Meghibásodott az EU műholdas navigációs rendszere a Galileo

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt még csak tesztelik, szerintem annyira nem gáz. Itthon a felhasználókon megy az alpha teszt a pár milliárdért "átadott" befejezett projekteken. :)

Két és fél évtizeddel a civilek számára is nyitott amerikai GPS és egy évtizeddel az oros Glonass után ez több mint kínos.
Ez is mutatja Európa helyét a 21. század elején.

Eddig nem volt prioritás, mert az előbbit a legszorosabb szövetségesünk biztosítja.
Azóta lett hangsúlyosabb szerepe, amióta az USA elkezdett más utakon járni.

Az EU úgy 12x erősebb gazdaságilag Oroszországnál, ez mutatja a helyét.

nem erősebb 12x. Legalábbis nem hatékonyan.
A GLONASS orosz + indiai + egyeb penzbol epult és epul ki.

Annyira "erősebb", hogy több mint 60 évvel az oroszok után sem sikerült önerőből embert juttatnia az űrbe az európai űrügynökségnek.
Persze nyilván nem volt fontos ez sem, mivel a legszorosabb szövetségesünk... várjunk csak milyen űrhajóval is jutott az első brit az űrbe?
A francba! Orosszal.
Nem tudom mióta kezdett más utakon járni az USA, de Helen Sharman 1991-ben jutott fel az űrbe az oroszok által.
Azért az nem ma volt.

Az orosz GDP kb. a gyenge gazdasaggal kuzdo olasz szintjen van, csak jobban fugg az olaj- es gazartol (mert a gazdasaguk jelentos reszet az adja). Az EU nem csak az olaszokbol all, van meg nehany komolyabb szereplo. Ezen tul az EU-ban kb. 500 millio, Oroszorszagban 150 millio ember lakik. Gazdasagilag eg es fold a ketto kozti kulonbseg, az EU28 (meg a britekkel) inkabb van Kina meg az USA sulycsoportjaban.

Az urkutatas es a katonai fejlesztesek elegge osszefuggenek, az ICBM-ek es az urraketak fejlesztese annyira atfedi egymast, hogy alakitottak mar at ICBM-et muholdfellovesre. Polgari celra viszont - ha olcsobban kijon - megeri mastol megvenni, es az oveket hasznalni. Persze strategiai kerdesekben kevesbe fontos a penz, a katonasag pedig ilyen.

Egyebkent ha szannanak ra penzt, akkor meg lehetne oldani a sajat raketas emberi kuldetest, ld. unatkozo milliardosok is eleg jol allnak vele. Illetve E-Korea is fejleszt raketakat (persze ok nem urkutatasra), pedig annyira nem allnak jol sem emberrel, sem penzzel.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ismered azt a viccet, hogy
megkérdezik az afrikai atlétát
- le tudod futni 5 másodperc alatt a 100-at?
- ne viccelj, ez lehetetlen!
- na és ha jól megfizetlek?

Olaszországnak mikor lesz saját navigációs rendszere ?
Egy Olasz - Orosz háború milyen eredménnyel végződne?

Az EU informatikában, különösen a britek nélkül egy törpe, inkább latin-Amerika súlycsoportjában. USA, Kína? Ekkorát azért ne merjünk már álmodni! A Nokia bukása sajnos pontosan jellemzi azt ahova az EU jutott.

Magyarországnak több Bróker Marcsira és Tarsoly Csabára lenne szüksége, és papíron lenyomnánk a teljes arab táblát pénzügyi mutatókban.

" Egy Olasz - Orosz háború milyen eredménnyel végződne? "

Ez a kérdés értelmetlen.
+ Olaszországnak nem lesz saját navigációs rendszere, miért is kéne ezt önállóan megvalósítania?
A GLONASS sem 100%-ban orosz . India is elég sokat tett bele.

Az EU mast kezd azzal a penzzel. A hideghaboru idejen az USA megvedte (legalabbis a nyugati tagokat), most meg kisebb a veszelyerzet, egesz EU katonai kiadasai alacsonyan vannak (mashol meg nonek).

Az olaszok nem akarnak sajatot. De komolyan, ha a Kim kigazdalkodta egy olyan raketa kifejleszteset, ami egy muhold kilovesehez eleg, akkor majd pont egy nagyobb, EU-s orszag nem fogja? (foleg, hogy igazabol minden mar most rendelkezesre all, ld. a keszulo Galileo rendszer)
Egyszeruen masra koltenek.

Egyebkent az urfoto meg pont egy europai raketaval keszult (az amerikaiak ratettek egy fenykepezogepet egy nemet V2-re, es elinditottak).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> Egyebkent az urfoto meg pont egy europai raketaval keszult (az amerikaiak ratettek egy fenykepezogepet egy nemet V2-re, es elinditottak).

ezzel szepen ra is mutattal hogy Europat mikor lehetett utoljara komolyan venni
persze akkor meg nem importaltuk az "agysebeszeket" es "raketamernokoket"

> De komolyan, ha a Kim kigazdalkodta egy olyan raketa kifejleszteset, ami egy muhold kilovesehez eleg, akkor majd pont egy nagyobb, EU-s orszag nem fogja?

Kim-nek egy rakétamérnök munkára motiválása tudod mibe kerül? Pont annyiba, mint egy rizstermesztőnek: békénhagyják a családját és kap lakhatást, plusz enni. Cserébe olyan jól fog dolgozni, ahogy csak bír. Abban a rendszerben nincs értelme a hatékonyságot GDP-ben mérni.

