Újságírók, jájjj.

 ( bennyh | 2019. augusztus 26., hétfő - 7:05 )

Véletlenül odakapcsoltam egy mezőgazdasági műsorra tegnap délfelé az egyik nagy kereskedelmi csatornán. Pont egy engem érintő város országszerte ismert cégét mutatták. Egy doki magyarázta, hogy dolgozzák fel a szerverszobájukban a mezőgazdasági adatokat, és a riportercsaj is a szekrényeket mutatva emlegette a szervereket, mintha ott lennének. Pedig amiket mutatták, csak kábelrendezők és switchek voltak, sehol egy szerver.
Sok ilyen pontatlanságot láttam/hallottam máskor is, pl hogy az IPv6 címek 48 bitesek, és nem a szolgàltató által kiosztott szubnetekre vagy hasonlóra gondolt. Ha ilyen pontatlanságok vannak ezen a területen, milyen baromságokat mondhatnak más témákban...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az a baj hogy egy újságírónak sosem lesz ideje szakmailag felkészülni, még akkor sem ha tényleg odateszi magát. Pl. a Jazzyn a Millásreggeli egy elég jó műsor, többször volt szó az Android-Huawei-USA kormány témáról, és sikerült mindig olyan "szakértőt" (szakújságírót) beszerezni aki alsós tagozatos szinten keverte összevissza az AOSP -ot meg a gapps -t. Tehát neki mint szakértőnek se volt halvány fingja arról, hogy az Android open source része és a google-ös blobok között mi a különbség.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Helyette hozhatnának valódi szakértőket, és megtanulhatnának kérdezni. A legjobb riportok, ismeret terjesztések mindig kommunikálni képes szakértők ÉS kérdezni képes de laikus riporterek között zajlanak.

Ahhoz, hogy tudj sikeresen szakértőt választani neked is kell valamennyire értened a témához. Különben belenyúlsz egy Nógrádi Györgybe.

:D

Én azt pártolom, hogy legyen ez is, az is meghívva, mert egész biztos, hogy mond legalább megfontolandóakat a(z egyik oldalról) legnagyobb hülyének kikiáltott ember is.

Az is segítene, ha lenne ideje egy újságírónak elmélyülni egy témában annyira, hogy legyenek tényleg jó kérdései, de gondolom ennek gazdasági akadálya van, ebben a reklámok által fenntartott iparágban. Helyette aki elmélyül a témában, az ír egy könyvet, amit fura mód megvesznek azért.

De elsőre fontosabbnak tartom azt, hogy pártatlan legyen az újságíró amennyire csak emberileg lehetséges, erőltesse magára a döntetlenséget.

A Millásreggeli nem az. Ott el van adva minden perc, persze nem biztos, hogy pénzért. Hallgattam a műsort az induláskor, akkor az jött le, hogy majd a műsorkészítés közben fogják megtanulni mi is az a gazdaság.

Belehallgatok majd, nem is róluk írtam a fentieket, csak elvi szinten. De az is tud működőképes lenni, ha a műsorvezető is most tanulja, full laikus módon, könnyebb a hallgatónak felzárkódnia :).

1. Miért van az az érzésem, hogy György Pétertől kaptál vért? :-P (HIV-III. teszt nélkül... :-\ )
2. Aki pedig teljesíti azt, hogy "De elsőre fontosabbnak tartom azt, hogy pártatlan legyen az újságíró amennyire csak emberileg lehetséges..." annak a bőrét ki is akaszthatod a füstre, mert szempillantás alatt éhen döglik...
Vagy, hogy Perjést parafrazáljam: "Micsinássz...?!!!" :-]]]

Van az elmélet és van a gyakorlat. Ugyan így van a cél, és van az, amiből adott próbálkozás keretében megvalósul. Lehet nevetni a pártatlanságon, van akinek megy. Az hogy jelenleg, itthon, nem sokaknak, és nem tudnak belőle rendesen megélni, az egy dolog, de ne mond már azt, hogy azonnal tarkónlövés jár érte, ha nincs előítéleted egy téma megvitatásában.

mondjuk erre a HUPon is lehet találni szép topicokat, ahol az AOSP vs gapps keverés informatikusoknak sem ment, szóval ezt valszeg elég sokan elbasszák

A legtöbbször az a gond, hogy nem tudják az emberek, hogy rosszul tudják, hallották valahogy, nincs igényük ellenőrzésre, ezért mondják tovább ahogy a másik mondta nekik.

