Haiku OS: frissítésről

 ( kikadff | 2019. május 24., péntek - 13:54 )

A Haiku frissítés szempontjából úgy néz ki, hogy van maga a Haiku alaprendszer és vannak a csomagok, amik elsősorban a HaikuPorts-on keresztül érhetőek el, de vannak más csomag tárolók is.

Hasonló a felállás, mint pl. A FreeBSD-nél, csak itt az alaprendszer nem egy parancssoros core rendszert ad, hanem egy komplett desktop-ot, mint a Windows alaptelepítés. A HaikuPorts a FreeBSD-nél maradva a ports gyűjteménynek felel meg, a build szerverek a bináris csomagokat a HaikuPorts csomagtárolóba pakolják. A csomagkezelő együtt kezeli a csomagtárolókat, nincs a FreeBSD féle külön core és ports frissítés dolog.

A Haiku alaprendszernek két karbantartási ága van, a stable és a nightly. A stable ahogy nézem csak javításokat kap, jelenleg a legutolsó kiadás, vagyis az r1beta1 néven fut. A nightly gyakorlatilag a master ágból építkezik. A Haiku repóban pár bináris van csak, a dokumentációk, a fejlesztői eszközök, a WebPositive böngésző, boot loader, maga a Haiku core csomag. A HaikuPorts-nak csak master ága van.

Én az R1/beta1 kiadást telepítettem, a stable repo van beállítva alapból, feltételezem ha nightly images-ből telepíti valaki, akkor a nightly repo az aktív. A csomagkezelésre a HaikuDepot gui, vagy a pkgman parancssoros alkalmazás áll rendelkezésre, ezekkel rendszerfrissítést, repo kezelést, csomag telepítést-eltávolítást is el lehet végezni faék egyszerűséggel.

Faék. Eddigiek alapján ez jut eszembe a Haiku-ról. Nincs csicsa, nincs csavar, össze-vissza menü, meg millió lehetőség, mind kinézetre, mind működésre faék egyszerű. Szimpatikus, pedig linux KDE után elég más érzés :)

Elég lassúcska a Haiku fejlődése, így úgy gondoltam nightly-ra váltok, hogy lássam merre mennek a dolgok, letöltéssel együtt volt vagy 5 perc:

pkgman add https://eu.hpkg.haiku-os.org/haiku/master/x86_64/current
pkgman update

Ezután több alkalommal kaptam kernel pánikot boot során, pedig addig full stabil volt minden. Ahogy nézem mindig más alkalmazás pánikol el. Olyan mintha nem is az alkalmazással volna baj, hanem mintha a bootloader az alkalmazások indítása során okozna valamit, mert miután feláll a desktop soha nincs semmi pánik vagy crash, stabilan működik minden. Kernel pánik nem minden boot-nál van, és ha van is, reboot után mindig rendbe jön.

Ahogy a boot folyamattal kapcsolatban nézelődtem a leírások, fórumok között, akkor jött szembe egy érdekes feature: mivel a Haiku csomagtelepítés során nem helyére másolja a csomag tartalmát, hanem mountolja azt a fájlrendszerbe, boot során lehetőség van beállítani, hogy egy korábbi állapotot építsen fel.

Amikor frissül a rendszer a végén a korábbi állapotot elmenti. Létrehoz pl. egy /system/packages/administrative/state_2019-05-24_13:00:05 mappát, abban létrehoz egy activated-packages szöveges fájlt, amiben le vannak írva, hogy frissítés előtt milyen csomagok, milyen verzióban voltak telepítve. Ezután a state_* mappába áthelyezi a /system/packages alól a frissült csomagok korábbi verzióját.

A korábbi állapot betöltéséhez az indítás során a shift billentyűt lenyomva léphetünk be a Boot Loader menüjébe, ahol a kernelt lehet paraméterezni és beállíthatjuk, hogy melyik frissítési állapot szerint induljon a rendszer (kiválaszthatjuk valamelyik state_* bejegyzést). Az itt beállított dolgok csak az aktuális boot során érvényesek, a következőnél default beállításokkal indul a boot folyamat.

EFI boot során nem működik a shift billentyű a Boot Loader menühöz, a space billentyűt kell megnyomni. Fórumos javaslat alapján már a grub Haiku menü kiválasztásakor nyomogatni kell mocskos gyorsan, mert amúgy a boot elég gyors, ha a boot képernyő látszik az aktiválódó ikonokkal már késő. Úgyhogy én úgy csináltam, hogy a space billentyűt két ujjal pergettem, mint a paintball pisztoly ravaszát, közben másik kézzel entert ütöttem a grub Haiku menüre :)

Kipróbáltam, tök jó, marad lehetőség egy elkefélt frissítés után működő rendszert betölteni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy korábbi bemutató a rendszerről:
https://youtu.be/2CDiH6QEqSQ


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

"EFI boot során nem működik a shift billentyű a Boot Loader menühöz, a space billentyűt kell megnyomni. Fórumos javaslat alapján már a grub Haiku menü kiválasztásakor nyomogatni kell mocskos gyorsan, mert amúgy a boot elég gyors, ha a boot képernyő látszik az aktiválódó ikonokkal már késő. Úgyhogy én úgy csináltam, hogy a space billentyűt két ujjal pergettem, mint a paintball pisztoly ravaszát, közben másik kézzel entert ütöttem a grub Haiku menüre :)"

Bio-hardveres workaround