kikadff blogja

Haiku OS: frissítésről

A Haiku frissítés szempontjából úgy néz ki, hogy van maga a Haiku alaprendszer és vannak a csomagok, amik elsősorban a HaikuPorts-on keresztül érhetőek el, de vannak más csomag tárolók is.

Hasonló a felállás, mint pl. A FreeBSD-nél, csak itt az alaprendszer nem egy parancssoros core rendszert ad, hanem egy komplett desktop-ot, mint a Windows alaptelepítés. A HaikuPorts a FreeBSD-nél maradva a ports gyűjteménynek felel meg, a build szerverek a bináris csomagokat a HaikuPorts csomagtárolóba pakolják. A csomagkezelő együtt kezeli a csomagtárolókat, nincs a FreeBSD féle külön core és ports frissítés dolog.

Haiku OS-t telepítettem

A Haiku OS a néhai BeOS utódja, egy kis csapat által fejlesztett nyílt forrású operációs rendszer. Jelenlegi formájában egy hobbi OS, annak is egy béta kiadása. Soha nem használtam BeOS-t, mégis a Haiku valahogy tök szimpatikus, VirtualBox-ban régóta lakik már egy, de mivel a gépem nem túl izmos, (2. generációs i3 proci, 6 GB memória) elég kényelmetlen tartósan nyúzni egy rendszert benne. Mivel gyakran foglalkoznék a Haiku-val, úgy döntöttem feltelepítem a gépemre 2. OS-ként.

A gépben 500 GB-os merevlemez van, Manjaro lakott rajta egyedül az alábbi felosztásban, amit a telepítője ajánlott és készített el: