És van különbség a kettő között a fenti terheléseknél? Mondjuk erre a tesztre már rámenne egy óra.

Szerkesztve: 2020. 07. 31., p - 10:00

"Az is lehet, hogy már túl sok eszköz csatlakozik rá: 10-15."

Az még otthoni eszköznek is kevés.

A leírásodban kevés a requirement, ha a tp-link bejött, akkor vegyél most is tp-linket. Rule of thumb: a legolcsóbbtól felfelé vásárolj. Nekem pl. ez bevált: https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-c20/ Én még 9-10 ezer körül vásároltam, ha jól látom most 7-8 ezer körül megy, ennyit muszáj rákölteni szerintem, mert ami ezalatt van az szemét.

Jelenleg kliens módban használom, de korábban használtam AP-nek is az emeletes házban, besugárzott mindenhova, kifejezetten jó volt a tapasztalatom, a stabilitás terén is.

Bocs, látom már vásároltál :)

Szerintem felesleges otthonra az enterprise erőltetése, pénzkidobás. Csak el kell kerülni a vackokat. Van olyan SOHO amit tapasztalat alapján bátran ajánlok, ha van rá pénz, pl. az Archer C9 (nem a legolcsóbb, de az egyszer megveszem és elfelejtem kategória, 40-50 eszközig láttuk működni, és meg se rezdült tőle). De a C9 mellett az általam használt C20-al sincs semmi gond, és jó harmad áron van. Lényeg hogy legalább egy kategóriával a szemét felett kell lenni, azaz kb. bruttó 10k és felette.

Én kezem alatt két C7 1750 van, egyik 57m2 panelben, másik kétemeletes házban. Mindkettő tökéletesen teszi a dolgát, ráadásul a családi házba bőven van eszköz, lanon van rajta TV, PS4, PC, rPi, wifin lóg rajta tablet, 3 okostévé, ha átjönnek páran akkor 8-10 telefon (mindenkinek céges+sima mer mé'ne) és simán bírja gyári szoftverrel. Gyönyörű szépen működik a QoS, parent controll, sőt még egy külső winyó is lóg rajta.

Ha egyszer lecserélem akkor tuti mikrotik lesz az utód, de pont ezen eszközök beszerzése után került a látómezőmbe a mikrotik. De az még odébb lesz, mucsanet 100/3-as tempóját kb rozsdás bicaj is hozza, telefonokból és egyéb eszközökből is régebbiek vannak, max AC-sok és nem is nagyon van tervben csere.

Amúgy mindkét eszköz "smartconnect" módban van, szóval egy SSID alatt fut a 2,4 és 5ghz is, magától eldönti mit szeretne és eddig teljesen jól csinálja.

Ha meg már nagyon trágyák lesznek akkor kapnak egy openwrt-t és befogom őket switchnek jósokára.

Ha van pénzed, unifi. Láttam valami all in one dobozt tőlük de nekem külön van minden. Amióta megvan nincs wifi probléma.

Szerkesztve: 2020. 07. 31., p - 16:25

Valakinek van tapasztalata az Amplifi Instant-al? 

Huawei vagy Xiaomi routereket tuti hanyagold.

Igazából a tcomos ont néha ledobta és 10-15 percig nem volt semmi net. Ont cserélték, hiba maradt. A wifi jeltől sem ájultam el, sokszor az is ledobálta a klienseket. (jellemzően a droidokat)
Nekem amúgy bejön a rendszer, de itthonra szerintem ennél egyszerűbb kell. Amikor tavaly télen behalt a rendszerem és külföldön voltam, a család nem örült. :)
Most wifi repeater lett belőle.
Mondjuk két ismerősöm meg a torrent feltöltési sebességével nem tud mit kezdeni ugyanezen az eszközön (anomália?) Nálam ez rendben volt.
A xiaomi olcsóbb volt (19e postával együtt)+ wifi6. Rádugtam az ont mögé, essid belőttem. Működik. Nem kellett semmit finomhangolnom.
Elég a melónál ha configgal kell szívnom :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Köszi, így azért elgondolkodós, bár benne van a pakliban hogy hibás vasat fogtál ki.

Nekem kimondottan tetszik a mikrotik féle "félprofi" felület ahol minden szirszart be tudok lőni, illetve ha belőttem egyszer akkor addig megy amíg el nem porlad.

Pl régi tplink routereket ezért szerettem mert tudtam hogy gyári fw katasztrófa rajtuk, viszont openwrt-vel okosítva a világból kimennek, rengeteg ismerősnél lett így megoldva a "dobál a wifi", "elmegy a net", "szarazegész" helyzet olyan szinten hogy azóta le se cserélték sok helyen, pedig valahol már több éve megy hozzányúlás nélkül (nem hozzáértő emberek mellett) elég komoly terhelésekkel (15+ kliens, párhuzamos 4k streamek, netflix, hbo go, 4k yt).

AC7 vásárlásakor is szempont volt az openwrt kompatibilitás pont emiatt.

Miért? Egy Xiaomi Mi WiFi Router 3G megy itthon több mint 400 napja, hibátlan. Bedugod, egyszer beállítod, elfelejted. De rengeteg mindent tud gyári szoftverrel is, és tudsz rá tenni openwrt-t is.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.