Ezzel szemben Európában: kiírnak egy pályázatot rohadtsok pénzért. Mit fog tenni a vállalkozó: felbérel egy rakat PHD meg egyéb címekkel rendelkező embert, hogy adja a nevét a projekthez. A papírgyártást meg kiadja gyakornokoknak épp annyiért, amiért még lehet. A többit elteszi. A projekt megvalósul: ott van a tonnányi papír. A pént elkurvázzák - persze számlára. A GDP az egekben. Rakéta sehol.

> több mint 60 évvel az oroszok után sem sikerült önerőből embert juttatnia az űrbe az európai űrügynökségnek

miert kuldenenek? nincs ott semmi :)

Küldenek még fel vmit met a (büszke)francia Arianne rakétainditás legalább látványos,vagy helyben robban fel vagy kicsit magasabban
Zolee001

kíváncsi vagyok milyen földi probléma lehet az, ami ilyen módon tud degradálni egy ekkora hálózatot.

Giuseppe az olaszorszagi kozpontban (PTF) pizzat evett egy javitasi munkalat kozben. Most szedegetik ki az olvadt sajtdarabokat, azonban a szieszta idoket gondosan betartjak, igy meg el fog tartani egy darabig.

Szieszta leginkább csak délen van és be kell védenem. Az ember ebben az időjárásban felveszi ezt a viselkedés kb automatikusan. Amikor itt vagyok max 2 nap és már magamtól is ráállok.

Ahogy olvastam a pontos idő feladásával van baj. Pozícionáláshoz ez nélkülözhetetlen és nekik egyetlen ilyen feladóállomásuk van jelenleg, ha igaz. Na az meg lerohadt. Remélem nem lesz annyira súlyos a helyzet, hogy esetleg más, földi irányítást igénylő műveletek is kimaradnak hogy csillaghullássá váljon a hálózat.

Szerintem meg ez egy elterelő manőver az amerikaiaknak meg az oroszoknak hogy mit kéne bombázniuk ha le akarják kapcsolni a Galileo-t :)

Nem kell. A Galileot az amcsik lekapcsoltathatjak barmikor. (Lehet, hogy most is ez van?)

ennek mi értelme?

Gondolom, hogy haborus esetekben, az ellensegnek ne legyen navigacioja.
A gps-t is tudjak korlatozni, siman ki tudjak zarni a nepet amikor csak akarjak.
Nem ok nelkul lett az oroszoknak sajatjuk.

Az ellensegnek van sajat navigacioja + A NAVSTAR rendszer pontossaga is javithato, az sosem lesz kikapcsolva max. zavarva. A Galileo elsősorban polgari felhasznalasra lett tervezve.
három baja van:
1. lassan epitik ki a rendszert
2. sosem fog megterulni a beruhazas piaci alapon
3. nincs nagy relevanciája a NAVSTAR (+SBAS), illetve a GLONASS mellett.

Civil frekvcenciák zavarása a kulcsszó.

lekapcsolás = zavarás = műszaki hiba = szoftverhiba ???
Én vagyok helikopter? Vagy hülyeséget írtál?

Arra gondolt, higy a gps-t tudja az orosz fél zavarni, a sajátjával azt csinál, amit akar. Kell nekünk egy saját. Emellett egy háború esetén a polgári gps-t, glonass jelet lehet rontani a pontosságát központilag, míg ezt elvileg nem zavarhatja.

Elveszitettek a kapcsolatot a muholdakkal, a foldi iranyitokozpont.
Mivel napok ota tart, ezert feltehetoleg nem egyszeru a dolog.

Kijavitottak a hibat. A problema a foldi kozpontban volt, felrekonfiguraltak valami halozatot.

Nem tudom, hogy miert tartott ennyi ideig, meg hogy pontosan mi volt a problema?
Elegge emberhiannyal kuzdenek, igy ez is szerepet jatszhatott a javitas lassusagaban.

Így van, tegnap már biztosan ment, szerdán még nem érzékelt a telefonom egyet sem.

EU-s projektből épült navigációs rendszer :D A küldetését betöltötte: egy pár hájfejű meggazdagodott rajta, most már lehet szarni az egészbe :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Mire alapozod ezt a kijelentesedet? Valamelyik europai urmisszio penzmosas gyanujaba keveredett korabban? Vagy esetleg be is bizonyosodott rola?

Troll

miután lekészül, még 5 évig fönn kell tartani, nem? Így szoktak lenni az eu-s projektek :D

Oke, szoval egy keszulo rendszerben hiba volt, kijavitottak, ennyi.

Egyebkent a Galileo az elso olyan, ami elsodlegesen nem katonai eszkoz (nincs egyseges EU hadsereg, raadasul a NATO-val van egy jelentos atfedes, ugy meg ott a GPS). Ez meghatarozza a prioritasat is, ezert elozte meg a Glonass es a Baidu. Ez adja egyebkent a fo elonyet is, ugy tunik, itt polgari celra is el lehet majd erni a GPS katonai pontossagat. Ez a kikapcsolhatosagat is megmagyarazza (ne adjanak az ellennek elonyt).
Egyebkent a Sivatagi Vihar idejen volt, hogy nem volt az amerikaiaknak eleg katonai vevojuk, a katonak viszont vettek maguknak egy csomo polgarit. Akkor kapcsoltak ki a szandekos zavarast (eloszor ideiglenesen, aztan fixen), mert nem akartak a sajat embereiket hatranyba hozni, Saddameknak meg volt helyismeretuk.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin