Telekom mobilnet openSUSE alatt nem működik - Megoldva

Fórumok

Sziasztok!

Egy laptopra feltelepítettem az openSUSE Leap 15.1-et. A telekomos Huawei E3372 modemmel azonban nem tudok rá mobilnetet varázsolni.

A jelenség:

A rendszer felismeri a modemet. A (KDE-s) NetworkManagerrel beállítom a telekomos mobilnetet. Az asztali widgettel csatlakozok a mobilhálózatra, és még ip-címet is kapok. Az internet azonban nem elérhető (még a ping sem működik):

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data
From 100.83.230.145 icmp_seq=100 Destination Host Unreachable

Ugyanez a modem Xubuntu 18.04.3 alatt simán működik / és itt le is szögezném, hogy én az openSUSE-t szeretném használni :-)

Feltételezem, ha Xubuntu-n működik a modem, akkor openSUSE-n is működnie kell. A Telenor Huawei E3276 modemjével nincs ilyen gond.

Amivel eddig próbálkoztam:

  • frissítettem a rendszert (4.12.14-lp151.28.36.1 default kernel)
  • telepítettem a huawei_umtsmodem-1.0.0-lp151.3.1 csomagot
  • az (egy fórumban javasolt) usb_modeswitch-2.5.1-lp151.2.3 már fel volt telepítve

De mostanra kifogytam az ötletekből.

Ha van valami tippetek, előre is köszönöm!

c

Hozzászólások

Esetleg KDE Wallet kikapcsolása? Az még rendes wifi kapcsolatnál is nyavajog. PIN kérése ki van kapcsolva? Talán még valami csoport tagság a modem használathoz?

Nyavajog? Egyszer kell beállítani rendesen, és akkor nem fog. Ha meg kapott rendesen IP-t, akkor pláne nem ez lesz a gond, meg csoporttagság sem hiszem.

Mondjuk az elég érdekes, hogy a ping sem megy. Bár nem ismerem a süsü lelkivilágát, nem tudom milyen szigorral beállítva kerül a porondra, lehet, hogy default tiltva van az ICMP valami elvetemült tűzfalkonfiggal pl?

Csak tipp gyanánt a csoporttagság pl., ha Ubuntun telepítessz egy VBox-ot automatikusan bekerülsz a vboxusers csoportba. Ellenben süsün nem, és nem is fogod tudni indítani a VBoxot. Ezt konkrétan tapasztaltam, itt is előfordulhat hasonló. Sokat nem süsüztem, annyira nem mélyedtem el benne.

Minden ötletet vár a kérdező, mert kifogyott belőlük. Ezek meg nem voltak említve.

Network manager log nem mond valami hasznosat?
Xubuntun is hasonlo ip-t es route-ot kapsz mikor mukodik, nem lehet hogy masik tartomanybol kapsz valami korlatozott ip-t igazabol?

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h - 16:47

Köszönöm a fenti tippeket!

Végül (a Google segítségével) sikerült megoldanom a problémát.

Az /etc/usb_modeswitch.conf fájlban kellett a

HuaweiAltModeGlobal=0

opciót 1-re változtatni

HuaweiAltModeGlobal=1

 

Üdv,

c

citizen