[MEGOLDVA] Debian 10 courier-imap-ssl csomag eltünt

Fórumok

Már megint valami változott. A Debian 6.x szerverke építésnél, még az imap szerver telepítését úgy kezdtem hogy telepítettem a courier-imap-ssl csomagot, ami húzta magával a többit. Most már nincs ilyen csomag.
Hol tudom megnézni mi történt ezzel?

Anno, mivel a Debian rendszerekben az "alapértelmezett" mta az exim4 az imap funkcionalitást a courier-imap biztosította. Lehet valami más "kombót" kéne használnom?
A régi rendszerből átbogarászni >14G levelezést egy másik imap szerverbe ijesztőnek találom.

SZERK: Erősen túl dimenzionált. Sok felesleges körrel.
Végeredmény: courier helyett dovecot és az egyszerű perl sciptel konvertált IMAP könyvtár konverziója, helyben.

Hozzászólások

> Hol tudom megnézni mi történt ezzel?

Évek óta alap az SSL támogatás, a courier-imap csomag része, nem kell hozzá külön más csomagot feltenni.

> Lehet valami más "kombót" kéne használnom?

Javallanám a Dovecot-ot. Az elején némi tanulást igényel, de aztán minden sokkal jobb lesz tőle. A Courier-ről migrálás egyszerűbb környezetben zökkenőmentesen megoldható. (A megosztott mappák, az ACL-ek kezelése, és a helyi kézbesítés/szűrés más, ahhoz nekünk is saját migráló eszközt kellett gyártani.)

Köszönöm! Azért zavart meg, mert még az oldstable (9.x) is tartalmaz ilyen csomagot.
Feltettem a felkínált alapot, leellenőriztem (telnet) műkszik, és látja a régi mappáinkat.
A dovecot nekem szerintem túl erős - két felhasználó, három-négy "profil".
Sajnos a topic túl specifikus lett. Az apache2 -ből eltűnt az apache2-mpm-prefork csomag aztán a testing -ben megint van. Csak találgathatom miért is.
Eddig squirrelmail -t használtam, át kellene térni a roundcube -ra, ott viszont sql szervert kér vagy sqlite -ot. Mire kellhet az?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

> Az apache2-ből eltűnt az apache2-mpm-prefork csomag

Eltűnt, mert Apache 2.4-től fölfelé egyetlen, egységes Apache csomag van, amibe modulként lehet betölteni a különböző worker modulokat. Tehát: felteszed az "apache2" nevű csomagot, és benne lesz az mpm_prefork, mpm_worker és mpm_event mint betölthető modul - aztán, azt töltöd be közülük, amelyik neked nyerő.

> A dovecot nekem szerintem túl erős - két felhasználó, három-négy "profil".

Ha saját IMAP szervert üzemeltetsz akár egy felhasználóra is, a Dovecot akkor is fényévekkel jobb, mint a Courier. (sajnálom a Courier-t, mert közel 20 évig használtam, és kár, hogy megragadt az akkori műszaki színvonalon.)

> át kellene térni a roundcube -ra, ott viszont sql szervert kér vagy sqlite-ot. Mire kellhet az?

Leginkább:
- a felhasználók profiljainak (ezernyi testreszabható opció) tárolására,
- a mappák tartalmának cache-elésére.

Köszönöm!
Épp kezdtem keresgélni a roundcube mire használná az sql -t.
Valójában régi dilemmám, hogy feltegyek egy sql szervert a szerverkémre, de ha fejleszteni kell akkor jobbnak tűnik ha akár a testing verziót használom.
Milyen műszaki színvonalat hiányolsz a courier -ből ami a dovecot -ban megvan? Már csak azért is érdekes, mert a telepítés során, gondolom a debconf olyanokat üzengetett hogy:
The courier MTA packaging has been extensively rewritten and major changes
had been done to the default setup of Courier MTA. The default user and group for Courier MTA has been changed to courier:courier. The package tries to make all files belong to correct user:group and the permissions on those files are correct, but if you have a non-default setup, you will have to make sure that:
- All file owners and file in /etc/courier and /var/lib/courier are correctly set.
- MAILUSER and MAILGROUP settings in /etc/courier/esmtpd is set to correct user and group, both has to be set to 'courier'.
Lehet hogy ez a "marketing" csak az mta -ról szól (ami nálam az exim4)?
Anno, voltak olyan próbálkozásaim, hogy a lokális közvetlenül az IMAP szerverre csatlakozzak a Thunderbird -el, de valamiért elvetettem.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

> Milyen műszaki színvonalat hiányolsz a courier -ből ami a dovecot -ban megvan?

