[SOLVED] AMD Ryzen3, Debian9, HDMI no sound

Fórumok

Sziasztok,

Messziről indítom a story-t, hogy átmenjen az érzés :)

[TL;DR]
A 2012-ben összerakott "home serverem" elfüstölt, szó szerint égett az alaplap, úgyhogy gondoltam kicserélek benne pár dolgot... Így kapott egy Ryzen 3 2200G-t, új tápot új DDR4 ramot és ennyi nekem elég is volt. Ja igen, MB: MSI B450-A PRO MAX (MS-7B86).
A régi giggabit LAN kártyák ill. HDD-k maradtak. A korábbi VGA (valami ASUS AMD volt) szinté meghalt.
Nem volt eddig időm a D8 upgradelni, hát most rákényszerültem és ment fel a D9. A Buster-t még nem mertem rátenni (részletek lentebb).

A HTPC sok mindent futtat (wine emulál egy video rögztíő software-t: UC; ill. Kodi szolgája ki a családot filmekkel +pár apróság dhcp, routing, tűzfal, mail server,smb,nfs,stb.), így lassan kell haladni az upgrade-del,h használható is maradjon a gép.

Az upgrade-től azért is félek, mert ha esetleg megkapom a 4.x -es wine-t azzal nem biztos, h fog menni az "UC" cucc. Ugyanis stretch-backports-ból upgrade-eltem és nem dolgozza fel a 4 IP kamera képét, csak feketén áll. Így idő híján downgrade-elnem keleltt a wine-t (teljes wine uninstall, back-ports off, clean, és wine install). A megfigyelő rendszer miatt ennek van a legnagyobb prioritása.

[=========== Lényeg innen]
Egy kb. 3-5m-es HDMI kábellel van összekötve a gép+monitor, melyet a D9 "unknown-nak"talál. Feltettem hát hozzá _szerintem_ minden szükséges drivert, de a helyzet ugyanaz.
Kép van, de a monitor unknow. A frekvenciat sem lehet a GUI-ból állítani. A glxgears kerekei viszont szépen pörögnek.

Ez még nem is annyira zavarna, de nem jön a HDMI-n a hang.

Próbáltam default-ba vágni az alsa-t, de nem segített. A "pavucontrol" azt írja az eszközökre, hogy nem kapcsolódott, nincs bedugva -> "unplugged"

Bios a legfrissebb.

Próbáltam a régi 3.xxx kernellel bootolni, ofc. nem lett jobb, továbbra sincs hang, a HDMI hang "unplugged"

Megfordult már a fejemben az is, hogy a kernellel lenne gond? Túl régi?

Rossz a driver?

Találkotatok már ilyennel? Merre induljak el?

[UPDATE1]: korábban x86-os architecturan futott a cucc, így a hardver elemek upgrade-je után továbbra is x86 maradt.

[UPDATE2] Tegyem esetleg fel kézzel ezt? https://wiki.debian.org/AMDGPUDriverOnStretchAndBuster2

[=========== Pár infó]

spci -nn | grep VGA
29:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:15dd] (rev c8)

uname -a
Linux calm 4.9.0-11-686-pae #1 SMP Debian 4.9.189-3+deb9u2 (2019-11-11) i686 GNU/Linux

Release: Debian GNU/Linux 9.11 (stretch)

dpkg --get-selections | grep xorg
xorg                        install
xorg-docs-core                    install
xorgxrdp                    install
xserver-xorg                    install
xserver-xorg-core                install
xserver-xorg-input-all                install
xserver-xorg-input-evdev            install
xserver-xorg-input-libinput            install
xserver-xorg-input-mouse            install
xserver-xorg-input-synaptics            install
xserver-xorg-input-wacom            install
xserver-xorg-video-amdgpu            install
xserver-xorg-video-cirrus            install
xserver-xorg-video-fbdev            install
xserver-xorg-video-geode            install
xserver-xorg-video-mga                install
xserver-xorg-video-modesetting            deinstall
xserver-xorg-video-neomagic            install
xserver-xorg-video-nouveau            install
xserver-xorg-video-openchrome            install
xserver-xorg-video-qxl                install
xserver-xorg-video-savage            install
xserver-xorg-video-siliconmotion        install
xserver-xorg-video-sisusb            install
xserver-xorg-video-tdfx                install
xserver-xorg-video-trident            install
xserver-xorg-video-vesa                install
xserver-xorg-video-vmware            install

