Exchange server 2019

Sziasztok!

Egy jó ideje gondolkodom azon hogy még élő és futkosó/meglévő pár SBS 2011-et amin domain-t üzemeltető Exchange levelező található, fel kellene újítani 2019-es mondjuk Std. szerveren egy 2019-es Exchange szerverrel.

Kérdések:
1. Volt már aki ekkorát újított?

2. Gondolom újratelepítéssel járok a legjobban, de meg lehet csinálni ezt még ugyanúgy?

3. Úgy olvasom unified messaging-ot kivették belőle, plusz ha jól értettem ez lesz az utolsó "on premise" levelezőszerver verzió, akkor ez azt jelenti hogy nem lesz többé "cégnél domain-t üzemeltető exchange"? Rossz hír lenne, nem mindenki akar havidíjat fizetni ugye - és tudom, tudom, van ingyenes IMAP de a naptár, a feladatok, a címjegyzékek mókolása Exchange alatt talán kicsit kiforrottabb - legalábbis így találtam, egyenlőre.

4. Valaki használ a 2016-os Exchange szervert? Mennyire különbözik a 2016 a 2010-es ill. 2013-maktól? Jómagam kihagytam a 2016-osat, de most már "lassan" eléggé EOL lesz mind a 2011 SBS, mind a 2010/2013 Exchange egyaránt.

Köszi előre is, üdv!

Hozzászólások

igen, a dedup atkerult storage oldalra egy ideje

“3. Úgy olvasom unified messaging-ot kivették belőle, plusz ha jól értettem ez lesz az utolsó "on premise" levelezőszerver verzió, akkor ez azt jelenti hogy nem lesz többé "cégnél domain-t üzemeltető exchange"? Rossz hír lenne, nem mindenki akar havidíjat fizetni ugye - és tudom, tudom, van ingyenes IMAP de a naptár, a feladatok, a címjegyzékek mókolása Exchange alatt talán kicsit kiforrottabb - legalábbis így találtam, egyenlőre.”

Exchange alatt is nagyon sokminden hianyzik a gui-bol es powershellel kell mokolni hiaba on-premise, de o365ben tobb mindenhez kell powershell

Szia,

migraltam korabbi verziokrol sbs/2003 sta.
Jelenleg is uzemeltetek tobb 2016-os exchanget.
2016 jol hasznalhato, ami lenyeges itt mar nincs internal-external namespace csak external. DNS beallitasokkal kepbe kell lenni.
Sok mindent nem irtal az infrarol, ami lenyeges kulon DC-t kell csinalnod es ugy fog beferni a Exch. Domaint elo kell kesziteni.
Licenszekre szinten aldozni kell.

A migralas maga nem veszes folyamat ha az alap dolgok meg vannak. Amit irtak, powershell parancsokat lehet tanulgatni. praktikus es gyors.

Láttad már az Exchange 2019 hardverigényét? link

A 2013 elég nagy váltás a 2010-hez képest, de a 2016 csak minimálisan tér el a 2013-tól, ez a verziószámokon is látszik, 2013: 15.0, 2016: 15.1

UM-et amúgy mire használod?
--

Itt az ideje más alternatíva után nézni. Ha már úgyis migrálni kell, akkor inkább egy olyan rendszerre, amiből biztosan lesz újabb "on premise" verzió is. Pl. Zimbra.

Én a Nethserver-rel kisérletezgettem, jó tapasztalatokkal, backup szerverként futott, egyedi levelezőrendszer mellett, ami alól már két alaplap kirohadt, de az a rendszer is bírta. Csak azért nem állt át rá a cég, mert eljöttem, mindenesetre egy stabil levelezőrendszert lehet vele összekattintgatni.