id - 023-450

Hozzászólások

Szerintem ilyen helyzetben erdemes penzugyi tanacsadohoz fordulni. Ha nem ismersz egyet se, kerdezd meg esetleg ismerosoket hatha tudnak ajanlani egyet. Nekem is van egy kontaktom, ha gondolod megirom a cimet. 

Ezek a tanacsadok nyilvan jutalekbol elnek, de a jobb fajtak arra (is) figyelnek hogy lehetoseg szerint te is a legjobban jarj. 

http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Nagyon vigyázni kell az ilyenekkel, simán behúzhatnak a csőbe! Én csakis olyanhoz fordulnék, akinek ki kell fizetni az idejét, és a végén nem ő köti a szerződést - ergó nem kap jutalékot. Nem egy ismerősöm lépett be mindenféle "szuboptimális" konstrukcióba ilyen tanácsadók javaslatára.

Pénzügyi tanácsadók: abból a jutlalékból híznak, amit tőlem kvázi ellopnak.

MPK, Brokernet-Consequit-Quantis, OVB, vették fel nyak-faszra a sok hülyegyereket, képzettség és szakmaismeret nélkül. Még előny is volt h. semmi ilyesmivel nem foglalkoztak korábban, mert könnyebben beléjük lehetett tölteni a 2hetes intenzív betanítós szeánszokon a jobb esetben csak erősen ferdítős rosszabb esetben szimpla hazugságokat, és nem volt kognitív disszonancia a fejükben ha valamivel nem értettek volna szakmailag egyet.

Tanácsadóval még úgy is jobban járna a user, ha megkérdezné:

 - Mennyi ebből a jutalékod, ha aláírom?

 - Őőőő, negyvenezer.

 - Tessék itt van ötvenezer, tedd el és kopj le, ne is lássalak!

( https://www.youtube.com/watch?v=Rv7GT9HsJZc I'm gonna pay you $100 to fuck off. - Trailer Park Boys (meme))

Ugye az csak egy dolog, hogy a tanácsadó jutalékot kap, de a rossz üzleten végül a bank keresi szarrá magát a user kárára.

Nem ilyenekre gondoltunk hiteltanácsadás címén, ez az egyik. A másik, hogy az ügyfél felnőtt, cselekvő- és jogképes ember, a döntést neki kell meghoznia. És nem véletlenül írtam azt sem, hogy több független, illetve banki tanácsadóval is le lehet ülni beszélgetni a témáról, nem kell egynél leragadni - utána pedig a kapott ajánlatokat összevetve lehet dönteni.

"Érdemes, sőt javasolt pénzügyi tanácsadót megkeresni"
A fent megnevezett cégek kóklerjei pedig bizony "pénzügyi tanácsadóként" futottak az útcán 2012/13 környékén, amikor a legutolsó ilyenbe belefutottam. Azóta ugye már PSZÁF sincs ami időnként megrángatta volna az elpofátlanodottabakat egy kicsit. Most nem tudom milyen néven futnak, mert illúzióim nincsenek h. megy tovább a svindli a unitlinked-es szarjaikkal, más néven becsomagolva.

"A másik, hogy az ügyfél felnőtt, cselekvő- és jogképes ember, a döntést neki kell meghoznia."
Annak megfelelően, hogy mennyire elferdített statisztikákat tolnak az ember orra alá, nem készít fel semmilyen előtanulmány sem józan paraszti ész a sok ajánlat közül nem a legjobbat, hanem a legkevésbbé rosszat kiválasztani!

Amit én csinálnék:

 * A hitelekhez kell csinálni egy-egy táblázatot, amiben benne van, hogy mennyibe kerülnek összesen jelenértéken. Ebben a táblázatban természetesen bizonytalansági tényező lesz az infláció, árfolyam-változás (devizahitel esetén), és a hitel esetleges kamatváltozása. Meg még ki tudja mi, de talán ezek a legfontosabbak. Hogy hogy kell ilyet csinálni, arra érdemes kiszamolo.hu-t olvasni, vannak ilyen template-jei is emlékeim szerint.

 * A lehetséges kiváltó hitelekre hasonlót kell csinálni. Így ki lehet számolni, hogy mennyi a becsült nyereség a kiváltással.

 * A várható érték mellett nagyon fontos kérdés a kockázat felmérése is: melyik hitelnek milyen kockázata van? kamat, árfolyam, illetve mi történik ha esetleg nem tudsz fizetni? Ezeket nem lehet számszerűsíteni, mert mindenkinek más a kockázattűrése, végig kell gondolnod.

