Szükséges / Érdemes Msc-t csinálni mérnökinformatikus Bsc elvégzése után?

 ( dfazekas97 | 2019. június 13., csütörtök - 11:01 )

Sziasztok!

Nem sokára be fogom fejezni az alapképzést és megszerzem a mérnökinformatikus Bsc diplomámat. Tanácstalan vagyok, hogy elkezdjem-e az Msc-t utána. A jövőben rendszerekkel, hálózatokkal és szerverekkel szeretnék foglalkozni. A szívem afelé húz inkább, hogy ne vágjak bele az Msc-be azon az alapon, hogy vannak tanfolyamok, gyártói minősítések amik segíthetnek konkrét témák mélyebb elsajátításában, nem beszélve az otthoni hobbiprojektekről.

A véleményetekre lennék kiváncsi, hogy a gondolatom hibádzik-e és csak érdemes lenne belevágni a mesterképzésbe?

Köszönöm mindenkinek!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ugyanez a dilemma lehetett volna a gyereknél, de megnézve a tananyagokat, komplett időpocsékolásnak tűnt az MSc. Azt javasoltam neki, hogy inkább menjen el dolgozni. És úgy is lett.

Ha hálózatokkal és szerverekkel akarsz foglalkozni, akkor azt javaslom, hogy az iskolapad további koptatása helyett inkább kerülj mihamarabb testközelbe ezekkel a dolgokkal.

--
trey @ gépház

Like

... és minden nap, amikor tanulsz valamit, azt tudatosan helyezd el a fejedben egy rekeszben. ha e nélkül csinálod, akkor 20 év múlva szuper polihisztor leszel, de nem tudsz témaköröket felsorolni egy CV-be, hogy mihez értesz. Helyette konkrét eseteket tudsz mondani, meg azt hogy "mindenhez IS értek". De ez nem megy át az első körös CV szűrésen. Az autodidaktikus tanulás átka...

Sajnos az egyetem nagy része így telik pedig, hogy sok vizsgára a bukás elkerülése érdekében a fejedbe kell tömni a dolgokat,akar egy érdekesnek tűnő tantárgy esetében is sokszor ,de egy idő után eltűnik. :/ Valakik azt vallják hogy az egyetem arra készít fel nagy részben hogyan tanulj különböző dolgokat (jog, Közgáz , marketing stb). A valódi tudás sokak szerint egy éles munkahelyi környezet által lesz az ember kezében .

annyiban igazad van, hogy gyakorlati tudást és tapasztalatot a munkában lehet szerezni.
A kérdezőnek viszont én azt javaslom, hogyha talál olyan munkahelyet ahol ezt tolerálják akkor mindenképpen kezdje el meló mellett levelezőn az MSc-t.
Miért?
Mert most még megvan az egyetemrejárás gyakorlata, még bírni fogja a sok baromságot agyilag és mivel a tananyagban azért van bőven átfedés BSc MSc közt könnyebb lesz levizsgázni is. Arról nem beszélve, hogyha van az embernek 5-10-20 év tapasztalata, nehezebben nyeli le, hogy az egyetemen sokszor baromságot beszél az oktató és a vizsgán is azt kéri vissza...

Később pedig amikor 40 évesen csoportvezetőt/ senior bármit akarnak belőle csinálni a cégnél ott lesz a kész MSc a zsebben.
Vannak 40-50 éves MSc hallgatóim, higgyétek el, most könnyebb megcsinálni ;)

"bírni fogja a sok baromságot agyilag és mivel a tananyagban azért van bőven átfedés BSc MSc közt könnyebb lesz levizsgázni is. Arról nem beszélve, hogyha van az embernek 5-10-20 év tapasztalata, nehezebben nyeli le, hogy az egyetemen sokszor baromságot beszél az oktató és a vizsgán is azt kéri vissza."

Jól hangzik! :D

--
trey @ gépház

Szerintem a magyar egyetemi MSc -k kapuban sincsenek azzal amit fel lehet szedni a szakmában. A posztolónak azt javaslom hogy abban a másodpercben hagyja ott az egyetemet, amint meglett a BSc. Az fontos és jó dolog hogy megvan, de a legjobban akkor jár ha végiglépkedi a szakmai létrát és közben igyekszik minnél többet dolgozni és tanulni.

Munka mellett meg keserves dolog tanulni, tapasztalat...

