[megoldva] Milyen aggregátort béreljek?

A kérdésem nagyon hasonló ehhez:
  https://hup.hu/node/161213

Az irodaházban lévő, apró szerverszobánkban minden sima 1 fázisú APC SmartUPS-ekről működik. (Tehát, nem kettős konverziós - ha van betáp, akkor az UPS csak csendben csücsül és tölti az akkukat.)

A jövő hétre az áramszolgáltató meghirdetett egy nyolcórás áramszünetet. Tetszene, ha nem kellene leállni, így szívesen bérelnék egy olyan aggregátort, amire az adott időszakra át tudom dugni a szünetmenteseket.

Milyen aggregátor felel meg erre a célra?

Fontosak tehát az alábbiak:

- a SmartUPS elektronikája "szeresse" a bejövő tápot, ne hülyüljön meg tőle. (A feszültség és a frekvencia is stabilan legyen az engedélyezett tartományon belül, színuszos jelalak, stb.)

- amikor az aggregátor üzemel és a betáp stabil, az UPS simán kereszülengedi azt önmagán, tehát, a szerverek is éljék túl az aggregátorból kapott feszültséget.

Van-e olyan aggregátor, ami out-of-box megfelel erre a célra, vagy kell külön venni/szerezni valami stabilizáló áramkört, esetleg szükséges-e közbeiktatni egy kettős konverziós UPS-t?

A szervereknek, telefonközpontnak, stb. 1x16 Amper teljesítmény már elegendő, klíma nélkül pedig kibírjuk egy napig.

UPDATE

Kibéreltem a Honda EU30is aggregátort. Tökéletesen helytállt, műszerrel mértem a kimenetét, terheléstől függően 231-237V feszültség mellett bombabiztos 49,9Hz frekvenciát biztosított, a motor fordulatszámától függetlenül. (A motor fordulatszámát automatikusan szabályozza a terhelés függvényében)

Még a drasztikus fordulatszám-váltások sem jártak számottevő feszültség- és frekvencia változással. Bitang jó ez az inverteres megoldás!

Az áramszolgáltató részéről elhúzódott a karbantartás, több, mint 10 órát mentünk aggregátorról, a fogyasztás kb. 1,7 liter/óra lett, ami tökéletesen megegyezik a Honda GX200 motor specifikációjában szereplővel.

Köszönöm a tippet!

Hozzászólások

Vannak inverteres aggregátorok, ezekkel megoldható out-of-box a kihívás.

Heron, Güde, Honda csinál ilyeneket.

Itt találtam egy HONDA EU 30is áramfejlesztőt (http://www.tomido.hu/Aramfejlesztok/ ) 4000 ft/nap áron.
A probléma annyi, hogy 3kVA a teljesítménye, neked pedig 3,5 kVA kéne.

A másik nem inverteres, de van benne AVR (Automatikus Feszültség Szabályozás -Automatic Voltage Regulation)
Az AVR ± 2%
belüli feszültségingadozást biztosít

https://geatech.hu/termek/55-kw-220v-benzines-aramfejleszto-berlese-kol…

Ennek jobbak a paraméterei és valószínűleg az időablakba is könnyebb beleférni, mert van tartalék. Ez 4500 / nap.

Mindkét esetben felhívnám az adott cégeket és vázolnám a helyzetet. Valószínűleg már találkoztak hasonló problémával.

...úgyis jönnek...

Írj egy emailt és megoldjuk: info@aramfejleszto24.hu
Mi a komplett szolgáltatást vállaljuk, kivisszük a gépet, bekötjük, üzemeltetjük.

A mostani korszerű gépek (FG wilson, FOGO, Himoinsa) tudják azt amire neked szükséged van, gyakorlatilag mindenki ilyen gépeket ad ki bérbe.
Ezeka gépek már digitális vezérlésűek, nagynyomású adagolóval,  a terhelés függvényében azonnal reagálnak és szép szinuszos jelet adnak.

A fent leírt Gűde és Heron típust nem ajánlom, azok játék gépek (kb. otthonra egy fúrógéphez vagy flexhez).

Az aggregátorozásokat akkor szokták engedélyeztetni, ha visszatáplálhat a hálózatra, pl. elektromos elosztó szekrény cseréje esetén az Elműs/EON-os szakikat ne üsse meg az áram, amikor azt gondolják feszültségmentesen dolgoznak.

Amit fontos tudni a bérléshez:
-hol lehet letenni a bérlős gépet, milyen messze van a szerverszoba a legközelebbi utcai parkolótól? Fontos infó, belváros 6. emelet vagy kertes ház. Nem mindegy, hány méter kábel kell. A parkolóban megoldott a füstgázelvezetés (utcai)?
-mekkora terhelésre kell méretezni? Értelem szerűen, mekkorák az UPS-ek, 1 fázis, 3 fázis? Internet kapcsolat, telefon központ hogy fog kapni áramot? Az egész iroda esetleg (kell/nem kell)?
-milyen hosszú lesz az áramszünet, ki fogja az aggregátort tankolni? Egy feltankolt gép általában 6-8 órát bír egy tank gázolajjal, ha ennél hosszabb tankolni kell.