Ezt hosszasan lehetne sorolni, de talán két olyan van, ami miatt a Courier szóba sem jöhet manapság:

1.) mappák tartalmának indexelése. A Courier pusztítóan lassú és erőforrás-igényes, amennyiben egy mappában többezer levél van, és gyakorlatilag teljesen használhatatlan, ha több tízezer levél van, még akkor is, ha a Maildir-ek egyébként SSD-alapú háttértáron van tárolva. Erre lehet mondani, hogy a francér' tárol a felhasználó annyi levelet egy mappában, de az általános tapasztalat az, hogy a felhasználók legnagyobb része egyáltalán nem használ mappákat, minden az INBOX és a Sent mappában gyűlik, évekre visszamenőleg. Konkrét tapasztalat: a Dovecot-ra váltásnál a levelezőszerverünk IOPS terhelése kevesebb, mint egyhuszadára(!) esett vissza, és még a recepciós csaj is megkérdezte, hogy mit csináltunk, hogy ilyen villámgyors lett a levelezés?

2.) IMAP "Special-Use" támogatás. (RFC6154) Az újabb levelezőkliensek gyakorlatilag nem tudnak létezni nélküle. (Újabb Outlook verziók, mobilos kliensek, stb.) A legtöbb levelezőprogramban már abszolút nincs is lehetőséged arra, hogy beállítsd, mit melyik mappában tároljon. Az elküldött levelek másolatai például eltűnnek a semmiben, vagy épp fordítva: a program létrehozza a századik variánst "Sent", "Sent Items", "Sent Mail", "Outbox", "Elküldött elemek", "Elküldött", "Kimenő" és további neveken, a felhasználó meg agyfaszt kap tőle.

Heh? :) Egy hót egyszerű leíró fájl van, benne a vizsgálandó feltétel, és hogy hova tegye a cuccot. Ezt a roundcube le tudja generálni és a maildir gyökerébe tenni. Egy rakat feltételt tud vizsgálni illetve saját header bejegyzést is kereshetsz, aztán továbbküldi, másolja, visszadobja, elrakja, letörli, amit akarsz. Mindezt user tudja piszkálni. Én nem használtam procmailt, de nem hiszem, hogy egyszerűbb volt :)

pl.


# rule:[5percangol]
if anyof (header :contains "From" "@5percangol.hu")
{
	fileinto "INBOX.Angol";
	stop;
}

De nekem ennek az összereszelésével nem kell bajlódnom, a roundcube megoldja.

Ez meg a default, netről túrtam, de roundcube-bal is össze lehet kattingatni:


# rule:[SPAM]
if anyof (header :contains "X-Spam-Flag" "YES",
	exists "X-Amavis-Alert")
{
	fileinto "INBOX.Junk";
	stop;
}

> Egy hót egyszerű leíró fájl van

Nézd, mivel volt szerencsém sieve generátort és parsert fejlesztenem, attól tartok, valamennyire képben vagyok.

Logikátlanság például: a szoftverekben a szűrőszabályok általában first match vagy néha last match elven működnek. Mindkét esetben hagyományosan egyetlen szabály érvényesül, aztán a feldolgozás véget ér. A sieve ezzel szemben alapból folytatja a feldolgozást, és ha egy levél nyolc szűrőszabályon is megfelel, akkor mind a nyolc akciót végrehajtja, ami jelen esetben nyolc példányban kézbesítést jelent. Nyilván lehet ehhez alkalmazkodni és telerakni mindent a te fenti példádban is szereplő "stop" akciókkal, de ez teljesen szembe megy a konvenciókkal, különösen úgy, hogy e-mail kézbesítésnél mindig alapvető szempont volt a duplikációk elkerülése. Másképp fogalmazva: ha 50 szabályból 49-be bele kell írni, hogy "stop", akkor valójában a "stop"-nak kéne lennie az alapértelmezettnek, és egy esetben kellene beleírni, hogy pl. "continue".

Ha a fentinél kicsit bonyolultabb szabályokat akarsz, akkor szembe találod magad a csillióféle extension-nel, aztán emlékezz rá, hogy melyik action milyen extension-ből jön, milyen szintaxissal, mert az egyes extension-ök olyanok, mintha más bolygóról származnának.