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha valoban a felsoroltakkal szeretnel foglalkozni, szvsz tenyleg jobban jarnal a gyakorlati, gyartoi kepzesekkel, amikkel kesobb szepen tovabb tudnal lepkedni (vmi Linuxos cert-ben lenne erdemes gondolkozni, mint RHCSA vagy LFSC indulasnak, melle valami halozatos Cisco vagy hasonlo vonalrol, es indulasnak nagyjabol rendben is vagy).

En vagyok az egyetlen, aki a certgyujtogetesnek se latja sok ertelmet?

Ha erdekli a munkaltatot, majd elkuld certet csinaltatni.

Legkesobb bsc utan egyenesen munkahely + soft skill fejlesztes interjukhoz. Ez a helyes irany szerintem.

Ahogyan én látom inkább a külföldiek ajánlgatják nagyon a certeket.
Én nem látom annyira a cert-ek "hasznát" itthon szvsz.

Itthon elhiszik, ha azt mondod hogy aws vagy cisco expert vagy, mert kénytelenek :) Az másik kérdés, hogy jó-e ez így, vagy sem.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ebben a szakmában a tapasztalat értékesebb mint a diploma.
Kivéve! Ha van esély arra hogy a közszféra felé vigyen a balsorsod, mert ott csak a papír számít (nomeg a "barátok"). A szakmai tudás arrafelé nem feltétel. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A szakmai tudás arrafelé nem feltétel. :)

Sőt, tapasztaltam olyat is, hogy hátrány volt...

Az élet hosszú, nem tudhatod mit hoz a jövő. A megszerzett tudás viszont szabadságfok. Javaslom tehát, hogy amennyiben módod van rá, folytasd a tanulás.

> Sol omnibus lucet.

+sok

ha lehetőségeid engedik akkor folytasd. utána még mindig mehetsz olyan helyre ahol BSc a feltétel, viszont ha most kiszállsz akkor bezárulnak azok a kapuk ahová egy MSc a kulcs.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

"bezárulnak azok a kapuk ahová egy MSc a kulcs"
Ilyenre tudnál példát mondani?

machine learning és big data témakörben látni ilyeneket pozíció leírásban

Na igen, ezeknél az ágazatoknál tényleg megkövetelik már az Msc-t. A kérdéses, hogy akar-e az illető ezzel foglalkozni a jövőben.

Azt pedig csak elenyészően csekély számú jövőbelátó médium tudja.

Te biztosan nem tudod ma, hogy a jövőben mivel akarsz majd foglalkozni. Azt ugye tudod, hogy az unokáid olyan szakmákban fognak dolgozni, amik ma még nincsenek is kitalálva?

Igazából külföldön sok esetben már PhD is elvárás. Természetesen elvileg MSc is elég, csak amikor a sok Stanford, MIT, Caltech, Harvard... stb PhD-s hajt az állásra, akkor MSc-vel nem sokat érsz. Nyilván ez itthon nem nagy veszély, de MSc-t itthon általában nem is ezért csinálnak az emberek.

Pl vezető pozíciók. Tudom a kérdező most fejezi a BSc-t, az még neki messze van. Inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy inkább most amíg benne van a rutinban csinálja meg esetleg estin meló mellett, minthogy sok év múlva őszülő fejjel ülne vissza. Szerintem ezt a kis kényelmetlenséget érdemes most bevállalni. Kevesebb nem lesz tőle az ember.

Nincs levelezőn/estin msc?

OE-NIK-en van esti.

+1
Ha csak le akarod tudni azt a két évet, mint papír, minimális az értéke. Ha kihasználod hogy hozzáférsz az egyetemi erőforrásokhoz, kutatásokhoz, és hogy még 2 évig te döntheted el mivel foglalkozol, kinyílik a világ. Normál esetben az önéletrajzban csak megemlíted a végzettséged. Nekem a mai napig jó beszélgetés alap interjún is amit az MSc alatt raktam bele, pedig közel 20 év telt el. Ráadásul olyan probléma megoldó rutinok alakultak ki, amire a mai napig építek. Ha kimegyek dolgozni, sokkal lassabban gyűlik össze ennyi érdekesség, általában jól beszorul az ember egy siló területre.
Amúgy meg ha pénz kell, Bsc végére már tudsz kódolni, havi pár este/hétvége elég hogy egyetem alatt jól élj (na jó igény kérdése mi a jól) saját időbeosztás mellett.

