Hőmennyiség mérő

Sziasztok!

Adva van egy ilyen mérőműszer. Távhős lakás. A zöld folyadék a 0 állás felett van, viszont a piros oldal erősen nulla állás alatt van. Ez így még rendben? Még nem kezdődött meg a fűtési szezon, és nem akarunk gondot, hogy már a nyári nagy melegben túlpárolgott a mérőben a folyadék.
A távhős cégnél mondták, hogy ha nulla alá megy akkor szólni kell, nehogy fals adatot mérjen.

Hozzászólások

Már az elején tisztáznám: Nincs ilyenem, ilyesmihez sose volt közöm, csak segíteni próbálok azzal, hogy túrom a netet valami hasznos info után.
Ameddig eljutottam: A net szerint ez egy Brunata RMK87 Kapillar, aminek a datasheet-je annyira használhatatlan, mint bármilyen marketinges dokumentáció: http://brunata.hu/fileadmin/datasheets/UK/uk-qb101102.pdf
A leghasználhatóbb doksit lengyel oldalakon talál az ember, mint pl ez: http://brunpolserwis.pl/wp-content/uploads/2017/01/Instrukcja-odczytu-c… .
Itt legalább valamit írnak arról, hogy azok a folyadékok kb mit is kéne jelentsenek:
- rejestrującą, która rejestruje zuŜycie ciepła w bieŜącym okresie rozliczeniowym (umieszczona z prawej strony podzielnika),
- porównawczą, która umoŜliwia kontrolę zuŜycia z poprzedniego okresu rozliczeniowego (umieszczona po lewej stronie podzielnika).
Ez alapján amit nekem sikerült kivennem az az, hogy a zöld (doksiban kék) folyadék a jelenlegi fogyasztást mutatja, a piros pedig az előző számlázási időszakhoz képesti különbséget.

Ez alapján ha még tényleg nem kezdték el a távhősök a fűtést, akkor lehet tényleg megérne nekik egy telefon, mert lehet a műszer tényleg félremér valamit
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nálam egy 15-ös (konyha) és két 27-es (szoba) van fenn, 2.2-n állnak. 2.2 körüli érték került rögzítésre a nyári cserekor kapott nyugtán is. A zöld nálam is 0 felett van (annak nem szabad 0 alá menni a fűtési szezon előtt). Szerintem a tied teljesen normális, simán lehet 3.6-os az előző időszaki fogyasztásod, ha még nem volt nyílászárócsere és/vagy sokat szellőztettél és/vagy valamennyire nyitva volt a radiátorod.

Nálam szerencsére van átkötés a radiátor előtt, így az elzárható, bőven kellemes az, amit az átmenő csövek adnak. (Viszont azt a hőmennyiséget is méri, szóval az elzárással nem csökken nullára a fogyasztás.)

Ha ez az első szezonod távhős lakásban, akkor a közös képviselőre kérdezz rá, hogy van-e bizonyos lakások esetén kompenzáció (zárószint, földszint, stb). Ezt sokszor külön kell igényelni.

Az a poén, hogy hideg volt a lakásban az előző szezonban. Langyosak voltak max.lehet levegős a rendszer. Nem lakunk otthon kb 2 hetente pár napra jövünk haza. 10 emeletes tömb 10. emeletén van a lakás.
Nyílászáró csere megvolt pár éve új műanyag ablakra.

Megkérdem a közös képviselőt majd erről a kompenzációról.

Jesus.

Ez alapjan szamlaznak ? Az igen.

Futesi szezon elkezdodott Szeptember 15.-i kezdo datum proba futesek mar mennek, atlag homerseklet alapjan ha nincs kulon megallapodas.

Nálunk minden évben, mikor leolvassák a leolvasott ampullát beteszik balra, és frissen töltöttet tesznek a jobb oldalra. A jobb oldalin látod igazából az aktuális fogyasztásodat, a bal oldalim az előző évit. Azt nem figyeltem még meg, hogy a bal oldali ampulla milyen mértékben változik, leolvasáskor azt is fel szokták írni, szóval valamit számolnak abból is. De a felállás, hogy a bal oldaliban sokkal kevesebb van, mint a jobb oldaliban az normális. Engem inkább a zöld aggaszt, persze kérdés, hogy mikor volt ampullacsere. Nálunk szeptember elején szokták csinálni, és A/B szintre töltött ampullákat tesznek be egységesen. Így ha nálatok is mostanában volt csere, akkor az a kérdés, hogy mi az alaptöltési szokás. Ha hasonló, akkor soknak tartom a zöld fogyását. De ha pld. nyár elején cserélték vagy pedig alapból csak E/F környékére töltik, akkor rendben lehet.

Ne kattints ide!

"Nehogy fals adatot mérjen" ... hahahaha. Ezek a "mérők" sokmindenre nem jók, valamennyi köze van a hőmennyiséghez, de sokat nem ér. Amikor ilyen helyen laktam, a konyhába teljes fűtési szezon alatt le volt kapcsolva a fűtőtest, mert DNY tájolású volt, körbe fűtve, duplán szigetelve és a gyakori főzés miatt amúgy is volt benne hőforrás. A tavaszi leolvasáskor a fűtött nagyszoba 7 "egység" volt, a konyha 3.5 "egység".
Az alattunk lakó szomszéd kiverte a balhét, hogy ez tök random, lecserélték neki egy digitális mérőre, de megkérték, hogy senkinek ne híresztelje.