Azt értem, hogy Roundcube segítségével képes vagy zéró hozzáértéssel összeklikkelni pár alapvető szabályt, de egyrészt a felhasználók 90+ százaléka soha nem használ Roundcube-ot (pláne a mai "mobilos", "appos" világban), másrészt, a Roundcube rohadt trendi volt 15 évvel ezelőtt a Squirrelmail után, de a mai világban egyre jobban a ciki kategória.

Nézegetem a dovecot dokumentációját. Mire is használja az SQL -t.

Nem azért piszkálom ezt mert annyira félek az sql -től (használtam már a MySQL, PostgreSQL az SQLite még nem) hanem inkább azért, hogy mekkora állományokra kell számítanom (mekkora hely és hova), hiszen ettől fogva, az is olyan fontos mint a levelek maguk. Sőt én az ilyesmit crontab segítségével mentem vlmi-dump formában. Eddig annyit találtam, hogy az autentikációs adatokat tárolja?

Szóval, a roundcube és a dovecot is használ SQL -t, ha mind kettőt SQLite -al használom, akkor gondolom valahol létrehoznak maguknak valamit, vagyis nehezebb összeszednem. Ha mint mondod a roundcube cache -t csinál SQL -ben ez nekem nem tűnik túl gyorsnak, bármelyik verziót választom.
Szóval melyik SQL -t használjam és miért?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A Dovecot pont ugyanúgy működik, mint a Courier(-Authlib). A felhasználói- és egyéb adatokat képes többféle helyről elérni, akár a UNIX/Linux rendszerből (passwd fájl, PAM, stb.), vagy akár SQL adatbázisból, LDAP címtárból, stb.

Ha Te a felhasználói adatokat nem SQL-ben tárolod, akkor a Dovecot-nak nincs szüksége SQL-re, mint ahogy a Courier-nek sem volt.

Mindazonáltal, az SQL-ben történő adattárolásnak sok előnye tud lenni. (Konfigurációs fájlokat beolvasni, értelmezni és módosítani sokkal macerásabb, mint adatbázis lekérdezéseket futtatni.)

Ha eddig nem használtál SQL adatbázist, akkor csak ezért most ne bonyolítsd vele az életedet. Egyébként pedig, valószínűleg a MySQL az, amivel a legegyszerűbb boldogulni és nem kér sokat enni.

(És itt teszem hozzá, hogy felhasználói adatok tárolására technikailag nem az SQL adatbázis a legjobb megoldás, hanem az X.500 címtár, pl. egy LDAP szerver.)

Ha keves user van es nem nagyon kell massal osszekotni, akkor csinalhatsz nekik siman, kezzel UNIX usereket, persze shell letiltva. A dovecot telepitesekor valaszd azt, hogy userenkenti maildirbe tegye. Ha jol emlekszem semmi egyeb beallitani valod nincs*, persze azert nezd at a lehetosegeket. A Roundcube-ot most hirtelen nem tudom, de mintha az is tudott volna sima usereket authentikalni.

Egyebkent +1 a Dovecotra, soha semmi bajom nem volt vele. Igaz, csak kis rendszereket csinaltam vele (~20 user). Meg se roccen a 20k level az INBOX-ban tipusu maildirektol.

* Szerk.: ja de, a titkositashoz a certeket be kell allitani. Pl. a self signed valahogy igy:
openssl req -new -x509 -days 365 -nodes -out /etc/dovecot/dovecot.pem -keyout /etc/dovecot/private/dovecot.pem
csekkolas igy:
openssl x509 -in /etc/dovecot/dovecot.pem -text -noout|less
openssl x509 -in /etc/dovecot/dovecot.pem -noout -sha256 -fingerprint

Bocsánat, benéztem az sql csomagok a dovecot -nál csak suggested, így mondjuk a PAM is működik.
A roundcube az ami depend - igényel valami sql -t.
Viszont, akkor most a roundcube a kérdés, hogy fogom a címeket migrálni?
Még valami piszkál, főleg én, több különböző címen és levelező szerverrel "dolgozok". A squirrelmail ezt megengedi a roundcube is?

Pillanatnyilag a UPC beenged más feladóval is (exim4 smart host a UPC -s cím/jelszó) de sok szerver ezt mát nem eszi - relézésnek tekinti. Van erre valami megoldás?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

> Viszont, akkor most a roundcube a kérdés, hogy fogom a címeket migrálni?

