ASIO képes minőségi DAC hangkártya linux alá

Fórumok

Sziasztok! 

Sok évvel ezelőtt egy Creative Sound Blaster Audigy pci-os kártyám volt, azzal nagyon meg voltam elégedve, debian alatt Jackaudiot használtam audio sinkkel , Jaminnal megfűszerezve. A saját ízlésemnek megfelelően be is tudtam állítani compressort, limitert, equalizert.

Volt gépcsere, a régi Audigy már nem illeszkedett a gépbe. Alaplapi integráltat használtam, nagy lemondásokkal.

Szeretnék a jelenlegi Debian rendszerem alá egy jó minőségű hangkártyát vásárolni, minőségi zenehallgatásra. Elegem lett az alaplapi integrált asio mentes és alacsony mintavételezésű "chipből". PCI-express hangkártya csak nehezen férne az alaplapba, mert csak a videókártyák ventillátora mellé férne, ami nem túl egészséges, de akár az is szóba jöhet. 

USB-s hangkártyában gondolkodom. Amiket néztem: 

Creative Sound Blaster X-Fi HD

Creative Sound Blaster X-FI Surround 5.1 Pro V3 USB

Focusriteokat illetve M-Audio-kat is néztem.

Van esetleg tapasztalat linux alatti kompatibilitásról? Továbbra is alsa fölé kell jackd2-t telepíteni ha szeretnék normális compressot, eq-t használni? 

CREATIVE Sound Blaster E5 megérheti az árát ~55k ? Elvileg ez sima alsa hangkártyaként tud üzemelni, és bluetoothon keresztül lehet eq-t meg mindenféle hangzást állítani ami az eszközben realizálódik, nem a futtatott rendszeren. Szimpatikus a Jackaudioval szemben, mert nem terheli a gépet.

Várom a tapasztalatokat, javaslatokat. Köszönöm előre is!

Hozzászólások

Ha csak DAC-ra kell, akkor miert nem optikai SPDIF es rendes erosito?

gondolom most megköveztek, házi építésű tranzisztoros emrősítőm van vegyesen Cerwin-Vega V-152 illetve házi készítésű böhöm nagy mélyládákkal. Nem gondolnám, hogy audiofil vagyok, de a normális hangzást keresem. Korábban ezzel a hangrendszerrel és PCIos Audigy hangkártyával jackaudioval megspékelve teljesen meg voltam elégedve. Ezáltal, hogy pl. a keverőmbe illetve egyéb csak analóg jelet fogadó rendszereimhez tudjam illetszteni a hang kimenetet, mindenképp analóg kimenetet szeretnék.  Youtubeot, mp3-at,Flacot, bakelit lemezeket szeretnék hallgatni. 

>  Elegem lett az alaplapi integrált asio mentes és alacsony mintavételezésű "chipből". 

Tudtommal az ASIO az alapvetően windowsra van kitalálva. Linuxon winenal lehet használni, ha lehet - de az plusz egy kompatibilitási réteg.   A másik meg a mintavételezés: sztem az alaplapi kártyák is tudnak 192KHz -et. De kb felesleges ilyen felbontás. Youtuberól pl 48KHz-es hang jön.  50 ezres kategóriában már bőven lehet válogatni fél-profi usb-s kártyák közül. Hozzáértőbbek szerint nincs különbség már a hangzásban köztük. A ki- és bemenetek száma/típusa alapján célszerű választani. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2020. 05. 20., sze – 17:18

Ha nem vagy zenész, akkor semmi értelme az ASIO-nak. Nekem is csak akkor kellett mikor zongoráztam, a késleltetés miatt. A bitmélységet még megérteném, de a mintavételi frekvenciára panaszkodni? Ha ember vagy akkor biztosan nem hallasz 24 kHz felett (sőt nem labor körülmények között még 22 kHz-ig sem hall senki), így a 44.1-48 kHz-es mintavétel bőven elég. Persze létezik SACD (van is itthon), de ott is csak az 1 bites DSD miatt kell annyi minta. A SACD nagyon jól szól, de valójában csak a kiváló master miatt. Általában ott bukik minden.

ASIO képes hangkártyára azért lenne szükségem, hogy low latency (alacsony késletetés) legyen a hangkártya kimenetén akkor is, ha keresztül futtatom a hanganyagot feldolgozás végett egy jack audio és jamin párosításon. Ha jó a sejtésem akkor amelyik hangkártya ASIO képes annak alacsonyabb a latency értéke ALSA-val. Akkor ha jól értem, gyakorlatilag chiptől függetlenül például bármelyik creative usb-s hangkártya  képes futni alsa módban linux alatt? Abban igazad van, hogy kb 15-16 Khz ig hallok jelenleg hangokat és ahogy idősödöm ez egyre lejjebb megy :(

Normál zenehallgatáshoz nincs szükség azokra funkciókra amik így megdobhatják az árát. Szóval ha csak nem vagy zenész, producer, dj  v. ilyesmi, akkor eléggé ágyúval verébre esetének tűnik. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nevedhez méltóan a Behringer cuccokat gondolom ajánlod is. Korábbi tapasztalatok alapján jó minőségűek és nincs elszállva az áruk. A cél normál zenehallgatás, de nem alaplapi zajos analóg kimenettel.  Aki kihallja a bakelit és cd lemez közötti különbséget (természetesen a bakelit mérföldekkel szebb hangzást biztosít), az érti, hogy mit szeretnék :) Nem audiofil zenehallgatást, csak úgymond elfogadhatót. Hozzávetőlegesen 50k körüli összeget szánnék rá.