" havi pár este/hétvége elég hogy egyetem alatt jól élj"

Az aztán minőségi kódolás lehet a BSC meg az MSC között félúton az ipart sosem látott egyetemistától. :))

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Hát jó kérdés, nem panaszkodtak :D
De pont így lett ipari tapasztalat mire végeztem.

Akkor a pénzügyi részét nézném, havi pár estével, kezdő-junior tudással nem fogsz különösebb pénzeket keresni, maximum sörre.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Egy egyetemistának az is elég. :)
Se feleség, se gyerekek, se lakáshitel, se csekkek...
De szép évek voltak... :D

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Egyetem mellett mi kell? Tankolni tudtam, gépet fejleszteni tudtam, vettem új bringát, bármikor ki tudtam mozdulni a haverokkal. Nem ekkor kell lakásra meg nyugdíjra spórolni, főleg nem luxus cuccokra irígykedni (lásd flagship telefon). De ezért írtam hogy azért ez egyéni igény szint kérdése. Ösztöndíj (semmi spec, jegyátlagban sem), cégnél csinált gyakorlat és diplomamunka miatti kieg ösztöndíj és az eseti programozásokkal együtt néha többet kerestem így mint a szüleim (egyenként, bérből), így haza is sikerült adni. Nekem ez azért bőven a boldog elégedettség szintje volt :)

"Az élet hosszú, nem tudhatod mit hoz a jövő."

Lehet, hogy rövid életet.

--
trey @ gépház

Ha ezek érdekelnek, szerintem menj el valamelyik nagy multi friss diplomás programjába (Morgan,Lufi).

Zizi nyilatkozata érdekelne erről, ő a diplomás rendszermérnök.

Nekem kellett az 5 év egyetem, de én az államigazgatásban olyan dolgokat is csinálok amihez nem árt tudni, mit csinálsz (pl törvényjavaslatok műszaki részei, közbeszerzések szakmai véleményezése), ott meg jól jön az a tágabb kontextus amire a BSc-n nincs idő, munkahelyen meg egyoldalúan jön csak át.

Ugyanakkor azokról a tárgyakról amiket tanítok jórészt nem, vagy csak áttételesen szól a diplomám, ezt majd egyszer (ha eljutok addig) egy másoddiplomával vagy PhD-vel pótolni kéne...

Mostanában úgy szoktam megfogalmazni ezt, hogy ha a munkától azt várod, hogy mondják meg, hogy mit csinálj, akkor ne csinálj MSc-t/egyetemet, mert felesleges. A legtöbb ember így szeret dolgozni, amivel semmi baj, de nekik pont nem való a felsőoktatás.

Ha a munkád részének akarod tekinteni azt, amikor reggel bemégy dolgozni, hogy elgondolkodsz azon, hogy "ma mit tudnék hozzátenni ahhoz, hogy jobbak legyenek a dolgok?", akkor nyomás MSc-t csinálni. De őszintén szólva ezt az emberek többsége csacskaságnak tartja - pedig jól megfizetik ám... :-)

"Ha a munkád részének akarod tekinteni azt, amikor reggel bemégy dolgozni, hogy elgondolkodsz azon, hogy "ma mit tudnék hozzátenni ahhoz, hogy jobbak legyenek a dolgok?""

Nincs diplomám, de ez a hozzáállás mégis megvan bennem :-)

Diploma itt sincs, de én is így vagyok vele.

+1 ez nem diploma kerdese. Fejlesztoi/mernoki szemlelet, ami a sok loozernek ha nincs egyetemen kell tanulni ;) :D :D

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nyilván vannak kivételek. A saját mintámban az ilyen hozzáállású emberekből jóval több a diplomás, mint a nem diplomás (fontos a pontos kifejezés - nagyon sokkal több léhűtő diplomást ismerek, mint ilyet).

Saját életemből kiindulva: szükséges? Nem. Érdemes? Igen.

A válaszok közül ez az egyik lényegre törő. Van még időm a mesterig, de ha ott leszek akkor lesz döntési alapom!

Kizart.
Munkahely, ahol szponzoralnak gyartoi kepesites megszerzese erdekeben.
Egy gyartoi kepesites jobb mint az msc, a tobb megjobb.

Nem, semmi értelme. Ezen a vonatlon már a BSc-nek sem. De 100 topic volt már erről.
--
"Sose a gép a hülye."

Egyetem és munka nem zárják ki egymást. Ha úgy látod, vannak téged érdeklő tantárgyak, amiket amúgy is megtanulnál, akkor a mellé kapott papírból hátrányod biztos nem lesz. Állásinterjún egy releváns szakdolgozat is sokat számít, ha kevés a munkatapasztalat.

IGEN - de hogy BSC után vagy 1-2év munka után vagy munka mellett
- az már az EGYÉN környezetétől függ - pénzügyi/megélhetési lehetőségét én nem ismerem.

+1, vannak helyek, ahol diákokat meg végzősöket keresnek adott területről.
Amúgy meg a nelvre kell ráfeküdni, ha megy az angol, akkor a németre, ha az is megy akkor a kínaira :D (csak félig vicc)

Ahogy olvasom, van zavar a fejekben, azzal kapcsolatban, hogy mi mire jó.

Gyártói képzés: Adott technológiában ad egy nagyon gyakorlatorientált tudást. Jellemzően új verziónál újra kell csinálni.
Nagyon legyszerűsítően, pl vmware 5-re volt papírod az vmware 6-nál már újra csinálós, viszont ezt általában cég fizeti, ezek egyébként jellemzően üzemeltetésben vannak ilyen cert-ek. Mivel a kérdező ezen a területen nézelődig releváns, biztosan kell majd ilyeneket csinálnia.

BSc: Ez kevésbé specifikus, de még mindig gyakorlatorientált, de elméleti alapokkal. Itt szakdolgozatban az elvárás, hogy megoldjál egy gyakorlati jellegű problémát, és aktuális legyen a probléma felvetésed. Nyilván itt gyártó specifikus dolgokat kevésbé tanulsz, itt inkább egy gyakorlati oldalról ad egy áttekintést.

MSc: Itt már elméleti alapon közelíted meg a gyakorlati problémákat. Nem informatika esetében ez a tervezői szint. Pl gépészeknél, villamosoknál...stb. még pár feltétel teljesülésével tervezhetsz. Ez informatikában kicsit összecsúszik. Kb az lenne az elvárás, hogy akár tudományos cikkeket is megértsél, és ezekből rakjál össze dolgokat.

PhD: Ez egy összetett dolog, sokkal többről szól, mint az, hogy itt te írod a cikkeket. Szerintem üzemeltetési területen egyáltalán nem reális, hogy kellene, fejlesztőknél van értelme.

Annyit még hozzátennék, hogy kevés helyen senior szinten, de sokkal inkább menedzsment szinten akadály, ha nincs MSc-d.

Kb kezdő BSc-s és kezdő Msc-s nagyjából ugyanonnan indul a munkaerő piacon. Az MSc előnye, hogy gyorsabban tanul új technológiát, jobban átlátja a dolgokat, ezért elvileg gyorsabban hald. Ha valakit nem érdekel a menedzsmentes felső korlát annak csak az lehet a haszna, hogy elvileg gyorsabban jut senior szintre.

Egy bizonytalansági tényező van, az meg a kvantuminformatika, ami szerintem itthon még minimum 10 év. Ott eléggé erősen MSc-s lesz előnyben. Viszont nem pláne az elején nem kötelező program, szóval lesz ideje megtanulni. A gond akkor van, ha valami robbanásszerű változás van. Lehet azt gondolni, hogy mi baj lehetne, de azért az AI és blockchain meg minden ilyensmi ami nélkül már nem hiszünk a technológiában ;) hozott robbanásszerű fejlődést az elvárásokban. Egyáltalán nincs garancia arra, hogy ez nem lesz hasonlóan az üzemeltetésben is.

Én azt mondom, hogy érdemes megcsinálnod, de tudd mit várjál az MSc-től és olyan mindset-el csináld, hogy tényleg hasznos legyen számodra.
Ha technológiát akarsz tanulni és bevállalod a rizikót, akkor inkább BSc után multi és kezd gyüjteni a cert-eket.

> Annyit még hozzátennék, hogy kevés helyen senior szinten, de sokkal inkább menedzsment szinten akadály, ha nincs MSc-d.

Ez ugyan igaz, de akkor mar MBA az elvart ilyenkor, szoval nem biztos, hogy egy informatikai MSc jo lesz. Hatranynak persze nem hatrany.

Camille Fournier: The Manager's Path: A Guide for Tech Leaders Navigating Growth and Change címe könyve javasolt olvasásra, amelyben
leírja, hogy senior fejlesztőből hogyan lehet tovább menni. Nem kell hozzá MBA.

Igen, de ha kontextusban nezzuk a valaszomat, akkor itt most mi a tanulsag? A felvetes az volt, hogy MSc kell a management trackhez, erre en javasoltam helyette az MBA-t. Persze, hogy nem _kell_, de ha menedzser akarsz lenni, es feltetlenul master oklevelet szeretnel, akkor az MBA jobb eselyekkel indul.

Jaaa, oké, így már értem. Nem tudtam, hogy lehet MBA-t csinálni MSc nélkül...

Bizonyos helyeken lehet BSc-vel vagy akar BA-val, mashol nem.
Az MBA is csak egy master kepzes, de elegge szerteagazo. Ezert szoktak megkovetelni a 10+ ev munkatapasztalatot, masik master (sci, art, stb.) diplomat.

Lehetsz manager MBA nelkul is, akar CEO is egy 100k fot foglalkoztato vallalatnal. A Fraunhofernel meg a bufes se all szoba veled ket PhD nelkul.

> Ezert szoktak megkovetelni a 10+ ev munkatapasztalatot, masik master (sci, art, stb.) diplomat.

Dehogy szoktak, lehet, hogy a Fraunhoferben pont megkovetelik, de a Harvard, Insead, stb. jellegu putri garazs-egyetemeknel be lehet jutni egy sima BSc-vel es 4-5 ev tapasztalattal is.

Úgy látszik, hogy ezek az MSc-k meg egyéb fittyfenék rossz hatással vannak a szövegértésre. A kérdező kérdéseiből az jön le, hogy szerverekkel és hálózatokkal akar foglalkozni, valamint gyártói minősítéseket is szóba hoz. Ez üzemeltetői, műszaki vonalat jelöl ki. Hol jön ki ebből az, hogy ő menedzsment szintre lő?

--
trey @ gépház

A kérdező most végzi a BSc-t. Ebből egyértelmű, hogy junior szintre lő először. Senki nem menedzsmentben kezdi. Szerintem te sem és én sem tudjuk milyen ember a kérdező. Ezért kell minden oldalt megmutatni. Majd ő eldönti.
A másik részére inkább nem reagálnék.

Mint kérdező azt tudom mondani, miszerint a célom jelen állás szerint, hogy tudjak tapasztalatot a gyakorlati helye(i)men, ugyanis ha kikerülök az iskolapad mögül egy BSc diplomával a kezemben, akkor legyen ismeretem a területemen (jelen esetben a hálózatok és a rendszerek irányában). Szakdolgozat témákról az utóbbi napokban gyűjtögettem, nézelődtem és ennek megfelelően szeretnék is választani.

Azért tettem fel a kérdést, mert kíváncsi voltam a véleményekre és a tapasztalatokra, megítélésekre. Nem tudom mit hoz a holnap, de mostani pillanatban nem szívesen jelentkeznék MSc-re, pedig tudom magamban, hogy többet adna nekem, de a mostani felsőoktatási rendszertől nem vagyok hasra esve, bár a rendszerről ez inkább személyes vélemény, nem szeretném szidni.

Akkor szerintem egyértelmű. Fejezd be a BSc-t menjél el multihoz, akár már most gyakornokként, csinálj minnél több cert-et.

Plusz technológiát nem fogsz MSc-n megismerni, csak a háttérről kapsz komplexebb tudást. Ez nem a rendszer hibája, csak másra való, mint azt sokan hiszik.
Ha meg az élet úgy hozza akkor majd elvégzed estin, csak tudd, hogy az akkor már nehezebb lesz. Remélem megtalálod azt amit keresel.

Nagy előnye a multiknak, hogy legtöbbje támogatja a cert-eket és a különböző képzéseket. Az önfejlesztés híve vagyok valamilyen szinten, így az sem gond, ha autodidakta módon kell tanulnom, de tudom emellett nyilván kell a munkatapasztalat, hogy releváns legyen a CV-mben.

Az egesz temara en azt mondanam ha onfejlesztes hive vagy, hogy msc-tol fuggetlenul is fel lehet szedni a tudast sot inkabb a munkahelyen szerzett tapasztalattal tobbre mehetsz megfelelo hozzaallassal es kornyezetben.