> Így is érdemes kiváltani egy pl szabad felhasználású jelzáloghitellel?

Szerintem ha lakásra van költve a pénz, akkor az nem feltétlen szabad felhasználású és lehet, hogy jobb kondíciók vonatkoznak rá. De nem értek hozzá, csak hangosan gondolkodom.

Ami a legfontosabb, bár nem kérdezted: ha te is fizetsz bele, akkor nem helyes, ha a lakás csakis a párod nevén van. A ráköltött összeg fejében nyerjél benne tulajdont! Vagy papírozzátok le, hogy csak kölcsönbe adtad. Házasság esetén nyilván kicsit más a helyzet (mert az államilag előírt vagyonmegosztást kell követni), de ha csak párod és nem házastársad, akkor jobb egyértelművé tenni ki mit tett bele a _közösbe_. Pláne ha nincs közös gyerek, akit ezáltal finanszírozol, akkor minek növelnéd egy nő vagyonát?

Ha akartok gyereket, akkor ésszerűbb babavárót felvenni, annál jobb piaci hitel nem létezhet. (Ha meg nem akartok, akkor felesleges és káros vagyonban közösködni, de ez megint beleugatás, bocs.)

Szintén nem kérdezted, de talán lehet számítani némi áresésre az építőiparban, ha lehet halogatni én nem állnék neki most felújításnak. Pláne nem hitelre. Nyilván ha beázik a tető, az csak drágább lesz az idővel... Meg az áresésben sem lehet biztosra menni. Szóval ez inkább szerencsejáték, mint egzakt tudás.

Ha van ingatlan miért nem arra veszitek fel egyből a jelzálogot?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

A tulajdonjog bejegyzése ("nevére kerül") ilyenkor megtörténik, ha jól tudom, csak elidegenítési- és terhelési tilalom kerül a tulajdoni lapra, a fennlló tartozás erejéig - gyakorlatilag ugyanúcs, mint egy banki jelzáloghitel esetén. A kérdés az, hogy a jelzálog kedvezményezettje hozzájárul-e egy másik, rangsorban második jelzálogjog bejegyzéséhez, illetve hogy van-e olan hitelező, aki hajlandó ilyen konstrukcióban hitelt nyújtani?

A személyi hitel nagyon drága. Sőt drágább. Ha most szabad felhasználású hitelt vesztek fel, akkor azt nem fogod tudni lakás célúval kiváltani, tehát valóban, szabad felhasználású jelzálog alapú hitelre lehet majd váltani. Majd. Amikor az ingatlan terhelhető lesz. Mivel a hitelek kondíciói, illetve a ti anyagi lehetőségeitek is változhatnak (akár jelentős mértékben is!), így azt jó lenne látni, hogy milyen időtávban várható a hitelkiváltásnak a lehetősége?
Én jelen helyzetben alaposan átgondolnám a tervezett felújításokat, és óvatosan kezelném a hitelfelvételt - még akkor is, ha "bőven" belefér a jelenlegi jövedelembe. Az sem mindegy, hogy jelenleg hány havi tartalékkal (létfenntartás+törlesztések) rendelkeztek, illetve hogy a rendszeres bevételeitek és a mostani kiadások hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Érdemes, sőt javasolt pénzügyi tanácsadót megkeresni - én nem mondanám ki kerek-perec, hogy banki alkalmazottat, vagy bankok/pénzintézetek jutalékából működőt nem - tanácsot kérni lehet, a kapott információk alapján úgyis a tietek a döntés joga - viszont adott pénzintézet ajánlatait jól ismerő ember nem hátrány.

En egyszer majdnem vettem egy olyan ingatlant, akinek a tulajdonosa tetot cserelt, es bukta az ingatlanat. (vegrehajtas alatt volt)

 

Olyat nem lehet, hogy nem vesztek fel tobb hitelt? Ami lehet, hogy azzal jar, hogy nem ujitotok fel par evig...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Olyat nem lehet, hogy nem vesztek fel több hitelt?

 

Nem, mert az a fránya birtoklási vágy olyan, hogy most azonnal. Nézzük mit is tudunk:

-részletre (kezelhetjük hitelként) van egy lakás

-személyi hitel 1

-személyi hitel 2

Ebből szeretnének jelzálogot csinálni meg felújítani. Nem lepődnék meg pár hitelkártyán sem, esetleg folyószámla hiteleken sem. Ez nekem nagyon úgy néz ki, mint egy kezdődő (hitel/)adósságspirál. Mindezt miért? Azért, hogy 3 évvel hamarabb legyen új csempe a fürdőben, vagy új konyhapult.

