Magyar autókereskedés

- Jó napot, mennyibe kerül ez a kiállított model?
- Miért érdekli?

#HINT: szó szerinti idézet.

Hozzászólások

Máshol sem jobb a helyzet...

Én:

- Hogyan lehetne kinyerni az X, Y, Z adatokat a programotokból?

A válasz e-mail 3 hónappal később:

- Miért van szükséged ezekre az adatokra?

Es akkor a masik oldal is: Gyakran szapuljak a developer-t, hogy szuk latokoru, vakon megy a spec utan, pedig ha megertene a felhasznalo igenyeit akkor konnyen kiszurhatna spec hibakat vagy javasolhatna jobb megoldast. Na, ennek a double check-nek az egyik tipikus kerdese is lehet a "Minek az neked?", bar valoban nem a legudvariasabb.

Utóbbi esetben azért nem véletlen sok esetben a visszakérdezés, mert a legtöbb ügyfél nem feltétlen ezt kéri, ami neki az adott feladathoz a legjobb lenne.
Ha nem tudod meg, hogy pontosan mi kell neki és mire, akkor sok esetben feleslegesen dolgozol, aminek a végén a fejlesztő is morcos lesz, illetve az ügyfél is, amikor megkapja a számlát.

Ilyen, amikor nem kérdezünk vissza:

Ügyfél:
- Szeretném megkapni a programotoktól az X adatot.
1 nap fejlesztés után.
Fejlesztő:
- Tessék itt van.
Ügyfél:
- Szeretném megkapni a programotoktól az Y adatot.
1 nap fejlesztés után.
Fejlesztő:
- Tessék itt van.

- Ü: Szeretném megkapni a programotoktól az Z adatot.
- F: Az újabb 2 nap fejlesztés lesz, utána küldöm a számlát 4 napról.
- Ü: Az nagyon sok! Miért ilyen sok? Ennyit nem akarok ezért kifizetni.
- F: Mégis mire kellenek ezek az adatok?
- Ü: Egy kimutatásban ki kell íratnom az X+Y+Z összeget.
- F: Ja, azt eleve tudja a program, nem kellett volna hozzá semmi. Tessék itt van!

Pl. mert van aki azt hiszi, hogy SUV jó lesz terepezni, utána meg a 30 éves Ladával kell kihúzni, vagy flotta autónak mást ajánlana. Inkább kerdezzen az eladó minthogy vásárlás után derüljön ki, hogy nem azt kellett volna venned.

De miért az a válasz, hogy "miért érdekli"?

Uram, a kiállított modell kerek 9 554 986 Ft, de ugyanebből van többféle felszereltségünk, illetve van most egy 10%-os tavaszi akciónk, valamint autóbeszámítási akciónk. Megkérdezhetem, hogy van valami konkrét oka, hogy SUV-t nézeget, esetleg terepen is szeretné használni? Mert arra van egy jobb modellünk hasonló árfekvésben, ha érdekli. De nyugodtam nézzen körül, ott leszek a pultnál, szóljon ha bármiben segíthetek.

Nem ártana némi kontextus... :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A kontextus az, hogy eleve egy autókereskedésben vagy. És rákérdezel egy konkrét kiállított modell árára. Szerintem erre egy normális válasz létezik, egy szám. Aztán utána lehet beszélgetni róla, hogy ezért a számért nincs-e jobb vétel, vagy jobb felszereltség vagy akármi. De hogy azt kérdezik, hogy miért érdekel? Egy autókereskedésben? Miért érdekel egy autó ára?

Kapcsolódó(építőanyag kereskedés): Telefonon érdeklődtem volna m2 ár után, válasz: "Telefonba nem közlünk árakat, csak személyesen a telephelyünkön."

Hja... Ott tipikusan pofára megy az árazás.
Nagyobb mennyiségnél már megéri venni egy szutyok használt autót az ilyen személyes megjelenésekhez. Kitermeli az árát.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

azért ha ő mutat be az eladónak, majd az eladó eladja nekem, megkerülve az ingatlanost, az valszeg perelhető.

ha nincs kizárolagosság a szerződésben, és ő megmondja az utcát nekem, én meg véletlen találok ott egy pont jó házat, az valszeg kevésbé stabilan áll meg. :\

PH!-n szoktunk segíteni lokál topikban ilyen esetekben megkeresni. Tényleg nem ördöglakat.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Lehet, hogy rádnézett, és nem feltételezte, hogy meg tudod venni? Néha öntudatlanul előtör az emberekből az előítélet.

Normális autókereskedésben (és úgy általában minden normális boltban) ráírják az árura az árat. De tudok ellenpéldát: az Andrássy út némelyik haute couture boutique-jában, ahol az egész üzletben összesen 5 darab táska (v. kosztüm, vagy hasonló női cucc) van, na ott nem elegáns kiírni az árat, sem érdeklődni iránta.

Opel szalonba bement egy család apa, anya, gyerekek sportcipő kissé viseltes susogós melegítő 2000-es évek eleje, nézegették az autókat senki rájuk sem bagózott, már indultak kifelé.

Éppen akkor jött be az egyetlen normális eladó, aki megkérdezte tőlük, hogy segíthet-e, elnézést kért, hogy senki nem foglalkozott velük, megkínálta őket kávéval.

A család három autót vett, azért indultak el, hogy autót vegyenek.

Melyik kereskedésben nincs ott a kiállított modell ára egy másfél méter magas oszlopon?

Ebben igazad van, de ez volt a kérdés: "- Jó napot, mennyibe kerül ez a kiállított model?"
Erre pedig ott a válasz a kocsi mellett az oszlopon.

Hétfőn javították a kocsimat, gondoltam, felugrom a szalonba nézelődni.
Nem terveztem én eladóval társalogni, csak érdekelt a kínálat, mégis odajött egy eladó, beszélgettünk, majd megszólalt a telefonja, elnézést kért, hogy fel kell vennie.
Átsétáltam a másik sarokba, és az ottani eladó is körbeugrált, hogy miben segíthet.
Átbeszéltük a dolgokat, majd másnap reggel átküldte a kért ajánlatokat.

Tervezek autót cserélni, de ez a márka nem volt a listámon, mert a netes árai alapján kiesett.
Viszont a szalonban 1,4 misivel olcsóbb a kiállított felszereltségű modell ára, így már gondolkodóba estem.

Igen, a listaár az legfeljebb összehasonlítani jó az egyes gyártók autóit - ha kellően nagy készlettel rendelkező kereskedőnél, az elvárásokban rugalmasan ülsz le tárgyalni, akkor jóval a listaár alatt kaphatsz autót - ráadásul szinte azonnal, ugyanis a készletes autók árából igencsak szépen lehet faragni. Nekem így lett a tervezettekhez képest más színben egy szinttel magasabb felszereltségű autóm.