Mármint a címjegyzékre gondolsz? A Squirrelmail-ből kitermeled a címeket valami szabványos formátumba (pl. csv, vagy vcf) és azt beimportálod a Roundcube-ba. Google első találata ezt köpte:

https://blog.karssen.org/2010/05/24/script-that-converts-a-squirrelmail…

> Még valami piszkál, főleg én, több különböző címen és levelező szerverrel "dolgozok".
> A squirrelmail ezt megengedi a roundcube is?

"dolgozok" -> "dolgozom"
A Roundcube is tud tetszőleges számú identitást kezelni.

> Pillanatnyilag a UPC beenged más feladóval is (exim4 smart host a UPC -s cím/jelszó) de sok
> szerver ezt mát nem eszi - relézésnek tekinti.

Olvass utána az SPF és DKIM technológiának. Ezek manapság elvártak. Ne akard X szolgáltatón keresztül Y (nem ott szolgáltatott) levelét elküldeni.

> Olvass utána az SPF és DKIM technológiának. Ezek manapság elvártak. Ne akard X > szolgáltatón keresztül Y (nem ott szolgáltatott) levelét elküldeni.
Ok utána nézek. Ráadásul, ha a squirrelmail és a roundcube is hagyja ezeket, akkor az exim4 az aki ezt támogatja/megengedi, vagyis ott kellene ezzel valamit kezdeni, mindegyik entitás érvényes valamely szerveren, nem valami spam izé.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Próbálkoznék feltelepíteni és migrálni a dovecot imap szervert - homokozóban.
A dovecot csomag rengeteg suggested elemet tartalmaz, van amit értek/ismergetek van amit nem.
Mire kellhet az LMTP szerver: dovecot-lmtpd ?
Mire kellhet az submissiond ?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Furcsa!
# exim_checkaccess
Rejected: 550 relay not permitted

- megpingeltem a szervert így kaptam ip címet
- az exim4 smarthost -hoz tartozó felhasználó

A furcsa, hogy a régi (Debian 6) is ez a válasz, de a levelek jönnek/mennek? Mit ellenőriz ez a parancs?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Megrekedtem.
A régi, működő szerveremről próbálom kinyerni a leveleket a homokozóba, "For per-user user/passwords use".

$ sudo doveadm -o imapc_user=tovis-o pop3c_user=tovis -o imapc_password=jelszó -o pop3c_password=jelszó backup -R -u tovis(kukac)nusi.ize.org imapc:

doveadm(tovis(kukac)nusi.ize.org): Error User doesn't exist

Próbáltam csak tovis(kukac)nusi és tovis(kukac) címmel is de ugyan azt a hibát dobja :(

A telnet simán kapcsolódik és a login is megy.
$ telnet nusi 143
majd
0 login tovis jelszó
...
OK LOGIN Ok.

Működik, leszámítva hogy panaszkodik a FAM/Gamin library -ra.
Mi lenne a helyes user@domain?

OFF: Nem tudom hogy kell beírni a (kukac) -ot össze-vissza töri a szöveget.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A dovecot levelezési listán kaptam némi segtséget - meglepően gyorsan.
Az eredmény egy ilyen paraqncssor lett:

$ sudo doveadm -D -o imapc_user=tovis -o imapc_password=
-o
imapc_host=nusi -R -u tovis imapc:

(A -o betüs dolgok, felülírják az /etc/dovecot -ban található konfigurációs beállításokat - jó ötlet, nem kell összerondítanom a konfigurációt)

Így eljutottam oda, hogy felkapcsolódik és letapogatja az összes(?) mappámat, valahogy így:
dsync(tovis): Debug: brain M: Mailbox INBOX.test.spamm: local=00000000000000000000000000000000/0/0, remote=37e38f4f8bee8fdd57c2982f00db88db/0/1: mailbox not selectable yet

Mi lehet az, hogy "not selectable yet" most ez a localhost -on (ahova fel akarom építeni) vagy a remote hoston ahol van?