 

Fogyassz, fogyassz, fogyassz!

 

PS.: pandémia közepén hitelt felvenni? Maaargit! Há' nóóóómális?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Én nem akartam eredetileg ilyen durván fogalmazni, de ha már elszabadultak az indulatok, akkor tegyük hozzá, hogy mindezt a nők kedvéért, kiszolgáltatva magunkat a kényüknek kedvüknek. Tessék Madáchot olvasni!

 

"ÉVA
Én hát szakítok egyet a gyümölcsből.

ÁDÁM
Megátkozá az Úr.
(Lucifer kacag.)
De csak szakíts.
Jőjön reánk, minek ránk jőni kell, "

részletre (kezelhetjük hitelként) van egy lakás

-személyi hitel 1

-személyi hitel 2

 

En ugy olvastam, hogy a szemelyi hitel 2 ("a  parom is vesz fel hamarosan") egyelore jovo ido.

 

Szerintem meg nem keso a jozan esz szavaval szolni. Akinek fule van, hallja meg.

Egyebkent meg mindenki azt csinal amit akar. Szabad orszag.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nincs hitelkártya és folyószámla hitel sem. Azért van annyi csavar a történetben, hogy eleve 120 km-el messzebb dolgozunk ès munkásszállón lakunk, van egy serdülő fia a páromnak akit az előző kapcsolata miatt a gyámhatóság elvitt. Most toporoghatunk egy helyben pl 3 évig és várhatunk csak közben telik az idő. Munkahelyváltás is lesz hamarosan mert nem akarunk évekig munkásszállón élni hanem a lakásunkban amit rendbe kell tenni.

Nem munkásszállón kell élni, hanem albérletben. Hidd el, elég sokan csináljuk ezt így... Van olyan ismerősöm akinek már oviba megy a nagyobbik gyereke miközben még csak idén vettek házat.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Pontosan. Itt látszik a pénzügyi tudatlanság a legjobban, amikor az ember rezzenés nélkül leirja, hogy "Dehogy fizetek én másnak lakhatásért! Albérlet?! Pfúúúj! Inkább a halál! Megyünk a sajátba! (akkor is ha hiteles)". Ugyanez a kategória, aki első autónak szalon autót vesz, aztán meg megy a hőbörgés amikor rommátöri a sarkon.

Jellemzően ezek az emberek azok, akik az önrészt is szabad felhasználású kölcsönökből oldják meg.

 

Dude, ne a "farkadra" hallgass! Ebből te jöhetsz ki rosszabbul.

 

https://kiszamolo.hu/alberlet-vagy-sajat-lakas-melyik-az-olcsobb/

https://kiszamolo.hu/lakast-venni-vagy-berelni-kalkulator/

https://kiszamolo.hu/ingatlanberles-vagy-vasarlas/

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Csak le ne lépjen az asszony :D ... vagy te!

Saját véleményem:

Alapelv hitelt csak olcsóbb/előnyösebb hitellel szabad kiváltani.

A személyi kölcsönök nem jó hitelek, mert drágák és viszonylag rövid futamidejűek, bár nem túl nehéz hozzájuk jutni.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mind a kamat periódusnál, mind a kamat mértékénél és a futamidőnél is lényegesen nagyobb a mozgástér egy személyi kölcsönhöz képest. Viszont az induló költségek is magasabbak (közjegyzői díj, értékbecslés stb.). Egy hosszú lejáratú (10+ év) hitelnél már bőven jó tud lenni a fix kamatozás vagy a hosszabb kamatperiódus.

Inkább ide irom a válaszomat, mert látom sokan triggerlődtek a "pénzügyi tanácsadó szóra"

  • Tanácsadó és tanácsadó között is van különbség, nem befektetésire gondoltam, hanem arra aki segit neki a megfelelő hitelt kiválasztani, vagy legalább tanácsot ad.
  • Jutalékből élnek? - Igen, de nem tőled veszi el azt a pénzt, ez netto hulyeseg. A hiteltanácsadók nem is kérhetnek pénzt a tanácsadásért, ezt az mnb tiltja.
  • Kevesen tudják, de a tanácsadónak érdeke hogy te is jól járj, és tudd fizetni a hiteled. Mert nem pl. ha bedől a hiteled, ő sem kapja meg a teljes jutalékot utánd, "visszaírják tőle".

Én mit nyertem azzal, hogy tanácsadához fordultam?