Kár, hogy az Internetet nem mutatták meg...

https://m.youtube.com/watch?v=Vywf48Dhyns

Üdv,
Marci

Vicces, hogy a Reynholm Industries weboldala még él(már csak egy IT-s kellene nekik aki frissíti a tanúsítványt) :)


[új] - No rainbow, no sugar - [új]

Sajnos ez a terület is mint sok más hígul. Egyre kevesebb az ÚJSÁGÍRÓ és egyre több a firkász.
Szerintetek például hol van Észak-Magyarország? A firkász szerint a Dunántúlon.

Én máshogy látom, szerintem egyrészt iszonyat mennyiségű blogger van, akik újságírónak vannak kinevezve (propaganda céllal, vagy azért, mert sikeres lett a stílusa által és senki nem kérdezte meg, hogy van-e végzettsége), közben nem térül meg az x éves újságírói képzés, mert senki nem fizet az íróknak. Közben meg rájöttek sokan, hogy az újságírás igenis iszonyat erős véleményformáló erő tud lenni, ezért nem független, oknyomozós, érdeklődős embert keresnek, hanem papagájt, egy adott konkrét célra. De nem hiszem, hogy az oktatás színvonala ment volna le, legalábbis nem ezt látom kis mintából.

Villog? ✓
Zúg? ✓
Rack szekrényben van? ✓
Kábelek lógnak ki belőle? ✓

Az ismeretlen tárgy a kacsa-teszt szerint egy szerver. :)

Szerintem egy switch nem úgy néz ki, mint egy szerver :)

(Remélem mindjárt jól idelinkel valaki valami 1U switch méretű Supermicro vagy más KKV miniszervert)

idelinkel
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Én kívánok elnézést :D
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Emlékszem úgy 4-5 évvel ezelőttről egy indexes cikkre kapott válasz kapcsán írt cikknél, ahol ilyet írt az újságíró, hogy "hát bocs, mi újságírók vagyunk nem mérnökök, nekünk az újságíráshoz kell értenünk". Különösen bicskanyitogató ez annak tükrében, amikor még szent kötelességüknek és feladatuknak tekintik a véleményalkotást is.

A tanulás alapvető korlátja az, ha valaki azt hiszi, neki már nincs mit tanulnia. Arroganciának is nevezik. Az ember aki azt hiszi, hogy ő már tud mindent, nem tud tanulni, nem csak hogy nem fog, vagy nem akar, hanem nem tud. Az ember aki azt hiszi, hogy ő mindent tud, mindenkit maga körül magánál ostobábbnak hisz, az ostoba az veszélyes lehet rá nézve is, és mivel az ostoba nem okosítható, mert az azt jelentené, hogy egy szintre is eljuthat a főhősünkkel (aki mint isteni lény utólérhetetlen kell legyen, vagy különben értéktelen lesz), ezért inkább csak kontrolálni érdemes szerinte. A kontroll egyik formája, ha olyan körülményeket teremtünk, amiben a patkány azt hiszi, jobb neki a vödörben. Sok újságíró ezt teszi, tudatosan vagy tudattalanul. (Jelentősen egyszerűsítettem és karikíroztam, mielőtt még valaki.)