Aztán jön a meglepi:
dsync(tovis): Debug: brain M: Deleting mailbox 'INBOX' (GUID 2e829f01d5cc915dd103000056dcb805): UIDVALIDITY changed (1454614013 -> 1569836245)
dsync(tovis): Error: Mailbox INBOX sync: mailbox_delete failed: INBOX can't be deleted.
dsync(tovis): Debug: brain S: Remote mailbox tree: INBOX guid=2e829f01d5cc915dd103000056dcb805 uid_validity=1569836245 uid_next=2 subs=no last_change=0 last_subs=0
dsync(tovis): Debug: imapc(nusi:143): Disconnected

Miért és hol akarja törölni az INBOX -ot? Ha a remote hoston akkor jó hogy nem sikerül neki. Ha a localhost -on ott nincs is még ilyen.
A localhost -on, a ~/Maildir mappában nem látok változást. (Előzőleg kipróbáltam, ha küldök magamnak egy levelet, akkor bekerül a ~/Maildir/cur mappába, szóval működik és oda ahova kell)
Azóta nem kaptam új javaslatot a levelező listáról.
Senki nem próbálkozott ilyesmivel?
Mindenki össze kézimunkázta magának?

Kaptam még egy tippet:
imapsync
Viszont ez úgy tűnik fizetős?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az imapsync az egy nagyon jó tool, rendszeresen szoktam használni főleg (Office365) migrálásnál.

Itt nézd meg:
http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/i/imapsync/
http://archive.debian.org/debian/pool/main/i/imapsync/

Elérhető szolgáltatásként is, ha valaki nem fél megadni az adatait:
https://imapsync.lamiral.info/X/

De ha most Courier és maildir van, akkor teljesen felesleges ebbe az irányba elindulni, a Dovecot wikiben (https://wiki.dovecot.org/Migration/Courier) levő linkről letölthető courier-dovecot-migrate.pl tökéletesen és gyorsan megcsinálja file szinten az átállást.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Megint egy kicsit hiányosnak értzem a dovecot wiki leírást.
Most akkor van egy bég, amin eredetileg courier volt, töröljük és feltelepítjük a dovecot -ot (./courier-dovecot-migrate.pl perl scriptel) és az ott helyben átkonvertálja az eddig a courier által felépített és kezel ~/Maildir -t?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Igen, pontosan így történik.

Letöltöd a http://www.dovecot.org/tools/courier-dovecot-migrate.pl -t, és utána elindítod ott, ahol az userek vannak:
./courier-dovecot-migrate.pl --convert --recursive --to-dovecot

Ha meggondolod magad és vissza akarsz térni courier-re:
./courier-dovecot-migrate.pl --convert --recursive --to-courier

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

WOW!
Köszönöm, kifogom próbálni.
Egyébként ha jól működik ez nekem jobb lehet.
Viszont nincsenek "virtuális" felhasználók, aki van annak mindnek van home könyvtára, azt akkor tudom egyesével csinálni?
(Mondjuk a konverzió előtt nem árt egy backup)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A Maildir egy többé-kevésbé szabványos formátum. Ha a diszken Maildir formátumban vannak tárolva a levelek, akkor azokat Courier és Dovecot segítségével egyaránt ki lehet szolgálni, akár egyidejűleg(!) is.

Ez az egész konverziós móka arról szól, hogy a Courier is, és a Dovecot is tárol meta-adatokat (pl. levelek indexelése, cache, feliratkozott mappák listája, stb.) saját fájlokban, amelyek eltérő nevűek és formátumúak.

A Courier például a feliratkozott mappák listáját egy "courierimapsubscribed" nevű fájlban tárolja, míg a Dovecot ugyanerre a célra egy "subscriptions" nevű fájlt használ.

A konverzió mindössze annyit csinál, hogy a Courier-féle speciális fájloknak legyártja a Dovecot megfelelőit - de, az eredeti, Courier-féle fájlokat érintetlenül hagyja.

Nem suttogok, csak simán beállítom: mail_location = /home/vmail/%d/%n/

Azaz minden levél a fenti mappaszerkezettel érhető el, utána már csak a szokásos maildirmappák vannak (cur/new/tmp stb.)

a courier így tárol egy feliratkozást:
INBOX.Sent
INBOX.Trash
INBOX.Drafts
INBOX.Junk
INBOX.Archive

A dovecot meg így
Drafts
Junk
Sent
Trash
INBOX

Nem nehéz írni egy scriptet ami az elsőből csinál egy másodikat, jahh meg más fájlnéven kell letenni.

