Linux cups printer kliens

Fórumok

Segítséget kell kérnem.
A "szerverkémre" van kötve egy HP1100A, cups, hplip és samba segítségével a windowsos gépek simán elérik (persze drivert kelhet telepíteni). A cups-pdf is működik.
Mi kell ahhoz hogy a Linux kliensek tudják a nyomtatót használni?
Tud valaki valami értelmes leírást ehhez?

A Debian wiki több cikkben is foglalkozik a nyomtató rendszerrel, de nekem valahogy úgy tűnik mintha mind a lokális gépre kötött nyomtatóra nyújt megoldást.
A kliens (most épp) egy Debian 9.11 azaz old stable. Feltelepítettem a cups-browsed, cups-client csomagokat (ezek behúzzák a cups-daemont is) de az xfce desktop beállítási lehetőségei között semmi nincs amivel nyomtatót lehetne telepíteni.
Az "lpinfo -v" kijelenti a cups-deviced failed to execute.
Létezhet az, hogy úgy kell telepíteni mint mondjuk a lokálisan a gépre kötött nyomtatókat, csak más lesz az definíció?
A szerveren a cups 631 port csak lokálisan működik, a hálózatról nem elérhető.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 29., p - 19:27

> Létezhet az, hogy úgy kell telepíteni mint mondjuk a lokálisan a gépre kötött nyomtatókat, csak más lesz az definíció?

Bingo.

A helyi gépeden lévő CUPS-on elkezded a "Add Printer" procedúrát, és az első kérdése az lesz, hogy helyi vagy hálózati nyomtatót szeretnél-e telepíteni...?

Ez most a böngészőből indítva? localhost:631

A szerveren ugye így csináltam:

# lpadmin -d HP1100A -E -v parallel:/dev/lp0 -P /usr/share/ppd/hplip/HP/hp-laserjet_1100a.ppd

Akkor még a hplip -et is fel kellene tennem és hp_laserjet_1100a.ppd

Ha ezek sikerülnek - honnan fogom tudni - akkor mondjuk az Open Office is látni fogja?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ez egy rossz vicc. A szerveren gond nélkül beállítottam és most a kliensről elérem a web -es felületet (Listen, <Location /> és <Location /admin>). [szerver ip]:631/admin
Ugyanezeket a lépéseket elvégzem a kliens /etc/cups/cupsd.conf fájlon és nem tudom megnyitni a localhost:631/admin - "Not Found"

Miért?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Még nem tettem túl magam rajta.
Viszont a Debian csomag felelősöket is meg kellene kérdezni, hogy ha felrakok egy olyan csomagot mint a "cups-browsable" akkor az alapkonfigurációval miért nem böngészhető a localhoston? Még a lynx localhost:631 is azt mondja "Unable to connect to remote host."
Ha visszarakom az alap konfig fájlt (/etc/cups/cupsd.conf) akkor "Alert: HTTP/1.0 404 not found"
A hajam kihullik az ilyenektől.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Régi motoros vagyok, ha módosítok először mentem a gyári alapot - vagy helyben vagy a root területén. Ilyenhez csak végső esetben kell nyúlnom.

Most inkább az zavar, hogy nem találom a módszert amivel az ilyen fura hibák végére járhatnék. Talán a naplók.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2019. 11. 30., szo - 21:37

Ez egy furcsább (nekem), a naplóban hiányolja a /usr/lib/cups/cgi-bin/valami.cgi -t - nem véletlenül még a cgi-bin könyvtár sincs ott :o

Viszont megjelent egy olyan, hogy  /etc/cups/ppd/HP1100A.ppd nem tudom hogy került ez ide? A stamp szerint ma.

A "print" menőpontokban megjelenik a HP1100A viszont, ha megpróbálok nyomtatni akkor hiba és megkérdezi csatlakoztatva van e. Ez most már nagyon titokzatos.