Ha valaki ugy all hozza hogy napi 8 orat letudja es az ahhoz elegendo tudas/papir birtokaban legyen az menjen msc-re meg csinaljon nevesebb papirt ado vizsgakat idonkent.
Aki inkabb a kihivast, valtozatos vagy komplexebb feladatokat keresi pedig menjen el olyan helyre dolgozni (kevesebb fizetesert is) ahol van ehhez kornyezet (rendszerek, szoftverek, tamogatas a gyakorlasra kiserletezesre) es ha lehet olyan munkatarsak akik hasonlokepp gondolkoznak es tudjak/fogjak tanitani, segiteni (ezt azert nehezebb felmerni az elejen, probaido alatt azert nagyjabol kiderulhet), illetve keszuljon fel arra hogy akar munkaidon tul is foglalkozik ezekkel (olykor azert mert kell, de sokszor azert is mert erdekli meg szereti csinalni), onerejebol kepzi magat stb.

Lehet lenni munkahelyen ugy is hogy valakinek msc-s diplomaja van meg idonkent elkuldi 1-2 tanfolyamra (es vizsgara) a ceg az ott szukseges tudashoz, bent van napi 8 oraban (esetleg ugyelet/keszenlet idejet letolti). Meg lehet ugy is hogy papirja ugyan nincs rola (diploma vagy tanfolyamhoz vizsga) de utana olvas, kiprobalja, melyere nez a dolgoknak, kiserletezget es ugy szedi fel a tudast es metodikakat. Persze a 2 valtozaton tul is sok variacio lehet csak igy kicsit talan konnyebb szemleltetni az iranyokat amit erdemes eldonteni hogy ki mit szeretne elerni illetve mivel tolteni az idejet.

Ez így nem igaz. A komplex meló egyre több elméleti tudást feltételez, még üzemeltetésnél is. Pl multinál saját virtualizációs technika...stb. Olyan helyen elvárás az MSc.

Azt az elmeleti tudast siman osszeszedheti munkahelyen is ha akarja, talan meg jobban is mert ott latja a gyakorlatban is hogy mukodik es nem csak szaraz elmeletkent kell megerteni.

A többváltozós analízis és az absztrakt algebra kapcsolatát kicsit érdekes lenne. Vannak alap tudások amiket jellemzően egyetemen tanulunk meg. Aztán aztán meg azt nézzük meg, hogy ezeket miképpen hasznosítsuk. Elvileg MIT, Harvard, Stanford, Yale...stb videókból is össze lehet kaparni, nem is rosszúl, de azért jellemzően jó, ha van ott valaki aki segít megérteni, a folyamat bármelyik részén is vagyunk.

Mindig tök jól szórakozok ezeket a saját végzettségeket igazoló írásokon. Nyugaton sok helyen fel sem veszik az embert graduate schoolba munkatapasztalat nélkül, a kérdezőnek sincs hova sietnie. Ha majd eljut oda, hogy a továbblépést akadályozza, és nem jött rá közben, hogy nem az a terület érdekli, mint amit most gondolt, még mindig megteheti, hogy elmegy masterre. Akár levelezőn, akár cég által támogatva, akár külföldi egyetemen elvégezze egy egy éves sabbatical alatt.

Most belekezdeni egy két éves magyar msc-be semmi értelme. Dupla annyi idő, relatíve kevesebb értékért. Ráadásul most kezdőként is annyit kér, amennyit nem szégyell, most pénzt keresni kell, tanulni majd ráér, ha jön a menetrendszerű piaci visszaesés.

A kvantuminformatikával meg ne röhögtess. Most sem csak villamosmérnökök dolgozhatnak számítógépekkel, mert a gépek felett van oprendszer, azokon felül meg keretrendszerek, a nagy többség ezekkel találkozik, nem közvetlenül a hardverrel. A kvantumszámítógépek használatához sem kell majd komoly kvantummechanikai ismeret, nem kell mindent beszopni Orosznak.

Az utolsó megjegyzésedhez. Ez így van, most is csomó minden segíti, hogy ne kelljen villamosmérnöknek lenne, hogy a mai cuccokat kezeljük. De a kezdetekkor ez nem volt így. Itt is lesz egy átmeneti állapot, ami jóval kevesebb idő lesz mint ami volt a mai technikával. Nyilván, amig max egyetemeken meg nagyvállalatoknál lesz, addig erősen pilótavizsgás lesz, és amikor Joli néni a virágot tartja rajta, akkor meg már egy 2 éves gyerek is elkezeli majd. A kettő közötti rész az érdekes. Jellemzően ekkor fizetik érte a legtöbb lóvét is.