dpkg --get-selections | grep firmware-
firmware-amd-graphics                install
firmware-linux                    install
firmware-linux-free                install
firmware-linux-nonfree                install
firmware-misc-nonfree                install
firmware-realtek                install
 

lshw -c video
  *-display UNCLAIMED       
       description: VGA compatible controller
       product: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
       vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:29:00.0
       version: c8
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm pciexpress msi msix vga_controller bus_master cap_list
       configuration: latency=0
       resources: memory:e0000000-efffffff memory:f0000000-f01fffff ioport:f000(size=256) memory:fca00000-fca7ffff memory:c0000-dffff
 

Véleményem szerint elégnek kellene lennie az amdgpu drivernek: https://wiki.debian.org/AtiHowTo. Stretch elméletileg támogatja az újabb AMD CPU-kat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 22., v - 18:05

A kernel biztos nem jó, mert 4.15-től felfelé támogatja a Ryzeneket. Nézd meg a stretch-backports tárolóban a kernelt. Sőt a Buster jobb ilyen szempontból, mint a Stretch. Nálam Athlon200GE-vel az 5.0-s kernel hozta el a tökélyt..

https://hup.hu/node/161773

Köszönöm szépen a segítséget :)

Most raktam össze a buster live usb-t, bootolok be és megnézem mit tud a gyári linux-image-4.19.0-0.bpo.6-686-pae kernellel.

Még két azaz három kérdés:

- 5.0-s kernelt busterre a sid repobol tetted fel?

- a fenti linken látom,h a kollega felteszi a backports-ból a csomagokat, de nem upgradeli a rendszer onnan (nem úgy csinálja mint itt: https://xw.is/wiki/Install_newer_kernels_in_Debian_stable. Kell ilyenkor upgrade a a backports tárolóból? Kernelt még nem backportosoltam és nem kockáztatnék :)

- ha megy backportolt kernellel akkor is a bustert javaslod?

A kernelt fordítottam (volt egy szabad délutánom :) ), de most már inkább tárolóból keresnék (buster-backports). Nálam jól el van a backports kernel és a "gyári". A Bustert a hosszabb támogatottság miatt javaslom.

Szia!

Miért használsz 32bites kernelt? (Linux calm 4.9.0-11-686-pae)
BIOS-t probáltad már frissíteni az alaplapon?

Videókártya:
Hát igen, az AMD-nek szarok a driverei linuxhoz, az NVIDIA fényévekkel jobb.
BIOS frissítés nem oldja meg, akkor szerintem szerezz be valamilyen NVIDIA kártyát.

32bites kerenel: nem akartam 32bit-64bit migrációt csinálni, és ez az OS már elég régóta fut, rengeteg konfigurációval :S 
Csak a 64bites kernelt betolni a 32bites rendszer alá nem lenne jó, újratelepíteni pedig nem akartam (a migrációtól ez is jobb)

BIOS update volt, de sztem ez rossz irány. Biztos, hogy a régi kernellel lesz gond ahogy fentebb is írja ebcsont.

Szia!