Tehát a cups felfedezte, hogy van a hálózaton egy ilyen nyomtató, viszont nincs megfelelően bekonfigurálva, hogy ez a hálózaton van? Hogy tudnom ezt neki "elmagyarázni"? lpadmin?

Ráadásul olyna mintha már hozzá lenne adva, csak nem mint hálózati nyomtató? Az lpstat -t azt mondja hogy "accepting requests since".
Hogy tudnám beállítani?

Az /etc/cups/printers.conf hát ez nagyon szokatlan. Van egy printers.conf.0 és egy printers.conf. Ha leállítom a cups-browsable service -t a printers.conf kiürül de a printers.conf.0 tartalmazza az előbbi állapotot a HP1100A nyomtatóval. Ha visszakapcsolom a service -t akkor egy pár másodperc után "helyet cserélnek" :O

A printers.conf úgy kezdődik, hogy ne szerkesszem ha a cups fut. Most mit szerkeszthetek? A device URI biztos nem jó, hiszen nem találja a nyomtatót.

További nyomozás. A cups-browsed intézi a lokális hálózat letapogatását és ő piszkálja a printers.conf illetve a letölti a ppd fájlt. Kézzel szerkeszteni nem tűnik észszerűnek. Viszont valószínűleg hibás az device URI: implicitclass:HP1100A a szerver szerint ipp (az nmap is ezt mutatja 631 port).

Több helyen említik ezt a hibát. De nem igazán látom mi a megoldás :( Beindítottam a cups-browsed és a cupsd debugját. Amit elsőre látok az, hogy hiányol egy fájlt /var/lob/cups/daemon/cups-deviced ami a "sima" cups csomagban lakik. Létezik hogy azt is fel kellett volna raknom, nem elég a cups-client?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az a ppd fájl a CUPS driver a nyomtatóhoz. Az jó, hogy ott van, kell. Azt tényleg megnézhetnéd, amit locsemege ír a lentebbi szálban, hogy a printer driver hány bites, mert 64 bites disztrón fel kell tenni egy csomó 32 bites (i386, i686, x86) csomagot, ahhoz, hogy működjön. Mert hiába van fent a 64 bites lib, ha a futó 32 bites kódnak a 32 bites libek kellenek, a 64 bitessel nem tud mit kezdeni, hiába van fent.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A printers.conf úgy kezdődik, hogy ne szerkesszem ha a cups fut.

 Hát akkor állítsd le a cups daemont, szerkezd a printers.conf-ot, majd utána indítsd el a cups daemont!

Debiant nem ismerem, de Fedorán nekem egyszer az volt a problémám, hogy a nyomtató driver, amit a gyártó adott, csak 32 bites formában létezett, s nekem nem volt telepítve a glibc 32 bites változata. Nyilván hívott volna 32 bites függvényeket, amelyek nem léteztek. A megoldás a glibc.i686 telepítése volt.

Lehet, jobban jársz, ha minden cups kezdetű csomagot - kivéve devel, debug - felteszel. Az sem túl nagy baj manapság, ha foglal némi helyet, gondolom, nem szappantartó routerre telepíted.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gyorsan megnéztem a csomagokat. Van egy cupslib2 ami mindkét formában fenn van, A szerver csak amd64 de ott a drivert(?) a hplip -et magam fordítottam.
Ami továbbra is látszik, hogy a printers.conf -ban az ipp helyett implicitclass van.
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=883554
Hosszan leveleznek erről a hibáról de a megoldást nem látom :(

Bekapcsoltam a debugot, az egyetlen furcsa bejegyzés error_log
[Client 24] No authentication data provided.

Ami szintén érdekes:
Get-PrinterAttributes ipp://localhost/pritners/HP1100A

Itt már jól szerepel a kapcsolat.
Irtó hosszú az error_log és valójában nem túl informatív https://pastebin.com/PifBytjG
 

Nem töltöttem fel az egészet, szerintem ismétlődik, de még ezt is nehéz ebből a folyamból kihámozni.
Szóval helyben toporgok :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.