"Annyit még hozzátennék, hogy kevés helyen senior szinten, de sokkal inkább menedzsment szinten akadály, ha nincs MSc-d." es joreszt erdemes is elkerulni ezeket a helyeket. Mert nem a valos tudas/szemlelet/ertek alapjan itelnek meg.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Mi a valos tudas egy people manager eseten? Es egy ugyvezetonel?

Azt én is szeretném tudni, de az biztos, hogy ilyen tudás létezik. Én tuti nem tudnám csinálni, de ismerek olyanokat, akik meg nagyon jól csinálják.

Igen, létezik, csak ezt nem az egyetemen tanítják, illetve legfőképp nem infó mesterképzés keretében.

Ami számunkra egy értelmes életpályamodell, az a senior fejlesztő -> team lead -> engineering manager -> stb. irány.

Ha a senior fejlesztő tud emberekkel bánni, őket vezetni, segíteni, és ezt akarja is, abból lesz a team leader. A team leadkedésből
ha szeretne egy kicsit a management irányba menni, akkor az engineering manager irányvonalba lehet elmenni, amely egy olyan, 10-15+
év szaktudással rendelkező mérnök, aki a nagyon erős szakmai tudásanyagára és tapasztalatára építve nyitna a management felé.

https://aws.amazon.com/blogs/startups/what-is-an-engineering-manager/

Illetve itt is ajánlanám Camille Fournier könyvét, amely pont ezeket a szerepköröket, és a mit-fogsz-úgyis-benézni témát taglalja
részletesen.

Mert mi a valos tudas egy diploma mogott? Nem ertem a kerdest. Marmint a valaszom szempontjabol teljesen lenyegtelen mi az a valos tudas. "A" halmaz akik tenylegesen ertenek hozza, "B" halmaz akiknek papirjuk van rola. Nyilvan a legjobb a ket halmaz metszetebol meriteni, de kizarod "A" halmazt akkor marad "B", aminek reszhalmazat keresed igazabol :)

Amugy attol, hogy ezek a szerepkorok fokent soft skillekbol allnak, azert a) ezeket is ossze lehet szedni es bizonyos ertelemben lehet meni es b) azert gondolom te is el tudtad donteni eddigi palyafutasod soran, hogy kik voltak ratermett igazi vezetok, es kik nem. Na elobbieket kell alkalmazni a feladatra vegzettsegtol fuggetlenul.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Csak egy adat, ami segíthet eldönteni, mi a prioritás Nálad.

Sajnos nem találom a neten fent, ezért nem tudok hivatkozást adni, de egy konferencián nemrég láttam egy idevágó adatot. Az Oktatási Hivatal (OH) mindenféle titoktartási, adatkezelési szerződést aláírva a NAV-tól hozzáfért az utóbbi 7 évben végzett összes magyar egyetemi hallgató végzettségéhez és jövedelmének alakulásához. (Diplomás Pályakövető Rendszer, DPR). Ez alapján sok érdekes dolog kiderült.

Ami itt releváns, az az, hogy informatika képzési területen BSc-vel is ugyanolyan rövid idő alatt (kb. 0) el lehet helyezkedni, mint MSc-vel, és a diploma után elhelyezkedő BSc-s informatikusok csak kb. 25-30%-kal kersenek kevesebbet, mint az MSc után elhelyezkedők. 5 évvel a diploma megszerzése után mindenki többet keres, viszont az MSc-sek már 60-70%-kal verik a Bsc-seket.

(Az adatok fejből vannak, de nagyjából jók.)

Persze, ezek átlagok. Azért mutatják, hogy MSc-vel könyebb többet keresni. Persze, egy okos, jól helyezkedő BSc-s is kereshet sokat, vagy kereshet eleget, és ha ezt a kedvenc témájában teszi, akkor jó helyen van.

(Ugyanez pl. bölcsész területen teljesen más: a fizetések alacsonyabbak, de a relatív különbség az MSc/BSc között sem nő ennyire durván.)