Szerencsére a körülmények optimálisak. Az udvarba be lehet állni akár teherautóval is, a szerverszoba a földszinten van, kb. 20 méter kábellel elérhető az udvar felől. Semmi mást nem kell megtáplálni, csak a szünetmentesek betáp oldalát. Az áramszünet tervezetten legfeljebb 8 órás lesz.

Amit meg akarok táplálni, az 4 darab SmartUPS 1500VA a szervereknek és 2 darab SmartUPS 750VA a hálózati eszközöknek. Az egész hóbelevanc együttesen eszik üzem közben kb. 2000VA/1500W-ot. Amikor csatlakoztatod a terhelést, akkor pár pillanatra van egy ennél jóval nagyobb tüske.

Egyszer próbálkoztam ilyennel. Aggregátor elindult, majd kurva hosszú hosszabbítón keresztül el a szerverszobába. Elkezdtem ráterhelni a APC szünetmenteseket, csak csettegtek-csattogtak. A végén ott bukott meg az egész, hogy akkora terhelés volt, hogy a hosszabbítóban leoldott a védelem. Úgyhogy, a terv jónak tűnt, de az fizika keresztülhúzta a számításokat.

trey @ gépház

Mert ugye a terhelésre méretezni köll a dolgokat, és nem véletlenül adja meg az UPS gyártója, hogy milyen áramfelvétellel kell számolni. Nekem nem egyszer, nem is kétszer volt szerencsém ilyen átmeneti dízeles betáp-pótláshoz, és egyszer sem volt gond. Igaz, minden esetben az ups adatlapja szerinti, betáp oldalon elvárt áram (biztosíték) volt az alap.

Utólag én is tudok okoskodni. Amikor bejelentik, hogy akkor van két vagy három órád, hogy megoldj egy be nem jelentett áramszünetet és abból 2 arra megy el, hogy egy másik cégtől lejmolj egy aggregátort, akkor nem nagyon van még idő arra, hogy számításokat végezz. Ráadásul, hiába is végeztem volna, volt ami volt, sehonnan sem akasztottam volna le olyan 50 méteres hosszabbítót, ami elvitt volna magában egy komplett szervertermet.

trey @ gépház

Akkor azt mondod, hogy megbízható módon a teljes gépteremre nem lehet megoldani, és amit nem muß üzemben tartani, azt kikapcs, és csak a minimál szolgáltatással menni tovább. Ha a sz@r hosszabbító pölö. tüzet okoz, akkor is így reagálnál, hogy "de meg kellett oldani"?

na, ez engem is érdekel a jövőben. hasonló irodai/szervertermes célból, illetve külső helyszínen kis- és közepes méretű rendezvény céljából is. gondolom utóbbit is vállaltok, ahogy látom a futókat az oldalatokon.

ideális esetben akár másnapra is tudtok kisebb eszközt adni mondjuk Bp és környékére? szállítást általában intézni tudjuk.

Szerkesztve: 2019. 11. 16., szo – 19:05

- nem ide -

Szerkesztve: 2019. 11. 16., szo – 22:45

Szia!

Honda/Yamaha benzines aggregátor/generátor, építőipari boltokban lehet bérelni - ilyet használnak a kőművesek/burkolók.

Talán kicsit off, de talán jó tudni. Mi annó béreltünk hasonló tervezett áramszünet idejére utánfutós aggregátort a szervereknek, a bérbeadó szerint bőven elég volt a kapacítása, viszont mikor rádugtunk egy szünetmentest, fordulatszám leesett, szünetmentes pedig lekapcsolta magát a betápról, majd újra és újra próbálkozott ugyanilyen eredménnyel. Ugye az aggregátor próbált az extra terhelés miatt kompenzálni, de ezt nem tudta elég gyorsan. A megoldás az volt, hogy volt az aggregátoron egy kar, ezt automata módból átállítva maximumra állítottuk, és úgy már észre se vette amikor rádugtuk a szünetmentest :)

Hasonló problémám van, áramszünet lesz nálunk is, kb. 5 órán keresztül. :-[

Aminek mindenképpen mennie kéne: 3db. dell pc, 3db. monitor, sohot tp-link router (mobilnet), opció: 16 portos linksys switch

Ez van házon belül:
- Honda MPI 3300
- link: https://aggregator.arukereso.hu/honda/mpi-3300-p412248503/

Sajnos nem értek hozzá, működhet vagy tönkreteszi a fenti eszközöket?

Üzemanyag van: 150.000l :-D

Köszi! :-]

# RHE, Rocky, NethServer, MBP14

Hosszabb időre azért jobb egy gázos üzemmódot tudó aggregátor, nem?