Igen fiatalka lehetsz. ;)
Nekem már pályakezdőként - a 80-as években - elmagyarázták, hogy az utcán 1000 emberből egy se tudja mi az a számítógép. Ez az arány azóta se nagyon változott.
A zembereknek mindig is ez lesz a számítógép.
Ha nincs speciális hardver érdeklődésed (tegyük fel), akkor el tudnád magyarázni hogyan működik egy MOSFET? Pedig naponta több milliárdot használsz belőle! És ha nem vagy hardverfejlesztő (tegyük fel), mint én, akkor alsó hangon két nagyságrenddel többet tudok nálad. Vajon van ennek jelentőssége? Lehet, hogy a szerverek éppen cloudban tartózkodtak, és a riporer csak az internet csatlakozás felé mutatott. Vagy jó felé mutatott, csak az operatőr tartotta a kamerát rossz irányba. Esetleg a szerverek felé mutatott, amik a kábelrendező mögötti szobában voltak.

Persze jön a következő pontatlanság. Ha látok egy csomó fekete dobozt, (alias szerver), akkor addig nem információ az információ, amíg nem tudom a pontos konfigurációt, meg mi is fut rajta. Addig lehet rpi is a szerver, és futhat rajta tetris.
Pedig EZ A SZERVER. ;)

Bele se kezdjünk abba, hogy a telefonon is van pár szerver, és a szerverek nagyrészét az emberek sose fogják látni?

(Mint fejlesztő a saját laptopomon és telefonomon kívül 2 alkalommal láttam azt a gépet, amit szerverként használtam, mindkettő ügyfélnél volt, és pont abban a szobában voltam, ahova volt telepítve, mert épp offline volt. Minden más esetben csak képről láttam rack-et, szervert, sőt, optikai kábelt se szoktam nézegetni.)

De nem is szoktam mutogatni, főleg nem széles embertömegek szeme láttára.

+1
Jogos. Pedig én is így járok mindig, de kifelejtettem.
Akkor húzzunk a tenger fenekére bugyit!
Lécilécci! Mutasd meg a VPS-emet! Csak úgy mutass rá, melyik az! :-D

A legszebb szerverünk meg az volt, amit egyszer csak nem láttam. Éppen szereltek valamit, ami után felmerült a kérdés: De hol lehet? - Bizony, a jó 2m magas sitthalom alatt tette a dolgát. :)

Gugli nélkül egy térvezérelt kis fogyasztású tranzisztorféle. Elektromos tér hatására a kapun keresztül vezérli a forrás és nyelő között lévő vezető réteget attól függőben, a kapu odavonza-e a mozgóképes töltéseket, vagy valami ilyesmi. A csaj meg határozottan a switchekre mutatott. 10 éve ott Cisco cuccok voltak, bár nem ismertem fel a típust de szerintem ezek is Catalyst switchek lehettek. Voltam interjún, csak kevés volt oda a CCNA tudásom. Otthon én is RPi szerverrel osztok meg doksikat és okosítom a tv-t :) szép átlátszó akril házikóban, kikapcsolt ledekkel, így nem vágja ki az asszony de szem előtt van.

Az a szerver (illetve az csak a cpu-"fiók", a komplett gép "pict" nagyobb darab) valahonnan ismerős... :-)

:-D
De dög vagy! Most elárultál. :(
Ebből is látszik, milyen kevesen tudják mi az a szerver...

Ez egyébként 2x2CPU, meg 1.5GiB RAM, ha jól saccolom :-)

2x2db PowerPc604/75MHz
768MB RAM, de ebből hibás volt 128MB - tehát az a blokk letiltva, hogy ne kelljen 2x bootolni

A cégnél meg
2x2db PowerPc604/112,5MHz
512MB RAM

Másfél giga akkoriban nem nagyon volt, mert egy db 256MB kártya ára 15MFt volt. És nem a memória miatt, hanem a rajta levő switch volt a drága. De attól lehetett egy ciklus alatt több helyről is olvasni. ;) Az 1,8GB/s sebességet az AMD 8-10 év múlva érte el, csak nem teljesen így és ennyire.