Attól, hogy az egyik "7" a másik meg "3.5", a hőleadás nem dupla/fele, ugyanis a költségosztás során az adott fűtőtest tipusára, tagszámára vonatkozó paraméter is bejátszik, mint szorzótényező. Két, egyforma hőleadóval ellátott, hasonló célú helyiség értékei összevethetők, de más méretű/tipusú hőleadók esetén már ezt a különbséget is figyelembe kell venni.

A hőfogyasztás döntő hányada légköbméterre (alapterületre) leosztva kerül elszámolásra, a költségosztók csak a teljes fűtési célú hőfogyasztás kisebb részének a szétosztásáért "felelnek". Mivel a két radiátor nélküli helyiség légtérfogata nem került levonásra, illetve vélhetően a nyitott ajtók segítettek azokat is kifűteni, így az egyébként túlméretezett radiátorok szépen leadták a többlethőt, amit a radiátortalanított :-) helyiségek igényeltek.

Akkor is párolog a cucc, ha nyár van, és nincs fűtés vagy éppen nem fűtesz, de meleg a helység. Ez ellen nem véd :) - mint írták mások is, alapvetően arra jók, hogy a társasház teljes fütésköltségét segítsenek viszonylag igazságosan leosztani lakásokra (lehet róla amúgy vitatkozni, hogy ezt milyen pontossággal és milyen igazságosan valósítja meg - nekem sem a legszimpatikusabb, de még mindig jobb, mint átalányként azonos összegeket fizetni akkor is, ha jégbarlangot üzemeltetsz vagy éppen szanuát :) ) Másnál is ugyanúgy 3,5 lehet a lezárt radiátor, ha pld. bitang meleg volt a tavasz és a nyár. Kinyitott radiátorokon meg lehet, hogy 6-7 az érték.

Egyébként a hálót egy időben figyeltem külön, mivel ott fűtünk a legkevésbé: "fogyasztásom" kb. 60%-a fűtési szezonon kívül történik abban a szobában, nyáron. Jó pár éve a társasház próbálkozott, hogy fűtési szezon végén olvassák le az ampullát majd fütési szezon elején cseréljék, de erre élből közölték, hogy egyszeri kiszállás díjtalan, a plussz már külön pénz, amit radiátoronként számolnak stb... így aztán ez nem valósult meg.

Ne kattints ide!

Nem hőmennyiség-mérő, hanem költségosztó, ami a leadott hőmennyiséggel arányos értéket produkál. Célszerű verni a tamtam-ot, hogy van már elektronikus, távleolvasós verzió is belőle, ami sokkal korrektebben működik.
Egyébiránt a fűtési célú hőfogyasztásnak csak egy -kisebb- hányada osztható ezeknek a költségosztóknak a kiértékelése alapján, pont a körbefűtés, azaz a külön számlázandó egységek (lakások) jelentős egymásra hatása miatt.

"Nem hőmennyiség-mérő, ...ami a leadott hőmennyiséggel arányos értéket produkál."
Pedig akkor ez hőmennyiség-mérő.
Hiszen például a hőmérséklet-mérő is a hőmérsékletével arányos értéket produkál a folyadékoszlop magasságával. Vagy éppen a termoellenállás, az ellenállása arányos értékű a hőmérsékletével.
Pont emiatt használható mérésre, mert egyfajta kimenete (folyadékoszlop-magasság, ellenállás stb.) arányos a mérendő mennyiséggel.

Nem mér, mert az "egység" nem egzakt hőmennyiséget jelent, hanem az épület összes költségosztóján leolvasható korrigált értékekhez képest tudsz vele egy arányszámot meghatározni arra nézve, hogy az összes elfogyasztott fűtési célű hőmennyiség felosztás szerinti részének mekkora hányada esik az adott radiátorra. És ahogy írtam is, az "egység" két eltérő hőleadó esetén sem jelent azonos leadott hőmennyiséget. Az, hogy "arányos" az igaz, de az arányt megadó függvény(ek) nem minden esetben azonosak(!). Sőt.

Tud valami egy ilyen cucc működéséről valami használható dokumentációt ajánlani? Évekkel ezelőtt a tulaj kért pár ajánlatot egy ilyen mérőrendszer kiépítéséről. A tetemes összeg miatt (felszerelés 12 ezer Euró, évi leolvasás, elszámolás további 500-1000 euró) nem jött össze semmi. Tényleg ennyire drága és komplikált lenne? A neten 15-20 Euró egy elektronikus mérőműszer...

Az eszköz valóban nem drága, viszont önmagában, ahogy írtam is, semmit nem jelent, hogy mennyit mutat - kell hozzá az elszámolási rendszer is, az, hogy adott hőleadónak mennyi az arányossági tényezője, az adott helyiségnek milyenek a paraméterei, és abból milyen plusz korrekciós tényező jön ki - ezeket magadtól nem fogod tudni, a rendszer teljes kialakítása, működtetése ezért (is) ilyen drága.
Az adott tulajdonos esetén ismerni kéne a fűtési rendszer kialakítását, az egyes arányosítandó vagy mérendő részek egymásrahatása miatt az épület beosztását, stb. hogy érdemi megoldást lehessen adni a számára.