Nem rossz irány a BIOS update, sok "gányolást" utólag szoktak javítani.
Rákerestem, tele van az internet ezzel a problémával "ryzen hdmi no sound"

De szerintem ez lesz a megoldás:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Talk:AMDGPU#AMDGPU_and_HDMI_Audio
"The default amdgpu driver your AMD GPU is using does not support HDMI sound, the amdgpu-pro driver does have the sound support"

Egy tartalék meghajtóra felhúznék egy 64 bites Debian10-et, min. 5.0-ás kernellel, esetleg egy Manjaro-t. Ha attól félsz, hogy nem fog menni az új Debianon az újabb verziót Wine, akkor a PlayOnLinux-ot feltéve tudsz váltogatni, hogy egy windowsos alkalmazás melyik verziós régi Wine-t használja, egész konkrét Wine-verziót ki tudsz így választani. Azt is be tudod állítani, hogy 32 bites vagy 64 bites Windowst emuláljon a Wine, tehát 64 bites disztrón is tud 32 biteset emulálni.

Amire még mindenképp figyelj, hogy Debianon engedélyezd a non-free tárolókat, és tedd fel a linuxfirmware és firmware-amd-graphics firmware-eket. Manjaro-n elég a linux-firmware, az tartalmazza az AMD GPU-khoz szükséges firmware-eket is.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy az NV driverek jobbak lennének. NV-n csak zárt driverrel lehet meglenni, azzal meg szopó frissíteni. Az AMD driverei legalább nyíltak. A nagyon új hardvernél vannak vele gikszerek, de idővel ki szokta forrni magát adott eszközre vetítve.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Szia, köszi szépen az emlékeztetőt a PlayOnLinux-ra. Teljesen elfelejtettem, h ez létezik :) 

Ma hajnalban viszont volt egy nagy crash... 
D7->D8 upgrade lefutott régesrégen. Majd két napja a D8->D9 is. A kernel probléma miatt nekiálltam nagynehezen a D9->D10 upgrade-nek és menet közben megtelet a /usr (szétparticionáltam a rendszert anno, külön /var, /boot, /home, /tmp, /usr, LVM nincs).

Hát nem tudtam mit tenni, megpróbáltam live usb-ről mozgatni a partíciókat gparted-del, de sajnos volt olyan amit 3x kellett mozgatni (sőt a partíciókat elejéről - hátra). Majd reboot, upgrade folytatás. Az le is futott, majd mikor bebootoltam volna a 4.19.x kernellel, megfagyott az egészboot process -ha jól láttem az USB driverek betöltése után. A kernel-t betoltam debug módba, de semmi újat nem mondott. Recovery-ben sem indult.
A régebbi def. stretch kernellel (4.9) bootolt, de nem ment a névfeloldás sem, IP-t ugyan kapott, de a ping sem ment (ip-vel a GW felé). 5.0-s kernelt felraktam offline, azt amit a kollega említett fent - semmi siker, ugyanaz a probléma mint a 4.19-el.

Úgyhogy megy a clean install... A backupot megcsináltam a rendszerről de nemfogom újra elkezdeni az upgrade-et. Sejtem valami nagyon félre sikerült a partíciók mozgatásakor. Nem szerencsés a partíciókat az elejéről elmozgatni.

 

UPDATE: Viszont az install sem megy könnyen :D

Olyannyira nem támogatja a VEGA APU-t a buster kernel (az ami az install mediaban van, persze ott a nonfree firmware-linux nincs fent,sem xorg amdgpu driver), hogy mindenféle install módban csikoza a képernyőt. Csak live installerrel megy, viszont ott nem tudom expert módban telepíteni a szervert. Job híján ez lesz.

Próbáltam már a DVD installerekből az elsőt, a netintstallt, a grafikust (normal/expert), a CLI-eset (normal/expert), egyik sem megy... mindenhol csikozza a képernyőt.
Specal symbol install mód nem csikoz, de az nagyon buta, drivereket sem lát, azt pedig nem fogok kézzel kukázni,

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget. Clean Buster install + 4.19.0-6-amd64 + amd64-microcode + firmware-linux-free + firmware-amd-graphics + xserver-xorg-video-amdgpu megoldotta a problémát :)