Nekem van MSc amit munka kozben csinaltam mert az akadémiai inflációtol tartottam. (Kesobb talan fontos lesz alapon) Az elmult 7 évben amiota a Bsc-vel dolgozm, nem volt ra szukseg, de ki tudja mit hoz a jovo. Szerintem ha megteheted es talasz valami jot csinald. Ha a kepzes amit talalsz csak kbra olyan ami tetszik, szerintem nem erdemes meg 2 évet bele olni a temaba. Alternativa kepp ha megy az angol es van egy kis toke es munkakedv, Angol egyetemeken csak 12 honap az MSc es kozben lehet szepen gyakorolni a nyelvet is.

És természetesen Angliában is lehet meló mellett. Amenyire tudom Angliában eléggé rugalmas a dolog, megcsinálhatod 1év alatt is, de amellett nem nagyon tudsz dolgozni, de ugyanazt csinálhatod "munkahelybarát" formában is 2 év alatt. Nyilván a 2. opció költséghatékonyabb. A "diákhitel" kb fedezi, és csak akkor vonják, ha a fizetésed elér egy bizonyos szintet. Mondjuk azt is hozzátenném, hogy itthon bőven jó vagy a BSc-vel, de Angoli egy nagyon "képmutató" hely. Annyi papírgyár nincs máshol, viszont nagyon nézik. Az MSc és PhD van együtt a legfelső kategóriában. BSc egy szintel lejebb van. Így sokkal könyebben kapsz ott melót, és a fizetésedeni is látszani fog kint, ha megcsinálod az MSc-t és természetesen a saját papírjukat jobban is szeretik.

Én programozó matematikus szakon végeztem és már iskola közben tervezgettem Msc-t csinálni. Azóta elhelyezkedtem és kitanultam a mesterséget. Eszem ágában sincs visszaülni az iskolapadba, sokkal értékesebb a gyakorlati tudás. A főiskolán mindig 3NF-ben lévő adatbázisokkal dolgoztunk, a valós életben meg denormalizáltakkal (tisztelet a kivételnek).
Ugyanakkor hangsúlyozottan hozzátenném, hogy mindehhez elengedhetetlen volt a Bsc. képzés. Egyrészt buli a főiskola, még esti tagozaton, rosszul fizető, nagyon nehéz munka mellett is (annál jobban értékeltem a klímát az irodában), kár lett volna kihagyni. Másrészt adott egy olyan elméleti alapot, amely nélkülözhetetlen a programozásban. Harmadrészt megtanított túlélni, amikor a 9. vizsga alkalmával is elzavar a tanár, mielőtt még egy szót is szólnál egy olyan tárgyban, ami még érdekel is.
Szép volt, jó volt, köszönöm, Eszterházy Károly Főiskola (ami most már Eszterházy Károly Egyetem), nagyon sokat kaptam tőled!

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Érdekes, mert én is tanultam (és vizsgáztam) adatbázisok normalizálásáról, Boyce-Codd-ról stb. pedig életemben nem jártam még Bsc. közelében sem :O

--
trey @ gépház

Arra akartam célozni, hogy az ott szerzett tapasztaltoknak sok gyakorlati haszna nincs. Viszont az ott tanultak (is) tehetnek jó szakemberré. Még mielőtt megdobálnátok, ezzel nem azt akartam mondani, hogy felsőfokú végzettség nélkül nem lehetsz jó szakember. Ha újrakezdhetném, akkor youtuber lennék, vagy blogger/vlogger. Instagram modellkedésből is élnek páran, azon területen nem lenne valószínűleg akkora sikerem :)

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Még mielőtt megdobálnál, ezzel nem azt akartam mondani, hogy a Bsc.-n nem lehet csuda dolgokat tanulni, csak azt, hogy az adatbázis normalizálás erre nem jó példa, mert azt OKJ-n és egyébként valamirevaló gyártói (pl. Microsoft) tanfolyamon is oktatják.

--
trey @ gépház

Azt mondtam, hogy 3nf adatbázisokkal dolgoztunk, holott a való életben ritkán találkoztam 3nf adatbázisokkal. Itt nem normalizálásról beszélek, hanem hogy milyen adatbázis van az alkalmazás alatt.

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Egy szempont legyen az életed is:

* Van-e a családodnak finanszírozni téged Msc alatt? Ha nem, el tudod-e tartani magad, plusz tisztességesen megcsinálni az Msc-t?
* Van-e asszony és gyerek kilátásban? Ha nincs, akkor annyira nem sürget a karriered, tervezhetsz hosszabb távra.