[MEGOLDVA] RAID1 + egyedi kernel + boot

Fórumok

Sziasztok!

Egy RAID1 tömbre telepített Debian 10-et szeretnék saját kernellel bootolni. Az első próbálkozásnál rögtön a boot során kernel panic-ra számítottam ami be is jött. Ezután minden RAID-del kapcsolatos dolgot a kernelbe fordítottam: Device Drivers -> Multiple devices driver support (RAID and LVM)
Ezek után továbbra is makacsul tartja magát a kernel panic-hoz mert nem találja a tömböt: VFS: Cannot open root device "md0p5" or unknown-block(0,0): error -6
A jelenlegi config így néz ki: https://pastebin.com/VnGCaVea
Mit hagytam ki ami a gyári kernelben benne van?

Help pls!

Megoldás: A kernel config túl régi volt és nem volt beleforgatva a "Initial RAM filesystem and RAM disk (initramfs/initrd) support". Ennek belefordítása után már működik.

Hozzászólások

Csak kernelt cseréltél, az initrd/initramfs változatlan marad? ... vagy, nincs is initrd/initramfs?

A boot üzenetekből látnod kellene az alábbiakat:

- az egyes diszkeket (sda, sdb, ...) megtalálja-e? Ha nem, akkor hiányzik a megfelelő SAS/SATA/egyéb vezérlő drivere.

- a RAID tömb összeállítására vonatkozó üzenetek vannak-e? Ha nincsenek, akkor vagy valami RAID specifikus driver hiányzik, vagy a tömb nincs úgy konfigurálva, hogy automatikusan összeálljon (manapság root fájlrendszernek egy initrd/initramfs-t szokás felhúzni, abból mdadm-mal összerakni a tömböt, majd pivot_root-tal átcsatolni a valódi root fájlrendszert)

- a RAID tömb, amennyiben összeállt, md0 néven állt-e össze? Az auto assembly-nek szokása md127-től visszafelé számozva összerakni a tömböket.

- nem vagyok túl naprakész a szoftveres RAID-ben, de a kernelben lévő RAID auto assembly régebben mintha nem tudott volna partíciókat kezelni, és már csak ezért is kellett initrd/initramfs-ből összerakni a tömböt. (FIXME)

A gyári kernellel összerakja már a boot során (az egész rendszer raid1-en van).
Ha valóban nincs benne az mdadm az initramfs-ben, hogyan kell belevarázsolni?

https://onlinestream.live/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!