Hát általánosságban a Behringer cuccok inkább közepes lowend kategóriába tartoznak a professzionális termékek között, és elsősorban a kedvező áruk miatt népszerűek. Ez nem a személyes véleményem, nekem nincs ilyen rálátásom a dolgokra, de úgy ezt hallom innen-onnan. 

Nekem van egy ilyenem: https://www.behringer.com/Categories/Behringer/Computer-Audio/Interface…(en|en)

Ez nagyon olcsó kb. 10.000 Ft.  48kHz/16bit  -et tud. Low-latency; minden további nélkül működik linuxon. Digitális zongorához használom. Hasznos jószág, van rajta monitor funkció, és fejhallgató kimenet hangerőszabályzóval - ezek nekem fontosak. 

 --

Én egyébként azt gondolnám, h Neked egy alaplapi hangkártyának teljesen jónak kéne lennie. Ami zongorához van sz.gépem, az egy kb 10 éves darab, annak az alapi kártyája is tud 192kHz-et és szépen szól. Most meg nem mondom pontosan h milyen chipset, de valami teljesen átlagos cucc. Ami zajos lehet az a bemenet rajta és azt alapból tiltani is kell. 

Ha mindenképp költeni akarsz, akkor hát sztem a Creative ilyen konzumer szintű cuccokat gyárthat amik házimozihoz, meg PC-játékokhoz szolgáltat hangzást - ezért írtam korábban h 50K körül már ennél jóval komolyabb kártyák közül is válogathatsz pl.: https://www.thomann.de/hu/usb_audio_interfesz.html

Hogy melyiknek van linux támogatása annak persze utána kell járnod. Illetve figyelj arra, hogy milyen/mennyi be és kimeneti csatlakozókra lesz szükséged! De hát ezekkel is van, hogy valószínűleg Neked monitor funkcióra egyáltalán nem lesz szükséged, mint ahogy mikrofon preampra sem - de ezek kb mindegyikben vannak, és így feleslegesen fizeted ki az árát. 

Tulképp elég zavaró, hogy Jaminnal még masterelgetni akarod az egyébként már készre masterelt zenét. Mert a masterelés profi cuccot igényel - az nem normál zenehallgatás. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

De, vagyok. :) minőségi, linux kompatibilis hangkártyát keresett, ez pedig  egy lehetőség a sok közül. Normál zenehallgatáshoz (ha a kártya dac-ját használja), akkor a minőséget tekintve bizony az ár meghatározó. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az ASIO egy windowsos technológia, 0 előnye van Linux alatt. Meg ennek az egész low latency mániániak, amit az audiophool-ok kitaláltak az utóbbi időben. Hacsak nem zenész vagy, és hangszer miatt fontos a késleltetés, akkor kb. mindegy, pár + ms nem a világ vége, szóljon inkább jól. És nem, jitter meg egyéb sem lesz, mert a szoftveres oldal, meg a hardveres DAC oldal is bufferel. Attól, hogy valami low latency, semmivel nem fog jobban szólni.

Egyébként engem nem is az alaplapi hangkártyát szoktak zavarni, bár azok sem a legjobb DAC-ok, hanem az okostelók és egyéb mobil eszközök SoC-jába integrált hulladékok, ami túl halk, túl tompán, dobozhangon szó. Ezért vettem most én is nemrég egy Fiio K3-as DAC-ot, ez nem profi DAC, de főleg telón nagy előrelépés átlag telóba integrált szeméthez képest, de alaplapi chiphez képest is hallható különbség. 384k/32bit és DSD256 képes, de Linux alatt állítólag nem full support van hozzá, csak DSD128 vagy mi, meg 192 kHz, de nekem még ez is mindig overkill, mert nincs nagyobb felbontású zeném amúgy sem, meg jellemzően 44,1-48 kHz-es, 16 bites anyagokat hallgatok. Nem, ez sem ASIO, sem nem low latency, meg nem is profi-félprofi DAC, inkább alsó kategóriás konzumer, nem audiofil cucc, próbáltam nem elszállni árügyileg, arra a szintre, ahogy én használom, bőven elég.

Ráadásul a jó hangzásnak csak egy kisebb része a DAC meg a forrás mintavételezése, fontos az erősítő, meg a hangfal/füles is a láncolatban, amin hallgatod. High-res mániásoknak meg említeném ezt a cikket és videót.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"A SACD nagyon jól szól, de valójában csak a kiváló master miatt. Általában ott bukik minden."

