Rezgőkör

Mindig érdekelt, hogy hogy működnek ezek az áramforrás nélküli "csippantók", mint pl. amit a Balaton-átúszók is viseltek, s amivel induláskor-érkezéskor az időpontot jegyezték. Hogy lehet ebben adatot tárolni?

Hozzászólások

Következő feladat: keresd meg a bankkártyádban és a melóhelyi belépőkártyádban is a "rezgőkört". :Đ

Nem lehet benne adatot tarolni (vagy legalabbis nem ez az elsodleges viselkedese, max. az elejen az azonosito beegetesenel irjak).

Van egy egyedi ID, ezt olvasod ki startnal es a celnal is, tarolod a kiolvasasok ideit, es a kulonbseg kiadja, hogy mennyi ido alatt tette meg az illeto a tavot. A kiolvasas meg ugy megy, hogy ad a kiolvaso tekercs egy jelet (ez is taplalja meg), a kutyu meg az azonositotol fuggoen visszaszol (ha jol emlekszem, rovidre zarja a sajat tekercset), amit a masik tekercs vesz.

Ha akarod, sajat magad is tudsz ilyet csinalni:
https://hackaday.com/2018/01/05/attiny-chip-abused-in-rfid-application/
eredeti itt: https://trmm.net/AVR_RFID
vagy ez: https://scanlime.org/2008/09/using-an-avr-as-an-rfid-tag/

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Köszi a magyarázatokat, ötleteket, linkeket! ("Adaton" leginkább csak az ID-t értettem, hogy az hogy van megoldva... de majd utánaolvasok.)

Jobb oldali részen a tekercs belsejénél mintha ott lenne a chip. Néhány tized milliméteres kétpólusú szilícium "porszem".
Működését sima légmagos trafós táplálásúként képzeld el és a szekunder terhelés chipbeli billentyűzésével kommunikál vissza a kártya.

Ha bele akarsz írni egy írható kártyába, azt valószínűleg primer feszültség billentyűzéssel oldják meg, de ennek nem néztem utána.

NFC tag-ek is pont így működnek, csak ott újraírhatók.
--

A PET palackok visszaváltási (vagy leadási) motivációját lehetne-e úgy növelni, hogy beleolvasztott chip tartalmazná a (magas) betéti díjat, amit aztán a gyűjtőhelyen (automatikusan) leolvasva visszaérkezne a pénz? Vagy van már effélére példa valahol? (A németek biztosan élen járnak, s ezt találtam velük kapcsolatban: https://g7.hu/tech/20181230/a-muanyag-szemet-beteriti-europat-es-ezen-a… )