Egy időben áhitattal és mohón olvastam a HVG-t, objektivitása, széleskörű tájékozottsága, pártoktól függetlensége, szakmai hitelessége miatt. Aztán néha véletlenül írtak olyasmiről, amiről nekem vagy a páromnak közvetlen belső információink voltak. Ekkor derült ki számomra, hogy a cikkeik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
Ha a HVG ilyen, akkor milyen lehet a többi lap, hát még az a töménytelen betűhalmaz, ami az interneten ismeretlen szerzőktől, lektorálás nélkül megjelenik?

Nem egyszer látni a kommentek között reddit-en, 444-en is azt, hogy gyakorlatilag egy komplett szempont kimarad a történetből, amitől teljesen más az elsőre kialakuló vélemény. De szerintem messze károsabb az, amikor az akkor még Morning Show, most Balázsék, bemondják, hogy attól íztelen a bolti paradicsom, hogy nincs benne vitamin és tápanyag, ismerősöm zöldségtermesztő, betelefonál(na), hogy bocs, nem, azért olyan, mert spanyol fajta, amit a tesco azért vesz meg, mert 1 méterről leejtve nem sérülhet meg (előírás náluk, szállítás miatt), az nem probléma, hogy a spanyol fajták egy része gyakorlatilag csak víz. Telefonos kisasszony közli, hogy már nincs idejük a hozzászólására, különben is ők szórakoztatni akarnak, nem tudnak ilyen mélységig belemenni. Hát igen, tévedést beolvasni tényleg sok idő. A valóság érdeklődés hiányában elmarad.

Ja hát ja... Itt van ez a cikk: https://hvg.hu/itthon/20170319_Iskola_a_halalom

Mond egy csomó, alapvetően jó gondolatot. Aztán jön egy ilyen mondat:

"Higgyük el, mindez van olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a néptánc, [...]"

Most attól eltekintve, hogy a néptánc, mint fogalom számomra egy kissé értelmezhetetlen kategória és sajnos túl sok embernek azt jelenti, hogy 50-60+-os öregasszonyok a falunapon népviseletbe öltözve eltipegik ugyanazt, amit 40 éve minden egyes alkalommal. Maga a néptánc... Nem is értem, mit keres a színpadon, nem oda való, hanem az elé.*

Maga a tánc, a hozzá kapcoslódó kultúra, zene, ének, stb. rengeteg mindent képes megtanítani. Persze, nem úgy, hogy erőszakkal rátolják az emberre.

(Persze, más kérdés, hogy a tanulókörös, csináld utánam módszert is el kellene már feledni.)

* Erről egyébként eszembe jut nem túl régről egy beszélgetés egy biztonsági őrrel, miközben egy táncház bejáratát próbáltuk épp megtalálni:
- Szép estét, a táncházba merre lehetne bejutni?
- Már nem lehet, mert már nem árulnak karszalagot. Vagy maguk fellépők?
- Nem, jönnénk táncolni.
- [Néz értetlenül]. De akkor most maguk mégiscsak fellépők nem?
- Nem, csak táncosok vagyunk.
- De hát olyat nem lehet, hogy csak úgy élvezetből táncoljanak.
- De hát erről szól a táncház.
- De itt ilyen néptáncos, népművészetes rendezvény van.
- Igen, erről szól a táncház. Mint a disco, csak kicsit régebbi keretek közt.

Kedves biztonsági őrnek felfoghatatlan volt az, hogy a táncos az nem előadó és nem valami agyonkoreografált művet adnak elő.

Viszont kevesen lesznek néptáncosok, akik ebből fognak megélni. A többi dolog meg esetleg hasznosabb az életben, mint a néptánc.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Gyerekkoromban néptáncoltam így a tánc később sem jelentett gondot. Csajozásban segített. Akkor most hasznos vagy haszontalan? :)

Ha meg is nősültél, akkor nem csak haszontalan, de káros is. ;)

+1. Ugyan elég későn találkoztam az egész táncházasdival. Többet tanultam ott a nőkről, mint előtte huszonx év alatt összesen.