  • Időt spóroltam, mert ő adta be 5-6 bankhoz a hitelkérelmemet, nem nekem kellett házalni.
  • Vannak bizonyos intézetek és tanácsadók között olyan megállapodás, hogy már eleve fix -0.5% kamatkedvezvényt kapsz.
  • Ezentúl is, ha jó a tanácsadó, és van lehetősége tud alkudni még az induló, kiirt kamatokból.

http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Jutalékből élnek? - Igen, de nem tőled veszi el azt a pénzt, ez netto hulyeseg. A hiteltanácsadók nem is kérhetnek pénzt a tanácsadásért, ezt az mnb tiltja.

Találós kérdés: a tanácsadó két hitelajánlatot kap. Az egyiknél X a törlesztő, és Y a tanácsadó jutaléka. A másiknál X+1 a törlesztő, és Y+1 a jutalék. Melyiket fogja prezentálni neked? :)

Ilyen alapon ugye a kereskedőket se kérdezze meg, hogy melyik termék javasolt, hiszen ott is különböző a hasznon a termékeken... Ja, és jellemzően _nem_ a törlesztő a lényeg egy hitel esetén (kezdő részlet mekkora okból buktak sokan anno...), hanem az, hogy melyik konstrukció alkalmasabb az ügyfél pénzügyi helyzetét és terveit tekintve. A tanácsadó nem egy, hanem többajánlatot fog az ügyfélnek bemutatni, és az ügyfél választ/dönt, hogy melyik az, amelyiket kéri.

Ilyen alapon ugye a kereskedőket se kérdezze meg, hogy melyik termék javasolt, hiszen ott is különböző a hasznon a termékeken...

+1, jól látod. Több kereskedőt kell megkérdezni. 

A tanácsadó nem egy, hanem többajánlatot fog az ügyfélnek bemutatni, és az ügyfél választ/dönt, hogy melyik az, amelyiket kéri.

Elméletben igazad van, a gyakorlatban meg az átlagember sík buta a pénzügyekhez, bármiről meg lehet győzni őket. Az egyetlen oka, hogy nincsenek tíz-százmillióim balekok lehúzásából, hogy nem engedi az erkölcsi tartásom, és félek a börtöntől.

Független tanácsot nehezen fogsz kapni bárkitől is. Mindenki a jutalékának megfelelő vackot szajkózza. Ha a pénzügyi tanácsadónak a központban azt mondták, ezt szórja mindenkinek, a jutaléka ezen a legmagasabb százalék, akkor ezt fogja tolni mindenkinek akivel csak beszél. Az OTP-ben meg csak OTP által értékesített opciókat fog mondani a banki ügyintéző, az Erste-nél Erste-set, a CIB-nél meg CIB-eset. Össze meg te tudod hasonlítani otthon, miután a hétvégén elvégeztél egy 3-5 éves pénzügyi főiskolát.

Persze az is ido, de ennyi millional mar megeri leulni elolvasni.

 

Sot ha kiszamolod, akkor rajosz, hogyha az eleted soran mindig a masok penzet koltod,

akkor osszesegeben jo ha 30%-at tudod elkolteni, mint amit elkolthettel volna.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen.

Hitelt csak akkor erdemes, ha tenyleg tobbet hoz az, amire felvetted (pl. vallalkozas), mint a kamata. Idealis vilagban ezt nem hozza be az ingatlan berleti dija. A gyakorlatban sokszor elofordulhat, de minel inkabb atolvasod azokat a szerzodeseket, annal inkabb rajossz, hogy ahhoz mazli is kell.

Szerkesztve: 2020. 07. 05., v – 18:05

Valószínűleg maradunk annál, hogy párom kihoz egy személyit és ennyi. Nagyon nincs értelme a lakást is kifizetni és ezt a 3 hitelt kiváltani egyre, mert többet is kell fizetni, meg ráadásul jóval tovább, mint a személyi kölcsönöket. A lakás részlete meg nagyon akciós, és kamatmentes konstrukció.

A munkahelyeket meg még mérlegeljük, hogy a lakás környékén nézünk-e vagy maradunk Pest mellett esetleg nyugatabbra... Majd kiderül még.

Hagyjad oket elni!

Mikor eljenek, ha nem most?

Tan vensegukre kuporgassanak? 

Most fiatalok, most vannak almaik, amik szemelyi kolcsonnel meg is valosithatoak!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jelen helyzeteben nem vennék fel hitelt semmiképp. A vírus hiszti folytatódni fog novembertől, gazdaság lefele fog menni, fene tudja mi lesz. Sokkal fontosabb a jelen hitelek visszafizetése, és pár év tartalék gyűjtése.