Hogy te miért küzdesz azt te tudod :D

Fedora 30, Thinkpad x220

Gondolom úgy mondta meg, ahogy a wikiben le van írva:

mail_location = maildir:~/Maildir

namespace {
prefix = INBOX.
separator = .
inbox = yes
}

A feliratkozások konvertálása csak annyi, hogy a "courierimapsubscribed"-et átnevezed "subscriptions"-ra, és kitörlöd a mappa nevek elől az INBOX prefixet. Meg a "courierimapuiddb"-t kell átnevezni "dovecot-uidlist"-re, és már kész is :) De ha ezeket nem csinálod meg, hanem inkább a kliensből nyomsz egy feliratkozást, az is működik.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Köszönöm a válaszokat!
Valamiért beleragadtam a dsync szinkronizáló posványba, mondjuk a dovecot wiki szerint ez a javasolt módszer.
Valójában nekem a helyben konvertálás lenne az optimális.
Már csak az lesz a gondom, hogy az eredményt akkor látom ha fenn lesz a roundcube (apache2, php és ki tudja mi még).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Telepíthetsz valamilyen karakteres email klienst is (alpine, mutt, stb.) és akkor azonnal meg tudod nézni az eredményt is :)
(nem mintha az apt-get install roundcube olyan hosszadalmas lenne, és hoz magával minden szükséges dolgot...)
--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Ha nem keso....
Ha egy roundcube az egyetlen dolog, ami adatbazist igenyel, akkor en maradnek az sqlite3-nal. Nem kell konfiguralni, nincs kulon daemon es hasonlok.

(Mondjuk, az otthoni gepen baculanak is az az adatbazisa, semmi ertelme ezert mysql, plane postgresql)

Ja, es nem kell mysqldump meg hasonlo, egyszeruen masolod azt az egy filet, ha backup kell :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Az enyem is csak egy nezopont, SZTEM van igy :)
Ahogy irtam, eleg sok elonye van ennek az sqlite3-nak: apro, nem kell configolni, egy file az egesz db. Cserebe nem is tud sokat, de a roundcube-hoz meg barmihez, amihez _kell_ db, ha nem is hasznalod, teljesen jo. Mondjuk nem is biztonsagos...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Elvégeztem a konverziót:
2019. okt. 10., csütörtök, 17:12:45 CEST
Converting to Dovecot format
Finding maildirs under /home

Total: 1041 mailboxes / 3 users
0 errors
1006 dovecot-uidlist files written

WARNING: Badly done migration will cause your IMAP and/or POP3 clients to re-download all mails. Read http://wiki.dovecot.org/Migration carefully.
2019. okt. 10., csütörtök, 17:12:46 CEST

Szerintetek ez életszerű?
Valaki írta, hogy a courier úgy kezdi a mappákat hogy "INBOX." - nekem valami mutáns courier -em van mert nincs ilyen prefix - most néztem bele, minek után a konvertálás alig került több időbe mint az ellenőrzés.
Valahol keresnem kell egy IMAP parancs készletet, legalább alap ellenörzést kellene csinálni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Úgy tűnik sikerült feltelepíteni az apache2, php és roundcube kombót minimális konfigurálást igényelt.
Most még ezzel kellene megküzdeni:

192.168.1.74 uses an invalid security certificate. The certificate is not trusted because it is self-signed. The certificate is only valid for slv10.tovis-lab.port0.org Error code: SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Én az acme.sh-t preferálom, de ez egyéni ízlés kérdése, mert ugyan azt csinálja az összes kliens.

Kb. ennyi a telepítés és a cert elkészítés:


git clone https://github.com/Neilpang/acme.sh.git && cd ./acme.sh && ./acme.sh --install

acme.sh --issue -d ${FQDN} -w /var/www/html/

acme.sh --install-cert -d ${FQDN} --cert-file /tmp/${FQDN}.crt --key-file /tmp/${FQDN}.key --fullchain-file /tmp/${FQDN}.fullchain

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Fel került a roundcube. Működik.
Viszont miért kér "szervert"? Hol lehetne erről leszokatni?
(Biztos benne van valahol a doksiban de talán így gyorsabban kapok értelmes választ)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem vitatom, egyelőre csak a homokozóban építettem fel próbaképpen.
A config tanulmányozása így is úgy is must be.
Apropó. Tud a roundcube ugyanazon a kliensen két accountot is megnyitni (külön böngésző ablakban persze - a squirrelmail ezt nem tudta).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Még mindig csak barátkozom a roundcube -al.
Persze pont most módosították a konfigurációs fájlokat, így a web -en található megoldás a szerverre nem abban a fájlban van. A csomaghoz tartozó news.debianban van. Ráadásul a régi helyen jól van beállítva és az újban még a régi.
Sajnos úgy tűnik, ez sem szereti ha egyidejűleg egy kliens két accountot akar megnyitni, vagy legalábbis az alap konfiguráció nem engedi :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.