Hahó, felfogtad, amit mondtam? Nem, a néptánc kurvára nem egy szakma. Semmi keresnivalója a színpadon.

Egyébként is, mi ma a néptánc? Esetek 95%-ában az, ami a discoban megy. (Maradék meg mondjuk a táncház, folkkocsma).

El kellene már felejteni, hogy a néptánc arról szól, hogy népviseletben a színpadon tipeg-topog egy csoport vénasszony. Ahogy azt is, hogy a tánc az fix lépések sorozata. Ez a legnagyobb hülyeség. Az, hogy mi a lépés az már csak egy következménye a mozgásnak. Maga a mozgás meg egy kommunikáció. Jobb esetben kétirányú. Zenekarral, táncpartnerrel, körrel, lánccal, szimplán a többiekkel, mindenkivel.

Egy csomó embert látok, aki komoly gondolkodóba esik, hogy mit kezdjen a másik nemmel, hogyan közeledjen, egyáltalán hogy álljon hozzá. Vagy fél eleve az érintéstől, közeledéstől. Egy halom ilyen kérdésre simán választ ad a (nép)tánc. Az egéyb kultúrális dolgokkal, mint népdalokkal együtt végképp.

Szerintem el lehet csavarni egy csaj/srác fejét anélkül is, hogy néptáncolnál, illetve a néptánc azon nem fog segíteni, hogy nem tudod mit kezdj a másikkal, mert ott a személyiséged az, ami korlátoz, nem a tánctudás hiánya.

Átfogalmazom: a néptánc jó és hasznos dolog azoknak, akiket _amúgy_ érdekel ez a dolog, és hobbiból vagy munkából ebbe az irányba akarnak fejlődni. Mindenki másnak teljesen haszontalan. A mozgás egy salsával, egy aerobikkal, vagy egy jobb jógatanfolyammal ugyanúgy elérhető, ezeken van lehetőség ismerkedni is, mégse néptánc egyik se.

Viszont sok ember egyszerűen nem bír nyitni egyszerre annyi idegen ember felé, mert már gyerekkorunktól nevelik belénk az óvatosságot, és ez később bizalmatlanságot, zárkózottságot szül.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

"Viszont sok ember egyszerűen nem bír nyitni egyszerre annyi idegen ember felé, mert már gyerekkorunktól nevelik belénk az óvatosságot, és ez később bizalmatlanságot, zárkózottságot szül. "

Igen. Erre is jó a néptánc.

+1. Mondom ezt úgy, hogy kb. 25-26 éves koromig úgy voltam a tánccal, hogy hagyjanak békén vele.

NA, skacok, ahelyt, hogy itt csodáxtok, szerezzetek be inkább egy (random) Udo Ulfkotte (RIP! :"-( ) könyvet, olvasgassatok - záftos! :-P -, ne csodálkozzatok semmin... egy HuPpernek - akármilyen szép, szőke herceg! :P -, már ebben a korban nem kéne hinni a mesékben... :-\\\
(Mármint, amikor a hávégében lejő az ígéret: "Anyádból hajadont csinálunk..." :-]]] )

Naaaa... Azért ezt még én sem biztos, hogy kiszúrtam volna, pedig mérnők volnék, legyél egy kis megértéssel iránta. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

> Azért ezt még én sem biztos, hogy kiszúrtam volna, pedig mérnők volnék

Mérnök van sokféle, nem kell mindegyiknek tudnia, hogy mi fán terem az IPv6, de annak nem szabadna hülyeségeket beszélnie, akit sokan néznek/hallgatnak, annak illene felkészültnek lennie, és nem kellene kevernie a MAC address bitjeinek számával az IPv6-os cím bitjeinek számát.> mérnők volnék

Vagyunk így még elég sokan, néhányan még le is tudjuk írni helyesen.