- ha ez tényleg így lenne, akkor a hybrid lemez két rétege között nem szabadna ordító különbségnek lennie, márpedig van.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem. A hybrid lemez cd-rétege sztereó, az sacd-réteg pedig sztereó, és bónuszként lehet rajta 5.1-es hang is, de ez a ritkább. Na most a két sztereó réteg hangzása között van oltári nagy különbség, ugyanazzal a masteringgel.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igazad van. Megnéztem tényleg van stereó. Én mindig 5.1-et hallgattam, valószínűleg azokat is kerestem.

Egy érdekes cikk erről:
https://www.audioholics.com/audio-technologies/dynamic-comparison-sacd-vs-cd-part-5

Lesz egy kis időm belehallgatok stereóba is. Mondjuk amennyire a cikk belement, annyira nincs időm :)

Csak a halál biztos, üzleti alapon gondolkodva viszont logikus, hogy nem invesztálnak plusz nem kevés pénzt egy remasteringbe, akkor ha már van egy kész master, abból készül el egyszerű downsamplinggal a cd-kopia is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Audioquest Dragonfly

Amilyen kicsi, annyira jó hangja van.

Asus Xonar Essence One nekem is bejött. Vásárláskor az döntött, hogy a vájtfülűek szerint a gépházban nem szűrhetők ki az elektronikus zörejek. Nagyon jó, de volt pár dolog. Először a vele kapott műveleti erősítőket ki kellett cserélni MUSES01típusúakra. Ebayen nem mertem rendelni a sok hamisítvány miatt, egy cseh oldalról sikerült. Persze USA-ból jött cégre. Annyi papírt még életemben nem írtam egysényi  idő alatt. Végülis megérte, a közepes mosott hang nagyon jó lett. Később alaplap csere után az újon már nem volt balanced kimenet. Optikai kábel nem volt jó minőségű, USB szintén nagy visszaesés. Végülis közepes kategóriájú audioquest USB kábel lett, így már ok. A mintavételezéssel is lehet szórakozni, de itt nem vettem észre nagy báltozást. Mondjuk jobban esik, ha a felső led világít nem az alsó. Bitperfekt módot viszont nem sikerült belőni. Halványuló emlékeim szerint ez linuxon amúgy is problémás. Összességében megint ezt venném, de már alapban MUSES műveleti erősítőkkel, plusz minőségi USB kábelt be kell számolni a költségekbe.

Szerkesztve: 2020. 05. 22., p – 13:29

Szia!

Hogy csináljak egy kis zajt neked. Nekem van egy Behringer UMC 404 hd és egy Steinberg UR22 MKII-es (YAMAHA cég) USB-s hangkártyám. Mind a kettő csont nélkül megy Linux és Android alatt is. Én rögzítésre is használom, ezért kellenek a mikrofon erősítők, neked elég lenne egy olyan aminek csak egy mikrofon erősítője van, ha úgyis felesleges. A Focusrite-okat dicsérik és sok helyen olvastam, hogy megy linux/Anfroid alatt is. A felhallgató kimenete is elég jó. Neked zenehallgatásra, jó lenne egy Focusrite Solo, legalább 2. generációs (jófogásról), ami lényegesen jobb mint az elődje, vagy Steinberg UR12 (ami tudásra hasonlít a Solora) esetleg BEHRINGER UMC202HD (ami egy olcsóbb 24/192-es alternatíva lehet).
Szép napot!
Attila

Szerkesztve: 2020. 05. 23., szo – 17:44

Végülis meg is vásároltam az eszközt.

Először a Roland Rubix24 USB szerettem volna megvásárolni, emailen egysztettem a bolttal, azt állították, hogy van raktárkészleten. Kocsiba be, ablakot le....80 km kocsikázás. A boltban mikor mondtam, hogy akkor ezért jöttem. 15 perces raktár keresgélés után kideült, hogy mégsincs ilyen eszközük, csak Rubix22, de az csak 2 kimeneti csatornás. 4 csatornások közül volt Behringer illetve Focusrite. Végülis, a kiszemelt Rolandnál 15k val drágábban, de egy Focusrite Scarlett 4i4 3rd Gen-re esett a választás. Linux alatt majdnem tejlesen kompatibilis :) Out of box a 4 kimentből csak 1 sztereó kimenet üzemel. Virtuális windowsban a saját windowsos szoftverével át lehetett állítani, hogy 4 különálló kimenetként üzemeljen aztán visszacsatolni a Debianra. 

Meg vagyok vele elégedve, pompás a hangja, jackaudio megspékelve Jamin / Calf  (stabilitási problémák miatt a jól bevált jamin-t, Calif-ra kellett cserélnem) tökletesen, nagyon jó minőségben tudja azt amit kell. Az én elvárásaimnak teljes mértékben megfelel.

Köszönöm az előttem szólóknak a tanácsokat, okításokat.